11 ït
a
Zierikzeese
patron Kees
Visser traint voor Bocuse d'Or
W
SCHOUWEN-DUIVELAND 21
fes
r" - .j
BOOMHUT EN KOEKELOERPLEK BIJ WATERSNOOOMUSEUM
Jazz in kasteeltuin
van Slot Moermond
Het jazzkwartet Maarten
Bruijnes speelt zondagmid
dag 21 juli in de kasteelruin
van Slot Moermond aan de
Laone in Renesse.
De uitvoering begint om
15.00 uur en de toegang is
gratis. De Orangerie van het
kasteel fungeert sinds kort
behalve als ontbijtzaal voor
de hotelgasten ook als bras
serie.
Zeven locaties in
zomerse kunstroute
Aan de 'Blik op kunst-route'
in Renesse doen zondag 21
juli zeven locaties mee. Het
betreft galerie ZeeUwArt,
atelier Broekhuis, atelier Ja
Mar Natuurlijk, de Keramiek -
hoek, het Blikmuseum, ate
lier Uit de Kunst en hotel
De Zeeuwse Stromen. De
route kan tussen 12.00 en
17.00 per auto, fiets of te
voet worden afgelegd.
Fietser gewond bij
aanrijding met auto
Een fietser is woensdagmid
dag tegen half vijf gewond
geraakt bij een aanrijding
met een auto op de Fruit-
laan in Goes.
De man wilde de straat over
steken op het kruispunt met
het Stationspark. Er is daar
een fietsoversteekplaats.
De man is met een ambulan
ce naar het ziekenhuis ge
bracht. Zijn fiets raakte be
schadigd.
Avondmarkten
in de Westhoek
Liefhebbers van markten en
braderieën kunnen komend
weekend terecht in de West
hoek. Op vrijdagavond is
een nachtmark t in Haamste
de. De start is om 19.00 uur
en de markt is open tot
24.00 uur.
Zaterdagavond is het markt
in het centrum van Renesse.
ook deze markt is van 19.00
tot 24.00 uur.
ZIERIKZEE - Eén keer per week, op
donderdagochtend, traint pa-
tron-cuisinier Kees Visser van het
Zierikzeese restaurant Bij Kees
voor de prestigieuze kookwedstrijd
Bocuse d'Or.
Dan maakt hij een gerecht, proeft
het en gooit het weg. Volgende
week donderdag moet het beter
zijn; beter van smaak, beter van
structuur. Binnenkort voert Vis
ser zijn training op tot drie keer
per week.
Sinds de Zierikzeese horecaman
weet dat hij met vijf collega's is
geselecteerd voor de Nederlandse
finale op 1 oktober in Vianen, is
hij bezig met de Bocuse d'Or: „Ik
verzin gerechten en ik ontwikkel
ze. Momenteel maak ik vooral rou-
leautjes, rolletjes vlees met een
zachte vulling. Dat is lastig te ga
ren." In oktober moet hij in hoog
tempo zes vlees- en zes visgerech
ten maken. Een paar gerechten
weet Visser al: „Iets met varkens
ribstuk, iets met kalfswang en
voor de vis: zeebaars, langousti
nes en oesters."
De Zierikzeese kok denkt dat hij
kans maakt in de finale, al is de
concurrentie zwaar. „Joris Bijden-
dijk van Bridges in Amsterdam
heeft een Michelinster en Jan
Smink van Kwartier Noord in Kat-
lijk heeft veel wedstrijdervaring.
Ik moet dus hard trainen en zor
gen dat het perfect is. Maar ik ga
voor de winst en heb zeker kans."
Koks mogen zichzelf aanmelden
voor de wedstrijd en worden dan
geselecteerd op motivatie en CV.
Kees Visser is zéér gemotiveerd:
„En verder heb ik een Bib Gour
mand gehad en heb ik in een ster
renzaak gewerkt." De kok is blij
met de nieuwe Nederlandse jury
voorzitter Jonnie Boer van De Li
brije: „Die heeft dezelfde kook-
stijl als ik. Beetje boers met stevi
ge smaken."
Mocht Visser doordringen tot de
Europese finale in Stockholm,
dan krijgt hij een assistent en een
coach toegewezen. In januari 2015
mogen vanuit de hele wereld 24
koks hun krachten meten in het
culinaire walhalla Lyon, vesti
gingsplaats van de goeroe aller
koks: de bejaarde Paul Bocuse.
DONDERDAG 18 JULI 2013
met helpende hand
Iv
De vrijwilligers hebben hard gewerkt aan de omheining rond het sportveld, vlakbij het Ouwerkerkse watersnoodmuseum, foto Ronald den Dekker I
Al een aantal jaren wordt gewerkt
aan voorzieningen in het gebied
rond het watersnoodmuseum.
Het museum werkt daarbij samen
met Brasserie de Vierbannen en
Camping de Vierbannen in stich
ting Deelnemers Buitengebied
Caissons Ouwerkerk.
Het werk is gespreid over vier fa
ses. Fase 1 bestond uit de aanleg
van drie uitkijkpunten langs de
Oosterschelde en de inlagen. Er is
een oriëntatiepleintje gemaakt en
er zijn infopanelen geplaatst
Fase 2 omvatte het aanpakken van
het dijkje tussen camping en bras
serie. Er werden onder meer par-
keervakken aangelegd.
In fase 3 werd het parkeerterrein
voor de nieuw gebouwde Brasse
rie en het museum ingericht Er
werden ook fietsenstallingen en
fietsverbindingen aangelegd.
Fase 4 is tevens de laatste fase van
de inrichting van het gebied rond
het museum.
In deze laatste fase gaat het voor
al om speel- en vrijetijdsvoorzie-
ningen voor iedereen, ook voor
mensen met een beperking.
Bij de kreek komt onder meer een
grote speelweide met paden,
zand, water en een 'koekeloerplek'
Verder wordt een 'natte-wie-
len-pad aangelegd en komt er een
riethut en een doolhof. Op de vis-
steiger komen extra speelattribu-
ten.
Tussen de camping en de brasse
rie is een sportveld gerealiseerd
en het is de bedoeling dat er ook
nog een boomhut komt
Ook deze wordt toegankelijk voor
mensen met een handicap.
RENESSE
RENESSE
GOES
BURGH-HAAMSTEDE
door Ton van den Nouweland
Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee is in training voor de inter
nationale kookwedstrijd Bocuse d'Or. foto Ronald den Dekker