ZEEUWS-VLAANDEREN 29
Van der Decken
opent vol trots
zijn 'thuishaven'
CAPPENPIJK TOYOTA
Tiende Rozenfestival De Bierkreek
Rozen zijn er in alle soorten en
maten. Je kunt ze in een vaas zetten,
maar ook op een bord leggen.
De Toyota-dealer in de regio
Hoek kerkt in zomer
in Kerkcentrum
De Gereformeerde Kerk Vrijge
maakt van Hoek houdt vanaf
dit weekeinde elke zondaga
vond een kerkdienst in het Her
vormd Kerkcentrum in Oost
burg. De diensten beginnen
om 19.00 uur. De laatste zomer
dienst is op 18 augustus.
Filmarrangement
Leve Boerenliefde
Het Ledeltheater biedt vandaag
en donderdag 11 juli een filmar
rangement aan rond de film Le
ve Boerenliefde. Er wordt aan
meegewerkt door restaurant
Het Stadhuis en eethuis De
Smickelaer (driegangenmenu)
én De Zilte Hof in Hoofdplaat
(groententas). Reserveren kan
alleen via het Ledeltheater.
Expositie Plasschaert
in Hemelse Vrede
Sluisenaar Johan Plasschaert
exposeert tot en met vrijdag 2
augustus in De Hemelse Vrede
in de Mariastraat in Cad-
zand-dorp. Hij schildert land
schappen (deels natuurge
trouw, deels fictief) en abstract
werk in een gevarieerd kleu
renpalet. De Hemelse Vrede is
dagelijks vanaf 11 uur open.
Kampioenschap
Puut van Gies
Op het terras van café de Boe
mel wordt zondag het open
Axels kampioenschap Puut van
Gies gehouden. Bij dit typisch
Axels werpspel proberen de
deelnemers een metalen schijf
in de bek van een kikker te
gooien. Inschrijven vanaf 13.30
uur. De wedstrijd begint om
14.00 uur. Na afloop barbecue.
'Rondje Heikant' als
onderdeel Kunstroute
In het kader van de Kunstroute
Zeeuws-Vlaanderen wordt za
terdag en zondag het 'Rondje
Heikant" gehouden. Negen kun
stenaars tonen hun werk in
hun eigen atelier. Er zijn de
monstraties. Meer informatie:
Samen Sterk houdt
grote rommelmarkt
De Protestantse Vrouwengroep
Samen Sterk in Oostburg
houdt zaterdag een rommel
markt. De groep verkoopt ook
zelfgemaakte handwerken.
Voor de liefhebber worden wa
fels gebakken. Ze kunnen ook
worden besteld. De rommel
markt wordt gehouden in het
Kerkcentrum. Aanvang: 10 uur.
www.autozeeland.nl - www.cappendijk.nl
TEVENS TER INRUIL GEVRAAGD
ALLE TOYOTA MODELLEN.
BIJVOORBEELD: AURIS, AVENSIS,
AYGO, COROLLA, PRIUS, URBAN CRUISER,
VERSO EN YARIS.
TERNEUZEN - Aan wie anders dan
Willem van der Decken, de schim
mige kapitein van spookschip De
Vliegende Hollander, de eer om
het gelijknamige museum-café
aan het Tbinpad in pittoresk oud
Terneuzen te openen.
De achterplecht van De Vliegen
de Hollander staat geschilderd op
de gevel van het museum-eetcafé,
Van der Decken (Willy de Meijer)
had zelf de voorkant meegeno
men. In het museum-eetcafeetje
van de familie Harte komen gas
ten vanalles aan de weet over ma
ritiem Terneuzen en het is het
start- en eindpunt van een mooie
wandelroute.
Toyota Aygo's in verschillende kleuren en
uitvoeringen, handgeschakeld en automaat
TERNEUZEN
Wie wil, kan zaterdag en zondag
wellicht ook eens proeven tijdens
het jaarlijkse Rozenfestival. Dan
staat De Bierkreek bol van de acti
viteiten met onder andere zater
dag om 14.00 uur een lezing van
de bekende Duitse rozenkenner
Reinhard Witt die na de lezing
zijn boeken signeert. Dit week
end worden er regelmatig excur
sies gegeven en er zijn kwekers
van clematissen en bijzondere vas
te planten. Er worden biologisch
gekweekte streekproducten aange
boden en ook ambachtelijk Pools
aardewerk.
Op beide dagen is De Bierkreek
open van 10.00 uur tot 17.00 uur.
IJZENDIJKE - In de kweekvelden
van De Bierkreek pakt Hans van
Hage de wit-rode roos Cupid's
Mark en zegt: „Proef maar, best
lekker hoor. Vooral gebruikt in sa
lades. Zo'n roos kun je met een ge
rust hart in de moestuin zetten."
Wellicht is de roos al eens ver
werkt in een van de gerechten die
de koks van het nabijgelegen ster
renrestaurant De Kromme Water
gang de gasten voorzet: „Ze strui
nen in ieder geval regelmatig de
velden af, op zoek naar geurende
en smaakvolle rozen", zegt de bio
logische rozenkweker. „Mooi ge
zicht. Die witte jassen door de
testvelden."
Of chef-kok Edwin Vinke van het
gerenommeerde restaurant in
Slijkplaat zaterdag een witte jas
aan heeft, is niet bekend. Wel ze
ker is dat hij hoofdgast is van het
inmiddels traditionele Rozenfesti
val dat dit jaar voor de tiende keer
gehouden wordt. In de namiddag
(16.00 uur) wordt er door hem
een roos gedoopt. Van Hage:
„Daarmee openen we het culinai-
2500 verschillende soorten
rozen staan er op de
kweekvelden van het
biologische De Bierkreek
re jaar van de roos."
Over de uitverkoren roos wil
Hans van Hage nog niets kwijt.
„Alleen dat het een geurige en
smakelijke roos is."
Ruim 2500 soorten staan er op de
kweekvelden van de biologische
rozenkwekerij bij IJzendijke.
„Daarmee zijn we op dit terrein
de grootste in de wereld. Van de
soorten die hier nu staan, worden
er driehonderd getest. Die rozen
krijgen we toegestuurd vanuit de
hele wereld. Van kwekers die wil
len weten hoe de roos het zonder
bestrijdingsmiddelen doet. Hoe
houdt de roos zich dan in de win
ter, is het klimaat hier geschikt en
ga zo maar door."
Steeds meer mensen gebruiken in
hun tuin minder chemicaliën en
volgens Hans van Hage zijn er
steeds meer kwekers die daarop
inspringen. „Vandaar die testen.
We sturen de rozen ook naar ro-
zenconcoursen over heel de we
reld. Drie jaar lang komt er om de
zoveel tijd een jury langs die de
roos beoordeelt. Als de roos goed
scoort, leggen we die vast en
komt-ie op de markt."
Misschien ook wel ergens op een
bord. „Want in principe kun je al
le rozen eten. Alleen smaakt de
ene roos beter dan de andere.
Smaak en geur zijn altijd subjec
tief. Dat is met alles. De koks van
De Kromme Watergang zijn altijd
op zoek naar iets aparts. Edwin
heeft nu ook een paar. rozen in
zijn eigen tuin bij het restaurant
geplant. Eens kijken hoe dat gaat.
Het is altijd goed om bezig te zijn
met nieuwe dingen."
De inmiddels veertien jaar oude
kwekerij De Bierkreek is ook met
iets nieuws bezig. „Wat het aantal
soorten betreft, doen we een stap
je terug. Vooraan leggen we een
tuin aan waar we de rozen die we
kweken beter kunnen laten zien
aan de klanten. Daar zijn we net
mee begonnen."
Lopend door de kweekvelden
waar veel rozen dankzij het kou
de voorjaar nog altijd bloeien,
pakt Hans van Hage de roos Cha-
peau de Napoleon. Een fraaie een
malige bloeier.
„Ook een roos die vaak gebruikt
wordt in restaurants. Zwaar gepar
fumeerd, dat wel. Je moet ervan
houden."
In principe kun je alle rozen
eten. Alleen smaken ze niet
allemaal even lekker. Al is
dat altijd subjectief.
VRIJDAG 5 JULI 2013
OOSTBURG
http://hoek.gkv.nl/
OOSTBURG
CADZAND-DORP
AXEL
HEIKANT
www.kunst-in-zeeuws-
vlaanderen.nl
OOSTBURG
Mr F.J. Haarmanweg 58, Terneuzen. Tel. 0115-617 751
TOYOTA
AlUJAVSA
BETTER UWV,
Willem van der Decken opent 'zijn' museum-eetcafé, foto Mark Neelemans
Veel rozen staan nog altijd in bloei.
smaakmakers
door Romain van Damme
Alle rozen zijn te eten.