Make hummus, not war Beoordeling 4 UIT KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Voor de hummus doe-het-zelver zijn er twee wegen: de makkelijke en de moeilijke Niet kogels maar kik kererwten vliegen je om de oren, in een zoveelste docu mentaire over het Midden-Oosten. Als we berich ten lezen en beelden zien uit de ze explosieve regio, is het niets dan ellende. Is er dan niets dat de groeperingen daar bindt? Jawel, voedsel! En dan vooral hummus. Deze heerlijke dip van kikkererw ten en sesampasta is hét icoon van de Arabisch/Israëlische keu ken. Schokkende beelden uit Syrië, op lopende spanningen in Egypte en Libanon, de eeuwig voortslepen de kwesties tussen Israël en Pa lestina. Je zou er moedeloos van worden. Zo niet de Australische documentairemaker Travor Gra ham. Hij maakte de toch een tik- kie hoopvol gestemde, humoris tische film 'Make hummus, not war', dit voorjaar vertoond op het Amsterdamse Foodfilmfesti- val. Wat zou het verfrissend zijn voor de beeldvorming als zo'n do cumentaire ook eens werd ver toond op de tv. Het wordt op veel verschillende manieren geschreven: humus, hommos, hoummous. Officiële spellingboekjes houden het op hummus. De juiste uitspraak? Goemoes, met een harde g. Wij zeggen hoemoes, met een h. Ver warrend, net als met de sesam pasta die er doorheen gaat, ge naamd tahini. Je komt het ook te gen als tahin, tahina of tagina. Te koop in Turkse en Marokkaanse winkels. Lijkt een beetje op pin dakaas, maar dunner en lichter. Voor gebruik even doorroeren want de olie gaat bovenop drij ven. Je kunt hummus kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Voor mij was hét een culinaire ontdekkings tocht Wonderbaarlijk hoe je van een paar ingrediënten zoiets sma kelijks kunt maken. Het draait al lemaal om verhoudingen en ba lans. Voorwaarde is wel dat je over een goede keukenmachine beschikt of een flinke vijzel met stamper en geduld. Ik zweer bij mijn onverwoestbare Magimix. Voor de hummus doe-het-zelver zijn er twee wegen: de makkelij ke en de moeilijke. Bij de makke lijke ga je uit van voorgekookte Bij de naam eetcafé De Vismijn, krijg je al visioe nen van verse vis, eerlijk en puur opgediend. Een platvisje, een verse mos sel of een zeebaars. Dat idee moesten we snel la ten varen. Het eetcafé in Colijnsplaat heeft een an dere ambitie. Daaraan moesten we wennen, maar de hartelijke uitba ters maakten veel goed. We zijn er even stil van. Eetca fé De Vis mijn in Co lijnsplaat zit op een bijzondere plek, Zeeuwser kan haast niet. Het ligt direct aan de haven van Colijnsplaat, met uit zicht op vissersboten uit Tholen en Yerseke en heel wat scherpe jachtjes. Een aantal is net bin nengekomen in de veilige haven. Geen wonder dat de gemeente Noord-Beveland de vismijn en de nu wat verveloze omgeving een toeristische bestemming wil geven. Het is zo'n locatie met mogelijkheden. Met zo'n uitzicht lonkt het ter ras, maar het weer is niet stabiel. Jolanda van Euwijk, mede-eige nares van eetcafé De Vismijn wijst op een tafeltje buiten. „Én als het te winderig wordt, dan kom je maar naar binnen. Daar staat ook een tafeltje voor jullie klaar." Het is overduidelijk dat het een laagdrempelige no-non- sense zaak is, waar veel kan. Een wat alledaags eetcafé, waar het thema maritiem ver doorge voerd is. We kijken naar de nauwe door gang naar de Oosterschelde op de kop van de Noordelijke haven- pier. Daar staat het standbeeld van Johannis de Rijke, een water bouwkundige die op 5 december 1842 geboren is in Colijnsplaat. Hij kijkt naar de Zeelandbrug die in de verte opdoemt. We verwachten dat de menu kaart vol staat met visspecialitei- ten, maar dat valt tegen. De visaf- slag, zo begrijpen we van de baas in de keuken, Lieven van Belzen, leidt een vrijwel slapend bestaan. Veilingen zijn er nog maar amper en heel af en toe worden wat garnalen aange voerd. „We hebben wel vis op de kaart staan, maar die komt dus niet van de vismijn." Dat is jammer. We willen wel vis eten en komen uit op een ka beljauwhaasje (12,25 euro), gebak ken gamba's en vissoep (5 euro). De gamba's (9,25 euro) met truf felmayonaise zijn omwikkeld met flinterdunne gerookte spek lapjes. We zijn een beetje ver baasd over de presentatie. Zes gamba's liggen op een bord rond een kommetje mayonaise. Ver der niets. Geen fris groen sla blad, geen enkele groente en geen brood. Om dat laatste vra gen we. En we krijgen een 'boter ham, een bruine of een witte'. „We doen hier maar gewoon", zegt Jolanda met een innemen de glimlach. Toch jammer dat de snee brood niet even in de toas ter is gegaan. De gamba's zijn wel goed gebak ken, kort en op hoog vuur. De vissoep is niet speciaal, maar voor die schappelijke prijs wel in orde. Voor het hoofdgerecht vragen we een hamburger (6,50 euro). Als die nou in de grillpan is ge bakken op hoog vuur, dan kan dat een mooi vervolg zijn. De hamburger is ook minimaal op gemaakt en ligt alleen op een bord, de gebakken uiringen ont breken. Het kabeljauwhaasje is de beste keuze geweest. De salsa van zon gedroogde tomaatjes en gerook te spekjes is geslaagd en de in de oven gegaarde vis is sappig. Lieven van Belzen kan koken, maar we zijn het niet gewend dat hij naast friet geen enkel bijgerecht serveert. „Gasten hebben weieens gezegd: 'waar om doe je geen sla bij de ge rechten?' Maar heb je mijn keukentje gezien? Ik heb vier pit ten, een oventje, magnetron, en dat is het. Het is er nauw, om groenten schoon te maken en te koken, heb je meer ruimte no dig." Ondanks de vitaminearme maal tijd is het erg gezellig. Het is zo'n zaak waar je vanzelf in ge sprek raakt met de buren. Dat zijn zeilers uit Haarlem, maar op vakantie in de Zuid-westelijke Delta. Ze kwamen uit Blanken- berge, gingen via het Kanaal door Walcheren naar Colijns plaat. „Een mooie tocht, maar tsjonge, wat hield dat kanaal op. Die bruggen gingen zo lang zaam omhoog en omlaag." De muziek klinkt en we horen Earth and Fire met Seasons en nog meer hits van de jaren ze ventig en tachtig. De app Sound- hound helpt ons als we een num mer niet weten. De hele zaak zingt mee met Q65, The Life I live. Het is aangenaam verblijven in de vismijn, de sfeer is warm. Daarvoor zouden we wel willen terugkeren, maar niet direct voor het eten. Dat is simpel en een beetje fantasieloos. Vismijn zet je op verkeerde been Eetcafé de Vismijn, Visserijweg 1 4486 AL Colijnsplaat, 0113-695096, 0612407861. Openingstijden: dins dag tot en met vrijdag vanaf 10.00 uur. Zat. en zon. vanaf 12.00 uur In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: De eigenaar heeft een terras aangelegd. Een gou den zet op deze unieke plek. Conclusie: Na een fiets-, wandel- of zeiltocht zul je blij zijn nog een gezellige halte plaats te vinden in Colijnsplaat, waar je voor weinig geld eenvoudig kunt eten. Lieven van Belzen, trots op zijn kabeljauwhaasje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44