Beoordeling Laat voorjaar bij Fifteen 10 UIT Bij Duinlust in Dis hoek komen we deze keer uit. Zeven jaar ge leden alweer trok fa milie Henderikse daar in en zorgde voor een verfris sende wind op een van de mooiste autoluwe plekken on der de duinen. Gelukkig, con stateren we direct, de gemoede lijkheid is gebleven. Met de bu ren ben je zo in een gesprek ge wikkeld. Met het Belgisch stel bijvoorbeeld, dat versteld staat van de rust en schoonheid van de kustlijn én het heerlijke brood van Menno. Het doet altijd goed om compli menten over je eigen woonom geving te krijgen. We werpen een heimelijke blik op hun bor den en besluiten hetzelfde te nemen: een Twaalfuurtje met een tonijnsalade, vissoep, kalfs- kroket (11,50 euro). De salade ligt op een bruine boterham - van Menno. Het brood is mals, met een ste- KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Fan van de kookprogram- ma's en boeken van de Britse chef lamie Oliver? Dan is het awesome een keer te gaan eten bij res taurant Fifteen in Amsterdam. Vanaf het Centraal Station is het een kwartiertje lopen langs het IJ, of twee haltes met de tram. Verwacht hier geen topgastrono- mie, maar lekker, vers en verant woord is het eten er wel. En de sfeer is vriendelijk en ontspan nen. Ik was er voor een proeverij van alcoholvrije bieren en at na afloop een van de lekkerste risot to's primavera ooit. Die Jamie Oliver mag dan wereld wijd succesvol zijn, hij heeft het hart op de goede plaats. Want ook nu de camera's allang weg zijn, gaat hij samen met zijn Ne derlandse zakenpartner door met investeren in project Fifteen, waar jongeren met 'een afstand tot de arbeidsmarkt worden op geleid tot kok, gastvrouw of gast heer. Maar er is meer. Er verrees een eigen Fifteen moestuin, bij boerderij De Lindenhofin Baam- brugge, net buiten Amsterdam. Daar leren de jongeren hun eigen groenten en fruit op biologische wijze te verbouwen. Omdat er ge kookt wordt met ingrediënten van het seizoen en er bijna niets wordt verspild, is Fifteen in 2012 door recensiesite lens uitgeroe pen tot duurzaamste restaurant van Nederland. Onder leiding van de sympa thieke chef-kok Bastiaan Does burg is het team altijd op zoek naar maatschappelijk verantwoor de alternatieven. Bijvoorbeeld Lekker, vers en verantwoord is het eten in Fifteen; de sfeer is vriendelijk en ontspannen naar lekkere alcoholvrije dran ken bij de maaltijd. „Bij de lunch is het geen goed idee veel alcohol naar binnen te tikken, zeker als je nog de hele middag moet wer ken", zegt Doesburg. Vandaar dat hij zich al eens verdiepte in alco holvrije bieren. Gastronomisch tijdschrift Bouillon organiseerde onlangs bij Fifteen een proeverij van 16 alcoholvrije en 0.0 procent bieren. Ik kom een andere keer te rug op de resultaten, maar kan al vige korst en smaakt krachtig. De kroketten zijn hard gebak ken en de roux is romig. De bis que is goed gevuld, maar wel erg zilt. De boterham is rijkelijk belegd met de tonijnsalade, die zurig-fris smaakt. Dit Twaalfuurtje ontstijgt een bovengemiddelde score door het brood. Brood van Menno is een begrip geworden. Bij Duin lust hebben ze niet zo lang gele den een proeverij gehouden. „We wilden het smaakvolste brood hebben. We proefden ver schillende soorten brood en voor mij was het eigenlijk met een duidelijk dat we verder zou den gaan met brood van Men no. Het is niet het goedkoopste, maar wel erg mals en heel sma kelijk", zegt eigenaar Yuri Hen derikse. Menno bakt zijn brood in een bakkerij in IJsselstein. Het is biologisch desembrood, zonder gist en zonder broodverbete raars. Op verschillende plaatsen Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: wel verklappen dat de Nederland se alcoholvrije bieren het er niet best vanaf brachten. Er zaten een paar zeer drinkbare Duitse 0.0 bieren tussen, en één verdienste lijke Belg. Lezenswaardig blad trouwens, dat Bouillon. Zeker Bij lunchen krijgen we vanzelf een vakantiegevoel. Of het nu in het buitenland is of dichtbij huis. In Frankrijk bijvoorbeeld maken we er graag een lange zit 'op zijn Frans' van. Thuis vallen we vaak terug op een aangeklede, bijzondere boterham met een (vis)soepje, ofwel de lunch ,op zijn Zeeuws. Duinlust heeft draai gevonden Binnen en buiten ruimte voor een eigen favoriete plek. Een Zeeuws Twaalfuurtje, foto's Ruben Oreel Op de terrasstoelen hangen kleedjes en branden verwarmingslampen voor de kille avonden. Conclusie: De koks zijn ervaren en 'al jarenlang in dienst'. Ze zijn ver trouwd met de bereiding van de ge rechten, de machine liep geolied. Licht teleurgesteld waren we wel toen we hoorden dat de kroketten niet in eigen huis gedraaid waren. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Kok Daan Schijf, jaren ervaring in de keuken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 50