m De ingrediënten van lekker bier? Mout, water, hop, gist en... geduld! Verontreiniging Nederlandse tuinen bij Zelzate met PAK's 'aanvaardbaar' BDMdnT VADERDAG ZEEUWS-VLAANDEREN 25 u*eCu, bomont] BEVEILIGING Expositie inzendingen van tekenwedstrijd Politie vindt auto die huis Kuitaart ramde Eigen bier is altijd lekkerder dan uit de supermarkt. Omdat we geen fratsen uit halen met de ingrediënten. Voorjaarsproeverij Whiskyclub Hulst Datthijn toont werk in De Hemelse Vrede Praten over gedichten tijdens wandeling Ruim 1800 euro voor strijd kinderarmoede ON SELECTED ITEMS WOENSDAG 12 JUNI 2013 c*swc-oC. INBRAAKBEVEILIGING BRANDBEVEILIGING TOEGANGSCONTROLE m CAMERA BEWAKING MELDKAMER PAC ALARMOPVOLGING *24-uurs meldkamer-service end end LEWESTRAAT 43 GOES/KLOETINGE Tel 0113-213720 www.colijnbv.nl info@colijnbv.nl SLUIS Galerie de Twaalf Apostelen toont tot en met 14 juli de in zendingen van de jaarlijkse te kenwedstrijd van de aan de ga lerie gelieerde kunstenaarswin kel Artists Materials. Bezoekers bepalen wie de publieksprijs krijgt; ook een vakjury deelt prijzen uit. De kunstwerken worden per aanbod verkocht, de opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. M De brouwers van De Ambrasserie die onlangs in de prijzen vielen op het Open Nederlands Kampioenschap: (vlnr.) Tommy Lambin, Johan de Kort, Lorenzo de Koek en Angelo van Gimst. foto Camile Schelstraete LAMSWAARDE De vermoedelijke bestuurder van een auto die zaterdag de ge vel van een woning aan de Hulsterweg in Kuitaart ramde, is gisteren door de politie opge spoord en verhoord. De wagen werd gevonden in een schuur aan de Roverbergsedijk in Lamswaarde. Volgens de eige naar heeft zijn kleinzoon, een 18-jarige man uit de gemeente Hulst, in de auto gereden. door Cris Sohier CLINGE - Het proeven, de smaken, de geuren en de aroma's. Dat is wat Bier- en Wijngilde De Am brasserie leuk maakt. Het proces is veel belangrijker dan het drin ken. „Niemand gaat hier ooit dronken naar huis." Het gilde werd in 1986 opgericht, uit de personeelsvereniging van De Sterre in Clinge. Een jaar of zes geleden dreigde het einde: het ledental was gedaald tot vijftien. Nu is dat aantal weer verdubbeld. Voorzitter Jan Heijnen: „Dat heeft absoluut te maken met een toene mende populariteit van streekbier- tjes en ambachtelijke producten. Maar zeker ook met het enthou siasme van onze Leden!" „We zijn absoluut geen 'drink- clubje", benadrukt de voorzitter. „We zijn ambachtelijke beoefe naars van de kunst van het bier brouwen of wijn maken. We zijn een gilde, het gaat ons om de ken nis en het plezier. En door middel van cursussen proberen we die kennis dan weer uit te dragen." Dat plezier, dat weerklinkt ook uit de woorden van Angelo van Gimst en Johan de Kort, die on langs hoge ogen gooiden op het Open Nederlands Kampioen schap amateur-bierbrouwen. Daar werden, verdeeld over diver se categorieën, bijna vijfhonderd bieren beoordeeld. De Ambrasse rie stond 13 keer bij de eerste 32 plaatsen: Van Gimst haalde een derde plaats met een kriek en een derde plaats met een quadrupel, De Kort werd vierde met zijn tri pel. De Kort brouwt thuis 30 liter per keer, Van Gimst 15 liter: „T\vee keer zo veel werk, maar dat vind ik eigenlijk juist leuker." Wat een lekker biertje is? De Kort: „Dat is een kwestie van smaak, natuurlijk. Ik houd van tri pel, Angelo houdt van bitterder bieren. Ik vind zijn bier ook niet altijd lekker." Van Gimst: „Zelf ge brouwen bier is wel altijd lekker der dan bier uit de supermarkt. Omdat we er geen winst op hoe- ven te maken, halen we geen frat sen uit met de ingrediënten. We pompen er geen glucose in of zo iets dergelijks, zoals grote brou wers. Voor een lekker biertje heb je alleen nodig: mout, water, hop, en gist." „En geduld!", vult De Kort aan. Want 30 liter bier brou wen, genoeg voor vier kratjes, daar gaat toch al gauw een hele dag in zitten. De leden van het gilde maken hun eigen bier en wijn, en sinds een jaar ook likeur. Een keer in de twee weken is er een bijeenkomst in het Malpertuus in Clinge. Daar worden wat organisatorische za ken besproken, maar het is vooral de gelegenheid om te proeven en kennis uit te wisselen, zegt de voorzitter „En soms komen we met nieuwe ideeën. Iemand komt bijvoorbeeld met een nieuw re cept." „Ik heb nu bijvoorbeeld tien liter meloenbier in het vat zitten...", zegt Van Gimst. Johan de Kort trekt een vies gezicht. „Tja, het blijft altijd afwachten wat er uit komt. Soms is het heerlijk, maar soms is het ook he-le-maal niks." www.ambrasserie.org door Harmen van der Werf WESTDORPE - Tuinen aan de Neder landse kant van de grens nabij Zel zate zijn vervuild met polycycli sche aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en die stoffen zijn ook in groenten en andere gewassen aan getroffen. Maar de Keuringsdienst van Waren acht de gehaltes 'aan vaardbaar'. Het Terneuzense college van B en W antwoordt dit op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Giel van Boom van TO P/Gemeentebe langen. Van Boom trok bij de ge meente Terneuzen aan de bel, om dat er verontrustende berichten kwamen uit het naburige grens dorp Zelzate over uitbreiding van Rütgers Belgium. Het bedrijf pro duceert teerstoffen en wil die pro ductie met de helft uitbreiden. In Zelzate stuit dit op bezwaren, om dat Rütgers met name in het ver leden voor heel wat vervuiling heeft gezorgd. Het eten van groen ten uit eigen tuin in de omgeving van het bedrijf is nog altijd verbo den. Rütgers - in de volksmond 'het teerkot' genoemd - is vlakbij de Nederlandse grens gevestigd. Van daar dat bij Van Boom alarmbel len gingen rinkelen, toen bekend werd dat Rütgers flink wil uitbrei den. De mededeling van de Keu ringsdienst van Waren klinkt niet al te geruststellend, maar het gaat niet om actueel onderzoek. Het Terneuzense college van B en W wijst erop dat sinds 2004 een bodemsanering plaatsvindt om de verontreiniging te 'beheersen', dat wil zeggen op haar plaats te houden. Er wordt dus aan ge werkt, waardoor de kans op ver spreiding naar Nederland eerder is af- dan toegenomen. De ge meente Terneuzen voelt zich dan ook niet geroepen in actie te ko men en wijst erop dat allereerst de gemeente Zelzate aan zet is. HULST De Whiskyclub Hulst houdt vrijdag 14 juni haar voorjaars proeverij. Om 19.30 uur wor den whiskyliefhebbers wel kom geheten bij Brasserie Le Retour aan de Nieuwe Bierkaai in Hulst Gastspreker is Eric Vermeire, whiskyambassadeur van België 2013. Deelname kost 30 euro. Aanmelding kan via whisky.hulst@gmail.com. CADZAND Patricia Datthijn toont tot en met 3 juli haar werk in restau rant De Hemelse Vrede aan de Mariastraat in Cadzand. De inwoonster van Groede maakt vooral werk met acryl en olieverf. De kunstenares laat zich onder meer inspireren door de Zeeuwse kust en het land schap. CADZAND Stichting Cadzand Cultureel houdt vandaag een poëziewan- deling. Wandelend door het polder landschap rond Cadzand vertel len deelnemers elkaar hun fa voriete gedichten. Vertrek is om 9.30 uur bij de dorpskerk in Cadzand. Deelna me kost 11 euro, inclusief een lunch. KLOOSTERZANDE De zwemvierdaagse voor Uni cef in zwembad De Honte in Kloosterzande heeft 1844 euro opgebracht. Dit sponsorbedrag werd bijeen gezwommen door de 143 deelnemers aan de zwemvierdaagse. Eén deel neemster zwom al voor de 39e keer mee. Het geld is bestemd voor de bestrijding van kinder armoede in Sierra Leone. V; Si i D M jflk BARBECUE SCHORT INCL. GEREEDSCHAP [SALE 30%! OOMBURG OOsnntAAT GOES MtDOEllURG RENESS COOTl *A**T 1 MANT TJ HOCfZOOV shop online op w ,E TERNEUZEN ZOUTEIANDE ETTEN-IEU» IIII NOOtOSHMTIOt MNCinullJ i H ww.bomont.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 57