Lamonkriel CONSUMENT 23 KOOPWAAR Wouter Klootwijk Niet eerder zo iets lekkers gegeten. En mooi. Zo mooi niet eerder ge zien. Het wordt ook uitgesproken als lomon- kriel maar lamonkriel is gang baar. Heerlijk. Warm, maar ook koud. Je eet het onderweg zo uit je binnenzak. En je hebt aan één lamonkriel voor een hele dag genoeg. Maar het moet even gaan over nieuws uit Londen, vorige maand, dat eigenlijk uit Maas tricht kwam, maar dat u, lezer, mogelijk ontgaan is door het mooie zomerweer en de vakantie. In het kort. Een geleerde aan de universiteit van Maastricht sneed een stukje uit een dier en liet het buiten het dier om groeien. Hij kweekte dierlijke cellen, dierlijk eiwit zonder dat er verder nog die ren aan te pas kwamen. Toen hij er een schip vol van had, voer hij naar Londen en gaf er beroemde culinairen een hap van op een broodje. De wereldpers was erbij en keek ernaar. De dagen erna was het een tumult van jewelste in kranten en op tv en op het in ternet. Het wordt niks, zei de een, vlees zonder beest. Het is de toe komst, zei de ander. Eerste en Tweede Kamerleden van de Dierpartij bemoeiden zich er ook mee. Voor beestloos vlees? Nee tegen. Misschien speelt hier mee dat ze al tevreden zijn met propjes vlees, vis en kip die een fa milielid van de Dierpartij maakt van sojabonen, tarwemeel en kip- peneierenstruif. Vegetarisch vlees als het ware. Vooral erg lelijk. Le lijker dan vies, dat wel. Wie nieuw voedsel probeert te maken, komt uiteindelijk nooit verder dan een bleke prop die in de koekenpan bruin moet kleu ren. Omdat we geen schol genoeg eten liet het visproductschap een ontwerpbureau in Twente iets nieuws verzinnen. Met schol. Het werd een prop. De scholburger. In Scheveningen broeden vissers ge zamenlijk op net zoiets maar dan van schar. De hamburger is de maat, de norm van voer voor zwervers langs de weg. Alles wat je van iets anders dan gemalen koe wil maken, moet in er in elk geval op lijken. Maar kijk nou toch eens naar een aubergine. Lijkt op niks anders dan een au bergine. En als je er schijven van op een hete grill legt, kun je er een opwindend patroon in schroeien en gaat het zo lekker ruiken in huis dat de visite subiet wil blijven eten. Met wat rijst er bij, man, wat een maal en duvel maar op, vegetarische slager, met je dure gedrochtjes. Trouwens, een Spaanse chef spuit aubergi nes in met dropwater. Dat is ande re koek, sojapulpenier! Terug naar Londen. Heel veel geld gaat in het onderzoek. Vet geld kostte ook de presentatie aan de internationale pers. De presenta tie van wat? Daar is hij weer: het propje. De ongetwijfeld razend knappe geleerden hebben van beestloos vlees niets anders we ten te bakken dan een suffe ham burger. Geen weergaloos lekker, nooit eerder vertoond voedsel. Omdat niemand ooit lamonkriel proefde en betoverd werd. Pas dan weet je wat je maken moet voor de mensen. Iets lekkers wat er nog niet was. Waar vind je la monkriel? Nergens. Het bestaat niet, maar het zal eens tijd wor den, Maastricht! De vakantie zit er op, een nieuw schooljaar begint. Wat stop je in de lunchtrommel van je kind? Het is een dilemma voor veel ouders. De groep kinderen die overblijft, is explosief gegroeid. Er blijven meer kinderen over dan er naar huis gaan om te lunchen. Een schoolcarrière duurt twaalf tot veertien jaar, dat zijn behoorlijk wat lunches, pauzes en... verleidingen. Op de basisschool, waar tussenschoolse op vang zich veelal beperkt tot het scheppen van een plek om te eten en te ontspannen, verbazen begeleiders zich over de inhoud van trommeltjes. Er zijn ouders die het goed doen, maar helaas ook genoeg die mierzoete drankjes, schoolkoeken, gevulde koeken, chips en o ja, ook nog een kleffe witte boterham met chocopasta meegeven. Dat moet beter, gezonder en voordeliger kunnen, vindt onder andere chef-kok René Ameling, die in een pilot op twee Amster damse basisscholen kinderen probeerde te verleiden tot een gezonder eetpatroon. „Een gezonde keuze zou de makkelijkste keuze moeten zijn. Kinderen die gezond le ren eten, nemen dat een heel leven mee." Dat is ook het idee van Doris Voss, direc teur van Tijd voor Eten, een stichting die werkt aan bewustwording van goede voe ding op school. Voss ziet het dilemma groeien als het kind ouder en zich steeds bewuster wordt van het gedrag van kinde ren om zich heen. „Zolang kinderen niet gestimuleerd worden water te drinken, mag je niet verbaasd zijn dat ze andere keu zes maken. Hoe moet je als ouder uitleg gen dat cola uit de automaat op school niet sportief is, terwijl je ze wel jaren chocolade melk en Fristi meegaf? Ik vind het ook erg dat je als ouder eigenlijk alleen staat, de overheid moet met beter beleid komen. Je kunt je best doen het lunchtrommeltje ver antwoord en leuk te vullen, de illusie dat een kind het daar bij houdt, kan bij gebrek aan regie overboord." Dat betekent niet dat elke ouder zich zo maar gewonnen moet geven. Praat op school hoe daar met de lunch wordt omge gaan. Stimuleren TSO-medewerkers een ge zonde keuze, is het wellicht mogelijk fruit of misschien een pan soep als extra te ser veren? Begin zelf met het goede voorbeeld, kies bewust voor gezonde varianten en geef je kind zo veel mogelijk verse, onbe werkte producten mee. „Alles wat verpakt is of waar al een papiertje omheen zit, kun je overslaan", tipt Doris Voss. „Geef je kind gewoon water mee en een trommeltje met producten waar het wél iets aan heeft." Voss doelt daarbij op onbewerkte vezelrij ke producten, eiwitten, onverzadigde vet ten en goede koolhydraten. Zo wordt het lichaam voorzien van langdurige energie. Het Voedingscentrum adviseert bruin- brood, tomaten, sinaasappelsap, eieren, melk en halvarine. Op de site van het cen trum staan simpele suggesties voor een ge zond trommeltje. LEUKER EN VOORDELIGER Lunch 1 Lunch 2 Voor wie denkt: mijn kind doet dit niet... MAANDAG 9 SEPTEMBER 2013 Een lunch die ze lusten door Sandra van Maanen illustratie Ronald Visser Meer tips: www.voedingscentrum.nl reageren? consument@depersdienst.nl Varieer, stop niet elke dag hetzelfde in die trommel Zorg dat alles vers en puur is en er goed uit ziet. Met een gerimpelde mandarijn, een melige appel of oud brood ga je het niet ma ken. Verstop plakjes groenten en fruit. Versier de boterham met plakjes banaan, komkom mer, appel. Pasta over? Zonder saus is het een heerlijke lunch, morgen. Met wat stukjes groente of fruit, een hardgekookt ei of gerookte kip bij voorbeeld. Vervang brood een keer door een volkoren pannenkoek met banaan of ander fruit. Een andere leuke variant is een tortilla met sla, roomkaas en wat zalm. Eieren zijn vullend en bevatten eiwitten om lichaam en herse nen goed te laten functioneren. Hardge kookt of gebakken en afgekoeld en op smaak gemaakt met kruiden en specerijen een fijne surprise in de lunchtrommel. Twee sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine en belegd met een omelet en reepjes paprika. Erbij: een beker karnemelk. Twee sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine, beleggen met geraspte wortel, plakjes augurk en een plak ham of jong belegen 30+kaas. Erbij: een trosje druiven en een beker halfvolle melk. Op de middelbare school heb je als ouder nog minder grip op het (eet)gedrag van je kind. Toch blij ven veel ouders geloven dat het van huis meegenomen lunchpakket- je ook werkelijk genuttigd wordt. Helaas, de praktijk is anders. VWO-scholiere Anne zette een film pje op YouTube. Ze verbaasde zich over het aanbod van haar schoolkan tine, de verleidingen van fout eten en het gemak waarmee medeleerlin gen zich daarop storten. Eigenlijk mag je respect hebben voor kinde ren die wel durven te kiezen voor gezond. Google: 'vette bek op school'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 23