TEN
YE/ARS /AFTER
WWW.GEBOUW
VRIJDAG 20 SEPTEMBER
VRIJDAG A OKTOBER
VILKELMH I/-7ELD 96, EEPGEfI GP HpM
king met de werkgroep 'Oogsten
zonder Zaaien' van Slowfood Ne
derland (zie www.wildplukwij-
zer.nl). Leuk en handig! Er is ook
een app in de handel voor je
smartphone. Die registreert waar
jij je op dat moment bevindt en
geeft aan welke wildplukplekken
er in de buurt zitten. Niet alleen
voor bramen, ook voor vlierbes
sen, walnoten, rozenbottels, prui
men, cranberry's, etc.
En wat doen we met al dat rijpe
herfstfruit, behalve jam maken?
Bramensap of-saus, door de
chutney, kleine bramentaartjes
bakken, door de fruitsalade of de
smoothie. Dat zijn wel de geijkte
bestemmingen. En anders als
toetje bij ijs of bavarois.
Ik was dit jaar op zoek naar een
iets pittiger bestemming voor
mijn mooiste zelfplukbramen.
Dit heerlijke idee kreeg ik aange
reikt door Ans Withagen, auteur
van het volkstuin-kookboek 'Wil
de venkel en Rabarber": Bruscet-
ta (mooi woord voor gegrilde bo
terham) met warme bramen en
geitenkaas. Toefje salade erbij
met honingdressing en wat hazel
noten, en je hebt een heerlijk
herfstig lunch- of voorgerecht.
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 12 SEPTEMBER 2013
WARME BRAMENBRUSCETTA, GEITENKAAS EN SALADE
Benodigdheden, voorgerecht voor 4 personen: 8 schuine sneden stok
brood; olijfolie; 200 gram rijpe bramen; klontje boter, Vi theelepel ci
troensap; 2 plakken geitenkaas, verbrokkeld; verse peper en zout; 100
gram gemengde sla; 1 eetlepel azijn; 1 theelepel mosterd; 3 eetlepels
olijfolie; 4 kleine takjes verse tijm; 2 theelepels honing; 1 eetlepel geroos
terde hazelnoten, grof gehakt
Bereidingswijze: besprenkel sneden brood met olie en rooster ze in
oven, of bak ze in koekenpan. Bak bramen in koekenpan in wat gesmol
ten boter tot ze warm en zacht zijn, maar nog intact. Breng op smaak
met citroensap en versgemalen peper. Maak de dressing door mosterd,
azijn, peper, zout en honing met vork los te roeren en daaraan al klop
pend olie toe te voegen. Maak sla aan met honingdressing. Verdeel gei
tenkaas en bramen over bruscetta's, druppel er wat dressing over, gar
neer met takjes tijm. Geef er aangemaakte sla bij, bestrooid met noten,
Wijnadvies: witte Sancerre
Tip: heerlijk om hier wat plakken rauwe ham, bijvoorbeeld Parmaham,
bij te geven
De Boschhoek
Vroonweg 1
De Boschhoek in Oostkapelle ligt centraal bij mooi duingebied, foto's Ruben Oreel
Stoofpotje Abdijstoverij a la de Boschhoek.