i I I I i 8 De Zeeuwse mossel is een begrip. Vooral in België, waar tweederde van de Nederlandse kweek naartoe gaat. De consumptie in eigen land blijft daar ver bij ach ter. Dat mag best anders, vindt de sector. tv 2 SPECTRUM Een mosselkotter beweegt traag over de Oosterschelde. In een vast ritme gaan de me talen netten - korren - op en neer om de mossels van de banken te vissen. Nu het mosselseizoen officieel is ge opend, is het topdrukte voor de kwekers. Een sector die onlosmakelijk verbonden is met Zeeland. De kwekers zijn Zeeuws en de naam verwijst naar Zeeland. Daarmee is de mosselsector een mooi promotie-instru ment. Het belang voor de economie en De liefde van de kweker zit in de mossel verwerkt werkgelegenheid in Zeeland zeifis wat min der groot met een omzet van 70 tot 100 mil joen per jaar in Nederland en een directe werkgelegenheid van 175 voltijdbanen bij de kwekers. „Daarnaast zijn in de handel en verwerking ook nog ongeveer 500 fte's, maar dat is deels seizoensarbeid. En dan is er nog indirecte werkgelegenheid bij ver voerders en bijvoorbeeld bedrijven die ver pakkingen leveren en dat zijn ook nog 500 fte's", zegt Christine Fijnout, marketingma nager van het Mosselkantoor. De omzet van de sector in Nederland is 70 tot 100 miljoen euro per jaar. In Nederland wordt ongeveer 50 miljoen kilo mossels geproduceerd. Twee derde daarvan gaat naar België, de rest wordt opgegeten in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De sector timmert sinds drie jaar aan de weg om de mossel meer bekendheid te geven. Er verschijnen boekjes en app's met recepten en promotiefilmpjes waarin de kwekers worden neergezet als hardwer kende Zeeuwen met liefde voor de mossel en de natuur. Allemaal gericht op promoten van het schelpdier. Want vooral de Neder lander zou wat dat betreft nog wel wat kun nen leren volgens Juliën Barbé, mosselkwe ker. „Mensen moeten bij een feestje niet al leen een barbecue organiseren, maar ook eens een mosselavond. In België zie je dat veel meer." De kwekers zijn fier op hun 'Zeeuwse mossel'. Een mooie schelp, goed gevuld, dat is waar de kweker naar streeft. „Dit is waar we trots op zijn. Hier zit de lief de van de kweker in verwerkt", zegt Mari nus Padmos, mosselkweker. Maar wat maakt die mossel nu Zeeuws? De mosselen worden niet alleen in de Ooster schelde gekweekt, maar ook op het Neder landse en Duitse Wad en bij Ierland hebben bedrijven percelen waar de mosselen groeien. Moet er dan niet gesproken wor den over Waddenmosselen of Ierse mosse len? Het geheim en het Zeeuwse zit in de laatste fase van de kweek. Het 'verwateren' in de Oosterschelde. Alle mosselen die als Zeeuwse mossel in de handel komen, lig gen een tijdje in de Oosterschelde. Omdat het zoutgehalte in de Oosterschelde vrij hoog is en mosselen de hele tijd het water filteren op voedsel, wordt de smaak van de mossel zilter dan op bijvoorbeeld het Wad. „En dat geeft de Zeeuwse*mossel die speci fieke smaak", legt Barbé uit. Dat de sector nu zo actiefis met promotie, werd vijfjaar geleden niet meer verwacht. Toen vernietigde de Raad van State de ver gunning om mosselzaad te vissen op de Waddenzee. De sector dreigde in twee tot drie jaar te verdwijnen, immers zonder mos selzaad geen consumptiemossel meer. „Mijn vader zei destijds tegen mij dat ik maar niet in het bedrijf moest komen", zegt Barbé. „Maar het mosselconvenant is onze redding geweest." Hierin hebben de kwe kers met het Rijk en de natuurorganisaties afgesproken om stapsgewijs te stoppen met de zaadvisserij vanaf de bodem en over te stappen op de meer milieuvriendelijke ma nier door zaad in te vangen dat door het wa ter zweeft. Dit seizoen blijkt die overstap een voordeel. In de jaren 2010 en 2011 is geen mosselzaad gevallen op de bodem van de Waddenzee, maar de mzi's leverden wel mosselzaad. Daardoor zijn er nu toch volop Zeeuwse mosselen te krijgen. cP Organiseer eens een mosselavond tekst Melita Lanting fotografie Ronald den Dekker Marinus Padmos, mosselkweker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 50