De Nederlandse keuken gaat langzaam vooruit 2 ZOMERKRANT a ZOMEIGASTEN fietiu fpiet uit }>uitfUuö Wie: Bernd (51), Christiane (50), Alexander (15) en Jacqueline (14) Woonplaats: Remscheid (Duitsland) Waar: Middelburg, verblijf in Veere Jacqueline was twee maanden oud toen we voor het eerst naar Veere kwamen. Sinds dien komen we ieder jaar terug. Al veertien jaar", vertelt vader Bernd. „We komen graag naar Zeeland, omdat het voor ons maar 350 kilo meter rijden is. En dat is ideaal, omdat we door mijn werk niet vooruit kunnen plannen." Zo kan het gezin de vakanties spontaan houden. De vier zijn positief over de provincie. „In Zee land is veel te doen. De kinderen houden erg van surfen. Daar is het Veerse Meer ideaal voor." Op de vraag wat er verbeterd zou kunnen worden, ant woorden ze allen lachend: „Het eten. De Nederland se keuken gaat vooruit. Wel langzaam, maar het gaat vooruit. Restaurants die wel goed eten serveren, vra gen er veel geld voor. Dat is jammer." Ook aan parkeren geeft het gezin veel geld uit. „In Duitsland is parkeren veel goedkoper. Daar zouden de gemeenten in Nederland echt iets op moeten ver zinnen. Dat geld kun je namelijk niet aan andere din gen uitgeven." De familie is wel tevreden over de wegen. „Die zijn heel goed en de straten in Neder land zijn erg schoon." Het gezin blijft nog twee we ken in Zeeland en geniet nog even van de Middel burgse kermis. Meer weten? Kijk op: www.pzc.nl/zomerkrant Tips? U kunt ons mailen: zomer@pzc.nl het trekken van kaarsen. Ze maakt lange, hoge exemplaren. „Eettafelkaarsen noem ik ze." Het maken ervan is eigenlijk vrij simpel, blijkt tijdens één van de workshops die ze regelmatig geeft. Je wikkelt een lange lont om een spijker op een houten plankje en zorgt dat aan beide kanten een lont bungelt. En dan: dippen maar. In een grote alumi nium pan zit een mengsel van pa raffine en bijenwas. „Een klassiek recept uit de kerk", zegt Ma- rie-Christien. Er moet een minuut tussen de dipbeurten door zitten, anders druipt het er net zo hard weer af. Elke doop wordt de kaars één mil limeter dikker. Niet vreemd dat het maken van een kaars al snel een uur in beslag neemt. „Kaar sen maken is echt een geduld werkje", zegt ze lachend. Kaarsen trekken is dus letterlijk je kaars vormen door hem steeds uit de ton met paraffine te trekken. Zulk 'geduldig werk' wordt ook wel 'monnikenwerk' genoemd, legt Marie-Christien uit. Oorspronke lijk begonnen monniken in de kerk met het maken van kaarsen. Als de kaars dik genoeg is, kan de ze zelfs nog in een leuke vorm ge kneed worden, in een knoop bij voorbeeld. Daarna koelen de kaar sen af in een grote ton met water en kan je ze nog een leuk kleurtje geven. Marie-Christien is één van de twee kaarsenmakers in Zeeland eri maakt alles nog met de hand. „Ik houd het oude ambachtswerk in ere." Zelfs grotere aantallen kaarsen maakt zij met de hand. In het Ambachtscentrum demon streert zij in het klein wat zij in haar eigen kaarsenmakerij in het groot doet. Op grote ronde rekken worden lonten gespannen en on dergedompeld in een grote ton met paraffine. „De molen met in totaal acht rekken is net zo groot als dit_kleine kamertje", zegt ze. „De kaarsen worden op de rekken strakker dan bij het onderdompe len met de hand zoals ik hier de monstreer." De meeste kaarsen worden gego ten en niet, zoals Marie-Christien doet, getrokken. Bij het gieten wordt de vloeibare kaars in een mal gevormd. Dit zijn onder ande re bolkaarsen en stompkaarsen. Marie-Christiens voorkeur gaat uit naar kaarsen 'tonken', zoals het kaarsen trekken ook wel wordt genoemd. In het atelier zijn prachtige crea ties te zien in alle vormen en ma ten die je maar kunt bedenken. En ook nog eens in alle kleuren van de regenboog. Op een plank staan een aantal kaarsen met muntgeld erin. „Dit zijn geldkaar- sen", vertelt ze. „Als de kaars op brandt, vallen de muntèn eruit." Op bestelling worden deze geld- kaarsen op maat gemaakt, met het gewenste geldbedrag erin. Een origineel idee voor een ver jaardag of een bruiloft. Ma rie-Christien vertelt dat ook haar Zeeuwse knop-kaarsen erg popu lair zijn. „Het middelste deel brand op, maar de rest van de kaars blijft intact." De Zeeuwse kaarsen zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik maak ook geldkaarsen. Als die opgebrand is, valt het geld eruit Leuk als cadeautje. Haar passie voor vuur deed Marie-Christien van der Moere besluiten zelf kaarsen te gaan maken. Vier jaar geleden ging zij haar droom achterna en nam zij de kaarsenmakerij in Sint-Annaland over. Ze is ook regelmatig te vinden in het Ambachtscentrum in Goes. woensdagmiddag gaan langzaam de lichten aan op het kleine marktpleintje. Het ouderwets be strate plein is omringd door Oud-hollandse geveltjes. Am bachtslieden demonstreren hun ambacht in de huisjes op het plein. Marie-Christien demonstreert Het is al een bele ving op zichzelf, het Ambachtscen trum in de Hol- landsche Hoeve bij Goes. Aan het begin van de door Nouriya Kaur Voor kaarsen trekken moet je geduld hebben Marie-Christien van der Moere Marie-Christien demonstreert het kaarsen trekken. „Even onder dompelen en dan een minuut wachten." door Meike Coppoolse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 38