o Fruitig Vlissingen
o Heerlijke vruchtendrankjes, bedacht in Vlissingen
W zeeland
seaports
i
Kom ook naar de
Havendagen in Terneuzen
De havens van Borsele, VLissingen en Terneuzen
vormen samen het derde havengebied van Nederland.
Met zijn bijdrage aan de Zeeuwse werkgelegenheid en
economie mag dit gebied met recht het kloppend hart
van de Zeeuwse economie genoemd worden.
Zeeland Seaports is een overheids-NV met als aandeel
houders de Provincie Zeeland en de gemeentes Borsele.
Vlissingen en Terneuzen. Als havenbedrijf is het
verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling,
het beheer, onderhoud en de exploitatie van de Zeeuwse
havens. Bij Zeeland Seaports werken circa 80 mensen
die samen verantwoordelijk zijn Voor:
Het aantrekken van nieuwe bedrijven en
de uitgifte van grond;
Aanleg, beheer en onderhoud van alle infrastructuur;
Zorgen voor veiligheid in het algemeen en voor een
veilig scheepvaartverkeer in het bijzonder.
Zeeland Seaports zorgt op een toegewijde en
respectvolle manier voor de duurzame ontwikkeling
van de logistiek en industrie in de Zeeuwse zeehavens.
Zo luidt onze missie. De kernwaarden die we daarbij
hanteren zijn: betrouwbaar, resultaatgericht, samen,
respect en toewijding.
Met de Haven in Zicht wil Zeeland Seaports uitleg
geven over het belang van de Zeeuwse havens en
de rol van het havenbedrijf hierin.
Zo'n 250 bedrijven werken samen met Zeeland Seaports continu aan de ontwikkeling van de Zeeuwse zeehavens. Industrie, logistiek
en dienstverlening, alles heeft zijn rol in een wereld die 24 uur per dag, 7 dagen op 7, doorgaat. Bij de ontwikkeling van de haven
probeert Zeeland Seaports, samen met de bedrijven in het havengebied, daar waar mogelijk in te zetten op duurzame en innovatieve
oplossingen. In de Haven in Zicht leest u hier meer over.
De havens van Zeeland staan bekend als
fruithaven. Dagelijks brengen grote sche
pen containers, pallets en vaten met fruit,
vruchtensappen en -concentraten uit de
hele wereld aan land. Onder andere de
firma Kloosterboer fungeert hierbij als spin
in het web. 'Ons bedrijf is gespecialiseerd in
transport, in-, uit- en opslag van gekoelde
producten en de bewerking ervan' zegt
algemeen manager John Dane. 'In onze
vestigingen in IJmuiden, Velzen, Dutch Har
bour (VS, bekend van Deadliest Catch van
Discovery Channel) en Bayside (Canada)
bijvoorbeeld richten we ons vooral op vis.
In Vlissingen speelt fruit een belangrijke
rol. In onze grote koel- en vrieshuizen slaan
we fruit en fruitsappen bij de meest ideale
temperatuur op. Appels bewaren we bij
0 tot 1 graad, bananen bij +13. Fruit- en
ruchtenconcentraten houden we goed bij -18.'
Maar Kloosterboer doet meer dan opslag
alleen, het bedrijf verzorgt het hele ge
koelde transport van de producent naar de
consument, of anders gezegd: van plantage
tot fruitschaal. 'Een koelketen die niet mag
worden onderbroken', vult Dane aan. Ook in
de haven zelf beperken de activiteiten zich
niet tot logistiek. 'Stel je bent het enige café
in de straat en er komt opeens een café bij.
Dan verlies je wat klanten aan je concurrent.
Aan de andere kant trekken twee cafétjes
meer mensen, die van de één naar de
ander lopen. Al snel opent een frietboer
in de straat en voor je het weet heb je een
heus uitgaanscentrum. Dat is in een notèn-
dop de strategie die wij volgen. Wij bieden
allerlei faciliteiten en trekken daarmee
andere bedrijvigheid naar de haven.
Zo versterken we gezamenlijk onze positie
als fruithaven in Europa. Om deze beweging
in gang te zetten hebben we zelf zo'n tien
jaar geleden een nieuw blendstation
gebouwd. Hier mengen we fruit- en vruch
tensappen en -concentraten, volgens een
uitgekiende receptuur van de klant, tot een
Zien wat Kloosterboer
allemaal doet? Scan de QR
code en bekijk de bedrijfsfilm.
homogene massa. Die slaan we op in tanks
en brengen het als halffabricaat naar het
afvulstation. Daar wordt het bewerkt en af
gevuld in verpakkingen voor de consument,
flesjes of pakjes. Veel van onze klanten
werken in ons blendstation nauw samen met
Labojuice, (zie artikel op deze pagina) dat de
kwaliteit continu controleert.' De strategie
werpt zijn vruchten af. Niet alleen Labojuice
trok naar de Vlissingse haven. Aan de Dene-
markenweg bouwt een Spaans bedrijf een
grote nieuwe sapfabriek. 'Dit bedrijf produ
ceert voor de noordeuropese markt. Hun
fruit en -sappen komen nu nog via onze
havens binnen, gaan naar Spanje en komen
daarna weer verpakt terug naar de super
markten. Door de productie naar het noor
den te verplaatsen bespaart de producent
niet alleen kosten, maar ook veel energie.
Dat past dan weer uitstekend bij ons
streven naar duurzaamheid.'
dag de z8c tot en met zondag de 30 om
zijn het weer havendagen. Ais vanouds is
er weer van alies te doen en te beleven b>j
het water en de havens Een kermis,
rondvaarten, een havenmarkt, roeiwed-
strijden en tal van artiesten iWoiter Kroes
op vrijdag, Corry Konings op zondag)
Bekijk het hete programma op
www.havendagenterneuzen.nl
Kom ook en feest mee.
Labojuice is één van die bijzondere bedrijven in de
haven van Vlissingen. Hier, in een hypermodern labo
ratorium, bedenken en ontwikkelen de medewerkers
de heerlijkste vruchtendrankjes en verfrissendste
fruitsmoothies. Tropische mixen met twaalf ver
schillende soorten fruit, drankjes vol vitaminen en
antioxidanten of de nieuwste trend, kokoswater; de
receptuur wordt hier bedacht, getest en klaargemaakt
voor grootschalige productie. De drankjes die Labo
juice ontwikkelt, worden over de hele wereld ver
kocht. Van Noord-Europa tot zuidelijk Afrika en van
Rusland tot het Verre Oosten.
Het bedrijf bedenkt niet alleen de smaken. 'We laten
ze hier ook produceren', vertelt general manager
Geert-Jan Wijers. 'Jaarlijks zo'n 50.000 ton. De grond
stoffen komen als puur sap of puree de haven binnen.
Denk aan de bekende soorten tropisch fruit zoals
5 mango, ananas en guave en van fruit dat ook bij ons
groeit zoals druiven, aardbeien en appels. Maar we
o gebruiken ook sappen en' concentraten van heel
an onbekende vruchten zoals de acai, een besje uit het
Amazonegebied. Het is niet echt lekker,
maar bevat veel antioxidanten en die heb
ben een positief effect op onze gezondheid.
Onze sappen en fruitpurees komen van
over de hele wereld. Dat is belangrijk, wij
willen onze klanten een vaste kwaliteit
bieden. Ze verwachten ook dat een sap
altijd dezelfde kleur heeft en hetzelfde
smaakt. Is het in het ene gebied slecht weer
geweest en smaken de vruchten daardoor
wat pittiger, dan zijn elders de omstandig
heden goed voor heel zoete vruchten. Van
elke lading die binnenkomt wordt daarom
precies de chemische samenstelling vast
gesteld. Vervolgens geven wij aan welk sap
of concentraat voor een bepaald recept
moet worden gebruikt. Zo zorgen we ervoor
dat de smaak en de kleur altijd hetzelfde is,
dat is de kracht van ons bedrijf. Daar zit
onze kennis en expertise. Dat daar vraag
naar is, blijkt uit de nieuwbouwplannen van
het bedrijf. Wijers: 'Om ons te kunnen blij
ven ontwikkelen hebben we nieuwe
apparatuur en betere testruimtes nodig.
Binnenkort starten we met een groot
schalige verbouwing. Ons bestaande pand
krijgt een complete make over én wordt
twee keer zo groot. Dan kunnen we onze
klanten beter ontvangen en hebben
we een grote keuken waarin we onze
nieuwste recepten nog beter kunnen
testen.' Houd de schappen dus scherp
in de gaten, nieuwe, sprankelende
sappen zijn in de maak.
Geert-Jan Wijers, Labojuice
schelpenpad 2 O p.o. box 132 O 4530 AC terneuzen O the netherlands O port®zeelandseaports.com O www.zeelandseaports.com O P0031 (0)115 647400 O F 0031 (0)115 647500
CË