UIT 5
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 27 JUNI 2013
SOUTHERN STEAK SALAD MET ZOETE-AARDAPPELFRIET
Benodigdheden voor hoofdgerecht voor 2 personen: 1 sirloin steak;
zout en peper; takje verse rozemarijn; half chilipepertje; 3 zoete aardap
pels in schil; 2 eetlepels olijfolie; krop romaine sla; 1 wortel, geraspt; 2 rij
pe tomaten. Voor de dressing: 3 eetlepels dikke yoghurt; 2 eetlepels
blauwe kaaskruimels (Danish Blue); cayennepeper.
Bereidingswijze: verwarm oven voor op 180 graden (hete lucht). Was
aardappels, snijd in dunne staafjes. Wrijf in met olie, bestrooi met cayen
nepeper en zout. Verspreid over met olie ingevette bakplaat Bak circa
20 minuten in hete oven, tot ze bruin zijn. Keer ze om en bak nog 10 mi
nuten. Frietjes moeten van buiten knapperig zijn. Wrijf steak in met olie,
peper, zout, fijngehakte chilipeper en dito rozemarijnnaalden. Gril op bar
becue of in hete grillpan medium. Wikkel losjes in aluminiumfolie, laat
even rusten. Scheur sla in stukjes, vermeng met wortel en tomaat. Ver
meng yoghurt met blauwe kaas voor dressing. Proef, breng op smaak
met cayennepeper, meng door sla. Snijd steak met scherp mes dwars op
draad in plakjes, schik op salade, druppel opgevangen vleessap erover.
Serveer met dot zoete aardappelfrietjes ernaast.
Tip: lekker met groentefriet (nieuw in diepvriesschap van supermarkt).
Bij Kees staan negen gerechten op
de kaart, die allemaal net geen
tien euro kosten: vier warme en
vijf koude.
foto's Dirk-jan Gjeltema
eten
Gegrilde steak, foto Thinkstock
leden, niet meer is vervangen. Ze
filteren het elke dag, maar de mo
leculen van het eerste vet uit 1912
zitten nog altijd in de frituurpan.
Op de T-shirts van de medewer
kers staat: 'Have you had your vi
tamine G today?' Heb je vandaag
je vitamine G al gehad? G staat
dan voor grease, vet (zie
www.dyersonbeale.com)
Het lijkt wel of ze het stoer vin
den om je af te schrikken: moist
mud pie (vochtige moddertaart),
dirty rice (rijstschotel met ge
hakt, kippenlevers en/of -maag
jes), jerky chicken (schokkerige
kip) en chitTins (organen en
slachtafval). Echt aantrekkelijk
klinkt het allemaal niet. Bedenk
dat het een echte armeluiskeu-
ken is. Niet dat er weinig groeit
en leeft, integendeel. Groenten,
knollen, fruit, maïs, rijst, zoet- en
zoutwaterbewoners, wild, alles
floreert. Maar het was, om het
zacht te zeggen, nogal oneerlijk
verdeeld. Bij de rijke plantagebe
woners en handelaars kon het
niet op, terwijl de slaven en keu
terboertjes het met de kliekjes
moesten doen. Veel groenten en
vleessoorten waren verboden.
Distels mochten zij eten en kool,
wasbeer, schildpad, konijn en
krabbetjes. Culinair lichtpuntje
was en is de zoete aardappel (Ipo-
moea batatas): voedingsrijk en
lekker zoet. In de delta noemen
ze hem yam, naar het bekende
Afrikaanse knolgewas, maar dat
is het zeker niet.
De slepende bluesgitaar van
BB King mag klinken als je deze
steak salade met friet van zoete
aardappel op tafel zet Niet alleen
food voor de soul, maar ook voor
de body. Mager bereid, niet gefri
tuurd. Want we moeten nog lan
ger mee dan vandaag.