i
I
I
I
i
8
De Zeeuwse mossel is een begrip. Vooral in België,
waar tweederde van de Nederlandse kweek naartoe
gaat. De consumptie in eigen land blijft daar ver bij ach
ter. Dat mag best anders, vindt de sector.
tv
2 SPECTRUM
Een mosselkotter beweegt
traag over de Oosterschelde.
In een vast ritme gaan de me
talen netten - korren - op en
neer om de mossels van de
banken te vissen. Nu het
mosselseizoen officieel is ge
opend, is het topdrukte voor de kwekers.
Een sector die onlosmakelijk verbonden is
met Zeeland. De kwekers zijn Zeeuws en de
naam verwijst naar Zeeland. Daarmee is de
mosselsector een mooi promotie-instru
ment. Het belang voor de economie en
De liefde van de kweker zit
in de mossel verwerkt
werkgelegenheid in Zeeland zeifis wat min
der groot met een omzet van 70 tot 100 mil
joen per jaar in Nederland en een directe
werkgelegenheid van 175 voltijdbanen bij
de kwekers. „Daarnaast zijn in de handel en
verwerking ook nog ongeveer 500 fte's,
maar dat is deels seizoensarbeid. En dan is
er nog indirecte werkgelegenheid bij ver
voerders en bijvoorbeeld bedrijven die ver
pakkingen leveren en dat zijn ook nog 500
fte's", zegt Christine Fijnout, marketingma
nager van het Mosselkantoor. De omzet van
de sector in Nederland is 70 tot 100 miljoen
euro per jaar. In Nederland wordt ongeveer
50 miljoen kilo mossels geproduceerd. Twee
derde daarvan gaat naar België, de rest
wordt opgegeten in Nederland, Frankrijk en
Duitsland. De sector timmert sinds drie jaar
aan de weg om de mossel meer bekendheid
te geven. Er verschijnen boekjes en app's
met recepten en promotiefilmpjes waarin
de kwekers worden neergezet als hardwer
kende Zeeuwen met liefde voor de mossel
en de natuur. Allemaal gericht op promoten
van het schelpdier. Want vooral de Neder
lander zou wat dat betreft nog wel wat kun
nen leren volgens Juliën Barbé, mosselkwe
ker. „Mensen moeten bij een feestje niet al
leen een barbecue organiseren, maar ook
eens een mosselavond. In België zie je dat
veel meer." De kwekers zijn fier op hun
'Zeeuwse mossel'. Een mooie schelp, goed
gevuld, dat is waar de kweker naar streeft.
„Dit is waar we trots op zijn. Hier zit de lief
de van de kweker in verwerkt", zegt Mari
nus Padmos, mosselkweker.
Maar wat maakt die mossel nu Zeeuws? De
mosselen worden niet alleen in de Ooster
schelde gekweekt, maar ook op het Neder
landse en Duitse Wad en bij Ierland hebben
bedrijven percelen waar de mosselen
groeien. Moet er dan niet gesproken wor
den over Waddenmosselen of Ierse mosse
len? Het geheim en het Zeeuwse zit in de
laatste fase van de kweek. Het 'verwateren'
in de Oosterschelde. Alle mosselen die als
Zeeuwse mossel in de handel komen, lig
gen een tijdje in de Oosterschelde. Omdat
het zoutgehalte in de Oosterschelde vrij
hoog is en mosselen de hele tijd het water
filteren op voedsel, wordt de smaak van de
mossel zilter dan op bijvoorbeeld het Wad.
„En dat geeft de Zeeuwse*mossel die speci
fieke smaak", legt Barbé uit.
Dat de sector nu zo actiefis met promotie,
werd vijfjaar geleden niet meer verwacht.
Toen vernietigde de Raad van State de ver
gunning om mosselzaad te vissen op de
Waddenzee. De sector dreigde in twee tot
drie jaar te verdwijnen, immers zonder mos
selzaad geen consumptiemossel meer.
„Mijn vader zei destijds tegen mij dat ik
maar niet in het bedrijf moest komen", zegt
Barbé. „Maar het mosselconvenant is onze
redding geweest." Hierin hebben de kwe
kers met het Rijk en de natuurorganisaties
afgesproken om stapsgewijs te stoppen met
de zaadvisserij vanaf de bodem en over te
stappen op de meer milieuvriendelijke ma
nier door zaad in te vangen dat door het wa
ter zweeft. Dit seizoen blijkt die overstap
een voordeel. In de jaren 2010 en 2011 is
geen mosselzaad gevallen op de bodem van
de Waddenzee, maar de mzi's leverden wel
mosselzaad. Daardoor zijn er nu toch volop
Zeeuwse mosselen te krijgen.
cP
Organiseer eens
een mosselavond
tekst Melita Lanting fotografie Ronald den Dekker
Marinus Padmos, mosselkweker