Zeeland wijst toekomst op World Food Festival 'Poolse plukkers verdringen geen banen in de Zeeuwse fruitteelt' I I I i 1 Voetbalhumor 22 ZEELAND BOMMENRUIMING Mensen die hun vakantiehuisje een dagje gedwongen moesten verlaten, genieten van ontbijt en uitstapjes. Een 'hele coole spreekbeurt' over bommen en granaten FF donderdag Je bent het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter, draait na af loop van de wedstrijd een beetje balorig de deur van zijn kleedkamer op slot en loopt grijnzend verder. Geintje me neer, niks aan de hand meneer, straks drinken we allemaal weer broederlijk een biertje in de kantine. Voetbalhumor. De KNVB houdt daar kennelijk niet zo van en begint een vooronder zoek naar de gedragingen van Gerard de Nooijer, trainer van de v.v. Goes en assistent-trai ner van de FC Dordrecht. Tus sen haakjes: ik weet niet pre cies wat dat is, een vooronder zoek; is dat een onderzoek om te onderzoeken of er iets te on derzoeken valt? Maar kom, we verplaatsen ons naar de Krommedijk in Dor drecht, waar de lokale voetbal- trots al jaren een tobberig be staan in het betaalde voetbal leidt. Dit seizoen gaat het ech ter crescendo met de FC. De club draait mee in de top van de Jupiler League en speelde vrijdag een uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Wat gebeurt? In de allerlaatste minuut krijgt Helmond Sport een penalty, waardoor Dordrecht met 2-1 verliest. De schuld van de scheids, foe tert De Nooijer als hij met zijn teamgenoten richting douche wandelt. En toen? „De scheids rechter en zijn assistenten za ten al in hun kleedkamer. Ik zag dat de sleutel aan de buiten kant op de deur zat en draaide 'm op slot. Het was ge woon een beetje voetbalhu mor", zei hij tegen een verslag gever van deze courant. „Voet balhumor, wat nou voetbalhu mor!", brieste de aanklager be taald voetbal van de KNVB. En zo komt er dus een onderzoek naar Het Sleutelincident. Grens rechters worden doodgeschopt, scheidsrechters worden voor kankerlijer en erger uitge maakt, voetbalsupporters gaan elkaar met fietskettingen te lijf en wat doet de KNVB? Die stuurt haar eigen rechercheur De Cock naar Oost-Souburg om Gerard de Nooijer aan een kruisverhoor te onderwerpen vanwege een kwajongensgein tje. Zo zie je maar: de KNVB laat echt niet met zich spotten. Negentien Zeeuwse voedselprodu centen zijn zaterdag te vinden in het Future Food House, een on derdeel van het WFF. Ze verzor gen workshops, een proeverij, een markt, een diner en een culinaire jamsessie. Het doel is Zeeuwse topproducten te promoten en de verkoop daarvan te stimuleren. Het Zeeuwse paviljoen in 'het voedselhuis van de toekomst' komt er door de inspanningen van de Stichting Zilte Academie Zeeland en Stichting Lekker Re gionaal Product. Met het thema 'Hier komt Zee land, land in zee' (analoog aan de provinciale slogan) laten de produ centen culinaire innovaties zien, evenals hun passie voor goed voedsel. Prins Dingemanse trapt zaterdag om 10.00 uur af met een inleiding over oesters, waarna chefkok Syrco Bakker van Pure C (het tweede restaurant van driesterrenkok Sergio Her man) aan de slag gaat met oesters, waaronder de Connaisseur, een hoogwaardige creuse van Prins Dingemanse. Rond het middaguur treedt Brui- nisse in de ring. Joost Deurloo van de Bru 17 en D.P. Arkenbout van De Vluchthaven bereiden on der meer kokkels, tapijtschelpen, BRESKENS - Elly en Huub Franssen kijken hun ogen uit in het Visse rijmuseum in Breskens. Leuk zeg, al die vissen in aquaria, opgezette vogels en modelschepen, vinden ze. Het echtpaar uit Vaals komt al sinds eind vorige eeuw regelma tig naar een vakantiehuisje bij Breskens. Maar in het Visserijmu seum waren ze nooit eerder. „Gek dat we er een evacuatie voor een bommenruiming voor nodig had den. We moeten hier zeker nog eens terugkomen, mèt de klein kinderen", zegt Elly. De Franssens horen tot het selec te gezelschap van vijftien evacués dat het Visserijmuseum bezocht. Een elftal mensen keek rond in het Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg en 53 men sen bezochten Het Bolwerk, mu seum over de Staats-Spaanse Li nies, in IJzendijke. De museum- gangers, van wie bijna de helft Duitser, waren zeer tevreden over het hen aangeboden uitstapje. De stadswandeling door Sluis was door het slechte weer minder po pulair. De meeste mensen sloegen het vermaakaanbod af, omdat ze lie ver op eigen gelegenheid vertier te zoeken. Zo dachten Mare en Mi reille van der Aa uit Chaam dat ze Job (bijna 4) geen plezier doen met bezoek aan een museum. Mis schien moeten ze, zoals veel ande re 'voor de bommen gevluchten' Gek dat er een bommenruiming nodig was om het Visserijmuseum te ontdekken. ook doen, een duik nemen in het tussen Breskens en Schoneveld ge legen zwembad Scheldeveste, overwegen ze na het ontbijt in het IJzendijkse partycentrum Mauritshof. De families Schumacher, Scholz en Blank geven schoorvoetend toe dat ze 'niet van die museum mensen' zijn. Lachend geven ze de schuld aan 'Struppi und Lecki', twee keffertjes die het vast leuker vinden om aan de boulevard van Vlissingen uit te waaien dan bui ten aan een paal bij een museum te staan. „Bovendien wilden we toch al eens aan de overkant kijken. Een wat troosteloze dag als deze is daar prima voor geschikt", verde digt Gabriele Schuhmacher zich bij voorbaat tegen verwijten van cultuurbarbarij. Maar of ze nou een geregeld uit stapje bezoeken of zelf een pro grammaatje samenstellen, bijna alle evacués prijzen de gemeente Sluis. Ze zijn goed geïnformeerd door medewerkers van de ge meente en onthaald op een uitste kend, zelfs feestelijk ontbijt en di to lunch. Bressiaanders zijn min der onder de indruk. „Het is al de zoveelste bommenruiming. Het mag intussen ook wel routine zijn", bromt chauffeur van de persbus Bram van Haneghem. mesheften en Noordzeekrab. Be zoekers kunnen tussen 11.00 en 18.00 uur terecht op een zilte markt, waar uitbundig kan wor den geproefd, van botarga van har der en kabeljauw, zeekraalmos terd tot zilte bonbons. Vanaf 18.00 uur is er een jamses sie van drie Zeeuwse en drie Rot terdamse koks. Sander de Jonge van 't Hof Welgelegen, Joost Deur loo en D.P. Arkenbout koken a l'improviste met drie collega's uit de havenstad. De Zeeuwse deelnemers in het Future Food House zijn: Viviers Le Petit Pêcheur (Oosterschelde- water), Spelt Bakkers, Keurslager Rob van Velzen, Kaasboerderij Schellach, de Zeeuwse Vlegel (Zeeuws tarwebrood), Chocolate rie Patisserie Ticho, Consump tieve Kwekerij Zonnemaire (groenten, Dieneke Klompe), Ro bert Sandee (op water geteelde prei), 't Hof Welgelegen (groen te), Heerlijkheid van Wolphaarts- dijk (zilte groenten), Stichting Zeeuwse Tong, Seafarm (tarbot), United Fish Auctions, Habraken Vis, Visserij Bout, Prins Dinge manse, Neeltje Jans Mosselen, Sla gerij Verburg, De Zeeuwse Zee- wierhandel, Wijnhoeve De Klei ne Schorre en Kampen Destilla teurs. Chefkok Syrco Bakker van Pure C gaat op het World Food Festival in Rotterdam aan de slag met oesters. BRESKENS - Onder het pelotonne tje journalisten dat verslag deed van de bommenruiming in Water- dunen bevond zich een 11-jarig jo chie uit Waterlandkerkje. Jeffrey is leerling van groep 8 van de Sint Bavoschool in Oostburg. Hij wil zijn spreekbeurt over de Explosieven Opruimingsdienst Defensie houden. Jeffrey mocht een dagje met de verslaggevers meelopen. Hij zat nog wat onwennig aan het ontbijt in Mauritshof, maar hij leefde op toen hij een medewerker van EOD interviewde. Juffrouw Lianne en de leerlingen van groep 8 kunnen dinsdag 22 ok tober een 'hele coole spreekbeurt' verwachten, belooft Jeffrey. Bezoekers van de website reage ren op het verhaal in de PZC dat Poolse seizoenkrachten onmis baar zijn voor de Zeeuwse fruit teelt. Zo'n zeventig procent van de plukkers komt uit Oost- en Zuid-Europa. Het zijn overwe gend Polen die het Zeeuwse fruit plukken. Maar daarmee verdrin gen ze tijdelijke baantjes voor Ne derlanders, wordt er gemopperd. Polen zouden langer en voor min der geld werken dan Nederlan ders. Volgens Ad Slabbekoorn van de vakgroep fruitteelt van ZLTO Zeeland is dat onzin. „Poolse pluk kers worden betaald volgens de CAO Open Teelten. Het kan best zijn dan er een fruitteler is die de cao aan zijn laars lapt, maar daar mee loopt hij bij controle wel een risico. Ik ken overigens geen geval len van fruittelers die ervoor zijn beboet." Slabbekoorn zegt dat fruittelers de Polen juist koesteren door ze een reiskostenvergoeding en soms een extraatje te betalen. „Als je goed voor hen zorgt, ko men ze volgend seizoen terug. Het voordeel is dat je weet wie je krijgt en dat je ze niet hoeft in te werken." Slabbekoorn onderstreept ander maal dat het aanbod van Neder landse plukkers veel te mager is om de appel- en perenoogst bin nen te halen. Hij erkent wel dat sommige fruittelers de voorkeur geven aan Polen. „Als je met twin tig huisvrouwen die twee, drie uur per dag beschikbaar zijn, je fruit moet plukken, kan ik me voorstellen dat een fruitteler lie ver acht Polen heeft die acht uur per dag stevig doorwerken. Dat is organistorisch een stuk simpeler." ffl Willem van Dam Voor meer columns: www.pzc.nl/columns door Frank Balkenende ROTTERDAM - Koken met zeewier, lamsoren, mesheften, oesters en zil te aardappelen. Zeeland wijst de weg naar culinaire toekomst op het World Food Festival (WFF) in Rotterdam. Ontspannen door René Hoonhorst Elly Franssen, Vaals - v- i Jeffrey (r) is in zijn element als hij een kijkje mag nemen bij de zojuist on schadelijk gemaakte, maar nog onontplofte bommen. door Frank Balkenende KAPELLE - 'De Polen pikken onze ba nen in de fruitteelt in', is de teneur van veel reacties op de PZC-websi- te.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 22