Make hummus, not war
Beoordeling
4 UIT
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Voor de hummus
doe-het-zelver zijn
er twee wegen: de
makkelijke en de
moeilijke
Niet kogels maar kik
kererwten vliegen
je om de oren, in
een zoveelste docu
mentaire over het
Midden-Oosten. Als we berich
ten lezen en beelden zien uit de
ze explosieve regio, is het niets
dan ellende. Is er dan niets dat de
groeperingen daar bindt? Jawel,
voedsel! En dan vooral hummus.
Deze heerlijke dip van kikkererw
ten en sesampasta is hét icoon
van de Arabisch/Israëlische keu
ken.
Schokkende beelden uit Syrië, op
lopende spanningen in Egypte en
Libanon, de eeuwig voortslepen
de kwesties tussen Israël en Pa
lestina. Je zou er moedeloos van
worden. Zo niet de Australische
documentairemaker Travor Gra
ham. Hij maakte de toch een tik-
kie hoopvol gestemde, humoris
tische film 'Make hummus, not
war', dit voorjaar vertoond op
het Amsterdamse Foodfilmfesti-
val. Wat zou het verfrissend zijn
voor de beeldvorming als zo'n do
cumentaire ook eens werd ver
toond op de tv.
Het wordt op veel verschillende
manieren geschreven: humus,
hommos, hoummous. Officiële
spellingboekjes houden het op
hummus. De juiste uitspraak?
Goemoes, met een harde g. Wij
zeggen hoemoes, met een h. Ver
warrend, net als met de sesam
pasta die er doorheen gaat, ge
naamd tahini. Je komt het ook te
gen als tahin, tahina of tagina. Te
koop in Turkse en Marokkaanse
winkels. Lijkt een beetje op pin
dakaas, maar dunner en lichter.
Voor gebruik even doorroeren
want de olie gaat bovenop drij
ven.
Je kunt hummus kant-en-klaar
in de winkel kopen, maar je kunt
het ook zelf maken. Voor mij was
hét een culinaire ontdekkings
tocht Wonderbaarlijk hoe je van
een paar ingrediënten zoiets sma
kelijks kunt maken. Het draait al
lemaal om verhoudingen en ba
lans. Voorwaarde is wel dat je
over een goede keukenmachine
beschikt of een flinke vijzel met
stamper en geduld. Ik zweer bij
mijn onverwoestbare Magimix.
Voor de hummus doe-het-zelver
zijn er twee wegen: de makkelij
ke en de moeilijke. Bij de makke
lijke ga je uit van voorgekookte
Bij de naam eetcafé De
Vismijn, krijg je al visioe
nen van verse vis, eerlijk
en puur opgediend. Een
platvisje, een verse mos
sel of een zeebaars. Dat
idee moesten we snel la
ten varen. Het eetcafé in
Colijnsplaat heeft een an
dere ambitie. Daaraan
moesten we wennen,
maar de hartelijke uitba
ters maakten veel goed.
We zijn er
even stil
van. Eetca
fé De Vis
mijn in Co
lijnsplaat
zit op een
bijzondere plek, Zeeuwser kan
haast niet. Het ligt direct aan de
haven van Colijnsplaat, met uit
zicht op vissersboten uit Tholen
en Yerseke en heel wat scherpe
jachtjes. Een aantal is net bin
nengekomen in de veilige haven.
Geen wonder dat de gemeente
Noord-Beveland de vismijn en
de nu wat verveloze omgeving
een toeristische bestemming wil
geven. Het is zo'n locatie met
mogelijkheden.
Met zo'n uitzicht lonkt het ter
ras, maar het weer is niet stabiel.
Jolanda van Euwijk, mede-eige
nares van eetcafé De Vismijn
wijst op een tafeltje buiten. „Én
als het te winderig wordt, dan
kom je maar naar binnen. Daar
staat ook een tafeltje voor jullie
klaar." Het is overduidelijk dat
het een laagdrempelige no-non-
sense zaak is, waar veel kan. Een
wat alledaags eetcafé, waar het
thema maritiem ver doorge
voerd is.
We kijken naar de nauwe door
gang naar de Oosterschelde op
de kop van de Noordelijke haven-
pier. Daar staat het standbeeld
van Johannis de Rijke, een water
bouwkundige die op 5 december
1842 geboren is in Colijnsplaat.
Hij kijkt naar de Zeelandbrug
die in de verte opdoemt.
We verwachten dat de menu
kaart vol staat met visspecialitei-
ten, maar dat valt tegen. De visaf-
slag, zo begrijpen we van de
baas in de keuken, Lieven van
Belzen, leidt een vrijwel slapend
bestaan. Veilingen zijn er nog
maar amper en heel af en toe
worden wat garnalen aange
voerd. „We hebben wel vis op de
kaart staan, maar die komt dus
niet van de vismijn."
Dat is jammer. We willen wel
vis eten en komen uit op een ka
beljauwhaasje (12,25 euro), gebak
ken gamba's en vissoep (5 euro).
De gamba's (9,25 euro) met truf
felmayonaise zijn omwikkeld
met flinterdunne gerookte spek
lapjes. We zijn een beetje ver
baasd over de presentatie. Zes
gamba's liggen op een bord rond
een kommetje mayonaise. Ver
der niets. Geen fris groen sla
blad, geen enkele groente en
geen brood. Om dat laatste vra
gen we. En we krijgen een 'boter
ham, een bruine of een witte'.
„We doen hier maar gewoon",
zegt Jolanda met een innemen
de glimlach. Toch jammer dat de
snee brood niet even in de toas
ter is gegaan.
De gamba's zijn wel goed gebak
ken, kort en op hoog vuur. De
vissoep is niet speciaal, maar
voor die schappelijke prijs wel in
orde.
Voor het hoofdgerecht vragen
we een hamburger (6,50 euro).
Als die nou in de grillpan is ge
bakken op hoog vuur, dan kan
dat een mooi vervolg zijn. De
hamburger is ook minimaal op
gemaakt en ligt alleen op een
bord, de gebakken uiringen ont
breken.
Het kabeljauwhaasje is de beste
keuze geweest. De salsa van zon
gedroogde tomaatjes en gerook
te spekjes is geslaagd en de in de
oven gegaarde vis is sappig.
Lieven van Belzen kan koken,
maar we zijn het niet gewend
dat hij naast friet geen enkel
bijgerecht serveert. „Gasten
hebben weieens gezegd: 'waar
om doe je geen sla bij de ge
rechten?' Maar heb je mijn
keukentje gezien? Ik heb vier pit
ten, een oventje, magnetron, en
dat is het. Het is er nauw, om
groenten schoon te maken en te
koken, heb je meer ruimte no
dig."
Ondanks de vitaminearme maal
tijd is het erg gezellig. Het is
zo'n zaak waar je vanzelf in ge
sprek raakt met de buren. Dat
zijn zeilers uit Haarlem, maar op
vakantie in de Zuid-westelijke
Delta. Ze kwamen uit Blanken-
berge, gingen via het Kanaal
door Walcheren naar Colijns
plaat. „Een mooie tocht, maar
tsjonge, wat hield dat kanaal op.
Die bruggen gingen zo lang
zaam omhoog en omlaag."
De muziek klinkt en we horen
Earth and Fire met Seasons en
nog meer hits van de jaren ze
ventig en tachtig. De app Sound-
hound helpt ons als we een num
mer niet weten. De hele zaak
zingt mee met Q65, The Life I
live. Het is aangenaam verblijven
in de vismijn, de sfeer is warm.
Daarvoor zouden we wel willen
terugkeren, maar niet direct
voor het eten. Dat is simpel en
een beetje fantasieloos.
Vismijn zet je op verkeerde been
Eetcafé de Vismijn, Visserijweg 1
4486 AL Colijnsplaat, 0113-695096,
0612407861. Openingstijden: dins
dag tot en met vrijdag vanaf 10.00
uur. Zat. en zon. vanaf 12.00 uur
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: De eigenaar
heeft een terras aangelegd. Een gou
den zet op deze unieke plek.
Conclusie:
Na een fiets-, wandel- of zeiltocht zul
je blij zijn nog een gezellige halte
plaats te vinden in Colijnsplaat, waar
je voor weinig geld eenvoudig kunt
eten.
Lieven van Belzen, trots op zijn kabeljauwhaasje.