i m 4 UIT 11 voor mensen die van mooi ge schreven verhalen over lekker eten, drinken en koken houden. Stop hem in je vakantiekoffer. We maken die heerlijke risotto naar recept van Jamie na, met 'voorjaarsgroenten'. Bedenk daar bij dat die typische primavera- groenten van Italië (doperwten, tuinboontjes, groene asperges) hier in Nederland pas in de vroe ge zomer worden geoogst. Het is een verzamelnaam voor alles wat jong, groen en ruim voor handen is. Ons voorjaar was zo koud en nat, dat er een gat is gevallen tus sen de Italiaanse en Nederlandse aanvoer. Gelukkig is de culinaire aanduiding primavera rekbaar en kunnen wij dit jaar tot diep in juli aan de risotto met voorjaars groenten. Chef Bastiaan Doesburg van Fifteen schaaft er op het laatst nog wat Noord-Hollandse, harde geitenkaas overheen, voor een hartig accentje. Oh... dat aroma! Wie is daartegen bestand? RISOTTO PRIMAVERA trkhki 1» s. i til ij. kXi i U f f üfcM kunnen ook particulieren het af bakbrood van Menno kopen: In Domburg bij de Mondriaan's winkel in de Weststraat 9, in Middelburg bij 't Hof Welgele gen aan de Noordweg 402 en in Zierikzee bij de Zeeuwse Hemel aan de Melkmarkt 8. We bestellen nog een Paniiti met geitenkaas, tomaat, honing en spek, die 6,90 euro kost. Het geroosterde brood laat zich ge makkelijk breken. Het heeft iets weg van de heerlijke Panini die we ooit aten in een wegrestau rant langs de snelweg in Italië. We verbaasden ons er toen over, hoe vaardig en snel de Pa nini voor onze ogen bereid werd. Bij Duinlust is de Panini goed gelukt. De gesmolten kaas met daarbovenop de ontvelde schijfjes tomaat geven het platte witte broodje met het krokante laagje een smeuige binnenkant. Het 'hapt lekker weg'. Duinlust ligt aan de voet van een hoge duinovergang. Men sen die niet zo goed ter been zijn, kunnen een 'taxi' regelen via de strandwacht van Strand- exploitatie Walcheren (SSW) (0118-551341). Een oudere vrouw wordt bij het pleintje voor Duin lust opgehaald door een strand wacht in een geel wagentje. Ze wordt naar de slaapstrandhuis- jes of een van de strandpavil joens naar de andere kant van de duinen gebracht. Dishoek is allang een aantrekke lijk vakantieoord. Ooit werd het gesticht als uitkijkpost voor Vlis- singen en heette het oorspronke lijk Dijckshoek. Dat vermeldt de website van Duinlust. Duinlust zelf is vanaf 1934 al een horecaetablissement. Het pand is opgetrokken in de stijl van 'de Amsterdamse School'. Henderikse over Duinlust: „We hebben de eerste drie jaar hard gewerkt om een eigen draai aan Duinlust te geven. Daarna liep het wel, maar er wrong iets." Bij Duinlust loopt het in het hoogseizoen rond zes uur vol met eters. „Veel mensen komen dus tegelijk en we hadden te weinig stoelen. Ik had dan soms het gevoel dat de mensen die aan tafel zaten, toch sneller gin gen eten, zich onbewust wegge keken voelden. Dat wil je niet, als gastheer. We hebben nu een serre gebouwd. Vanaf dat mo ment loopt het beter." Duinlust is een prettige, vrolij ke zaak, ongedwongen en laag drempelig. Het zit daar wel goed. Dat goede gevoel krijgt nog een zetje als we het uithangbord le zen waarop staat: we serveren taart waar je blij van wordt. Ook dat nog www.pzc.nl/uit DONDERDAG 4 JULI 2013 Risotto primavera. Benodigdheden, voor 3 personen: 1 stengel bleekselderij, gesnipperd; 1 flinke ui, gesnipperd; 2 eetlepels olijf olie; klontje boten 300 gram risottorijst (arborio): 1,2 deciliter witte wijn; 1 liter kippenbouillon; 50 gram vers gedopte doperwten; 50 gram jonge tuinboontjes, dubbel gedopt; 15 dunne, groene aarasperges, in stukjes; 10 blaadjes munt; zout en peper, Parmezaanse kaas, geraspt; 20 gram roomboter; halve citroen, sap en rasp. Bereidingswijze: verhit in brede pan met dikke bodem olijfolie, voeg uisnippers, bleekselderij, klontje boter en snuf zout toe. Sudder op rustig vuur tot ze zacht en doorzichtig zijn, niet laten kleuren. Voeg risottorijst toe, laat langzaam roerend circa 5 minuten meebakken. Voeg witte wijn toe, roer goed door, daarna met rust laten. Laat wijn verdampen en in rijst opnemen. Voeg in circa 15 minuten bouillon in kleine hoeveelheden toe. Steeds soepopscheplepel toevoegen en rustig blijven roeren tot rijst bouillon heeft opgenomen. Voeg dan pas volgen de lepel toe, totdat bouillon op is. Voeg doperwten, tuinboontjes, aspergestukjes en gescheurd muntblad toe. Laat 5 minuten doorwarmen tot groenten en rijst beetgaar zijn en risotto nog net beetje 'golft' in pan. Voeg an ders nog wat bouillon toe. Zet warmtebron uit, roer geraspte Parmezaanse kaas en 20 gram roomboter erdoor. Breng op smaak met citroensap, -rasp, peper en zout. Laat 5 minuten staan, met deksel op pan. Schep op bor den, rasp er nog wat Parmezaanse kaas (of Hollandse geitenkaas) en citroenschil over. Drink er (alcoholvrij) Duits Hefe Weissbier bij. Tip: vervang kippenbouillon door groentebouillon en je hebt een vegetarisch gerecht. Voeg naar eigen smaak andere jonge groenten toe, bijvoorbeeld jong spinazieblad. Eetcafé pension Duinlust j Dishoek 18, Dishoek i H 1 I |J I 8 4 i ï&fi, Eetcafé-Pension: Duinlust, Dishoek 18, in Dishoek 0118-551534. Ope ningstijden: van 8 februari tot 5 no vember elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Keuken sluit om 21.00 uur. In het pension zijn acht ka mers. www.duinlustdishoek.nl Zijnen en Yuri Henderikse met de kinderen Lola (links) en Fay.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 51