i
m
4
UIT 11
voor mensen die van mooi ge
schreven verhalen over lekker
eten, drinken en koken houden.
Stop hem in je vakantiekoffer.
We maken die heerlijke risotto
naar recept van Jamie na, met
'voorjaarsgroenten'. Bedenk daar
bij dat die typische primavera-
groenten van Italië (doperwten,
tuinboontjes, groene asperges)
hier in Nederland pas in de vroe
ge zomer worden geoogst. Het is
een verzamelnaam voor alles wat
jong, groen en ruim voor handen
is. Ons voorjaar was zo koud en
nat, dat er een gat is gevallen tus
sen de Italiaanse en Nederlandse
aanvoer. Gelukkig is de culinaire
aanduiding primavera rekbaar en
kunnen wij dit jaar tot diep in
juli aan de risotto met voorjaars
groenten.
Chef Bastiaan Doesburg van
Fifteen schaaft er op het laatst
nog wat Noord-Hollandse, harde
geitenkaas overheen, voor een
hartig accentje. Oh... dat aroma!
Wie is daartegen bestand?
RISOTTO PRIMAVERA
trkhki 1» s. i
til ij. kXi i U
f f üfcM
kunnen ook particulieren het af
bakbrood van Menno kopen: In
Domburg bij de Mondriaan's
winkel in de Weststraat 9, in
Middelburg bij 't Hof Welgele
gen aan de Noordweg 402 en in
Zierikzee bij de Zeeuwse Hemel
aan de Melkmarkt 8.
We bestellen nog een Paniiti
met geitenkaas, tomaat, honing
en spek, die 6,90 euro kost. Het
geroosterde brood laat zich ge
makkelijk breken. Het heeft iets
weg van de heerlijke Panini die
we ooit aten in een wegrestau
rant langs de snelweg in Italië.
We verbaasden ons er toen
over, hoe vaardig en snel de Pa
nini voor onze ogen bereid
werd. Bij Duinlust is de Panini
goed gelukt. De gesmolten kaas
met daarbovenop de ontvelde
schijfjes tomaat geven het platte
witte broodje met het krokante
laagje een smeuige binnenkant.
Het 'hapt lekker weg'.
Duinlust ligt aan de voet van
een hoge duinovergang. Men
sen die niet zo goed ter been
zijn, kunnen een 'taxi' regelen
via de strandwacht van Strand-
exploitatie Walcheren (SSW)
(0118-551341). Een oudere vrouw
wordt bij het pleintje voor Duin
lust opgehaald door een strand
wacht in een geel wagentje. Ze
wordt naar de slaapstrandhuis-
jes of een van de strandpavil
joens naar de andere kant van
de duinen gebracht.
Dishoek is allang een aantrekke
lijk vakantieoord. Ooit werd het
gesticht als uitkijkpost voor Vlis-
singen en heette het oorspronke
lijk Dijckshoek. Dat vermeldt de
website van Duinlust.
Duinlust zelf is vanaf 1934 al
een horecaetablissement. Het
pand is opgetrokken in de stijl
van 'de Amsterdamse School'.
Henderikse over Duinlust: „We
hebben de eerste drie jaar hard
gewerkt om een eigen draai aan
Duinlust te geven. Daarna liep
het wel, maar er wrong iets."
Bij Duinlust loopt het in het
hoogseizoen rond zes uur vol
met eters. „Veel mensen komen
dus tegelijk en we hadden te
weinig stoelen. Ik had dan soms
het gevoel dat de mensen die
aan tafel zaten, toch sneller gin
gen eten, zich onbewust wegge
keken voelden. Dat wil je niet,
als gastheer. We hebben nu een
serre gebouwd. Vanaf dat mo
ment loopt het beter."
Duinlust is een prettige, vrolij
ke zaak, ongedwongen en laag
drempelig. Het zit daar wel
goed.
Dat goede gevoel krijgt nog een
zetje als we het uithangbord le
zen waarop staat: we serveren
taart waar je blij van wordt.
Ook dat nog
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 4 JULI 2013
Risotto primavera.
Benodigdheden, voor 3 personen: 1 stengel bleekselderij, gesnipperd; 1 flinke ui, gesnipperd; 2 eetlepels olijf
olie; klontje boten 300 gram risottorijst (arborio): 1,2 deciliter witte wijn; 1 liter kippenbouillon; 50 gram vers
gedopte doperwten; 50 gram jonge tuinboontjes, dubbel gedopt; 15 dunne, groene aarasperges, in stukjes;
10 blaadjes munt; zout en peper, Parmezaanse kaas, geraspt; 20 gram roomboter; halve citroen, sap en rasp.
Bereidingswijze: verhit in brede pan met dikke bodem olijfolie, voeg uisnippers, bleekselderij, klontje boter en
snuf zout toe. Sudder op rustig vuur tot ze zacht en doorzichtig zijn, niet laten kleuren. Voeg risottorijst toe,
laat langzaam roerend circa 5 minuten meebakken. Voeg witte wijn toe, roer goed door, daarna met rust laten.
Laat wijn verdampen en in rijst opnemen. Voeg in circa 15 minuten bouillon in kleine hoeveelheden toe. Steeds
soepopscheplepel toevoegen en rustig blijven roeren tot rijst bouillon heeft opgenomen. Voeg dan pas volgen
de lepel toe, totdat bouillon op is. Voeg doperwten, tuinboontjes, aspergestukjes en gescheurd muntblad toe.
Laat 5 minuten doorwarmen tot groenten en rijst beetgaar zijn en risotto nog net beetje 'golft' in pan. Voeg an
ders nog wat bouillon toe. Zet warmtebron uit, roer geraspte Parmezaanse kaas en 20 gram roomboter erdoor.
Breng op smaak met citroensap, -rasp, peper en zout. Laat 5 minuten staan, met deksel op pan. Schep op bor
den, rasp er nog wat Parmezaanse kaas (of Hollandse geitenkaas) en citroenschil over. Drink er (alcoholvrij)
Duits Hefe Weissbier bij.
Tip: vervang kippenbouillon door groentebouillon en je hebt een vegetarisch gerecht. Voeg naar eigen smaak
andere jonge groenten toe, bijvoorbeeld jong spinazieblad.
Eetcafé pension Duinlust j
Dishoek 18, Dishoek
i H 1 I |J I 8 4
i ï&fi,
Eetcafé-Pension: Duinlust, Dishoek
18, in Dishoek 0118-551534. Ope
ningstijden: van 8 februari tot 5 no
vember elke dag geopend vanaf
10.00 uur. Keuken sluit om 21.00
uur. In het pension zijn acht ka
mers. www.duinlustdishoek.nl
Zijnen en Yuri Henderikse met de kinderen Lola (links) en Fay.