UIT 5 www.pzc.nl/uit DONDERDAG 27 JUNI 2013 SOUTHERN STEAK SALAD MET ZOETE-AARDAPPELFRIET Benodigdheden voor hoofdgerecht voor 2 personen: 1 sirloin steak; zout en peper; takje verse rozemarijn; half chilipepertje; 3 zoete aardap pels in schil; 2 eetlepels olijfolie; krop romaine sla; 1 wortel, geraspt; 2 rij pe tomaten. Voor de dressing: 3 eetlepels dikke yoghurt; 2 eetlepels blauwe kaaskruimels (Danish Blue); cayennepeper. Bereidingswijze: verwarm oven voor op 180 graden (hete lucht). Was aardappels, snijd in dunne staafjes. Wrijf in met olie, bestrooi met cayen nepeper en zout. Verspreid over met olie ingevette bakplaat Bak circa 20 minuten in hete oven, tot ze bruin zijn. Keer ze om en bak nog 10 mi nuten. Frietjes moeten van buiten knapperig zijn. Wrijf steak in met olie, peper, zout, fijngehakte chilipeper en dito rozemarijnnaalden. Gril op bar becue of in hete grillpan medium. Wikkel losjes in aluminiumfolie, laat even rusten. Scheur sla in stukjes, vermeng met wortel en tomaat. Ver meng yoghurt met blauwe kaas voor dressing. Proef, breng op smaak met cayennepeper, meng door sla. Snijd steak met scherp mes dwars op draad in plakjes, schik op salade, druppel opgevangen vleessap erover. Serveer met dot zoete aardappelfrietjes ernaast. Tip: lekker met groentefriet (nieuw in diepvriesschap van supermarkt). Bij Kees staan negen gerechten op de kaart, die allemaal net geen tien euro kosten: vier warme en vijf koude. foto's Dirk-jan Gjeltema eten Gegrilde steak, foto Thinkstock leden, niet meer is vervangen. Ze filteren het elke dag, maar de mo leculen van het eerste vet uit 1912 zitten nog altijd in de frituurpan. Op de T-shirts van de medewer kers staat: 'Have you had your vi tamine G today?' Heb je vandaag je vitamine G al gehad? G staat dan voor grease, vet (zie www.dyersonbeale.com) Het lijkt wel of ze het stoer vin den om je af te schrikken: moist mud pie (vochtige moddertaart), dirty rice (rijstschotel met ge hakt, kippenlevers en/of -maag jes), jerky chicken (schokkerige kip) en chitTins (organen en slachtafval). Echt aantrekkelijk klinkt het allemaal niet. Bedenk dat het een echte armeluiskeu- ken is. Niet dat er weinig groeit en leeft, integendeel. Groenten, knollen, fruit, maïs, rijst, zoet- en zoutwaterbewoners, wild, alles floreert. Maar het was, om het zacht te zeggen, nogal oneerlijk verdeeld. Bij de rijke plantagebe woners en handelaars kon het niet op, terwijl de slaven en keu terboertjes het met de kliekjes moesten doen. Veel groenten en vleessoorten waren verboden. Distels mochten zij eten en kool, wasbeer, schildpad, konijn en krabbetjes. Culinair lichtpuntje was en is de zoete aardappel (Ipo- moea batatas): voedingsrijk en lekker zoet. In de delta noemen ze hem yam, naar het bekende Afrikaanse knolgewas, maar dat is het zeker niet. De slepende bluesgitaar van BB King mag klinken als je deze steak salade met friet van zoete aardappel op tafel zet Niet alleen food voor de soul, maar ook voor de body. Mager bereid, niet gefri tuurd. Want we moeten nog lan ger mee dan vandaag.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 49