UIT 5 kikkererwten uit blik. Zo doe ik het (zie recept). Bij de moeilijke (langdurige) ga je uit van ge droogde kikkererwten. Die laat je eerst een nacht wellen in koud water met een snufje bakpoeder. Vervolgens moeten ze, afhanke lijk van soort, formaat en ouder dom zo'n 2,5 tot 3 uur koken in water met bakpoeder (baking so da). Dit zorgt ervoor dat velletjes zachter worden en de erwten sneller garen. Zonder zou het nog veel langer duren. Echte hummusfanaten zweren bij zelf koken. Alleen dan bereik je die zijdezachte romigheid. Ze vinden kikkererwten uit blik zu rig smaken. Ze hebben een punt, maar met de toevoeging van de behoorlijk sterke smaken zoals knoflook en citroensap vallen die nuances grotendeels weg. Door een originele hummus gaat geen zure room of yoghurt. Olijfo lie wordt in het ene recept mee- geblenderd, anderen zoals ik voe gen het later toe, in het beroem de 'kuiltje'. Voor een zalvige sub* stantie heb je niet direct olie no dig. Kikkererwten en sesamzaad bevatten van zichzelf al veel olie. Je eet hummus meestal als dip met stukjes pitabrood of Turks brood, maar met rauwe groenten is het ook erg lekker, en een stuk minder machtig. Neem stengels bleekselderij, staafjes wortel, komkommer, reepjes rode papri ka, radijsjes, kerstomaatjes of bloemkoolroosjes. Lunchtip: bestrijk een wrap met hummus, beleg met pijnboompit ten, fijngesneden ui, komkom merblokjes en rucola. Oprollen en schuin doorsnijden. Ook als broodbeleg is het heerlijk, simpel met plakjes rijpe tomaat en sla. www.pzc.nl/uit DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2013 Hummus www.makehummusnotwar.com HUMMUS MET TAHIN Benodigdheden, bijgerecht voor 6 personen: 400 gram gekookte kik kererwten (blik); 2 tenen knoflook; sap van 1 citroen; 1 theelepel zout; 3 eetlepels tahin (sesampasta); 1 eetlepel olijfolie, extra vergine; 1 theele pel pittige paprikapoeder. Bereidingswijze: giet kikkererwten af, vang kookvocht op en bewaar. Doe erwten in keukenmachine (bewaar enkele voor garnering), samen met knoflook, Va van citroensap, zout en tahin en draai fijn. Voeg al draaiend zo veel kookvocht toe, tot een gladde, zalfachtige substantie ontstaat; net vloeibaar maar zo stevig dat tekening van het roeren er nog in blijft staan. Hoe langer je draait, hoe gladder en luchtiger de structuur. Proef, breng op smaak met zout en achtergehouden citroensap. Schenk in ondiepe schaal. Maak met bolle kant van lepel een kuiltje of kratertje in midden van hummus. Schenk er scheutje olijfolie in. Strooi stralen van paprikapoeder van binnen naar buiten. Bestrooi met hele kikkererwten en eventueel wat gehakte peterselie. Tip: Serveer als dip met warme pitabroodjes (shoarmabroodjes), in punt jes gesneden. Havenstraat 00: Eetcafé De Vismijn Visserijweg 1 Terrasje voor de deur van eetcafé De Vismijn. eten Uitzicht op de haven van ColijnsplaaL foto's Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45