i Mag het een jaartje meer zijn? 2 GEZOND GRIJS GEBIED Marcel Olde Rikkert Of je nou dik, dun, gezond of ziek bent: iedereen is gebaat bij een gezonde voeding. Voor iedereen geldt in grote lijnen dezelfde basis, stellen Lilian Barzilay en Lisette Maranus. Als diëtistes bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis werken ze voornamelijk met mensen met een specifiek ziektebeeld. Toch werken ze bij vrijwel ie dereen vanuit eenzelfde pa troon. DE SCHIJF VAN VIJF Recent was er een doorbraak in het nieuws. Onderzoe kers uit Zwitser land en van het AMC hebben in muizen en wormen genen ontdekt die be palen of een organisme heel oud wordt. De wormen leef den tot 60 procent langer bij ge netische manipulatie van een gen voor langlevendheid' of ge bruik van bepaalde geneesmidde len. Het NOS Journaal deed verslag en De wereld draait door voorspelde dat onze wereld nu 120 tot 160 jaar door kan draaien. Matthijs van Nieuwkerk (52) vroeg meteen of ook hij er nog profijt van zou kunnen hebben. „Over tien tot vijftien jaar is het geneesmiddel er dat deze onder zoeksresultaten bij mensen kan nabootsen", antwoordde profes sor Jan Hoeijmakers. Hij is gelau werd onderzoeker met hetzelfde doel voor ogen. „Ik ben nog nooit zo optimistisch geweest als de laatste tien jaar", zei hij. En hij ver bond aan zijn onderzoek meteen de oplossing van zowel de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziek ten als botontkalking. Utopische fantasie en handige reclame voor eigen onderzoek of haalbare voor uitgang? Eerst even de huidige stand van zaken. Het wereldrecord hoge leef tijd staat nu met 122 jaar op naam van de Fran^aise Jeanne Calment. Hendrikje van Andel is onze na tionale recordhoudster met haar 115 jaar. We worden ondertussen allemaal een stuk ouder en blij ven langer gezond. Recent onderzoek onder Deense ouderen liet zien dat hun 90-jari- gen de laatste tien jaar een stuk beter verouderen. Ze behouden een beter geheugen en een grote re zelfstandigheid. De vlag kan uit, want wat de Denen kunnen, kunnen wij ook. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de ziek te van Alzheimer, suikerziekte, ge- wrichtsslijtage en hart- en vaat ziekten genetisch veel complexer zijn dan de vroegtijdige veroude- ringsziekte van Cockayne, waar Hoeijmakers zich op richt. Deze ziekte lijkt in de verte op veroude ring, maar geeft naast vroegtijdig overlijden ook allerlei andere af wijkingen. Zoals een extreme ge voeligheid voor zonlicht, die niet bij normale veroudering hoort. De geneesmiddelen uit het Zwit serse onderzoek zouden de gunsti ge effecten van het verplicht vas ten bij lagere diersoorten bij men sen moeten nabootsen. Het is im mers bekend dat de levensduur van knaagdieren aanzienlijk toe neemt door hun calorie-inname met 20 tot 30 procent te verminde ren. Noch de Zwitserse genees middelen, noch het vasten tonen echter bij gezonde mensen dezelf de gunstige effecten. Kortom, het was nieuws met fan- tasiesaus. We kunnen ons beter houden aan de tips van Clint East wood, die nu 82 is en nog steeds mooie films draait. Hij raadt ons een flinke dosis zelfdiscipline aan. Dat is zijn recept om lang en goed mee te gaan. Dus liever een bief stuk van 120 dan van 160 gram. Of een vegaburger met een glas rode wijn, als beloning na een rondje hardlopen. Wedden dat geen muis het langer volhoudt dan u? Marcel Olde Rikkert is professor in de geriatrie. Eet 's morgens als een keizer, 's middags als een koning door Matthanja Schipper Volgens de diëtistes is het heel simpel: je voelt je gewoon veel fitter als je gezond eet. Drie gezonde maaltijden per dag met de Schijf van Vijf zijn het uitgangspunt: meer groenten en fruit, meer bewe gen en minder eten. Starten met een goed ontbijt is volgens Li lian belangrijk: „Je hebt 's nachts een lage re stofwisseling en om je darmen weer aan het werk te zetten moet je ontbijten." Vol gens de dames is ontbijten slechts een kwestie van gewenning: eet je een paar we ken iedere ochtend een boterham, dan heb je daarna ook gewoon honger 's morgens. Oma wist het lang geleden al: eet 's mor gens als een keizer, 's middags als een ko ning en 's avonds als een bedelaar. Meten is weten, is het deviesOp voedings- centrum.nl, maar ook met behulp van apps, kun je kijken wat voor jou de ideale hoeveelheden zijn. „Wees je bewust van wat je eet op een dag. Het loont om eens een week lang alles af te wegen wat je nu eigenlijk eet en dat bij te houden, bijvoor beeld in een eetdagboekje", tipt Lilian. Zorg dat de maaltijden zo voedzaam zijn dat je tussendoor niet gaat snacken, dan ben je al een heel eind volgens Lisette. „Als je maaltijden niet voedzaam genoeg zijn ga je tussendoor eten en dan krijg je juist de verkeerde vetten binnen." Het is dus be langrijk om voor producten te kiezen waar gezonde vetten inzitten zoals noten, olijfo lie of vis. Lilian: „Bereid je eten altijd in vloeibaar: olie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Staat er dieet op de fles? Mooi, dat betekent dat er nog minder verza digde vetten in zitten." Niet alleen verzadigde vetten kun je beter mijden, ook veel zout hoon niet thuis in een gezonde voeding. Van te veel zout kun je een hoge bloeddruk krijgen, met alle na re gevolgen van dien. „Kant-en-klaarmaal- tijden bijvoorbeeld bevatten heel veel zout. Mensen gebruiken die pakjes zoveel dat ze vaak niet meer weten hoe het moet: ze heb ben bijvoorbeeld geen idee dat dille lekker is bij vis. Bovendien eet je met de pakjes vaak meer dan je eigenlijk nodig hebt." Naast gezonde voeding is beweging onmis baar voor een gezond lichaam. Ook veel drinken is belangrijk, maar volgens Lisette is het een fabeltje dat het helpt om af te val len: „1,5 liter drinken per dag is voor ieder een belangrijk. Niet om af te vallen, maar om afvalstoffen af te voeren." Al het drin ken mag worden meegerekend, niet alleen water. Let wel even op wat je drinkt: in sap en frisdrank zitten weer veel suikers. Ook de light-variant kun je beter niet onbe perkt wegwerken. Lisette: „Er is nog wei nig bekend over het gebruik van zoetstof fen. Een van de weinige dingen die bekend zijn is dat sommige zoetstoffen laxerend werken." Lilian raadt veelvuldig gebruik af: „In Californië is aspartaam zelfs verboden. Grote merken als Coca Cola gebruiken daar nu stevia." Stevia is een zoetstof die gewonnen wordt uit de steviaplant en lijkt een goede vervanger voor het chemische as partaam. Ook mensen met een gezond gewicht kun nen ziekten ontwikkelen, zoals een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehal te. Lilian: „Een hoog cholesterolgehalte is niet alleen inherent aan overgewicht. Bo vendien is er een relatie bekend tussen darmkanker en grote porties rood vlees en ook tussen mond- en keelkanker en alco hol." En zo af en toe snoepen? Een keer pa tat of een lekker gebakje is echt niet erg. Als je maar niet structureel te veel eet. I De Schijf van Vijf geeft aan met wat voor soort producten en met welke hoeveelhe den je gezond kunt blijven. Er horen ook vijf regels bij: - Eet gevarieerd - Eet niet te veel en beweeg - Eet minder verzadigd vet - Eet veel groente, fruit en brood - Eet veilig Bron: Voedingscentrum I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 38