V I Beoordeling -jc- Jk- 10 UIT Meloen voor kampioenen KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Le Tour trekt door Frank rijk en ik geniet! Zoveel herinneringen aan mooie vakanties komen in gedachten, of ik de renners nou over Corsica zie fiet sen, door de Pyreneeën, Bretagne of de Provence. Als notoire lek kerbek verheug ik me op de etap pe naar de Mont Ventoux. Dwars door het vruchtbare Rhönedal en de Vaucluse; het noordelijke deel van de Provence. Ter oriëntatie voor Route du Soleil-rijders: ter hoogte van de afslagen Orange en Avignon. Bloeiende lavendel en zonnebloemvelden, fruit boomgaarden, akkers vol bonen, courgettes, aubergines, paprika's en tomaten. Grillige olijfbomen, druivenhellingen en beroemde wijnhuizen. De verzadigde aarde- kleuren en uniek licht, dat kun stenaars als Van Gogh inspireer de. Zingende krekels, de geur van sappige perziken en rijpe meloe nen. Kortom, een paradijs voor le vensgenieters, met in het mid den die ultieme uitdaging voor wielrenners met klimbenen: de Mont Ventoux (1.912 meter). Een berg van de buitencategorie, een kuitenbijter, een monster, deze 'Reus van de Proven^e'. Ik kan het weten, want ik heb hem beklommen. Met de auto weliswaar, maar toch. Smalle weggetjes, onoverzichtelijke haar speldbochten. Slingerend klim mende renners waar je met een ruime bocht omheen moet stu ren. Ook niet té ruim, want je kunt zomaar een dalende gek te genkomen, die zich met doods verachting naar beneden stort. Zo'n Provencals dorpje, met een jeu de boulesbaan en terrasjes onder de platanen Voor je het weet, hang je weer in de remmen. Het vraagt opperste concentratie. En dan, boven de boomgrens, mistflarden en die snoeiharde wind waarnaar deze berg vernoemd is. 'Vent' is wind in het Zuid-Franse dialect, maar de naam zou ook gebaseerd kun nen zijn op Vintour, de Keltische god van de wind. Met kramp in je handen kom je boven aan in een soort maanlandschap, waar in een grijs, betonnen weersta tion de desolaatheid benadrukt. Dan volgt nog de tour de force op de top: al die 'blinde' toeristen ontwijken, die ook een parkeer plaats zoeken. Met de fiets of met de auto, hon ger heb je, als je weer bent afge- In het oudste café van Middelburg kun je sinds vorig jaar ook eten: de Zwarte Ruiter was eind vorige eeuw tamelijk be rucht onder de stappers: het was zo'n plek waar de échte drinkers zaten. Nu is er een nieuwe eige naar en heeft de ruiter een paard en een andere naam: De Zwarte Ruiter op het Witte Paart. Nadia Berkelder e lange geschie denis van de Zwarte Ruiter op het Witte Paart is te lezen op de placemats op ta fel. Het pand blijkt vol verhalen te zitten: van toen het nog Damzicht heette en de familie De Bu achter de bar stond, in de tijd dat het café bekend stond om de koude eie ren en de mosselavonden. Begin jaren zeventig kreeg het de naam 'De Zwarte Ruiter', naar het reclamebord van het biermerk uit Maastricht dat aan de gevel hing. Nog steeds is het één van de meest markante ge bouwen in Middelburg. We zitten aan het raam, met uit zicht op de Dam. Het is rustig vanavond, we zijn de enige gas ten. En ook de tuin - een heerlij ke plek voor een zomeravond - is leeg. Er zitten alleen wat men sen aan de bar. De inrichting is een beetje een allegaartje: hou ten planken op de vloer, bistro achtige tafels, kroonluchters, maar ook iets te moderne witte skaistoelen. De keuken is pal ach ter de bar, wat af en toe voor ge luidsoverlast zorgt voor de men sen die zitten te eten. We bestuderen de kaart, die vol staat met de typische eetcafége rechten: saté, varkenshaas, bief stuk, maar ook vis en zelfs vege tarisch op verzoek. „Ik kan een wrap voor je maken, gevuld met groente en een beetje kaas", ver telt uitbater René-Michel Gerrit sen als we ernaar vragen. Mijn ta- felgenote, die geen vlees eet, be sluit dan maar vis te bestellen. We krijgen zojuist afgebakken stokbrood met kruidenboter voor bij de voorgerechten: ik kan de huisgemaakte tomatensoep met ballen niet weerstaan, maar wordt teleurgesteld: er is geen bal in mijn soep te vinden. De soep zelf is peperig, en dik van structuur. Gekker is dat er een toef slagroom op zit, die - het zal toch niet? ja echt! - nog gezoet is ook. Ik schep de room er maar weer af. Aan de andere kant van de tafel landt een bord met gerookte zalm, stukjes tomaat en rode pa prika, kappers, kleine partjes ci troen en een pluk rucolablaadjes en alfalfa. Om de vis - die na tuurlijk zo van de groothandel komt - heeft de kok toefjes mie rikswortelmayonaise gespoten. „Een gezond hapje", is de conclu sie van mijn tafelgenote. Als hoofdgerecht krijg ik een enorm stuk vlees: een lamsbout met een bot dat de lucht in steekt. Het vlees is gestoofd en voorbeeldig gaar, het valt bijna spontaan in heerlijke draadjes uit elkaar. Het lamsvlees is niet al te sterk gekruid, de jus is zoe tig, van de honing. In de jus drij ven wat stengeltjes zeekraal. De tarbot van mijn tafelgenote is erg heet gebakken in boter: de vis is verder prima, maar niet erg bijzonder. En dat geldt zeker ook voor de bijgerechten: ook op de tarbot ligt een pluk zeekraal met alfalfa, de salade is vers - to maat met blaadjes - maar niet bij zonder en de frietjes zijn niet zelfgesneden; de mayonaise is uitgesproken zoet en dat vinden wij niet zo lekker. Omdat mijn tafelgenote graag een warm chocoladetaartje als toetje wil, moeten we even wachten: dat duurt twaalf minu ten om te bakken, zegt Gerrit sen. We wachten en luisteren naar 'Music was my first love' - de muziek is hier van het gou- we-ouwe genre. Het wachten wordt rijkelijk be loond: het taartje zit in een klein rood hartvormig pannetje. Het is cake, met in het midden eefi hart van smeltende warme cho colade. Ernaast liggen losse pe- cannoten. „Mmmmm", is het enige wat mijn verrukte gezel schap nog uit kan brengen. Mijn tiramisu is een beetje door snee: het is niet de romig-zoe- te-chocola-ervaring die een goe de kan zijn, want hij is wat aan de droge kant: de lange vinger overheerst. Bij de koffie, die echt te slap is, krijgen we nog een he le schaal bitterkoekjes en choco laatjes, maar we kunnen hele maal niets meer op. dEF Eten in roemruchte historie In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit Standaard eetcafé-eten: wij willen graag wat meer creativiteit en oor spronkelijkheid. We betaalden 80 eu ro voor twee, inclusief drankjes. Bediening Aardig en gezellig; iets té attent. Wer den we herkend? Entourage Mooi pand met cafésfeer, de tuin ach ter De Zwarte Ruiter is fantastisch op een zomeravond. Conclusie: Rechttoe-rechttaan eetcafé voor een breed publiek. De Zwarte Ruiter op het Witte Paart, Dam 33, 4331 CE Middelburg, 06-48505416 www.cafedezwarteruiter.nl Open van dinsdag tot en met zon dag vanaf 16.00 uur. De Zwarte Ruiter op het Witte Paart is minder geschikt voor mensen in een rolstoel. Het tuinterras.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 42