i I I i Dat heeft hij van papa 6 GEZOND OPVOEDING Annie de Vreugd Die streken heeft hij van zijn vader. Die hele familie is zo. Daar is niks aan te doen, daar moeten we mee leren leven'. Of: 'Mijn kind kan niet zingen, ik kon vroeger ook niet zingen'. Eigen schappen van kinderen worden vaak gemeld alsof het om voldon gen feiten gaat. Karaktereigen schappen die onveranderlijk zijn en vastliggen in de genen. Die dus ook niet te beïnvloeden zijn door bijvoorbeeld opvoeding. De omgeving moet zich maar aan dit gedrag aanpassen. Dat is na tuurlijk makkelijk geredeneerd. Als jouw kind zich steeds onheb belijk gedraagt, kan je op je han den gaan zitten, want het is zin loos daar energie in te stoppen. „Hij is nu eenmaal zo." Kinderen worden inderdaad ge boren met een zekere bagage in de genen. Daarin ligt de erfelijke informatie opgeslagen die door de ouders is doorgegeven. We spreken graag in kansberekenin gen die gebaseerd zijn op deze genen. Een kind uit een gezin heeft dan een bepaald percenta ge kans om diabetes of een hart infarct te krijgen. We vergeten graag dat omgevingsfactoren ook een enorme rol spelen bij het krijgen van een hartinfarct. Terwijl we eigenlijk best wel we ten dat roken en bewegingsar moede de kans aanzienlijk verho gen. Als het om karaktereigen schappen gaat, speelt de omge ving eveneens een grote rol. Die streken die het kind van zijn va der heeft, zijn zeer waarschijn lijk niet via de genen doorgege ven. Hooguit zijn bevattelijkheid voor het aanleren van streken. Het kind heeft die streken ge woon van vader afgekeken. Moe der kan haar eigen frustraties over de zangles vroeger op school onbewust hebben doorge geven aan haar kind. Dan zijn de ze eigenschappen niet geërfd, maar aangeleerd. Dat betekent dat ze ook weer afgeleerd kun nen worden. Dat ze omgebogen kunnen worden via de opvoe ding. De discussie over aangeleerd of aangeboren gedrag duurt al eeu wen. In de zestiende eeuw sprak de Engelse filosoof John Locke over het kind als een tabula rasa, een onbeschreven blad. Het kind kwam geheel blanco zonder erfe lijke belasting op de wereld en werd daarna gevormd door de omgeving. De Fransman Rous seau reageerde daar een eeuw la ter op door te stellen dat de ont wikkeling van een kind juist he lemaal via de innerlijke motor van de rijping loopt. Omgevings factoren spelen daarbij geen en kele rol. Tegenwoordig is ieder een er wel van overtuigd dat zo wel de genen als de omgeving een rol speelt. Als we dan weten dat omgevingsfactoren zo belang rijk zijn tijdens de ontwikkeling van ons kind, is het verstandig die factoren goed in de gaten te houden. Met welke computer spellen speelt ons kind, naar wel ke school brengen we hem, wel ke oppas halen we in huis? En vooral: welk voorbeeld zijn wij ouders voor ons kind? Wij zijn namelijk zelf de meest nabije omgevingsfactoren. 's Ochtends een lepel sesamzaadjes door de yoghurt om je bloed te zuiveren, 's Middags wat chiazaadjes door je smoot hie voor de darmflora. Zaden en pitten vormen een natuurlijk voedingssupplement, maar zijn geen compensatie voor een ongezonde leefstijl. Bij de warme bakker liggen ze ineens tussen de verse crois- santjes en krentenbollen op de toonbank. Zakken met chia zaadjes, kleine donkerbruine korreltjes, iets groter dan de maanzaadjes waarbij kinde ren vaak een vies gezicht trekken en die zo akelig tussen je voortanden kunnen post vatten. Chia-wat? „Dit is echt het nieuwe supervoedsel", zegt de bakker, „Mijn klan ten vragen erom en het is niet aan te sle pen." Klant 1 hoort het aan, besluit tot de aankoop van 2 x 250 gram. Klant 2 gooit er nog een schepje bovenop: „Lekker hoor, door de yoghurt of door een smoothie. Ik doe het iedere dag." Voorheen waren de zaden het domein van de macrobiotische, veganistische dan wel rawfood-garde. Die zagen allang de meri tes en ondervonden de voedingwaarde van lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en wat dies meer zij. In navolging overigens van de Ma ya's en Azteken die duizenden jaren gele den al aan de chia waren. Inmiddels zijn de zaadjes een rage. Volstrekte onzin, zeggen de meer traditio nele diëtisten en voedingskundigen. Wie een gebalanceerd en gematigd voedingspa troon heeft, hoeft echt niet elke ochtend een handje lijnzaad te breken (voor de ken ners: ongebroken lijnzaad poep je gewoon uit, koop je gebroken lijnzaad kant-en -klaar dan is een groot deel van de goede stoffen verloren gegaan. Dus zelf aan de slag met die vijzel). Er is echt een tweedeling, zegt voedingsthe rapeut Irene Lelieveld, bekend van haar boeken over 'gezonde eters'. „Bij de natuur- voeding vallen zaden en pitten onder de 'superfoods'. Maar in de traditionele schijf van vijf spelen ze helemaal geen rol. Regu lier opgeleide gewichtsconsulenten staan daardoor tegenover de voedingsspecialis ten die zich met natuurvoeding bezighou den." Lelieveld zelf valt nadrukkelijk onder die laatste groep. „De schijf van vijf is achter haald, die is al die jaren nooit bijgeschaafd. Ik geloof best dat vroeger 200 gram groen ten voldoende was. Maar dat waren toen nog groenten die zo van de akker kwamen. Nu speelt vervuiling een grote rol, groen ten komen uit de kas, de voedingswaarde is afgenomen." Als je waanzinnig goed oplet en superver antwoord eet, zegt Lelieveld, krijg je mis schien ook zonder zaden en pitten alles binnen wat je lichaam nodig heeft. En je hebt ook mensen die 100 worden terwijl ze hun hele leven slecht hebben gegeten. Maar zij ziet in haar praktijk als voedings- Zaden en pitten zijn een manier om aan de goede vetten te komen therapeute werkelijk niemand zonder zink- tekort. En ook vitamine C-tekorten zijn aan de orde van de dag, tekorten aan B-vita minen bij mensen die veel suiker en witte bloem consumeren en selenium- en mag nesium-tekorten. „Dan adviseer ik: veel za den, pitten en noten eten. En nóg is het moeilijk. Wat zink betreft, zet ik de meeste mensen toch nog op een supplementje." Lelieveld merkt in haar praktijk dat het be wustzijn over voeding bij veel mensen is toegenomen. Wat vroeger eigenlijk alleen bij sporters speelde, beaamt fitness-specia list en personal trainer Angelique Heijli gers, wordt nu steeds meer gemeengoed. Vandaar de opkomst van de zaden. „Ik kan het mezelf eigenlijk niet herinneren dat ze er niet waren, in de fitnesswereld was het al jaren vrij standaard om lijnzaad te ge bruiken. Zaden zijn een goede bron van proteïne, daarom zijn ze onder sporters zo populair. Maar nu is chiazaad ook ineens overal verkrijgbaar. Een heel populair ont bijt is bijvoorbeeld chiazaad door een ge prakt banaantje." Heijligers is zelf één van de voorvechters van het populaire 'paleo- dieet', waarbij gegeten wordt zoals in de oertijd, toen jagers op zoek moesten naar wild, en daarnaast leefden op wat ze bijeen konden scharrelen aan pitten, zaden, groen te, bessen en ander fruit. „In het paleodieet gaan er heel wat zaden doorheen, bijvoor beeld in paleobroden. Bij ons staan noten, zaden, groente, fruit en vlees op het menu. En dan zijn zaden en pitten vooral een ma nier om aan de goede vetten te komen. En je moet érgens je energie uithalen." Heijligers plaatst wel een kanttekening: „Je ziet die zaden nu overal. Maar ik ben er wel van overtuigd dat eerst de basis goed moet zijn. Als mensen superfoods eten maar daarnaast roken, helemaal niet bewe gen of de snackbar leegtrekken, dan gaan zaden dat echt niet goed maken. Het gaat om het totaal, om de bigger picture." WELK ZAADJE VOOR WAT? Annie de Vreugd is orthopedagoge. foto Getty Images Zaden als 'supplementje' door Marjolijn de Cocq Angelique Heijligers reageren? gezondheid@depersdienst.nl Sesamzaad: zaad van de sesamplant, rijk aan mineralen als calcium en fosfor en vitamines ABC. Draagt bij aan gezondheid van botten, spieren, bloed en zenuwstelsel. Lijnzaad: zaad van de olievlas, rijk aan eiwitten, vezels, vitamines E en C, mineralen en omega 3 vetzuren. Natuurlijk laxeermiddel, reinigend effect. Chiazaad: zaad van de salva hispanica, bevat veel omega 3 vetzuren, vezels, antioxidanten en de mineralen calcium, magnesium en ijzer. Hennepzaad: volledige eiwitbron en vleesvervanger, bevat essentiële vetzuren, mineralen, vitamines ABD, rijk aan vezels en chlorofyl (bron van antioxidanten), zeer voedzaam. Maanzaad: zaad van de papaver, bevat kalium, magnesium, fosfor, zink, ijzer en calcium. (Bron: Irene Lelieveld - Koken met Irene, de gezonde eter in de eerlijke keuken, Uitgeverij Elmar, 16,95 euro)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 42