m
De ingrediënten van lekker bier?
Mout, water, hop, gist en... geduld!
Verontreiniging Nederlandse tuinen
bij Zelzate met PAK's 'aanvaardbaar'
BDMdnT
VADERDAG
ZEEUWS-VLAANDEREN 25
u*eCu,
bomont]
BEVEILIGING
Expositie inzendingen
van tekenwedstrijd
Politie vindt auto die
huis Kuitaart ramde
Eigen bier is altijd lekkerder
dan uit de supermarkt.
Omdat we geen fratsen uit
halen met de ingrediënten.
Voorjaarsproeverij
Whiskyclub Hulst
Datthijn toont werk
in De Hemelse Vrede
Praten over gedichten
tijdens wandeling
Ruim 1800 euro voor
strijd kinderarmoede
ON SELECTED ITEMS
WOENSDAG 12 JUNI 2013
c*swc-oC.
INBRAAKBEVEILIGING
BRANDBEVEILIGING
TOEGANGSCONTROLE
m CAMERA BEWAKING
MELDKAMER PAC
ALARMOPVOLGING
*24-uurs meldkamer-service
end
end
LEWESTRAAT 43
GOES/KLOETINGE
Tel 0113-213720
www.colijnbv.nl
info@colijnbv.nl
SLUIS
Galerie de Twaalf Apostelen
toont tot en met 14 juli de in
zendingen van de jaarlijkse te
kenwedstrijd van de aan de ga
lerie gelieerde kunstenaarswin
kel Artists Materials. Bezoekers
bepalen wie de publieksprijs
krijgt; ook een vakjury deelt
prijzen uit. De kunstwerken
worden per aanbod verkocht,
de opbrengst gaat naar KWF
Kankerbestrijding.
M De brouwers van De Ambrasserie die onlangs in de prijzen vielen op het Open Nederlands Kampioenschap:
(vlnr.) Tommy Lambin, Johan de Kort, Lorenzo de Koek en Angelo van Gimst. foto Camile Schelstraete
LAMSWAARDE
De vermoedelijke bestuurder
van een auto die zaterdag de ge
vel van een woning aan de
Hulsterweg in Kuitaart ramde,
is gisteren door de politie opge
spoord en verhoord. De wagen
werd gevonden in een schuur
aan de Roverbergsedijk in
Lamswaarde. Volgens de eige
naar heeft zijn kleinzoon, een
18-jarige man uit de gemeente
Hulst, in de auto gereden.
door Cris Sohier
CLINGE - Het proeven, de smaken,
de geuren en de aroma's. Dat is
wat Bier- en Wijngilde De Am
brasserie leuk maakt. Het proces
is veel belangrijker dan het drin
ken. „Niemand gaat hier ooit
dronken naar huis."
Het gilde werd in 1986 opgericht,
uit de personeelsvereniging van
De Sterre in Clinge. Een jaar of
zes geleden dreigde het einde: het
ledental was gedaald tot vijftien.
Nu is dat aantal weer verdubbeld.
Voorzitter Jan Heijnen: „Dat heeft
absoluut te maken met een toene
mende populariteit van streekbier-
tjes en ambachtelijke producten.
Maar zeker ook met het enthou
siasme van onze Leden!"
„We zijn absoluut geen 'drink-
clubje", benadrukt de voorzitter.
„We zijn ambachtelijke beoefe
naars van de kunst van het bier
brouwen of wijn maken. We zijn
een gilde, het gaat ons om de ken
nis en het plezier. En door middel
van cursussen proberen we die
kennis dan weer uit te dragen."
Dat plezier, dat weerklinkt ook
uit de woorden van Angelo van
Gimst en Johan de Kort, die on
langs hoge ogen gooiden op het
Open Nederlands Kampioen
schap amateur-bierbrouwen.
Daar werden, verdeeld over diver
se categorieën, bijna vijfhonderd
bieren beoordeeld. De Ambrasse
rie stond 13 keer bij de eerste 32
plaatsen: Van Gimst haalde een
derde plaats met een kriek en een
derde plaats met een quadrupel,
De Kort werd vierde met zijn tri
pel. De Kort brouwt thuis 30 liter
per keer, Van Gimst 15 liter:
„T\vee keer zo veel werk, maar dat
vind ik eigenlijk juist leuker."
Wat een lekker biertje is? De
Kort: „Dat is een kwestie van
smaak, natuurlijk. Ik houd van tri
pel, Angelo houdt van bitterder
bieren. Ik vind zijn bier ook niet
altijd lekker." Van Gimst: „Zelf ge
brouwen bier is wel altijd lekker
der dan bier uit de supermarkt.
Omdat we er geen winst op hoe-
ven te maken, halen we geen frat
sen uit met de ingrediënten. We
pompen er geen glucose in of zo
iets dergelijks, zoals grote brou
wers. Voor een lekker biertje heb
je alleen nodig: mout, water, hop,
en gist." „En geduld!", vult De
Kort aan. Want 30 liter bier brou
wen, genoeg voor vier kratjes,
daar gaat toch al gauw een hele
dag in zitten.
De leden van het gilde maken
hun eigen bier en wijn, en sinds
een jaar ook likeur. Een keer in de
twee weken is er een bijeenkomst
in het Malpertuus in Clinge. Daar
worden wat organisatorische za
ken besproken, maar het is vooral
de gelegenheid om te proeven en
kennis uit te wisselen, zegt de
voorzitter „En soms komen we
met nieuwe ideeën. Iemand komt
bijvoorbeeld met een nieuw re
cept."
„Ik heb nu bijvoorbeeld tien liter
meloenbier in het vat zitten...",
zegt Van Gimst. Johan de Kort
trekt een vies gezicht. „Tja, het
blijft altijd afwachten wat er uit
komt. Soms is het heerlijk, maar
soms is het ook he-le-maal niks."
www.ambrasserie.org
door Harmen van der Werf
WESTDORPE - Tuinen aan de Neder
landse kant van de grens nabij Zel
zate zijn vervuild met polycycli
sche aromatische koolwaterstoffen
(PAK's) en die stoffen zijn ook in
groenten en andere gewassen aan
getroffen. Maar de Keuringsdienst
van Waren acht de gehaltes 'aan
vaardbaar'.
Het Terneuzense college van B en
W antwoordt dit op schriftelijke
vragen van fractievoorzitter Giel
van Boom van TO P/Gemeentebe
langen. Van Boom trok bij de ge
meente Terneuzen aan de bel, om
dat er verontrustende berichten
kwamen uit het naburige grens
dorp Zelzate over uitbreiding van
Rütgers Belgium. Het bedrijf pro
duceert teerstoffen en wil die pro
ductie met de helft uitbreiden. In
Zelzate stuit dit op bezwaren, om
dat Rütgers met name in het ver
leden voor heel wat vervuiling
heeft gezorgd. Het eten van groen
ten uit eigen tuin in de omgeving
van het bedrijf is nog altijd verbo
den.
Rütgers - in de volksmond 'het
teerkot' genoemd - is vlakbij de
Nederlandse grens gevestigd. Van
daar dat bij Van Boom alarmbel
len gingen rinkelen, toen bekend
werd dat Rütgers flink wil uitbrei
den. De mededeling van de Keu
ringsdienst van Waren klinkt niet
al te geruststellend, maar het gaat
niet om actueel onderzoek.
Het Terneuzense college van B en
W wijst erop dat sinds 2004 een
bodemsanering plaatsvindt om
de verontreiniging te 'beheersen',
dat wil zeggen op haar plaats te
houden. Er wordt dus aan ge
werkt, waardoor de kans op ver
spreiding naar Nederland eerder
is af- dan toegenomen. De ge
meente Terneuzen voelt zich dan
ook niet geroepen in actie te ko
men en wijst erop dat allereerst
de gemeente Zelzate aan zet is.
HULST
De Whiskyclub Hulst houdt
vrijdag 14 juni haar voorjaars
proeverij. Om 19.30 uur wor
den whiskyliefhebbers wel
kom geheten bij Brasserie Le
Retour aan de Nieuwe Bierkaai
in Hulst Gastspreker is Eric
Vermeire, whiskyambassadeur
van België 2013. Deelname kost
30 euro. Aanmelding kan via
whisky.hulst@gmail.com.
CADZAND
Patricia Datthijn toont tot en
met 3 juli haar werk in restau
rant De Hemelse Vrede aan de
Mariastraat in Cadzand.
De inwoonster van Groede
maakt vooral werk met acryl
en olieverf.
De kunstenares laat zich onder
meer inspireren door de
Zeeuwse kust en het land
schap.
CADZAND
Stichting Cadzand Cultureel
houdt vandaag een poëziewan-
deling.
Wandelend door het polder
landschap rond Cadzand vertel
len deelnemers elkaar hun fa
voriete gedichten.
Vertrek is om 9.30 uur bij de
dorpskerk in Cadzand. Deelna
me kost 11 euro, inclusief een
lunch.
KLOOSTERZANDE
De zwemvierdaagse voor Uni
cef in zwembad De Honte in
Kloosterzande heeft 1844 euro
opgebracht. Dit sponsorbedrag
werd bijeen gezwommen door
de 143 deelnemers aan de
zwemvierdaagse. Eén deel
neemster zwom al voor de 39e
keer mee. Het geld is bestemd
voor de bestrijding van kinder
armoede in Sierra Leone.
V; Si
i D
M
jflk
BARBECUE SCHORT
INCL. GEREEDSCHAP
[SALE
30%!
OOMBURG
OOsnntAAT
GOES MtDOEllURG RENESS
COOTl *A**T 1 MANT TJ HOCfZOOV
shop online op w
,E TERNEUZEN ZOUTEIANDE ETTEN-IEU»
IIII NOOtOSHMTIOt MNCinullJ i H
ww.bomont.nl