o Fruitig Vlissingen o Heerlijke vruchtendrankjes, bedacht in Vlissingen W zeeland seaports i Kom ook naar de Havendagen in Terneuzen De havens van Borsele, VLissingen en Terneuzen vormen samen het derde havengebied van Nederland. Met zijn bijdrage aan de Zeeuwse werkgelegenheid en economie mag dit gebied met recht het kloppend hart van de Zeeuwse economie genoemd worden. Zeeland Seaports is een overheids-NV met als aandeel houders de Provincie Zeeland en de gemeentes Borsele. Vlissingen en Terneuzen. Als havenbedrijf is het verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling, het beheer, onderhoud en de exploitatie van de Zeeuwse havens. Bij Zeeland Seaports werken circa 80 mensen die samen verantwoordelijk zijn Voor: Het aantrekken van nieuwe bedrijven en de uitgifte van grond; Aanleg, beheer en onderhoud van alle infrastructuur; Zorgen voor veiligheid in het algemeen en voor een veilig scheepvaartverkeer in het bijzonder. Zeeland Seaports zorgt op een toegewijde en respectvolle manier voor de duurzame ontwikkeling van de logistiek en industrie in de Zeeuwse zeehavens. Zo luidt onze missie. De kernwaarden die we daarbij hanteren zijn: betrouwbaar, resultaatgericht, samen, respect en toewijding. Met de Haven in Zicht wil Zeeland Seaports uitleg geven over het belang van de Zeeuwse havens en de rol van het havenbedrijf hierin. Zo'n 250 bedrijven werken samen met Zeeland Seaports continu aan de ontwikkeling van de Zeeuwse zeehavens. Industrie, logistiek en dienstverlening, alles heeft zijn rol in een wereld die 24 uur per dag, 7 dagen op 7, doorgaat. Bij de ontwikkeling van de haven probeert Zeeland Seaports, samen met de bedrijven in het havengebied, daar waar mogelijk in te zetten op duurzame en innovatieve oplossingen. In de Haven in Zicht leest u hier meer over. De havens van Zeeland staan bekend als fruithaven. Dagelijks brengen grote sche pen containers, pallets en vaten met fruit, vruchtensappen en -concentraten uit de hele wereld aan land. Onder andere de firma Kloosterboer fungeert hierbij als spin in het web. 'Ons bedrijf is gespecialiseerd in transport, in-, uit- en opslag van gekoelde producten en de bewerking ervan' zegt algemeen manager John Dane. 'In onze vestigingen in IJmuiden, Velzen, Dutch Har bour (VS, bekend van Deadliest Catch van Discovery Channel) en Bayside (Canada) bijvoorbeeld richten we ons vooral op vis. In Vlissingen speelt fruit een belangrijke rol. In onze grote koel- en vrieshuizen slaan we fruit en fruitsappen bij de meest ideale temperatuur op. Appels bewaren we bij 0 tot 1 graad, bananen bij +13. Fruit- en ruchtenconcentraten houden we goed bij -18.' Maar Kloosterboer doet meer dan opslag alleen, het bedrijf verzorgt het hele ge koelde transport van de producent naar de consument, of anders gezegd: van plantage tot fruitschaal. 'Een koelketen die niet mag worden onderbroken', vult Dane aan. Ook in de haven zelf beperken de activiteiten zich niet tot logistiek. 'Stel je bent het enige café in de straat en er komt opeens een café bij. Dan verlies je wat klanten aan je concurrent. Aan de andere kant trekken twee cafétjes meer mensen, die van de één naar de ander lopen. Al snel opent een frietboer in de straat en voor je het weet heb je een heus uitgaanscentrum. Dat is in een notèn- dop de strategie die wij volgen. Wij bieden allerlei faciliteiten en trekken daarmee andere bedrijvigheid naar de haven. Zo versterken we gezamenlijk onze positie als fruithaven in Europa. Om deze beweging in gang te zetten hebben we zelf zo'n tien jaar geleden een nieuw blendstation gebouwd. Hier mengen we fruit- en vruch tensappen en -concentraten, volgens een uitgekiende receptuur van de klant, tot een Zien wat Kloosterboer allemaal doet? Scan de QR code en bekijk de bedrijfsfilm. homogene massa. Die slaan we op in tanks en brengen het als halffabricaat naar het afvulstation. Daar wordt het bewerkt en af gevuld in verpakkingen voor de consument, flesjes of pakjes. Veel van onze klanten werken in ons blendstation nauw samen met Labojuice, (zie artikel op deze pagina) dat de kwaliteit continu controleert.' De strategie werpt zijn vruchten af. Niet alleen Labojuice trok naar de Vlissingse haven. Aan de Dene- markenweg bouwt een Spaans bedrijf een grote nieuwe sapfabriek. 'Dit bedrijf produ ceert voor de noordeuropese markt. Hun fruit en -sappen komen nu nog via onze havens binnen, gaan naar Spanje en komen daarna weer verpakt terug naar de super markten. Door de productie naar het noor den te verplaatsen bespaart de producent niet alleen kosten, maar ook veel energie. Dat past dan weer uitstekend bij ons streven naar duurzaamheid.' dag de z8c tot en met zondag de 30 om zijn het weer havendagen. Ais vanouds is er weer van alies te doen en te beleven b>j het water en de havens Een kermis, rondvaarten, een havenmarkt, roeiwed- strijden en tal van artiesten iWoiter Kroes op vrijdag, Corry Konings op zondag) Bekijk het hete programma op www.havendagenterneuzen.nl Kom ook en feest mee. Labojuice is één van die bijzondere bedrijven in de haven van Vlissingen. Hier, in een hypermodern labo ratorium, bedenken en ontwikkelen de medewerkers de heerlijkste vruchtendrankjes en verfrissendste fruitsmoothies. Tropische mixen met twaalf ver schillende soorten fruit, drankjes vol vitaminen en antioxidanten of de nieuwste trend, kokoswater; de receptuur wordt hier bedacht, getest en klaargemaakt voor grootschalige productie. De drankjes die Labo juice ontwikkelt, worden over de hele wereld ver kocht. Van Noord-Europa tot zuidelijk Afrika en van Rusland tot het Verre Oosten. Het bedrijf bedenkt niet alleen de smaken. 'We laten ze hier ook produceren', vertelt general manager Geert-Jan Wijers. 'Jaarlijks zo'n 50.000 ton. De grond stoffen komen als puur sap of puree de haven binnen. Denk aan de bekende soorten tropisch fruit zoals 5 mango, ananas en guave en van fruit dat ook bij ons groeit zoals druiven, aardbeien en appels. Maar we o gebruiken ook sappen en' concentraten van heel an onbekende vruchten zoals de acai, een besje uit het Amazonegebied. Het is niet echt lekker, maar bevat veel antioxidanten en die heb ben een positief effect op onze gezondheid. Onze sappen en fruitpurees komen van over de hele wereld. Dat is belangrijk, wij willen onze klanten een vaste kwaliteit bieden. Ze verwachten ook dat een sap altijd dezelfde kleur heeft en hetzelfde smaakt. Is het in het ene gebied slecht weer geweest en smaken de vruchten daardoor wat pittiger, dan zijn elders de omstandig heden goed voor heel zoete vruchten. Van elke lading die binnenkomt wordt daarom precies de chemische samenstelling vast gesteld. Vervolgens geven wij aan welk sap of concentraat voor een bepaald recept moet worden gebruikt. Zo zorgen we ervoor dat de smaak en de kleur altijd hetzelfde is, dat is de kracht van ons bedrijf. Daar zit onze kennis en expertise. Dat daar vraag naar is, blijkt uit de nieuwbouwplannen van het bedrijf. Wijers: 'Om ons te kunnen blij ven ontwikkelen hebben we nieuwe apparatuur en betere testruimtes nodig. Binnenkort starten we met een groot schalige verbouwing. Ons bestaande pand krijgt een complete make over én wordt twee keer zo groot. Dan kunnen we onze klanten beter ontvangen en hebben we een grote keuken waarin we onze nieuwste recepten nog beter kunnen testen.' Houd de schappen dus scherp in de gaten, nieuwe, sprankelende sappen zijn in de maak. Geert-Jan Wijers, Labojuice schelpenpad 2 O p.o. box 132 O 4530 AC terneuzen O the netherlands O port®zeelandseaports.com O www.zeelandseaports.com O P0031 (0)115 647400 O F 0031 (0)115 647500 CË

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 40