idee. De bedrijven die we bezoeken bieden al
les aan, alleen ik en de bus en de chauffeur
worden betaald."
Cees van Liere, van Lekker Regionaal Product
(een organisatie met tweehonderd leden) en
de Nederlandse Oestervereniging, schuift aan
bij het diner bij Vis aan de Markt in Scherpe-
nisse. Na het hoofdgerecht - harder van de
barbecue met zeekraal en slakken - spreekt
hij het gezelschap toe. „Streekfood is in. Wij
hechten eraan dat in Zeeland op de kaart te
zetten." Chefkok Maurice de Coninck doet
dat ook. Hij werkt graag met vis uit de streek.
„Harder gaat de kant op van tonijn", legt hij
uit. „Het heeft een beetje een vlezige smaak.
Het is een vergeten vis."
De volgende ochtend gaat het via de nieuwe
vestiging van mosselbedrijf Neeltje Jans naar
de stichting Zeeschelp aan de voet van de
Oosterscheldekering, waar geëxperimenteerd
wordt met de kweek van platvissen en schelp
dieren. De groep buigt zich vertederd over
het bassin met babytongetjes. Lieneke Schui
temaker van het Vismagazine, een vakblad
voor de visserijsector, staat met haar blocnote
vooraan. „Ik ben heel vaak in Zeeland", zegt
ze later tijdens de lunch bij de Korenbeurs op
het landgoed Rijckholt in Geersdijk. „Naar
aanleiding van zo'n reis maak ik een serie ver
halen. Veel bedrijven heb ik al eens bezocht,
maar de stichting Zeeschelp bijvoorbeeld nog
niet. Dit soort reizen zijn eigenlijk alleen in
Zeeland. Het Visbureau doet het ook, maar
dat is een meer inhoudelijk programma, dit
draait toch ook om eten en drinken." Camera
man Pareira vraag hulp bij het fileren van zijn
zeetong. „Die heb ik nog nooit gegeten, maar
dat ga ik vanaf vandaag zeker vaker doen",
lacht hij. Pareira sjouwt de hele dag met zijn
camera rond. Hij weet nog niet zeker wat de
reis oplevert voor het programma. „Misschien
houden we van al dat materiaal maar twee mi
nuten over."
Iedereen is de volgende dag onder de indruk
van loop Paauwe, inkoper bij schelpdierbe-
drijf Le Petit Pêcheur in Yerseke. Hij vist krab
ben uit bassins voor de foto, weet werkelijk al
les over oesters en vertelt over het effect van
onweer op schelpdieren. Hij laat iedereen de
umami-oester proeven.
Ellen Boekelaar schrijft voor Chefs Magazine,
een tijdschrift voor het horecavak. „Ik vind
het briljant, zo'n persreis", zegt ze. „Bedrijven
besparen duizenden euro's aan advertentie-
kosten en de boodschap wordt serieuzer geno
men. En dat in ruil voor drie etentjes en twee
overnachtingen. Iedereen is blij. Je krijgt ande
re invalshoeken. Ik maak elke maand vijf ver
halen en nu heb ik in één keer voor maanden
genoeg." De opening van het oesterseizoen is
de afsluiting van het tripje. Frans van Meeu
wen van Passion Magazine gaat vaak mee,
zegt hij, aan boord van de rondvaartboot waar
de feestelijkheden plaatsvinden. Deze keer is
hij nu pas op de laatste dag aangehaakt. „Een
heleboel bedrijven kende ik al, maar het is al
tijd leuk georganiseerd. Ik vind het jammer
dat andere provincies het niet zo doen."
6 Heel veel jonge
mensen in Zeeland zijn
bezig met
streeproducten.
kokkel, daar heeft jarenlang veel zand in geze
ten, maar dat is nu wel voorbij."
Mireille de Maersschalck uit België gaat heel
vaak mee op persreizen, vertelt ze in de loods
van de hardervissers Bout in Tholen. Ze
maakt het internettijdschrift Temps de Vivre.
„Dat doen we allemaal zelf. Mijn man neemt
de foto's en ik schrijf. Het magazine gaat over
reizen, gastronomie en cultuur. Over Zeeland
maken we deze keer reportages over de visse
rij en gastronomie." Zeeland is aangenaam,
zegt haar man, terwijl hij een stukje gerookte
harder eet. „Maar binnenkort gaan we naar
Azerbeidzjan. En Luxemburg was niet zo
leuk, maar Martinique wél."
Lorenzo Ledel is vaste gast in Zeeland.
Hij heeft een eigen tijdschrift over vis:
Vision, dat hij deze drie dagen fanatiek
uitdeelt. Hij vindt Zeeland geweldig., maar:
„Bij die persreizen doen vaak echtparen mee:
ik vind dat ze beter op moeten letten wie
zich aanmeldt, of het ook iets oplevert." Dat
gebeurt wel, zegt organisator Roessingh.
„Freeloaders, mensen die wel meegaan, maar
niets publiceren, schrap ik van de lijst. Ik
stuur zevenhonderd mensen een uitnodiging.
Het is allemaal tien jaar geleden begonnen
met de opening van het kreeftseizoen. De be
doeling was om mensen wat langer vast te
houden en ze ook wat andere producten in
Zeeland te laten zien. Mensen zijn zo enthou
siast over onze producten, dat kunnen we
nog meer naar buiten brengen. Dat was het
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2013 SPECTRUM 3
Streekfood verkoopt
Oesterij in Yerseke.
Marco Dubbeldam van Zeeschelp geeft uitleg bij een Langoest. Kweek daarvan bleek niet mogelijk.