Voor de tiende keer werden de
ze week een groep culinaire
journalisten door Zeeland gere
den op uitnodiging van de pro
vincie. „Zeeland is de enige pro
vincie die zó op de kaart staat."
2 SPECTRUM
Twintig journalisten happen
op maandagmorgen in een bo
lus bij de ontvangst in Hotel
ter Duin in Burgh-Haamste-
de. Het nieuwe hotel heeft al
vaker onderdak geboden aan
de deelnemers van zo'n pers
reis, vertelt Coen Wessel. „We merkten dat er
publiek op afkwam als er over ons werd ge
schreven. Dat is heel leuk." Het hotel stelt de
kamers gratis beschikbaar. „Dankzij de mede
werking van het bedrijfsleven is het mogelijk
u deze persreis aan te bieden", zegt Balth.
Roessingh, de begeleider namens de provin
cie, tegen de deelnemers.
Onder woeste wolken rijdt de speciale Zee-
land-Promotiebus, beplakt met een stadsge
zicht van Veere en een strandtafereel, over
Schouwen-Duiveland. Een vrouw die bra
men staat te plukken, zwaait naar de inzitten
den. En nee, die heeft chauffeur Leo daar niet
speciaal voor ingehuurd, lacht hij. De bus
stopt voor het hek van de consumptieve kwe
kerij van Dieneke Klompe, die gekleed in
overall iedereen een hand geeft. Klompe
kweekt bijzondere groenten, bloemen en
kruiden. „Gaaf zeg", mompelen de bezoekers
bij de bakken met zaden die liggen te drogen.
Klompe vertelt over haar hazelnoten, haar to
maten, haar amandelen, meekrap, brave hen-
drik en zeekool. Bijna liefdevol spreekt ze
over 'mijn chefs', de koks die haar groenten
en kruiden zo graag gebruiken: Sergio Her
man, Edwin Vinke, DP Arkenbout, Wouter
Kik. „Alle jongens die aan de top staan, heb
ben begrepen dat kwaliteit heel belangrijk is.
Dat levert iets op waar mensen superblij van
worden." Ze deelt tomaatjes uit. En ja: daar
wordt inderdaad iedereen blij van; de smaak
knalt eruit.
„Waar gaan we nu heen?", vraag Salomon En
gelsman (RTL) in de bus. „Naar de wijn", is
het antwoord. „Naar de wijn! Ik ben er klaar
voor!" De bus rijdt dwars door Zonnemaire
naar de Kleine Schorre, de wijngaard waar Jo-
han van de Velde iedereen opwacht met Brut
de Zélande, Zeeuwse champagne. Na het ver
haal over het ontstaan van de wijngaard en
de toekomstplannen, begint het proeven, be
geleid door krukels en ballen van Schouwse
worst. „Ik werk voor het programma Life is
Beautiful van RTL", zegt Engelsman. „Zo'n
persreis doe ik voor het eerst. We maken
items; als bedrijven het leuk vinden, kunnen
ze aanhaken." Met een financiële bijdrage
dus. „Elke aandacht is welkom, maar het pro
bleem is dat we voor marketing weinig bud
get hebben", verontschuldigt Van de Velde
zich. De pers krijgt een lunch aangeboden:
garnalensoep vooraf en een pakket gestoom
de schelpdieren als hoofdgerecht. Derick Pa-
reira, cameraman van RTL, wijst een mossel
op zijn bord aan. „Is dit een oester?"
„Zeeland is de enige provincie die zó op de
kaart staat met gastronomische zaken", zegt
Tanja van den Berge tijdens het eten. Ze
werkt freelance voor Bouillon! Magazine,
heeft een column in een plaatselijke krant en
is voorzitter van slowfood in Noord-Holland.
En ze komt oorspronkelijk uit Zierikzee.
„Heel veel jonge mensen in Zeeland zijn be
zig met streekproducten. Wat me ook opvalt,
is dat alle restaurants op Schouwen ineens de
vis hebben ontdekt, dat is echt iets van de
laatste jaren."
En verder gaat het weer - via de winkel van
de Kleine Schorre de bus in - naar De Zeeuw
se Mossel, een bedrijf dat mesheften opvist
en verhandelt. „Mesheften zijn nog niet zo be
kend", vertelt Peter Bol bij de inpaklijn. „Het
zou mooi zijn als we de mesheft, of het
scheermes, in Nederland wat meer zouden
eten. Dan hoeven ze niet geëxporteerd te wor
den." De pers schrijft mee, stelt vragen. „Het
is met de met de mesheft hetzelfde als met de
Hoe Zeeland zijn
door Nadia Berkelder
Aankomst bij stichting Zeeschelp bij de Oosterscheldekering.
Lorenzo Ledel en Salomon Engelsman proeven mosselen bij de