I
Frans dorpsfeest
Beoordeling
10 UIT
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
F ranser kan het bijna
niet: een dorpsplein
met platanen, kerk er
naast, cafeetjes en ter
rassen er omheen. Hier
moet je zijn voor de bakker en de
bar Tabac. Normaal staan er au
to's geparkeerd op het plein, be
halve wanneer de wekelijkse
markt wordt gehouden. Of wan
neer het dorp, Mugron in dit ge
val, feest viert. Dan staan er ellen
lange tafels opgesteld met hou
ten banken erlangs, want feest be
tekent hier: eten, drinken, praten
over eten en drinken, veel la
chen, klinken en nog meer eten
en drinken.
We logeren bij Brabantse vrien
den die hier in het zuidwesten
van Frankrijk wonen in het heer
lijk ruime Maison Loustalot,
waarvan ze een deel verhuren.
Dit is het niet geromantiseerde,
maar het échte Franse platteland.
Midden tussen de maïsvelden en
de kleinschalige eendenfarms. In
dit gebied komen zo weinig toe
risten dat ze nog soepel opgaan
in de plaatselijke bevolking. Hoe
anders dan aan de drukke, bij sur
fers zo populaire kust, hier op
drie kwartier rijden vandaan.
Verwacht niet dat je wordt be
diend tijdens zo'n feestavond, je
moet zelf je gerechten halen bij
de kramen die rond het plein
staan opgesteld. Lokale produc-
teurs (boeren en producenten),
cateringbedrijfjes en restaurants
verkopen hun regionale waren
en streekgerechten. Gewoon te
betalen met euro's, geen gedoe
met munten kopen. Ook hoef je
er geen entree te betalen en van
Vervolgens 'doe' je
een rondje, om te
kijken wat voor
lekkers er her en
der wordt verkocht
hekken of toegangscontrole is
geen sprake. Alles is open, ieder
een is welkom.
Voor het toilet moet je naar de
eerste verdieping van de oude
bioscoop, die voor dat doel de he
le avond onbewaakt open is. Nie
mand die het ook maar in zijn
hoofd haalt daar misbruik van te
maken.
Zo gaat het in z'n werk: je zoekt
met je groep een plek aan een
van de tafels. Dan haal je hard-
plastic bekers voor een euro sta
tiegeld. Die laat je voltappen met
bier bij de bar, of je koopt voor
een schappelijk prijsje een fles ge
koelde rosé of witte wijn. Of een
fles mineraalwater voor de chauf
feur.
Horecamensen zijn het,
in hart en nieren. Je
wordt er ouderwets
verwend en in de wat
ten gelegd. De keuken
sluit er naadloos bij
aan, klassiek met een
vleugje modern
Zeeuws. Hans en Sylvia
Ventevogel hebben
hun Kortgeense Restau
rant de Korenbeurs ver
plaatst naar Landgoed
Rijckholt in Geersdijk.
Edith Ramakers
Een kreet van een
pauw schalt regelma
tig over Landgoed
Rijckholt. Het is een
indrukwekkend ge
luid en volgens ken
ners is de schreeuw
het teken dat het goede weer
nog een tijdje aanhoudt.
We zitten op het terras van de
Korenbeurs op het Landgoed
Rijckholt. En zien langzaam het
restaurant vollopen. De gasten
van weleer, toen de Korenbeurs
nog in Kortgene zat, hebben
Rijckholt klaarblijkelijk al weer
gevonden.
Maar Sylvia en Hans Ventevogel
van de Korenbeurs zeggen ook
nieuwe gasten te hebben aange
trokken. Toeristen ook, die ver
blijven in een van de kamers van
de B&B op het landgoed. Het is
een geslaagde"formule om te sla
pen, verblijven en te eten op een
en dezelfde vakantiebestem-'"
ming.
Hans Ventevogel is de gastheer
van deze avond voor het terras.
Hij heeft iets laconieks over zich.
Maar dat is maar schijn. Ventevo
gel heeft precies in de gaten wat
hij moet doen om het de gasten
naar hun zin te maken en hij
heeft ogen overal. Elke vraag be
antwoordt hij met een glimlach
en gaat aan de slag om het te re
gelen.
Hij roemt de mosselen, de eerste
hangcultuurmosselen van dit
jaar uit het Veerse Meer. Wij
zijn onder de indruk van de gro
te mosselpan, die bij onze buren
op tafel wordt gezet. De mosse
len zijn groot van stuk en geu
ren zilt.
We slaan ze toch af en kiezen
uit twee driegangenmenu's: een
keer het Oosterscheldekreeftme-
nu (59.50 euro) en een keer een
seizoensmenu van 32,50 euro
met krokant gebakken zwezerik
met een portstroopje en een tar-
botine met een saus van kreeft,
en de bijgerechten zeekraal en
frietjes. We spreken met elkaar
af dat we een volgende keer ge
stoofde schenkel van het
Noord-Bevelandlam proberen.
De kleine tarbot dan. Het is een
heerlijke vaste vis, die het aan
kan om stevig gebakken te wor
den. In de combinatie met kreef
tensaus blijft deze vis overeind.
De zeekraal spat uit elkaar als je
erin bijt en de mayonaise is zelf
gemaakt. Als je kreeft op de
kaart hebt staan, ben je het aan
je stand verplicht om er verse
mayonaise bij te serveren. Met
een likje wordt het wat zoetig-
zilte kreeftenvlees een onweer
staanbare lekkernij. Niets meer
aan doen, zal de kok van de klas
sieke keuken zeggen.
Terug naar het begin. Als we de
aperitieven bestellen krijgen we
bruine bolletjes brood en stok
brood met olijfolie en boter ge
serveerd. Het wordt wat kil bui
ten, maar de gastheer brengt een
paar dekens. Zo kunnen we de
avond aan.
De kok houdt woord met de zwe
zerik, die krokant gebakken is.
Het is zo'n ouderwetse klassie
ker, die goed bereid altijd een
voltreffer is. Het begin is goed.
Maar toch, de combinatie van
kreeft met avocado en schuim
van dragon is niet helemaal ge
slaagd naar mijn zin. Avocado
geeft het gerecht een soort meli
ge volheid, die de specifieke
smaak van de kreeft de das om
doet.
De hoofdgerechten poetsen de
mindere beleving weg. De tarbo-
tine en de kreeft naturel, in
courtbouillon gekookt, zijn heer
lijk. De Oosterscheldekreeft is
mals en gelukkig niet te lang ge
kookt. Het vlees is veerkrachtig
gebleven.
We hadden nog op een aardap
pelgerecht naast de friet gere
kend. Dat zijn we immers ge
wend bij de Korenbeurs. Maar
dat zit er deze avond niet in. In
de keuken is het vermoedelijk
aanpoten geblazen met een fami
liefeest in een van de belenden
de ruimtes en een restaurant
waar alle couverts bezet zijn.
We sluiten af met een mintpar-
fait, mousse van chocolade en
een koude mango sabayon. Het
is een mooi samenspel van sma
ken.
Hans en Sylvia Ventevogel zijn
er trots op dat ze in korte tijd
een nieuw bestaan hebben opge
bouwd in Geersdijk. En terecht.
De Korenbeurs is een bedrijf ge
worden met veel mogelijkheden
om te cateren en te dineren. Ze
willen na de drukke zomerperio
de nog 'werken aan de details'.
„Kom in de winter nog maar
eens terug, als de open haard in
het restaurant brandt."
I
Klassiek met een kwinkslag
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien en ruiken:
Op Landgoed Rijckholt is naast het
restaurant ook een B&B en een woon
gemeenschap voor ouderen opgezet
op bijna 7 hectaren. Er zijn meerdere
ruimtes die geschikt zijn voor feesten
of partijen of vergaderingen.
Conclusie: De Korenbeurs heeft in
vijf maanden tijd zijn draai gevonden,
maar zal de komende tijd nog wel
wat verfijnen.
Het Landgoed Rijckholt, Restaurant
de Korenbeurs. Provincialeweg 2,
4494 NA Geersdijk. 0113-302100.
+31(0)622609510, www.landgoed-
rijckholt.nl Openingstijden: Hoogsei
zoen alle dagen geopend vanaf
10.00 uur.
In een parkachtige omgeving ligt de Korenbeurs.