UIT 11 Bij grote partijen, zoals de 50ste verjaardag van mijn lieve schoon zus, die wordt gevierd met een dolce vita-diner aan lange tafels in de tuin, maak ik dit supertoet je graag. Omdat je het zo feeste lijk kunt presenteren en omdat je het goed een dag van tevoren kunt bereiden. Panna cotta moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Denk niet na 3,5 uur 'zo is het wel genoeg', want dat is het niet Je room zal nog vloei baar zijn. Pazienza cara, geduld! Ik gebruik kleine waterglaasjes. Dat serveert handig uit en je blijft mooi alle laagjes zien. Eigen lijk moet je de panna cotta uit zijn vorm storten op een bordje en de saus er omheen schenken. Maar zelfs wanneer je de beproef de truc gebruikt (buitenkant van de vormpjes opwarmen met heet water), dan nóg kan er zomaar een half toetje blijven hangen. Op dat soort frustraties zit nie mand te wachten. Zijn de frambozen nog te duur? Neem dan aardbeien of aalbessen voor de saus en de garnering. Dat is ook erg lekker! PANNA COTTA MET FRAMBOZEN EN WITTE CHOCOLA www.pzc.nl/uit Restaurant Timmerfabriek, Koningsweg 37, Vlissingen DONDERDAG 18 JULI 2013 Panna cotta foto iStockphoto Benodigdheden, voor 5 desserts: 0,5 liter slag room; 1 vanillestokje; 70 gram witte basterdsui ker; 3 blaadjes witte gelatine. Voor de coulis (frambozensaus): halve doos of 125 gram diep vriesframbozen; 40 gram poedersuiker; 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel balsamicoazijn. Garneren: 125 gram verse frambozen; 2 eetlepels schaafsel van witte chocola. Extra: 5 kleine waterglaasjes of dessertschaaltjes. Bereidingswijze: minimaal 5 uur van tevoren: breng slagroom in een pannetje langzaam bijna aan kook. Halveer vanillepeul met scherp mesje in lengterichting, schraap merg (zwarte zaadjes) eruit. Voeg stokjes en merg toe aan de hete room. Hou 15 minuten tegen de kook aan op je kleinste vuurtje met warmhoudplaatje. Regelma tig roeren. Week gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp uit, voeg toe aan hete room en roer tot gelatine helemaal is opgelost. Vis vanille stokjes eruit, vul glaasjes tot ongeveer halverwe ge met room. Laat iets afkoelen, bedek met plas ticfolie en zet minimaal 4 uur in koelkast Laat de bevroren frambozen ontdooien. Pureer ze met ci troensap, balsamicoazijn en poedersuiker en 1 le pel koud water tot rode saus in blender of met staafmixer. Neem glaasjes panna cotta uit koel kast. Schenk er een laagje saus erop. Zet verse frambozen er netjes op, met gat naar beneden. Bestrooi met witte chocoladekrulletjes en ser veer. Tip: gebruik minder slagroom en meng een paar flinke lepels dikke Griekse yoghurt door het room-gelatinemengsel. Dat maakt hem lichter en rins van smaak. 1 restaurant Rund met wortels uit de oven, doperwtjescrème en rodewijnsaus. De Timmerfabriek doet de komende tijd dienst als restaurant.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 47