Uit noodzaak naar Zeeland op vakantie toch niet zo erg
j
i
4
2 ZOMERKRANT
ZOMEt GASTEN
Geniete* op de cmpuij
s
Wie: Eugenie (43)
Woonplaats: Geldrop
Waar: Nieuwvliet
Eugenie slentert lekker over de camping.
Ze is onderweg naar haar man en twee
dochters die zich bij het zwembad aan
het vermaken zijn. Samen zijn ze op va
kantie in Nieuwvliet. „We hebben het hier erg
naar ons zin en het weer is erg goed", vertelt Eu
genie.
Normaal gesproken gaat de familie in de zomer
naar het buitenland op vakantie, maar dit jaar
hebben ze besloten in eigen land te blijven.
„We hadden niet genoeg geld, dus we moesten wel
dichtbij huis blijven." Het kwam dan ook goed uit
dat Eugenie's ouders een eigen stacaravan op Cam
ping International hebben en zij deze mochten ge
bruiken. „Zij zijn gewoon thuis, dus kunnen we nu
toch genieten van een vakantie in hun caravan", legt
ze uit. En genieten doen ze volop. „We houden erg
van het strand. Even lekker uitwaaien. Ook fietsen
we graag." Vooral het niet van te voren plannen van
dingen trekt Eugenie erg aan. „Het komt allemaal
niet zo aan op een uur." De kinderen vermaken zich
ook goed. „De meiden hebben lekker de hele och
tend geknutseld."
Wat Eugenie specifiek zo fijn vindt aan Zeeland?
„De sfeer is hier erg gemoedelijk. En ja, verder toch
echt wel het weer, het strand en de rust."
Meer weten? Kijk op:
www.pzc.nl/zomerkrant
Tips? U kunt ons mailen:
zomer@pzc.nl
Het is één van de meest klassieke zomeruitjes:
even een ijsje halen. Maar het piekseizoen is kort
en dat maakt het voor ijssalons lastig om te overle
ven. Wat drijft ondernemers om toch een zaak te
starten?
Het is nog vroeg op
de dag. In Hulst
komt het leven
langzaam op gang.
Een handjevol toe
risten slentert
door de straten. In
een dode hoek van het centrum
ligt, verscholen achter een grote
plastic ijshoorn, het terras van ijs-
salon Gelato Julliette.
Buiten zit één meisje. Ze lacht
vriendelijk. Binnen is een jongen
bezig met het schoonmaken van
de ijsvitrines. Op de vraag of de ei
genaar toevallig in de buurt is,
wijst hij naar het terras. „Dat is
zij."
De goedlachse Julliette Wansink
(20) kluste haar hele middelbare
schooltijd bij in een ijssalon. Na
haar vmbo moest ze kiezen: door
studeren of gaan werken. „Ik
merkte dat een studie niks voor
mij was, dus ik besloot een eigen
zaak te beginnen. Ik wilde echt
mijn eigen ijs gaan maken."
Die droom bleek moeilijker te ver-
wezenlijken dan ze dacht. Bij elke
bank waar ze haar ondernemers
plan voorlegde, ving ze bot. Een
achttienjarig meisje als eigenares
se van een ijssalon op een B-loca-
tie: het leek gedoemd te misluk
ken. Uiteindelijk wist Julliette de
financiering met behulp van een
microkrediet toch rond te krijgen.
„Inmiddels loopt mijn zaak hart
stikke goed. Mensen komen van
ver buiten Hulst om hier een ijsje
te halen. Ontzettend tof!"
Haar succes dankt ze naar eigen
zeggen vooral aan de huiselijke
sfeer van de ijssalon (het hele ge
zin werkt erin mee), haar ambach
telijk gemaakte ijs en haar aanwe
zigheid op social media. „Klanten
vinden het leuk om op de hoogte
te blijven van het reilen en zeilen
hier. Als ik een nieuwe ijssmaak
heb ontwikkeld, dan zet ik dat ge
lijk op Facebook, met een uitnodi
ging om te komen proeven. Daar
komen mensen op af."
Het runnen van een ijssalon was
niet alleen voor lulliette een ro
mantisch beeld. Onlangs bleek
uit een onderzoek van horeca-
adviesbureau Van Spronsen
Partners dat het aantal ijssalons
in Nederland de afgelopen tien
jaar steeg met bijna 60 procent:
ons land kent nu 525 vestigingen.
Het is een van de weinige secto
ren binnen de horeca met een blij
vend stijgend aanbod. Marjon Ver
hoef, eigenaresse van ijssalon Mae
stro Gelato in Goes, begrijpt dat
wel. „Als je op een zomerse dag
een ijssalon binnenstapt, denk je
al gauw 'zo, hier kan ik snel veel
geld aan verdienen'." Vrolijke
kleurtjes, blije gezichten, tropi
sche sferen; wat wil een mens
nog meer? Maar daarmee onder
schat men de business, aldus Mar
jon. „Het is vooral ook erg hard
werken. In ijsmachines moet je
een hoop investeren, en terwijl
de ijsverkoop in de winter zo
goed als stilvalt, moet de huur
van het pand gewoon doorbetaald
worden. Dan moet je andere ma
nieren vinden om de boel draaien
de te houden."
Marjon doet dat in de winter, net
als Julliette, door ook oliebollen
en ijstaarten te verkopen. „Mijn
man en ik redden het elk jaar
net", zegt Marjon. „Maar een vet
pot is het niet. Mensen zien het
succes in de zomer, maar niet de
strijd om te overleven in de win
ter."
De Maestro Gelato-vestiging die
ze in Vlissingen gestart hadden,
bestaat inmiddels niet meer. „We
hebben die zaak op een gegeven
moment verpacht, maar de nieu
we verantwoordelijke kon het
niet meer rondbreien", aldus Mar
jon. „Voor een ijssalon is de loca
tie erg belangrijk, en die ijssalon
lag te ver van het centrum, men
sen liepen er niet genoeg langs.
Bovendien was daar geen moge
lijkheid om binnen te zitten,
waardoor er onder minder goede
weersomstandigheden al hele
maal geen klanten waren."
Goede locatie of niet, een ijssalon
moet je puur starten uit passie, zo
is de overtuiging van Christa Ge-
leijnse. Samen met haar man Jaap
is ze eigenaar van ijssalon Geleijn-
Mensen zien het
succes in de zomer,
maar niet de strijd
om te overleven
in de winter
t
door Kristy Evers
Van ijs moet je een
warm gevoel krijgen
door Simone Maas
Het is één van de meest klassieke
zomeruitjes: even een ijsje halen.
Marjon Verhoef