Voor de tiende keer werden de ze week een groep culinaire journalisten door Zeeland gere den op uitnodiging van de pro vincie. „Zeeland is de enige pro vincie die zó op de kaart staat." 2 SPECTRUM Twintig journalisten happen op maandagmorgen in een bo lus bij de ontvangst in Hotel ter Duin in Burgh-Haamste- de. Het nieuwe hotel heeft al vaker onderdak geboden aan de deelnemers van zo'n pers reis, vertelt Coen Wessel. „We merkten dat er publiek op afkwam als er over ons werd ge schreven. Dat is heel leuk." Het hotel stelt de kamers gratis beschikbaar. „Dankzij de mede werking van het bedrijfsleven is het mogelijk u deze persreis aan te bieden", zegt Balth. Roessingh, de begeleider namens de provin cie, tegen de deelnemers. Onder woeste wolken rijdt de speciale Zee- land-Promotiebus, beplakt met een stadsge zicht van Veere en een strandtafereel, over Schouwen-Duiveland. Een vrouw die bra men staat te plukken, zwaait naar de inzitten den. En nee, die heeft chauffeur Leo daar niet speciaal voor ingehuurd, lacht hij. De bus stopt voor het hek van de consumptieve kwe kerij van Dieneke Klompe, die gekleed in overall iedereen een hand geeft. Klompe kweekt bijzondere groenten, bloemen en kruiden. „Gaaf zeg", mompelen de bezoekers bij de bakken met zaden die liggen te drogen. Klompe vertelt over haar hazelnoten, haar to maten, haar amandelen, meekrap, brave hen- drik en zeekool. Bijna liefdevol spreekt ze over 'mijn chefs', de koks die haar groenten en kruiden zo graag gebruiken: Sergio Her man, Edwin Vinke, DP Arkenbout, Wouter Kik. „Alle jongens die aan de top staan, heb ben begrepen dat kwaliteit heel belangrijk is. Dat levert iets op waar mensen superblij van worden." Ze deelt tomaatjes uit. En ja: daar wordt inderdaad iedereen blij van; de smaak knalt eruit. „Waar gaan we nu heen?", vraag Salomon En gelsman (RTL) in de bus. „Naar de wijn", is het antwoord. „Naar de wijn! Ik ben er klaar voor!" De bus rijdt dwars door Zonnemaire naar de Kleine Schorre, de wijngaard waar Jo- han van de Velde iedereen opwacht met Brut de Zélande, Zeeuwse champagne. Na het ver haal over het ontstaan van de wijngaard en de toekomstplannen, begint het proeven, be geleid door krukels en ballen van Schouwse worst. „Ik werk voor het programma Life is Beautiful van RTL", zegt Engelsman. „Zo'n persreis doe ik voor het eerst. We maken items; als bedrijven het leuk vinden, kunnen ze aanhaken." Met een financiële bijdrage dus. „Elke aandacht is welkom, maar het pro bleem is dat we voor marketing weinig bud get hebben", verontschuldigt Van de Velde zich. De pers krijgt een lunch aangeboden: garnalensoep vooraf en een pakket gestoom de schelpdieren als hoofdgerecht. Derick Pa- reira, cameraman van RTL, wijst een mossel op zijn bord aan. „Is dit een oester?" „Zeeland is de enige provincie die zó op de kaart staat met gastronomische zaken", zegt Tanja van den Berge tijdens het eten. Ze werkt freelance voor Bouillon! Magazine, heeft een column in een plaatselijke krant en is voorzitter van slowfood in Noord-Holland. En ze komt oorspronkelijk uit Zierikzee. „Heel veel jonge mensen in Zeeland zijn be zig met streekproducten. Wat me ook opvalt, is dat alle restaurants op Schouwen ineens de vis hebben ontdekt, dat is echt iets van de laatste jaren." En verder gaat het weer - via de winkel van de Kleine Schorre de bus in - naar De Zeeuw se Mossel, een bedrijf dat mesheften opvist en verhandelt. „Mesheften zijn nog niet zo be kend", vertelt Peter Bol bij de inpaklijn. „Het zou mooi zijn als we de mesheft, of het scheermes, in Nederland wat meer zouden eten. Dan hoeven ze niet geëxporteerd te wor den." De pers schrijft mee, stelt vragen. „Het is met de met de mesheft hetzelfde als met de Hoe Zeeland zijn door Nadia Berkelder Aankomst bij stichting Zeeschelp bij de Oosterscheldekering. Lorenzo Ledel en Salomon Engelsman proeven mosselen bij de

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 50