Bonen 6 WONEN GROENE VINGERS Romke van de Kaa Een moestuinier praat niet vaak over andijvie of sla - dat groeit van zelf- maar wel over bo nen: „Ik heb ze al twee keer gelegd, maar nog steeds niks." „Vreemd, bij mij zitten ze al bo venaan de stok." „Zeker binnen voorgezaaid?" ,Ja, doe ik altijd, anders zaai je voer voor de houtduiven." Geen groente waarover je zo ge zellig kunt ouwehoeren als over bonen. Bonen kun je overal telen. Er is geen moestuin voor nodig; ze doen het ook in een pot ter grootte van een emmer, langs het tuinhek of op het balkon. Toch kom je ze buiten de moes- of volkstuin amper tegen. Het zal te maken hebben met de invoer van goedkope, smakeloze sperziebo nen uit Egypte. De economie ligt daar op zijn gat, maar bonen voor onze supermarkten worden er nog steeds volop geteeld. Bonen zijn er in twee grote groe pen: snijbonen en sperziebonen. Snijbonen klimmen (langs gaas, touw of stokken), sperziebonen vormen lage struikjes. Je hebt ook klimmende sperziebonen, waarvoor je een klimvoorziening moet hebben. En die kun je pluk ken zonder bukken. Ik heb dit jaar vier soorten bonen gelegd. Bonen zaai je niet, je legt ze. Zoals een kip een ei. Leggen doe je in het begin van de zomer, als de grond goed is opgewarmd. Niets zo onzeker als het weer; als dat na het leggen van de bonen omslaat, rotten die in de grond in plaats van te kiemen. Je kunt ge- luk hebben, maar vaak moet je ze twee of drie keer leggen. Dan de volgende horde: de hout duif. Vooral wie landelijk woont, moet zijn bonen beschermen met gaas of met netten. Doe dat onmiddellijk na het leggen, want de houtduif is een slimme vogel, die exact in de gaten heeft waar de boon de grond in is geduwd. Binnenshuis of in een kas zaaien, omzeilt deze ellende. Dan nog komt het wel voor dat de duif de jonge planten vernielt, vlak nadat ze zijn uitgeplant. Iedereen heeft zo zijn favoriet. De mijne is de pronkboon, een oranjeroodbloeiende snijboon, zoeter van smaak dan de gewone snijboon. Pronkbonen zijn niet al leen lekker; het zijn ook mooie klimplanten. Je kunt ze langs stokken laten groeien, maar je kunt er ook een uitgebloeide sering mee versieren. De eenjari ge boon richt amper schade aan. Naast pronkbonen had ik dit jaar klimmende sperziebonen die rauw auberginekleurig zijn, maar gekookt gewoon groen. Leuk die kleuromslag mee te maken van paars naar groen, maar andersom was nog boeiender geweest. Vlnr Vuurtong, pronkboon, klim- sperzieboon en boterboon. Monnikenwerk De meubels worden op bestelling en met de hand gemaakt. 12

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 46