Zeeland wijst toekomst
op World Food Festival
'Poolse plukkers verdringen geen
banen in de Zeeuwse fruitteelt'
I
I
I
i
1
Voetbalhumor
22 ZEELAND
BOMMENRUIMING
Mensen die hun vakantiehuisje een
dagje gedwongen moesten verlaten,
genieten van ontbijt en uitstapjes.
Een 'hele coole spreekbeurt' over bommen en granaten
FF
donderdag
Je bent het niet eens met
een beslissing van de
scheidsrechter, draait na af
loop van de wedstrijd een
beetje balorig de deur van zijn
kleedkamer op slot en loopt
grijnzend verder. Geintje me
neer, niks aan de hand meneer,
straks drinken we allemaal
weer broederlijk een biertje in
de kantine.
Voetbalhumor. De KNVB
houdt daar kennelijk niet zo
van en begint een vooronder
zoek naar de gedragingen van
Gerard de Nooijer, trainer van
de v.v. Goes en assistent-trai
ner van de FC Dordrecht. Tus
sen haakjes: ik weet niet pre
cies wat dat is, een vooronder
zoek; is dat een onderzoek om
te onderzoeken of er iets te on
derzoeken valt?
Maar kom, we verplaatsen ons
naar de Krommedijk in Dor
drecht, waar de lokale voetbal-
trots al jaren een tobberig be
staan in het betaalde voetbal
leidt. Dit seizoen gaat het ech
ter crescendo met de FC. De
club draait mee in de top van
de Jupiler League en speelde
vrijdag een uitwedstrijd tegen
Helmond Sport. Wat gebeurt?
In de allerlaatste minuut krijgt
Helmond Sport een penalty,
waardoor Dordrecht met 2-1
verliest.
De schuld van de scheids, foe
tert De Nooijer als hij met zijn
teamgenoten richting douche
wandelt. En toen? „De scheids
rechter en zijn assistenten za
ten al in hun kleedkamer. Ik
zag dat de sleutel aan de buiten
kant op de deur zat en draaide
'm op slot. Het was ge
woon een beetje voetbalhu
mor", zei hij tegen een verslag
gever van deze courant. „Voet
balhumor, wat nou voetbalhu
mor!", brieste de aanklager be
taald voetbal van de KNVB. En
zo komt er dus een onderzoek
naar Het Sleutelincident. Grens
rechters worden doodgeschopt,
scheidsrechters worden voor
kankerlijer en erger uitge
maakt, voetbalsupporters gaan
elkaar met fietskettingen te lijf
en wat doet de KNVB? Die
stuurt haar eigen rechercheur
De Cock naar Oost-Souburg
om Gerard de Nooijer aan een
kruisverhoor te onderwerpen
vanwege een kwajongensgein
tje. Zo zie je maar: de KNVB
laat echt niet met zich spotten.
Negentien Zeeuwse voedselprodu
centen zijn zaterdag te vinden in
het Future Food House, een on
derdeel van het WFF. Ze verzor
gen workshops, een proeverij, een
markt, een diner en een culinaire
jamsessie. Het doel is Zeeuwse
topproducten te promoten en de
verkoop daarvan te stimuleren.
Het Zeeuwse paviljoen in 'het
voedselhuis van de toekomst'
komt er door de inspanningen
van de Stichting Zilte Academie
Zeeland en Stichting Lekker Re
gionaal Product.
Met het thema 'Hier komt Zee
land, land in zee' (analoog aan de
provinciale slogan) laten de produ
centen culinaire innovaties zien,
evenals hun passie voor goed
voedsel. Prins Dingemanse
trapt zaterdag om 10.00 uur af
met een inleiding over oesters,
waarna chefkok Syrco Bakker van
Pure C (het tweede restaurant
van driesterrenkok Sergio Her
man) aan de slag gaat met oesters,
waaronder de Connaisseur, een
hoogwaardige creuse van Prins
Dingemanse.
Rond het middaguur treedt Brui-
nisse in de ring. Joost Deurloo
van de Bru 17 en D.P. Arkenbout
van De Vluchthaven bereiden on
der meer kokkels, tapijtschelpen,
BRESKENS - Elly en Huub Franssen
kijken hun ogen uit in het Visse
rijmuseum in Breskens. Leuk zeg,
al die vissen in aquaria, opgezette
vogels en modelschepen, vinden
ze.
Het echtpaar uit Vaals komt al
sinds eind vorige eeuw regelma
tig naar een vakantiehuisje bij
Breskens. Maar in het Visserijmu
seum waren ze nooit eerder. „Gek
dat we er een evacuatie voor een
bommenruiming voor nodig had
den. We moeten hier zeker nog
eens terugkomen, mèt de klein
kinderen", zegt Elly.
De Franssens horen tot het selec
te gezelschap van vijftien evacués
dat het Visserijmuseum bezocht.
Een elftal mensen keek rond in
het Gemeentelijk Archeologisch
Museum Aardenburg en 53 men
sen bezochten Het Bolwerk, mu
seum over de Staats-Spaanse Li
nies, in IJzendijke. De museum-
gangers, van wie bijna de helft
Duitser, waren zeer tevreden over
het hen aangeboden uitstapje. De
stadswandeling door Sluis was
door het slechte weer minder po
pulair.
De meeste mensen sloegen het
vermaakaanbod af, omdat ze lie
ver op eigen gelegenheid vertier
te zoeken. Zo dachten Mare en Mi
reille van der Aa uit Chaam dat ze
Job (bijna 4) geen plezier doen
met bezoek aan een museum. Mis
schien moeten ze, zoals veel ande
re 'voor de bommen gevluchten'
Gek dat er een
bommenruiming
nodig was om het
Visserijmuseum
te ontdekken.
ook doen, een duik nemen in het
tussen Breskens en Schoneveld ge
legen zwembad Scheldeveste,
overwegen ze na het ontbijt in
het IJzendijkse partycentrum
Mauritshof.
De families Schumacher, Scholz
en Blank geven schoorvoetend
toe dat ze 'niet van die museum
mensen' zijn. Lachend geven ze
de schuld aan 'Struppi und Lecki',
twee keffertjes die het vast leuker
vinden om aan de boulevard van
Vlissingen uit te waaien dan bui
ten aan een paal bij een museum
te staan.
„Bovendien wilden we toch al
eens aan de overkant kijken. Een
wat troosteloze dag als deze is
daar prima voor geschikt", verde
digt Gabriele Schuhmacher zich
bij voorbaat tegen verwijten van
cultuurbarbarij.
Maar of ze nou een geregeld uit
stapje bezoeken of zelf een pro
grammaatje samenstellen, bijna
alle evacués prijzen de gemeente
Sluis. Ze zijn goed geïnformeerd
door medewerkers van de ge
meente en onthaald op een uitste
kend, zelfs feestelijk ontbijt en di
to lunch. Bressiaanders zijn min
der onder de indruk. „Het is al de
zoveelste bommenruiming. Het
mag intussen ook wel routine
zijn", bromt chauffeur van de
persbus Bram van Haneghem.
mesheften en Noordzeekrab. Be
zoekers kunnen tussen 11.00 en
18.00 uur terecht op een zilte
markt, waar uitbundig kan wor
den geproefd, van botarga van har
der en kabeljauw, zeekraalmos
terd tot zilte bonbons.
Vanaf 18.00 uur is er een jamses
sie van drie Zeeuwse en drie Rot
terdamse koks. Sander de Jonge
van 't Hof Welgelegen, Joost Deur
loo en D.P. Arkenbout koken a
l'improviste met drie collega's uit
de havenstad.
De Zeeuwse deelnemers in het
Future Food House zijn: Viviers
Le Petit Pêcheur (Oosterschelde-
water), Spelt Bakkers, Keurslager
Rob van Velzen, Kaasboerderij
Schellach, de Zeeuwse Vlegel
(Zeeuws tarwebrood), Chocolate
rie Patisserie Ticho, Consump
tieve Kwekerij Zonnemaire
(groenten, Dieneke Klompe), Ro
bert Sandee (op water geteelde
prei), 't Hof Welgelegen (groen
te), Heerlijkheid van Wolphaarts-
dijk (zilte groenten), Stichting
Zeeuwse Tong, Seafarm (tarbot),
United Fish Auctions, Habraken
Vis, Visserij Bout, Prins Dinge
manse, Neeltje Jans Mosselen, Sla
gerij Verburg, De Zeeuwse Zee-
wierhandel, Wijnhoeve De Klei
ne Schorre en Kampen Destilla
teurs.
Chefkok Syrco Bakker van
Pure C gaat op het World
Food Festival in Rotterdam
aan de slag met oesters.
BRESKENS - Onder het pelotonne
tje journalisten dat verslag deed
van de bommenruiming in Water-
dunen bevond zich een 11-jarig jo
chie uit Waterlandkerkje.
Jeffrey is leerling van groep 8 van
de Sint Bavoschool in Oostburg.
Hij wil zijn spreekbeurt over de
Explosieven Opruimingsdienst
Defensie houden.
Jeffrey mocht een dagje met de
verslaggevers meelopen. Hij zat
nog wat onwennig aan het ontbijt
in Mauritshof, maar hij leefde op
toen hij een medewerker van
EOD interviewde.
Juffrouw Lianne en de leerlingen
van groep 8 kunnen dinsdag 22 ok
tober een 'hele coole spreekbeurt'
verwachten, belooft Jeffrey.
Bezoekers van de website reage
ren op het verhaal in de PZC dat
Poolse seizoenkrachten onmis
baar zijn voor de Zeeuwse fruit
teelt. Zo'n zeventig procent van
de plukkers komt uit Oost- en
Zuid-Europa. Het zijn overwe
gend Polen die het Zeeuwse fruit
plukken. Maar daarmee verdrin
gen ze tijdelijke baantjes voor Ne
derlanders, wordt er gemopperd.
Polen zouden langer en voor min
der geld werken dan Nederlan
ders. Volgens Ad Slabbekoorn van
de vakgroep fruitteelt van ZLTO
Zeeland is dat onzin. „Poolse pluk
kers worden betaald volgens de
CAO Open Teelten. Het kan best
zijn dan er een fruitteler is die de
cao aan zijn laars lapt, maar daar
mee loopt hij bij controle wel een
risico. Ik ken overigens geen geval
len van fruittelers die ervoor zijn
beboet."
Slabbekoorn zegt dat fruittelers
de Polen juist koesteren door ze
een reiskostenvergoeding en
soms een extraatje te betalen.
„Als je goed voor hen zorgt, ko
men ze volgend seizoen terug.
Het voordeel is dat je weet wie je
krijgt en dat je ze niet hoeft in te
werken."
Slabbekoorn onderstreept ander
maal dat het aanbod van Neder
landse plukkers veel te mager is
om de appel- en perenoogst bin
nen te halen. Hij erkent wel dat
sommige fruittelers de voorkeur
geven aan Polen. „Als je met twin
tig huisvrouwen die twee, drie
uur per dag beschikbaar zijn, je
fruit moet plukken, kan ik me
voorstellen dat een fruitteler lie
ver acht Polen heeft die acht uur
per dag stevig doorwerken. Dat is
organistorisch een stuk simpeler."
ffl
Willem van Dam
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
door Frank Balkenende
ROTTERDAM - Koken met zeewier,
lamsoren, mesheften, oesters en zil
te aardappelen. Zeeland wijst de
weg naar culinaire toekomst op
het World Food Festival (WFF) in
Rotterdam.
Ontspannen
door René Hoonhorst
Elly Franssen, Vaals
- v-
i Jeffrey (r) is in zijn element als hij een kijkje mag nemen bij de zojuist on
schadelijk gemaakte, maar nog onontplofte bommen.
door Frank Balkenende
KAPELLE - 'De Polen pikken onze ba
nen in de fruitteelt in', is de teneur
van veel reacties op de PZC-websi-
te.