Vis van aardappel 20 CONSUMENT KOOPWAAR Wouter Klootwijk Kinderen weten niet wat ze eten. Het is voor de zoveelste keer onderzocht. Het jongste onder zoek werd gehouden onder 28.000 Engelse schoolkinderen van tussen 5 en 8 jaar. Op dracht gaf de British Nutrition Foundation, een particuliere or ganisatie die zich zorgen maakt over wat mensen eten. Dat moet beter, gezonder. Sensatie wekt het telkens op nieuw en telkens in Engeland. Het lijkt haast dat schoolkinderen daar dommer zijn dan overal el ders in de wereld. Dat is niet zo, maar het komt doordat het keer op keer aan Engelse kinderen wordt gevraagd: waar komt melk vandaan? Melk groeit aan een boom. Heel meewarig werd zopas gedaan om kinderen die niet we ten waar fishfingers van worden gemaakt. Kleine reepjes vis in een dikke korst paneer.. Vier van de vijf kinderen weten het. Maar op elke vijf kinderen is er eentje die denkt dat vissticks komen van kip. Help, het Britse koninkrijk staat te kijk. Zo erg wordt het ge vonden van de kinderen. Van elke tien kinderen denkt er een dat to maten onder de grond groeien en er zijn er die niet beter weten dan dat macaroni uit een koe komt of van varken wordt gemaakt. Dom? Absoluut niet. In Nederland heb je volwassen hoogleraren met een grote waffel over hoe de boer boeren moet, maar die denken dat hanen ook ei eren leggen en niet weten dat voordat je kaas kunt maken, eerst kalfjes geboren moeten worden waarvan de helft - grote verras sing - stier blijkt te zijn die je - nog een verrassing - niet melken kan. En kaas, zeg je? Waar wordt kaas van gemaakt, lieve kind? Van melk? Fout. Kaas wordt gemaakt van palmolie en meel, kijk maar op je pizza, dat is kaas die niet van kaas gemaakt is. En kip wordt net als vis van bonen gemaakt door een vegetarische slager. Een vegetarische slager slacht bonen, zo zit dat, brugklasser. Het is geen kind kwalijk te ne men dat het van vis kip maakt. Vissticks en kipnuggets smaken hetzelfde en zien er eender uit Het is eerder bewonderenswaar dig dat een kind niet gillend gek wordt, maar rustig doormoddert tot het op de brommer mag. Neem Captain Iglo. In Engeland net zo beroemd als in Nederland, maar daar heet hij ook Captain Birdseye. We weten niet beter, van reclame op tv, dat Captain Iglo in visstick doet, opa op een onbewoond eiland met een reus achtige schaal bruine balkjes waarmee hij honderd kleinkinde ren gelukkig gaat maken. Vis! Zo was het. Maar Unilever, die over de kapitein baas is, gebruikt hem nu ook voor het uitventen van ge paneerde stukjes kip uit de diep vries. Ga dat maar eens begrijpen als je net zes bent, dat kip en vis niet hetzelfde zijn en alleen opa met een kapiteinspet op, het spoor bijster is. Populair eten van de straat in En geland: fish en chips. Kibbeling met patat als het ware. Om Engel se kinderen nog verder van huis te helpen: een zak chips. Gewone chips zoals wij kennen van Lays en goedkopere. Maar wat staat groot op de zak? Fish 8c Chips. Dus waar wordt vis van gemaakt, meisje? Goed zo, van aardappelen. Vakantie is een hoogtepunt van het jaar, maar kan een bit ter bijsmaakje krijgen als pin nen ineens niet lukt of als ach teraf blijkt dat de bijkomende kosten wel heel royaal zijn. Het is inmiddels al even gele den, maar het 'pinavon- tuur' op Cyprus staat me vrouw Van Gaaien (79) nog scherp op het netvlies. Wat een ontspannen vakantie zou worden, begon met een hoop stress. „Net aangekomen, wilden we geld pinnen om 's avonds in een restaurant wat te eten. De betaalautomaat gaf geen sjoege. De nieuwe bankpas die we vlak voor vertrek kregen, werd niet herkend. Snel bleek dat onze pas niet geactiveerd was, met andere woorden: we hadden 'm een keer in Nederland moeten gebruiken. Bellen naar de bank in Nederland viel niet mee. Uiteindelijk duurde het twee dagen voordat we beschikking hadden over geld. We konden nog geen kopje koffie bestel len. Gelukkig mochten we wat lenen van een aardig stel dat een appartement in het zelfde complex had. Pinnen in het buiten land, daar we hebben het sindsdien niet zo op." Waarschuwingen rond bellen en internet gebruik vanuit het buitenland hebben hun dienst bewezen, maar waarmee moet je re kening houden met pinnen over de grens? Geld pinnen of in winkels afrekenen in het buitenland kan met elke wereldbankpas. Die is herkenbaar aan het Maestrologo, de rood-gele bolletjes. In eurolanden wordt niets extra's in rekening gebracht als je met deze pas pint of betaalt. Een andere moge lijkheid is een creditcard (bijvoorbeeld de Bijenkorfkaart). Pinnen met de creditcard in de eurozone kost wel geld (4,50 euro per transactie). Geld opnemen of betalen bui ten de eurozone kost ook iets extra's: koers- opslag, aangevuld met transactiekosten. Dollars uit de muur halen in New York met je creditcard is daarom niet slim, je be taalt dan sowieso 4,50 euro per transactie extra. Pak dan liever je bankpas. Omdat bankpassen fraudegevoelig (skimmen) zijn, hebben Nederlandse banken het be leid van gebruik van de pas buiten Europa aangescherpt. Sinds vorig jaar hebben ABN-Amro en Rabo een blokkade op de pas gezet, daarna volgden ook ING, ASN Bank, RegioBank en SNS Bank. Binnen Eu ropa kun je pinnen, buiten Europa alleen als de pas vooraf gedeblokkeerd is. Dat kan via internetbankieren, telefonisch of even- Uiteindelijk duurde het twee dagen voordat we beschikking hadden over geld tueel bij het bankkantoor. Achterhaal wel welke landen de bank tot Europa rekent. Zijn daarover misverstanden mogelijk? Ja wel. ING vindt dat Armenië, Wit-Rusland en Georgië niet tot Europa behoren. Daar zullen klanten hun pas dus 'aan' moeten zetten. Overige banken hebben daar weer andere ideeën over. Een paar fijne instin kers: Vaticaanstad, Gibraltar, Kroatië, San Marino, Guernsey en Jersey. Check dus vooraf welke topografische ideeën de bank hanteert en bepaal of de pas 'aan' of 'uit' moet. Doe je niets, dan blijft de pas auto matisch op 'uit' staan. Transparanter is het voor reizigers naar ver-weg bestemmingen. Voor vertrek de bankpas omzetten van Eu ropa- naar werelddekking kan online bin nen 24 uur. Handig is dat je een begin- én einddatum invoert, dus vergeten te blokke ren na thuiskomst is onmogelijk. Goed om te weten is dat bij een pas die 'aan' staat voor de bestemming buiten Europa, dezelf de aansprakelijkheid (geen dus) geldt voor pinpasfraude. Lastig en stressvol is het na tuurlijk wel als de vakantie door zoiets wordt verpest. Hoe zit het met afschrijven van de gepinde bedragen of transacties die je in het buiten land hebt verricht? Soms komen via het be taalsysteem van de creditcard enkele maan den na de vakantie nog afschrijvingen bin nen, bijvoorbeeld van Italiaanse tolwegen. Voor de meeste banken (ook de buitenland se) geldt dat transactiekosten buiten de EU direct of snel (binnen een maand) na de op name worden afgeboekt. Deze snelheid hanteren winkels, musea, attracties en tol wegen helaas niet. TIPS HINTS Pinnen over de grens door Sandra van Maanen illustratie Ronald Visser Reken in het buitenland bij voorkeur af met de pinpas, grote bedragen op zak hebben is gevaarlijk Neem voor de zekerheid een creditcard mee, mocht de pinpas om welke reden dan ook dienst weigeren Let op extra kosten die de bank in reke ning brengt. Neem je in een EU-land eu ro's op, dan is dat met de betaalpas gra tis. Gebruik je de creditcard, dan betaal je gemiddeld 4 procent transactiekos ten, met een minimum van 4,50 euro per transactie. Het opnemen van vreemd geld via de betaalautomaat in het buitenland kost met de betaalpas 2,25 euro valuta koersopslag. Met de creditcard is dezelf de transactie prijziger: minimaal 4,50 eu ro valutakoersopslag Betalen in het buitenland met pinpas of creditcard is gratis zolang het om euro's gaat. Bij betaling in vreemde valuta komt er valutakoersopslag bij. De kos ten hiervoor zijn wel relatief laag (0,15 cent per transactie) Zorg dat het telefoonnummer van de bank of de stappen om een pas te blok keren mee op reis gaan, bijvoorbeeld in je telefoon De Consumentenbond heeft voor leden de kosten die banken berekenen voor transacties in het buitenland op een rij tje gezet, www.consumentenbond.nl De banken zelf zijn er ook transparant over, informeer of zoek op internet wat ze berekenen Mevrouw van Gaaien reageren? consument@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 20