UIT 11 daald. Gelukkig is daar dan Malauceine, zo'n typisch Proven cals dorpje, met een markt plaats, een pomp, jeu de boules- baan en schaduwrijke terrasjes onder de platanen. Hier eet je de heerlijkste maaltijdsalades (grand salades). Een glas koele ro sé erbij en je kunt er weer hele maal tegen. Populair is de salade met in de hoofdrol meloen uit het nabijgelegen stadje Cavaillon. Ze hebben daar zelfs een stand beeld van een enorme meloen, en een Confrérie du Melon (gilde van producenten), die op feestda gen in lange, groenfluwelen ge waden met een meloenmedaille op de borst door de straten para deert. In heel Frankrijk liggen de meloenen uit Cavaillon in deze tijd hoog opgestapeld, op markt- jes en in de supermarché: 2 voor 5 euro. Tegen het einde van de dag krijg je een derde er gratis bij. Hij is van het type cantalou pe, met een geelgroene schil en donkere strepen. Het vruchtvlees varieert van donkeroranje tot warmgeel en is heel sappig, zoet en aromatisch. Wist je trouwens dat een meloen eigenlijk geen fruit is, maar een groente? Het is familie van de komkommer. Ter voorbereiding op de beklim ming van de Mont Ventoux (ja, vanaf de bank gadegeslagen) maak ik deze salade met meloen, rauwe ham en geitenkaas uit de bergen. Meloen over? Steek bolle tjes vruchtvlees uit en pureer de rest met een scheutje sinaasappel sap en twee muntblaadjes met staafmixer tot een koel meloen soepje. Schep in diepe borden en garneer met meloenbolletjes, frambozen, aardbeien, bessen, perzik of welk zomerfruit je ook voorhanden hebt. Toefje munt, eventueel een bolletje ijs erbij. Gezond bezig! MELOENSALADE MET RAUWE HAM EN ZACHTE KAAS www.pzc.nl/uit DONDERDAG 11 JULI 2013 Eetcafé De Zwarte Ruiter op het Witte Paard, Dam 33 Cantaloupe meloen Benodigdheden, voorgerecht voor 4 personen: 125 gram mesclun (ge mengde jonge slablaadjes); halve rijpe cantaloupemeloen; 10 plakken rau we ham, serrano of parma; 4 kleine, zachte geitenkaasjes; 2 takjes platte peterselie. Voor de dressing: 1 eetlepel witte wijnazijn; 1 theelepel fran se mosterd; 1 theelepel honing; 1 takje verse tijm; versgemalen peper en zout; 3 eetlepels extra vergine olijfolie. Bereidingswijze: verwijder met lepel pitten uit meioen, verdeel in kwar ten en schil ze. Schaaf meloen met mandoline in dunne linten of snijd in dunne partjes. Vang sap op voor dressing. Snijd peterselieblad grof. Scheur hamplakken in lengterichting. Klop dressing van wijnazijn, me- loensap, mosterd, honing, peper en zout, tijmblaadjes en olijfolie. Meng helft van dressing door slablaadjes. Met de hand gaat dat het best. Ver deel sla over borden, schik meloenlinten (of partjes) en rauwe hamslier ten erop. Verkruimel geitenkaasjes en verdeel over salade. Besprenkel met dressing en strooi tot slot peterselieblad erover. Serveer met knap perig vers stokbrood. Tip: ook lekker met scampi's of Hollandse garnalen. Inkijkje vanaf de Dam. Eetcafé De Zwarte Ruiter op het Witte Paart in Middelburg. foto's Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 43