Pop-up in de kas Beoordeling 4 UIT groente- of de bloemenkas, in de tuin of bij de dieren. De biologi sche groenten worden verkocht in het winkeltje, ze verdwijnen in groentetassen of gaan naar de betere restaurants in de omge ving. Zo kwam Astrid in contact met Jeroen Klepper, chef-kok bij restaurant Babylon in Alkmaar. Die liep al tijden rond met het idee van een pop-up restaurant in zijn hoofd, maar hij had geen geschikte locatie. Jeroen kwam kijken met zijn kids en was gelijk verkocht. De groentekas bleek de ideale plek voor zijn pop-up restaurant Pura. Hij investeerde in keuken- apparatuur, tweedehands tafels en stoelen, roodwit geblokte tafel kleden. Hij stroopte kringloop winkels af op zoek naar nostal gische bloemetjesserviezen, hing Je zit aan lange tafels, naast wildvreemden met wie je al snel vertrouwd kletst lichtjesslingers op en zelfgemaak te schilderijen met teksten. On der meer de veertig foodregels van professor Michael Pollan, zijn idool. Bovenaan: 'Gij zult niets eten wat uw grootmoeder niet zou herkennen als eten'. Om af te sluiten met: 'Eet langzaam en met aandacht". Deze kas staat nu toevallig in het buitengebied van Heerhugo- waard, maar door het hele land 'poppen' dit soort initiatieven op. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Heeft u al gepop-upt? Dé nieuwe trend in de restaurantwe reld: eten op een tij delijke locatie, waar normaal gesproken hele andere activiteiten plaatsvinden. Zo at ik deze week tussen de to matenplanten, in de groentekas van zorgboerderij Astresia, waar chef-kok Jeroen Klepper en zijn enthousiaste staf heerlijk licht kookte met biologische groenten die hier groeiden. Buurtbewoners met verminder de kansen op de arbeidsmarkt, door een psychische beperking of verslavingsprobleem, vinden hier een dagbesteding. Elke dag halen Astrid Kamphuis en haar Henk hen op met het bus je. Dan gaan ze aan de slag in de Enthousiaste chefs en onderne mende starters willen dolgraag op een nieuwe manier aan de slag; gezond, verantwoord, duur zaam. Maar niet met de torenho ge vaste lasten van zoiets crisis- en trendgevoeligs als een restau- Nadia Berkelder ben van die kekke grillstreepjes en grillsmaak. De salsa verde die erop ligt, is wat vlak van smaak, ik mis de uitgesproken verse kruiden; alsof de saus al een tijd je staat, maar het vlees is prima: rosé, mals en met een goede rand vet eraan. Ik krijg er goed gare aardappelgratin bij, in de vorm van een klein taartje en groene asperges die nog beetgaar zijn. Mijn tafelgenote eet een vispan- netje: zalm, stukjes witvis (kabel jauw?) en gamba's gesmoord in een roomsaus met witte wijn, prei, lente-ui en tomaat. Het is weinig creatief, maar smaakvol. „Ja lekker!", klinkt het als de ser veerster vraagt of het naar wens is. De grote schaal frietjes is van verse aardappel, de salade is een beetje standaard: wat blaadjes, wat wortelschijfjes, komkom mer en weer zo'n pluk alfalfa. Bij Babbels zijn de porties fors; ik bestel nog een toetje omdat ik de tarte tatin wil keuren en die komt glansrijk door de test, ook al is hij gemaakt met ananas: de ananas is warm en gekarameli- seerd. Bovenop het taartje ligt een bol kokosijs, bestrooid met kokosrasp: alsof je pina colada eet. Het taartje is duidelijk vers gebakken. „Dit is een match made in hea ven", verzucht mijn gezelschap bij haar eerste slokje Koffie Bab bels: koffie met chocoladesiroop, slagroom en chocoladesnippers er bovenop. „Ik houd van koffie en van chocola." En dan krijgen we ook nog, bij de rekening, een borrelglas met scroppino - een mix van citroen ijs, prosecco en wodka: gul zijn ze hier in ieder geval. te staat een grote roestvrijstalen haard, aan het plafond hangen het soort kroonluchters die een paar jaar geleden heel erg hip wa ren: met zo'n gaasje om de kan delaars heen. Onder het kiezen van de menu kaart krijgen we een lepel vol aardappel-krabsalade: zelfge maakt, maar met crabsticks in plaats van verse. Bij Babbels kun je kiezen uit kleine hapjes, hapas en tapas - olijven, een klein stok je saté, aardappelkroketjes bij voorbeeld - of een traditionele maaltijd. Buiten de kaart om zijn er ook nog mossels: met friet of met brood. Mijn tafelgenote valt als een blok voor de soep van gerooster de paprika: het is diep-oranje-ro- de zoetige soep met de intense smaak van paprika. De soep is pittig én heet, maar erg lekker, vindt ze. Ze krijgt er wit en bruin stokbrood bij met zelfge maakte verse kruidenboter. Mijn garnalenkroketten zijn he laas niet zelfgemaakt. Ze zijn best lekker, maar ze missen dat zalig-zachte van met de hand ge rolde kroketten. De korst is lek ker knapperig en de vulling is smaakvol: het is in ieder geval een goede kant-en-klaarkroket. Bovenop de kroketten ligt een bergje verse hollandse garnalen en een pluk gefrituurde peterse lie. De sla op het bord bevat naar mijn idee iets te veel alfalfa en bietenkiemen. Tlissen de gangen door verkneu kelen we ons aan een koffiedrin kend Belgisch ouder stel op het terras dat na wat gedraal toch in eens de sprong naar de overkant waagt. „Love Shack, baby fove Shack!", zingen de B52's in het restaurant en dat is toepasselijk. „Je kan hier heel wat wedden schappen afsluiten", lacht de uit baatster. De lamskoteletten die ik als hoofdgerecht krijg zijn van die grote dunne en niet van die klei ne dikke: ze zijn sappig en heb- Hulst is als eetstad minder bekend dan Sluis, maar ook hier komen honderden Bel gen en ook hier zitten een paar hele goede restaurants - al heb ben ze geen sterren. En het hore- ca-aanbod is er groot. Babbels is een beetje an ders dan anders: het res taurant in Hulst wordt bestierd door moeder en dochter en is maar vier avonden geopend voor het avondeten. Dat doet vermoeden dat de sfeer er huiselijk en ge moedelijk is. Babbels zit aan het begin van de winkelstraat van Hulst. We krij gen een tafel aan het raam, met zicht op de Gentsestraat en de sexshop er tegenover: genoeg te zien en te becommentariëren dus. Wie rustiger wil zitten, kan aan de achterkant terecht: daar is een binnentuin. Het restaurant is aan de donkere kant: het plafond is diepgrijs ge schilderd, op de vloer liggen planken en plavuizen, de tafels zijn van donker hout. Overal zijn paarse accenten: de zittin gen van de stoelen en de servet ten. In het midden van de ruim- In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia i Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Restaurant Babbels, Gentsestraat 27, 4561 EH Hulst, 0114-310 068. www.babbelshulst.nl Geopend op maandag van 11.30 tot 15.30, op donderdag en vrijdag van af 10.30, op zaterdag vanaf 11.30 en op zondag vanaf 12.30 uur. Prijs-kwaliteit Het eten bij Babbels was goed, maar niet echt creatief bereid. We betaal den ruim tachtig euro voor twee. Bediening Aardig, attent en persoonlijk en bo vendien prettig informeel. Entourage Interieur is vrij donker, het uitzicht op straat vanaf de tafels bij het raam is soms hilarisch. Conclusie: Eten voor een breed publiek; hier kom je niet voor verrassingen te staan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44