Een-na-laatste smartphones tegen superscherpe prijzen If a! ZEEUWS-VLAANDEREN 23 Winkeltjes Vlaemsch Erfgoed heropend Poëziewandeling en fietstocht in Cadzand Muziek bij uitreiking van diploma's ZMS Balletschool danst 562 euro bij elkaar Telfort Smartpakkers 12:45 Vroeger was het een ambacht, nu is het veel meer chemie. Werkt in je voordeel -osoow «I Samsung Galaxy S Advance 300 min 500 MB SAMSUNG elke maand DINSDAG 25 JUNI 2Ö13 water is belangrijk voor bier GROEDE Het Vlaemsch Erfgoed her opent zaterdag om 10.00 uur een aantal winkeltjes in de Slijkstraat. Loods 10 is totaal heringericht. In de loods zit De Bakkerieje, waar Wietske van der Velden brood en gebak ver koopt. De Stichting Juutsom verkoopt in Vers en Lekker eigen produc ten van de zorgboerderij en an dere streekproducten. De Erf goedwinkel is een knus winkel tje op nummer 12. Binnen enke le weken komt er ook nog een schoenlapperij bij. CADZAND Stichting Cadzand Cultureel houdt vandaag een poëziewan deling door het polderland schap bij Cadzand. Al wande lend maken de deelnemers el kaar deelgenoot van hun favo riete gedichten. Deelname kost elf euro, inclusief lunch. Start om 9.30 uur bij de Dorpskerk. Fietsers kunnen vandaag met gids Fred Rabout een tocht ma ken in de omgeving van Cad zand. Start om 9.30 uur tegen over de molen. HULST/OOSTBURG De diploma-uitreiking van de Zeeuwse Muziekschool in Hulst en Oostburg wordt om lijst met optredens van exa menkandidaten van het hoog ste niveau. Zo speelt onder an dere Jan Kindt sax in Hulst en Eline van Beek accordeon in Oostburg. Alle belangstellenden zijn wel kom bij de muzikale diplo ma-uitreiking. In Hulst van avond in de hervormde kerk en in Oostburg morgen in het Ledeltheater. Aanvang beide avonden om 19.30 uur. OOSTBURG De leerlingen van Balletschool Anita Bekers dansten zaterdag 562 euro bij elkaar voor Save the Children. De dansers hiel den een spontaan optreden op het Ledelplein, nadat ze de dansvloer - waar ze jaren op oe fenden in Den Hoekzak - had den teruggebracht naar het Le deltheater. De balletschool gaat na de zomer verder in een zaal van een horecagelegen heid, tot ze een eigen onderko men ter beschikking heeft. ABr,irnhm ut fnfetwo&t ren ook veel naar Nederland. Ne derlanders zijn dol op speciaalbie- ren. De Brugse Zot is een vinding van mijn kleinzoon Xavier. Hij heeft nu de leiding en heeft het bier zes jaar geleden op een slim me manier op de markt gezet. Hij heeft het eerst zelf gebrouwen en door kenners laten proeven en aan hun wensen aangepast. Het is nu een groot succes en dat heeft ook alles të maken met de gedre venheid van Xavier. Een prachti ge prestatie die ik niet had kun nen uitvoeren", vertelt Maes trots. Natuurlijk zijn er door de ja ren heen talloze pogingen onder nomen de brouwerij over te ne men. Die mislukten tot nu toe al lemaal. Maes: „We zijn een gedre ven familie en het brouwen maakt deel uit van het cultureel erfgoed in de binnenstad. Vroeger zaten de vaklui toch ook in de stad? Nu bloeit de horeca hier in de buurt en dat komt voor een groot deel door onze aanwezig heid. Om zo weining mogelijk overlast te veroorzaken, ligt er een ondergrondse leiding naar het plein waar een paar keer per week een tankwagen langs komt om het gerstenat naar het indus trieterrein buiten de stad te breng en. Daar wordt het gebotteld en over de hele wereld verzonden." Henri Maes, brouwer Een groep toeristen staat bij een beslagkuip uit 1895 en krijgt uitleg van gids Dominique. Veel bezoekers van Brug ge willen met eigen ogen zien hoe Straffe Hendrik en Brugse Zot worden gebrouwen, foto Peter Nicolai i.c.m. Telfort ToestelLease J telfort.nl Telfort winkels gaat, zal het gauw gedaan zijn met het bedrijf, zeiden ze. Ik zet te door en leerde de mensen zelf auto rijden." Maes zag het systeem snel veran deren. „In de jaren zestig kreeg je de opkomst van de warenhuizen en dat was direct een grote con current. Uiteindelijk zijn we over geschakeld van pils en tafelbieren naar de productie van speciale bie ren zoals de Straffe Hendrik." Een tipje van de sluier: voor de smaak is de kwaliteit van het ge bruikte water van enorm belang. „We ontharden het zelf. De mate waarin dit gebeurt, bepaalt voor een groot deel de smaak van het bier. Ook de hygiëne is heel be langrijk. In mijn tijd werd dat an ders gedaan. De brouwer stak ter controle gewoon zijn vinger in het brouwsel. Nu is het allemaal hightech. Alles wordt nu super ge controleerd. Dat wil niet zeggen dat het vroeger slecht bier was. Toen was het meer een ambacht, terwijl het nu veel meer chemie is, in de goede zin van het woord. In mijn tijd kon je het bier maar drie weken bewaren." Inmiddels is de brouwerij over de hele wereld bekend. Maes: „De Amerikanen, Japanners en Rus sen kennen ons bier. We exporte- ó'.o C Si ai a> c 8 00 55 C 4) 00 cl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 59