UIT 11
daald. Gelukkig is daar dan
Malauceine, zo'n typisch Proven
cals dorpje, met een markt
plaats, een pomp, jeu de boules-
baan en schaduwrijke terrasjes
onder de platanen. Hier eet je de
heerlijkste maaltijdsalades
(grand salades). Een glas koele ro
sé erbij en je kunt er weer hele
maal tegen. Populair is de salade
met in de hoofdrol meloen uit
het nabijgelegen stadje Cavaillon.
Ze hebben daar zelfs een stand
beeld van een enorme meloen,
en een Confrérie du Melon (gilde
van producenten), die op feestda
gen in lange, groenfluwelen ge
waden met een meloenmedaille
op de borst door de straten para
deert. In heel Frankrijk liggen de
meloenen uit Cavaillon in deze
tijd hoog opgestapeld, op markt-
jes en in de supermarché: 2 voor
5 euro. Tegen het einde van de
dag krijg je een derde er gratis
bij. Hij is van het type cantalou
pe, met een geelgroene schil en
donkere strepen. Het vruchtvlees
varieert van donkeroranje tot
warmgeel en is heel sappig, zoet
en aromatisch. Wist je trouwens
dat een meloen eigenlijk geen
fruit is, maar een groente? Het is
familie van de komkommer.
Ter voorbereiding op de beklim
ming van de Mont Ventoux (ja,
vanaf de bank gadegeslagen)
maak ik deze salade met meloen,
rauwe ham en geitenkaas uit de
bergen. Meloen over? Steek bolle
tjes vruchtvlees uit en pureer de
rest met een scheutje sinaasappel
sap en twee muntblaadjes met
staafmixer tot een koel meloen
soepje. Schep in diepe borden en
garneer met meloenbolletjes,
frambozen, aardbeien, bessen,
perzik of welk zomerfruit je ook
voorhanden hebt. Toefje munt,
eventueel een bolletje ijs erbij.
Gezond bezig!
MELOENSALADE MET RAUWE HAM EN ZACHTE KAAS
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 11 JULI 2013
Eetcafé De Zwarte Ruiter
op het Witte Paard, Dam 33
Cantaloupe meloen
Benodigdheden, voorgerecht voor 4 personen: 125 gram mesclun (ge
mengde jonge slablaadjes); halve rijpe cantaloupemeloen; 10 plakken rau
we ham, serrano of parma; 4 kleine, zachte geitenkaasjes; 2 takjes platte
peterselie. Voor de dressing: 1 eetlepel witte wijnazijn; 1 theelepel fran
se mosterd; 1 theelepel honing; 1 takje verse tijm; versgemalen peper en
zout; 3 eetlepels extra vergine olijfolie.
Bereidingswijze: verwijder met lepel pitten uit meioen, verdeel in kwar
ten en schil ze. Schaaf meloen met mandoline in dunne linten of snijd in
dunne partjes. Vang sap op voor dressing. Snijd peterselieblad grof.
Scheur hamplakken in lengterichting. Klop dressing van wijnazijn, me-
loensap, mosterd, honing, peper en zout, tijmblaadjes en olijfolie. Meng
helft van dressing door slablaadjes. Met de hand gaat dat het best. Ver
deel sla over borden, schik meloenlinten (of partjes) en rauwe hamslier
ten erop. Verkruimel geitenkaasjes en verdeel over salade. Besprenkel
met dressing en strooi tot slot peterselieblad erover. Serveer met knap
perig vers stokbrood.
Tip: ook lekker met scampi's of Hollandse garnalen.
Inkijkje vanaf de Dam.
Eetcafé De Zwarte Ruiter op het
Witte Paart in Middelburg.
foto's Lex de Meester