Koppensoep 20 CONSUMENT KOOPWAAR Wouter Klootwijk Het zal er deze zo mer nog niet van komen maar het kan. Dat de kruide nier aardappelschil len gaat verkopen. Euro de kilo. Vroeger werden ze opgehaald door de schillenboer. Die had thuis varkens. De mensen aten aardappelen, de varkens de schil len, de mensen bij de aardappe len een varkenslapje. Maar van uit het directiekantoor van een patatfabriek in de Achterhoek, grootproducent ook van varkens voer, zag men met lede ogen aan hoe varkenshouders tevreden grijnzend de gratis pulp kwa men ophalen. Het afval dat over blijft als aardappels in frieten worden gesneden. De fabriek zou het ook kunnen storten op de vuilnisbelt, maar dat kost geld. Toch moet het anders, dacht een patatgenie. Hij ontdek te in Zwitserland een gerecht van geraspte aardappelen. Rösti heet het. Kan dat ook van ons varkensvoer? Ja, dat kan. De pa tatfabriek zei tegen de varkens- boeren dat ze niet meer hoefden te komen, want er was geen af val meer. Aviko ging voor de mensen rösti maken en kant en klaar verkopen uit de diepvries van de supermarkt. Met aardap pelschillen kan zulks vast ook. Iets Spaans, zarzuela of zo. En met garnalenkoppen? Ik viel van mijn stoel. Het gebeurt al. Een groothandelaar horecaspul- len, met vestigingen in het hele land, biedt garnalenkoppen aan voor 4,95 euro per kilo en daar komt dan nog btw bij. Alleen de koppen! De staarten zitten al met whiskysaus in de cocktail. Wie thuis zijn maaltje garnalen pelt, of de Volendamse buur vrouw vraagt het even te doen, weet niet beter dan dat de kop pen en de pelletjes van de staart, afval zijn. Maar in de koppen zit een bijzondere smaak. Die is te vangen in wat water, de koppen kun je trekken als thee. Daarna zeven. Het warme water blijft be waard, de koppen naar de var kens. Dat water, die smaak! Het is de basis voor een soepje dat de Fransen bisque noemen. In Ne derlandse restaurants van stand is bisque in de mode. Het wordt ook als een verrassinkje, vooraf aan het grote eten, in een espres sokoffiekopje of borrelglaasje uit- geserveerd. Er staan in Nederland, niet ver van de kust, hoewel ze net zo goed in Maastricht zouden kun nen staan, garnalenpelmachines. Ze produceren de eetbare staart jes en ongeveer even zo veel af val. De koppen. Weggooien kost geld. Maar stel je voor dat na de gasten in restaurants van stand iedereen aan de bisque gaat. Zo moet een garnalengenie gedacht hebben. Wie bisque wil maken, heeft de koppen nodig. We doen ze in een doosje en vragen er vet geld voor. Fantastische ontwikkeling, weg gooien is achterhaald. Maar ik heb toch wat te mieren. Hoeveel van al die euro's die de Hanos (zo heet de horecagroothande- laar, je kunt er ook zebra's in stukken kopen) voor een kilo garnalenkoppen vangt, komen de vissers toe? Nul. Zij doen het zware werk, de genieën op kan toor maken er geld van. It's partytime, met vrolijke tuinfees ten, barbecues en spetterende feest jes! Aanleiding genoeg. Iedereen lijkt wel jarig in de zomermaanden, wat zijn er veel geslaagden en ongeloof lijk: de competitie zit er alweer op dit jaar. Feestjes, dat is genieten. Met het oog op budget kunnen het echter ook obstakels zijn. Want met zes feestjes in een maand is het cadeaubudget £r zo door heen. En wie zelf de organisatie van een partijtje op zich neemt en wil meedoen met de societytrends (cocktails, champag ne, oesters en toch minstens live-entertain- ment), ontdekt dat de kosten niet mals zijn. Maar niets doen ter gelegenheid van je 50ste verjaardag is ook zo niks. Of trou wen zonder poespas? Een feestje kan bud gettair feestelijk blijven, zonder dat je als gastheer of -vrouw als krent de boekèn in gaat. Belangrijkste tip: bepaal zelf hoe gek je het maakt! Terug van weggeweest: American party De Amerikaanse fuif was in de jaren zeven tig en tachtig van de vorige eeuw een suc cesnummer. Entree vrij, mits je iets mee nam. Daar zaten we dan, met 16 liter cola en 13 zakken chips. Vooral teleurstellend voor degenen die zich wél uitsloofden, met een spectaculaire salade aankwamen of een traktatie die stukken prijziger was dan de komkommer waarmee de ander dood leuk durfde te verschijnen. Toch is het con cept niet slecht. Door gedeelde verantwoor delijkheid voor consumpties en organisa tie, blijven budget en inspanning beperkt. Bovendien wordt het een feestje van alle gasten. Goede afspraken zijn het meest suc cesvolle ingrediënt van dit concept. Verdeel organisatorische taken Bepaal locatie en stem wensen af: wordt het een swingfeest of een picknick? Is de groep groot, zorg dan dat een klein groepje de organisatie op zich neemt, opdrachten uitvoert, maar ook delegeert. Spreek vooraf af wat gasten meenemen. Beter geen verras sing dan een slechte. Wordt er gekookt, geef gasten dan richtlijnen mee, bijvoor beeld over hoeveelheden, de mogelijkheid om ter plekke een gerecht te voltooien of koel te houden. Verdeel organisatorische ta ken, al wordt het feest bij een ander thuis gehouden. Vergeet klusjes na afloop niet, verdeel hierin vooraf taken. Moeten er za ken worden gehuurd (biertap, koeling, ser vies, geluidsinstallatie), verdeel de kosten Iets te vieren? Bepaal zelf hoe gek je het maakt. Aan een huwe lijk, verjaardag of jubi leum hoefje niet fail liet te gaan. dan over alle feestgangers. Communiceer vooraf duidelijk wat de bedoeling is, gedoe na afloop doet geen enkel feestje goed. Trouwen is niet duur Trouwen is duur, dus eindeloos sparen? Dat hoeft niet, want de budgetbruiloften zijn booming! In feite zijn alleen de trouw- kosten (kosten gemeente, uittreksels ge boorteregister, ondertrouw, trouwboekje) verplicht, voor het overige maak je het ook hier zo gek als je zelf wilt. Klein budget? Stel prioriteiten, kies en durf van de stan daard bruiloft af te stappen! Op bepaalde dagen kun je in veel gemeenten gratis trou wen, minder bekend is dat er voor de overi ge dagen van de week vaak ook prijsver schillen gelden. Informeer daarom vooraf wat de kosten zijn, het kan behoorlijk sche len per dag. Wat is belangrijk, wat kan wor den geskipt? Wordt het een trouwauto of de fiets, ëen enorm gezelschap of alleen mensen die er écht toe doen? Bedenk dat een intiem feestje zeker niet onderdoet voor een partij met honderd gasten. Een feestlocatie huren kost een vermogen, de tuin is een prima alternatief. In veel ge meenten kun je ook in een park terecht, hiervoor hanteren lokale overheden hun specifieke regels. Informeer er eens naar. Komter een cateraar of kunnen hapjes ook vooraf zelf (met hulp van vrienden) wor den gemaakt? Bruidsjaponnen kosten een vermogen, maar met een beetje geluk is een fraai exemplaar (zelfs design!) tweede hands te bemachtigen. Zelf handig? Pimp een basic model tot een uniek exemplaar. Hip is bohemian-chic, aldus weddingplan ner Vivian (www.hetbruidsmeisje.nl). „De stijl stamt uit de negentiende eeuw, maar is nu weer hot. Bohemian-chic is kleurrijk, zwierig en lieflijk. Een bohemian bruiloft is geen perfect gestylde bruiloft met een prachtige glamourjurk en alle tradities die bij een standaard bruiloft horen. Eenvoud is de trend. Bruiloften midden in de na tuur, op het strand of in een oude schuur." Trouwringen duur? Nieuw is de trend om bij de juwelier oude ringen of ander oud goud om te smelten tot nieuwe ringen. Juist nu de goudprijs zo hoog ligt, kan dit behoorlijk schelen. Oude sieraden die niet meer gedragen worden, maar ook familie stukken die anders in een kistje bewaard worden, krijgen zo een prachtig tweede le ven. Een extra dimensie, juist omdat het trouwringen worden. Op www.theperfect- wedding.nl staan nog veel meer tips, bij voorbeeld over het loslaten van het idee van de standaard bruiloft. Handig op dezelf de site is de gratis planningtool, waarmee trouwbudget in kaart wordt gebracht. Eigen smaak en prioriteiten Net als bij een huwelijksfeest, is de invul ling van een verjaardag, jubileum of diplo mafeestje een kwestie van eigen smaak en prioriteiten. Besparen begint met een goed plan, een afgebakend budget en het (in het verlengde daarvan) maken van keuzes. Daar heb je soms lef voor nodig, want he laas zijn feestjes niet zelden een uithang bord van welvaart. Maar een enorme hoe veelheid hapjes en exclusieve wijnen zijn nog altijd geen factor van succes. Gelukkig. Onzeker? Wat zijn nu de spelregels voor de gastheer of -vrouw en gasten? Wat brengen ze mee, wat mag een cadeau kosten, moet je mee doen omdat dat wordt verwacht? Sociaal psycholoog en schrijfster Beatrijs Ritsema is expert op het gebied van hedendaagse etiquette. Ze schreef Het Grote Etiquette boek en heeft in dagblad Trouw een weke lijkse adviesrubriek over omgangsvormen. In haar publicaties beschrijft Ritsema gere geld kwesties rond feestjes, ook over de kos ten van cadeaus, bijdragen van gasten, et ce tera. Kan een steuntje in de rug zijn voor wie worstelt met de mores op dit gebied. Tijd voor een feestje door Sandra van Maanen beeld Farhad Karimi reageren? ^r consument@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 20