UIT 11
Bij grote partijen, zoals de 50ste
verjaardag van mijn lieve schoon
zus, die wordt gevierd met een
dolce vita-diner aan lange tafels
in de tuin, maak ik dit supertoet
je graag. Omdat je het zo feeste
lijk kunt presenteren en omdat je
het goed een dag van tevoren
kunt bereiden. Panna cotta moet
minimaal 4 uur opstijven in de
koelkast. Denk niet na 3,5 uur 'zo
is het wel genoeg', want dat is
het niet Je room zal nog vloei
baar zijn. Pazienza cara, geduld!
Ik gebruik kleine waterglaasjes.
Dat serveert handig uit en je
blijft mooi alle laagjes zien. Eigen
lijk moet je de panna cotta uit
zijn vorm storten op een bordje
en de saus er omheen schenken.
Maar zelfs wanneer je de beproef
de truc gebruikt (buitenkant van
de vormpjes opwarmen met heet
water), dan nóg kan er zomaar
een half toetje blijven hangen.
Op dat soort frustraties zit nie
mand te wachten.
Zijn de frambozen nog te duur?
Neem dan aardbeien of aalbessen
voor de saus en de garnering. Dat
is ook erg lekker!
PANNA COTTA MET FRAMBOZEN EN WITTE CHOCOLA
www.pzc.nl/uit
Restaurant
Timmerfabriek,
Koningsweg 37,
Vlissingen
DONDERDAG 18 JULI 2013
Panna cotta foto iStockphoto
Benodigdheden, voor 5 desserts: 0,5 liter slag
room; 1 vanillestokje; 70 gram witte basterdsui
ker; 3 blaadjes witte gelatine. Voor de coulis
(frambozensaus): halve doos of 125 gram diep
vriesframbozen; 40 gram poedersuiker; 1 eetlepel
citroensap, 1 theelepel balsamicoazijn. Garneren:
125 gram verse frambozen; 2 eetlepels schaafsel
van witte chocola. Extra: 5 kleine waterglaasjes of
dessertschaaltjes.
Bereidingswijze: minimaal 5 uur van tevoren:
breng slagroom in een pannetje langzaam bijna
aan kook. Halveer vanillepeul met scherp mesje
in lengterichting, schraap merg (zwarte zaadjes)
eruit. Voeg stokjes en merg toe aan de hete
room. Hou 15 minuten tegen de kook aan op je
kleinste vuurtje met warmhoudplaatje. Regelma
tig roeren. Week gelatineblaadjes 5 minuten in
koud water. Knijp uit, voeg toe aan hete room en
roer tot gelatine helemaal is opgelost. Vis vanille
stokjes eruit, vul glaasjes tot ongeveer halverwe
ge met room. Laat iets afkoelen, bedek met plas
ticfolie en zet minimaal 4 uur in koelkast Laat de
bevroren frambozen ontdooien. Pureer ze met ci
troensap, balsamicoazijn en poedersuiker en 1 le
pel koud water tot rode saus in blender of met
staafmixer. Neem glaasjes panna cotta uit koel
kast. Schenk er een laagje saus erop. Zet verse
frambozen er netjes op, met gat naar beneden.
Bestrooi met witte chocoladekrulletjes en ser
veer.
Tip: gebruik minder slagroom en meng een paar
flinke lepels dikke Griekse yoghurt door het
room-gelatinemengsel. Dat maakt hem lichter en
rins van smaak.
1 restaurant
Rund met wortels uit de oven, doperwtjescrème en rodewijnsaus.
De Timmerfabriek doet de komende tijd dienst als restaurant.