Een-na-laatste
smartphones tegen
superscherpe
prijzen
If
a!
ZEEUWS-VLAANDEREN 23
Winkeltjes Vlaemsch
Erfgoed heropend
Poëziewandeling en
fietstocht in Cadzand
Muziek bij uitreiking
van diploma's ZMS
Balletschool danst
562 euro bij elkaar
Telfort
Smartpakkers
12:45
Vroeger was het een
ambacht, nu is het
veel meer chemie.
Werkt in je voordeel -osoow
«I
Samsung
Galaxy S Advance
300 min
500 MB
SAMSUNG
elke maand
DINSDAG 25 JUNI 2Ö13
water is belangrijk voor bier
GROEDE
Het Vlaemsch Erfgoed her
opent zaterdag om 10.00 uur
een aantal winkeltjes in de
Slijkstraat. Loods 10 is totaal
heringericht. In de loods zit De
Bakkerieje, waar Wietske van
der Velden brood en gebak ver
koopt.
De Stichting Juutsom verkoopt
in Vers en Lekker eigen produc
ten van de zorgboerderij en an
dere streekproducten. De Erf
goedwinkel is een knus winkel
tje op nummer 12. Binnen enke
le weken komt er ook nog een
schoenlapperij bij.
CADZAND
Stichting Cadzand Cultureel
houdt vandaag een poëziewan
deling door het polderland
schap bij Cadzand. Al wande
lend maken de deelnemers el
kaar deelgenoot van hun favo
riete gedichten. Deelname kost
elf euro, inclusief lunch. Start
om 9.30 uur bij de Dorpskerk.
Fietsers kunnen vandaag met
gids Fred Rabout een tocht ma
ken in de omgeving van Cad
zand. Start om 9.30 uur tegen
over de molen.
HULST/OOSTBURG
De diploma-uitreiking van de
Zeeuwse Muziekschool in
Hulst en Oostburg wordt om
lijst met optredens van exa
menkandidaten van het hoog
ste niveau. Zo speelt onder an
dere Jan Kindt sax in Hulst en
Eline van Beek accordeon in
Oostburg.
Alle belangstellenden zijn wel
kom bij de muzikale diplo
ma-uitreiking. In Hulst van
avond in de hervormde kerk
en in Oostburg morgen in het
Ledeltheater. Aanvang beide
avonden om 19.30 uur.
OOSTBURG
De leerlingen van Balletschool
Anita Bekers dansten zaterdag
562 euro bij elkaar voor Save
the Children. De dansers hiel
den een spontaan optreden op
het Ledelplein, nadat ze de
dansvloer - waar ze jaren op oe
fenden in Den Hoekzak - had
den teruggebracht naar het Le
deltheater. De balletschool
gaat na de zomer verder in een
zaal van een horecagelegen
heid, tot ze een eigen onderko
men ter beschikking heeft.
ABr,irnhm
ut fnfetwo&t
ren ook veel naar Nederland. Ne
derlanders zijn dol op speciaalbie-
ren. De Brugse Zot is een vinding
van mijn kleinzoon Xavier. Hij
heeft nu de leiding en heeft het
bier zes jaar geleden op een slim
me manier op de markt gezet. Hij
heeft het eerst zelf gebrouwen en
door kenners laten proeven en
aan hun wensen aangepast. Het is
nu een groot succes en dat heeft
ook alles të maken met de gedre
venheid van Xavier. Een prachti
ge prestatie die ik niet had kun
nen uitvoeren", vertelt Maes
trots. Natuurlijk zijn er door de ja
ren heen talloze pogingen onder
nomen de brouwerij over te ne
men. Die mislukten tot nu toe al
lemaal. Maes: „We zijn een gedre
ven familie en het brouwen
maakt deel uit van het cultureel
erfgoed in de binnenstad. Vroeger
zaten de vaklui toch ook in de
stad? Nu bloeit de horeca hier in
de buurt en dat komt voor een
groot deel door onze aanwezig
heid. Om zo weining mogelijk
overlast te veroorzaken, ligt er
een ondergrondse leiding naar
het plein waar een paar keer per
week een tankwagen langs komt
om het gerstenat naar het indus
trieterrein buiten de stad te breng
en. Daar wordt het gebotteld en
over de hele wereld verzonden."
Henri Maes, brouwer
Een groep toeristen staat bij een beslagkuip uit 1895 en krijgt uitleg van gids Dominique. Veel bezoekers van Brug
ge willen met eigen ogen zien hoe Straffe Hendrik en Brugse Zot worden gebrouwen, foto Peter Nicolai
i.c.m. Telfort ToestelLease
J telfort.nl
Telfort winkels
gaat, zal het gauw gedaan zijn
met het bedrijf, zeiden ze. Ik zet
te door en leerde de mensen zelf
auto rijden."
Maes zag het systeem snel veran
deren. „In de jaren zestig kreeg je
de opkomst van de warenhuizen
en dat was direct een grote con
current. Uiteindelijk zijn we over
geschakeld van pils en tafelbieren
naar de productie van speciale bie
ren zoals de Straffe Hendrik."
Een tipje van de sluier: voor de
smaak is de kwaliteit van het ge
bruikte water van enorm belang.
„We ontharden het zelf. De mate
waarin dit gebeurt, bepaalt voor
een groot deel de smaak van het
bier. Ook de hygiëne is heel be
langrijk. In mijn tijd werd dat an
ders gedaan. De brouwer stak ter
controle gewoon zijn vinger in
het brouwsel. Nu is het allemaal
hightech. Alles wordt nu super ge
controleerd. Dat wil niet zeggen
dat het vroeger slecht bier was.
Toen was het meer een ambacht,
terwijl het nu veel meer chemie
is, in de goede zin van het woord.
In mijn tijd kon je het bier maar
drie weken bewaren."
Inmiddels is de brouwerij over de
hele wereld bekend. Maes: „De
Amerikanen, Japanners en Rus
sen kennen ons bier. We exporte-
ó'.o
C Si
ai a>
c
8
00 55
C 4)
00
cl