Beoordeling
Laat voorjaar bij Fifteen
10 UIT
Bij Duinlust in Dis
hoek komen we deze
keer uit. Zeven jaar ge
leden alweer trok fa
milie Henderikse daar
in en zorgde voor een verfris
sende wind op een van de
mooiste autoluwe plekken on
der de duinen. Gelukkig, con
stateren we direct, de gemoede
lijkheid is gebleven. Met de bu
ren ben je zo in een gesprek ge
wikkeld. Met het Belgisch stel
bijvoorbeeld, dat versteld staat
van de rust en schoonheid van
de kustlijn én het heerlijke
brood van Menno.
Het doet altijd goed om compli
menten over je eigen woonom
geving te krijgen. We werpen
een heimelijke blik op hun bor
den en besluiten hetzelfde te
nemen: een Twaalfuurtje met
een tonijnsalade, vissoep, kalfs-
kroket (11,50 euro). De salade
ligt op een bruine boterham
- van Menno.
Het brood is mals, met een ste-
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Fan van de kookprogram-
ma's en boeken van de
Britse chef lamie Oliver?
Dan is het awesome een
keer te gaan eten bij res
taurant Fifteen in Amsterdam.
Vanaf het Centraal Station is het
een kwartiertje lopen langs het
IJ, of twee haltes met de tram.
Verwacht hier geen topgastrono-
mie, maar lekker, vers en verant
woord is het eten er wel. En de
sfeer is vriendelijk en ontspan
nen. Ik was er voor een proeverij
van alcoholvrije bieren en at na
afloop een van de lekkerste risot
to's primavera ooit.
Die Jamie Oliver mag dan wereld
wijd succesvol zijn, hij heeft het
hart op de goede plaats. Want
ook nu de camera's allang weg
zijn, gaat hij samen met zijn Ne
derlandse zakenpartner door met
investeren in project Fifteen,
waar jongeren met 'een afstand
tot de arbeidsmarkt worden op
geleid tot kok, gastvrouw of gast
heer. Maar er is meer. Er verrees
een eigen Fifteen moestuin, bij
boerderij De Lindenhofin Baam-
brugge, net buiten Amsterdam.
Daar leren de jongeren hun eigen
groenten en fruit op biologische
wijze te verbouwen. Omdat er ge
kookt wordt met ingrediënten
van het seizoen en er bijna niets
wordt verspild, is Fifteen in 2012
door recensiesite lens uitgeroe
pen tot duurzaamste restaurant
van Nederland.
Onder leiding van de sympa
thieke chef-kok Bastiaan Does
burg is het team altijd op zoek
naar maatschappelijk verantwoor
de alternatieven. Bijvoorbeeld
Lekker, vers en
verantwoord is het
eten in Fifteen; de
sfeer is vriendelijk
en ontspannen
naar lekkere alcoholvrije dran
ken bij de maaltijd. „Bij de lunch
is het geen goed idee veel alcohol
naar binnen te tikken, zeker als je
nog de hele middag moet wer
ken", zegt Doesburg. Vandaar dat
hij zich al eens verdiepte in alco
holvrije bieren. Gastronomisch
tijdschrift Bouillon organiseerde
onlangs bij Fifteen een proeverij
van 16 alcoholvrije en 0.0 procent
bieren. Ik kom een andere keer te
rug op de resultaten, maar kan al
vige korst en smaakt krachtig.
De kroketten zijn hard gebak
ken en de roux is romig. De bis
que is goed gevuld, maar wel
erg zilt. De boterham is rijkelijk
belegd met de tonijnsalade, die
zurig-fris smaakt.
Dit Twaalfuurtje ontstijgt een
bovengemiddelde score door
het brood. Brood van Menno is
een begrip geworden. Bij Duin
lust hebben ze niet zo lang gele
den een proeverij gehouden.
„We wilden het smaakvolste
brood hebben. We proefden ver
schillende soorten brood en
voor mij was het eigenlijk met
een duidelijk dat we verder zou
den gaan met brood van Men
no. Het is niet het goedkoopste,
maar wel erg mals en heel sma
kelijk", zegt eigenaar Yuri Hen
derikse.
Menno bakt zijn brood in een
bakkerij in IJsselstein. Het is
biologisch desembrood, zonder
gist en zonder broodverbete
raars. Op verschillende plaatsen
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken:
wel verklappen dat de Nederland
se alcoholvrije bieren het er niet
best vanaf brachten. Er zaten een
paar zeer drinkbare Duitse 0.0
bieren tussen, en één verdienste
lijke Belg. Lezenswaardig blad
trouwens, dat Bouillon. Zeker
Bij lunchen krijgen we vanzelf een
vakantiegevoel. Of het nu in het buitenland is
of dichtbij huis. In Frankrijk bijvoorbeeld
maken we er graag een lange zit 'op zijn
Frans' van. Thuis vallen we vaak terug op een
aangeklede, bijzondere boterham met een
(vis)soepje, ofwel de lunch ,op zijn Zeeuws.
Duinlust heeft
draai gevonden
Binnen en buiten ruimte voor een eigen favoriete plek.
Een Zeeuws Twaalfuurtje, foto's Ruben Oreel
Op de terrasstoelen hangen kleedjes
en branden verwarmingslampen voor
de kille avonden.
Conclusie: De koks zijn ervaren en
'al jarenlang in dienst'. Ze zijn ver
trouwd met de bereiding van de ge
rechten, de machine liep geolied.
Licht teleurgesteld waren we wel toen
we hoorden dat de kroketten niet in
eigen huis gedraaid waren.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Kok Daan Schijf, jaren ervaring in de keuken.