Hulster chefkok Thomas d'Hooghe
verrast door prestigieuze nominatie
Matty Verkamman en Hugo Borst
doen bod op het voetbalmuseum
ZEEUWS-VLAANDEREN 21
'Geen overlast
bij Motel West'
Oosterling sluit
zomerseizoen af
Conny wil naar
de bioscoop
zonnebloem.nl/ikgamee
Najaarsbloeiers te
zien in vier tuinen
Vier tuineigenaren in de ge
meente Hulst tonen van
daag en morgen najaars
bloeiers in hun tuin. Het
gaat om Taraxacum Urti-
ca, Zeildijk 45, Hulst; Ria
van Heese, Zeildijk 3, Terho
le; De Hemelsleutel, Lage-
weg 2, Ossenisse, en familie
Dek, Sasdijkweg 2, Vogel
waarde. Alle tuinen zijn
open tussen 10 en 17 uur.
Met boswachter
door nieuwe natuur
Groei Bloei houdt vanmid
dag een wandeltocht met
een gids door de nieuwe na
tuur bij De Braakman. De
wandeling is zes kilometer
lang. Vertrek is om 14.00
uur vanaf de Braakmanboer
derij aan de Braakmanweg.
Niet-leden betalen 3 euro.
Brainstormen over
bestemming kerk
In de gesloten rk Cuypers-
kerk in Sas van Gent wor
den vandaag, zaterdag, om
11.00 uur ideeën gepresen
teerd voor toekomstig ge
bruik. De kerk is de hele dag
open, met onder meer een
springkussen.
SCHOONDIJKE - Burgemeester An-
nemiek Jetten van de gemeente
Sluis ziet geen reden om op te tre
den tegen vermeende overlast
door bewoners van Motel West in
Schoondijke. Omwonenden had
den -overigens anoniem- per
brief aan de bel getrokken bij de
gemeente. Ze wezen op asociaal
gedrag van de bewoners, zoals ge
luidsoverlast en het dumpen van
afval. Gesprekken tussen de eige
naar van het gebouw en de ge
meente boden volgens de buren
geen soelaas. „We zijn er verschil
lende keren wezen kijken, maar
hebben niets gezien dat in aan
merking komt voor handhaving",
vertelde Jetten onlangs aan een
commissie van de Sluise gemeen
teraad.
In Motel West verblijven meerde
re Oost-Europese arbeiders, al
dan niet met hun gezin.
GROEDE - Kleinkunstenaar Adrie
Oosterling sluit zijn serie zomer
voorstellingen in De Twee Dui
ven in het Slijkstraatje in Groede
vanavond af. Nog één keer brengt
hij het programma Het Verlangen
voor het voetlicht. De voorstelling
begint om 21.00 uur en kan wor
den gecombineerd met een diner
vooraf. Toegang: 11 euro.
De jonge chef (23) staat nu bijna
anderhalf jaar achter het fornuis
van 't Hemelrijk, het restaurant
met uitzicht op de Willibrordus-
basiliek, wat eerst bestierd werd
door zijn vader Frank. Thomas
deed veel kennis en ervaring op
bij het voormalige sterrenrestau
rant Clandestino in het Belgische
Temse. Dit in combinatie met
zijn geheel eigen kookstijl, heeft
hem in de kijker gespeeld bij de
van origine Franse gastronomie-
gids GaultMillau.
Wie aanschuift in 't Hemelrijk
wordt op smaaktechnisch vlak al
tijd verrast. Thomas: „Ik kijk per
ingrediënt welke bereidingswijze
ik erop moet toepassen om de bes
te smaak te verkrijgen. Neem ro
de kool. Die kun je koken, ja.
Maar wat je proeft als je hem op
de barbecue legt, is onbeschrijf
lijk. Op deze manier experimen
teer ik graag." Thomas maakt daar
naast graag gebruik van regionale
producten.
Maandag 7 oktober is het erop of
eronder voor Thomas. Hij gaat
dan zijn 'signatuurgerecht' („ik
verklap niet wat dat is") koken
voor een zeskoppige jury van gere
nommeerde restaurants. Een van
de juryleden is Edwin Vinke van
De Kromme Watergang in Hoofd
plaat. Thomas: „Ik denk niet dat
het een echt voordeel is, hij zal
streng zijn!" Thomas moet het op
nemen tegen vier andere rijzende
culinaire sterren.
De award wordt maandag 28 okto
ber uitgereikt tijdens de Gault-
Millau-presentatie in de Rai in
Amsterdam. Als Thomas de titel
wint, levert hem dat naast veel pu
bliciteit zeker ook een volgeboekt
restaurant op. „Winst zou super
zijn, maar de nominatie geeft al
aan dat mijn eigen kookstijl ge
waardeerd wordt."
„Ik experimenteer graag.
Neem rode kool. Bereid je
die op de barbecue, dan is
de smaak onbeschrijflijk."
Liefst met de spullen uit Middel
burg, maar als Zeeland Attracties
hun bod van 225.000 euro niet
snel accepteert, dan maar zonder.
Het duo heeft de volledige mede
werking van de eigenaar van het
stadion, de Middelburgse onder
nemer Paul Hermsen en de ge
meente Roosendaal.
Borst en Verkamman stonden aan
de wieg van de Voetbal Experien
ce. Met twee collega's leurden ja
ren met hun idee voor een voet
balmuseum. De gemeente Middel
burg zag er brood in, vooral als pu
bliekstrekker op het nieuwe
ZEP-terrein.
In 2009 ging de Voetbal Experien
ce open. Hoewel de waarderings
cijfers hoog waren, lukte het niet
om van het voetbalmuseum een
commercieel succes te maken. De
bezoekersaantallen bleven ver ach
ter bij de verwachting. De hoge
waarderingscijfers geven Verkam
man en Borst het vertrouwen dat
het museum toch kans van slagen
heeft, mits het dichter bij de
Randstad ligt en in een echte voet
balomgeving wordt geplaatst, zo
als het RBC-station.
Verkamman wil op zeer korte ter
mijn antwoord op het bod. „Ik
had het nu al willen hebben."
Hij gaat ervan uit dat als Zeeland
Attracties hun bod accepteert,
ook de spullen die onder de hoe
de van de stichting Voetbal Totaal
zijn meeverhuizen. Borst en Ver
kamman stellen dat zij hoe dan
ook recht hebben op de spullen
als het museum in Middelburg
sluit. Volgens Verkamman is
slechts een vergoeding voor bruik
leen betaald en zijn de museum
stukken niet verkocht.
Zonder elkaar is iedereen alleen. DE ZONNEBLOEM
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2013
HULST
BRAAKMAN
SAS VAN GENT
Thomas d'Hooghe (23) van restaurant 't Hemelrijk in Hulst naakt kans op titel Belofte van het Jaar van de gerenom
meerde culinaire gids GaultMillau. foto Mark Neelemans
door Sheila van Doorsselaer
HULST - „Ongelooflijk! Wat een fan
tastische erkenning! Totaal niet ver
wacht!" Thomas d'Hooghe, chef
kok van restaurant 't Hemelrijk in
Hulst, is door de prestigieuze culi
naire gids GaultMillau genomi
neerd voor de titel Belofte van het
Jaar.
MIDDELBURG - Na het echec van de
Voetbal Experience van Zeeland At
tracties in Middelburg, richten de
journalisten Matty Verkamman en
Hugo Borst een nieuw voetbalmu
seum op in het Herstaco-station
van RBC in Roosendaal.
I Nationale Vereniging