UIT 5
kikkererwten uit blik. Zo doe ik
het (zie recept). Bij de moeilijke
(langdurige) ga je uit van ge
droogde kikkererwten. Die laat je
eerst een nacht wellen in koud
water met een snufje bakpoeder.
Vervolgens moeten ze, afhanke
lijk van soort, formaat en ouder
dom zo'n 2,5 tot 3 uur koken in
water met bakpoeder (baking so
da). Dit zorgt ervoor dat velletjes
zachter worden en de erwten
sneller garen. Zonder zou het
nog veel langer duren.
Echte hummusfanaten zweren
bij zelf koken. Alleen dan bereik
je die zijdezachte romigheid. Ze
vinden kikkererwten uit blik zu
rig smaken. Ze hebben een punt,
maar met de toevoeging van de
behoorlijk sterke smaken zoals
knoflook en citroensap vallen die
nuances grotendeels weg.
Door een originele hummus gaat
geen zure room of yoghurt. Olijfo
lie wordt in het ene recept mee-
geblenderd, anderen zoals ik voe
gen het later toe, in het beroem
de 'kuiltje'. Voor een zalvige sub*
stantie heb je niet direct olie no
dig. Kikkererwten en sesamzaad
bevatten van zichzelf al veel olie.
Je eet hummus meestal als dip
met stukjes pitabrood of Turks
brood, maar met rauwe groenten
is het ook erg lekker, en een stuk
minder machtig. Neem stengels
bleekselderij, staafjes wortel,
komkommer, reepjes rode papri
ka, radijsjes, kerstomaatjes of
bloemkoolroosjes.
Lunchtip: bestrijk een wrap met
hummus, beleg met pijnboompit
ten, fijngesneden ui, komkom
merblokjes en rucola. Oprollen
en schuin doorsnijden. Ook als
broodbeleg is het heerlijk, simpel
met plakjes rijpe tomaat en sla.
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2013
Hummus
www.makehummusnotwar.com
HUMMUS MET TAHIN
Benodigdheden, bijgerecht voor 6 personen: 400 gram gekookte kik
kererwten (blik); 2 tenen knoflook; sap van 1 citroen; 1 theelepel zout; 3
eetlepels tahin (sesampasta); 1 eetlepel olijfolie, extra vergine; 1 theele
pel pittige paprikapoeder.
Bereidingswijze: giet kikkererwten af, vang kookvocht op en bewaar.
Doe erwten in keukenmachine (bewaar enkele voor garnering), samen
met knoflook, Va van citroensap, zout en tahin en draai fijn. Voeg al
draaiend zo veel kookvocht toe, tot een gladde, zalfachtige substantie
ontstaat; net vloeibaar maar zo stevig dat tekening van het roeren er nog
in blijft staan. Hoe langer je draait, hoe gladder en luchtiger de structuur.
Proef, breng op smaak met zout en achtergehouden citroensap. Schenk
in ondiepe schaal. Maak met bolle kant van lepel een kuiltje of kratertje
in midden van hummus. Schenk er scheutje olijfolie in. Strooi stralen van
paprikapoeder van binnen naar buiten. Bestrooi met hele kikkererwten
en eventueel wat gehakte peterselie.
Tip: Serveer als dip met warme pitabroodjes (shoarmabroodjes), in punt
jes gesneden.
Havenstraat 00:
Eetcafé De Vismijn
Visserijweg 1
Terrasje voor de deur van eetcafé De Vismijn.
eten
Uitzicht op de haven van
ColijnsplaaL foto's Marcelle Davidse