66 Ik voel me
geen bekende
Nederlander.
Ik ben en blijf
gewoon Bianca
32 ENTERTAINMENT
Ze laat je het water in de mond lopen als ze op digitale kookzender 24 Kitchen maaltijden bereidt. De Limburgse Bianca Janssen
is een van de vaste gezichten van de zender, naast Rudolph van Veen. „Herkend worden, went nooit. Mensen willen zelfs met
mijn tweelingzus op de foto."
kpn winket kpn.com/compleet 0800 0115
Tv-kok met zachte g
Ze ruilt haar stoere
Converse-schoenen
om voor stijlvolle,
rode hakken en ver
wisselt haar spijker
broek voor een zo
mers ogend, knal
rood jurkje uit haar eigen kleding
kast Ook krijgen haar haren meer
volume en pakt haar visagist de
lipgloss er nog maar eens bij. Je
zou zeggen dat Bianca Janssen
(34) zo naar een première gaat,
maar ze gaat 'gewoon' visballetjes
maken. Met een camera op haar
snuit, in de tv-studio van digitale
kookzender 24 Kitchen op een be
drijventerrein in Houten.
„Doodeng vond ik het de eerste
keer, maar het went. Je moet ei
gen worden met de camera. Ik
probeer nu vooral gezellig te klet
sen, alsof ik het recept aan mijn
beste vriendin of mijn moeder uit
leg", zegt Janssen in het manage-
mentkantoor van de zender. Ze
doet haar verhaal terwijl mis
schien wel Neerlands bekendste
tv-kok Rudolph van Veen aan de
zelfde tafel op zijn laptop het re
cept van een Engelse risotto uit
werkt.
Ooit wilde Janssen de zorg in,
werken met kinderen met een be
perking. Maar toen ze een vriend
je kreeg wiens moeder een restau
rant runde en ze eens een kijkje
nam tussen de potten en pannen,
ging ze voor de bijl. „De sfeer, de
spanning, de stress, de geuren, de
blije mensen: ik was verkocht en
wist dat ik hier nog meer voldoe
ning uit zou kunnen halen."
Janssen begon als afwashulp en
klom uiteindelijk op tot chef-kok.
Ze werkte in vele restaurants in
Limburg, van Tegelen tot Sittard,
van Weert tot Maastricht, maar
had na jarenlang zwoegen in de
horeca behoefte aan meer stabili
teit en minder 'altijd maar wer
ken'. Dat heeft ze geregeld. Ze
werkt vier dagen per week op de
redactie van 24 Kitchen, waarbij
ze op woensdag meestal vier op
names heeft voor de programma's
Bianca Janssen
De makkelijke maaltijd en De vers-
tip. „Ik was op de juiste plek op
het juiste moment en werd voor
kookprogramma The taste of life uit
genodigd voor een screentest. Ik
werkte toen nog in een restaurant
in Sittard en kreeg een telefoontje
van iemand die op zoek was naar
een dame om wat kookfïlmpjes
op te nemen. Ik leek hen geschikt.
Ik zou teruggebeld worden door
Rudolph. Toen die daadwerkelijk
terugbelde, dacht ik: oh god, nu
gaat het gebeuren. Maar het be
viel van beide kanten."
Niet te missen is haar Limburgse
tongval, die echter wel wat lijkt af
te nemen. Of zoals iemand het op
haar Facebookpagina aan haar
vraagt: 'Hey Bianca, hebben ze je
op uitspraakles gestuurd? Ik hoor
je leuke zangerige accent niet
meer zoals je dat had in Verstipl'
„Ik woon nu vier jaar in Hilver
sum en dat scheelt natuurlijk. Ver
der heb ik wat logopedielessen ge
had. Soms zei ik dingen die ge
woon geen Nederlands zijn. Het
zit 'm verder in de klanken. Het is
kip, maar ik zei 'kihup'. Ik kijk
zelf al mijn uitzendingen terug
en dan merk je dat je dat nog wel
moet verbeteren. Niet dat het zan
gerige helemaal weg moet, of dat
je de 'r' anders moet gaan uitspre
ken. Het moet Bianca blijven die
praat. Maar heel Nederland moet
me kunnen verstaan, niet alleen
Limburg."
Ze vindt het belangrijk ge
zonde, eerlijke maaltij
den te presenteren. Met
de nadruk op wat ook
voor kinderen aantrekkelijk en
lekker is. Zelf kreeg ze twintig
maanden geleden een zoontje,
Benjamin. „Koken is ontzettend
leuk, vooral als je het met verse of
seizoensproducten doet. Ik ben
niet van de pakjes, van de potjes
opentrekken. Benjamin heeft nog
nooit uit een potje gegeten. Toen
ik onlangs op een verjaardag met
veel baby's was, gingen tegen
etenstijd veel van die potjes open.
Plop, plop, plop. Ik pakte mijn ei
gengemaakte eten. Iedereen was
verbaasd, maar ik heb de moeders
uitgelegd hoe makkelijk het te ma
ken is. Die boodschap probeer ik
ook op tv over te brengen." En dat
wil ze nog jaren blijven doen, ver
telt Janssen ambitieus. „Ik wil een
heel goede redacteur worden en
de allerbeste presentatrice op
kookgebied."
Ze strooit met complimenten rich
ting collega Rudolph van Veen,
die nog altijd diep verzonken is in
zijn Engelse risotto. „Hij vertelt
zo natuurlijk, dat is heel inspire
rend. Nigella Lawson (de Engelse
kookster, red.) vind ik ook gewel
dig. Ze neemt je mee op haar reis,
kijkt je zwoel aan. Ik probeer ook
mijn persoonlijkheid in het pre
senteren te leggen en houdt het
luchtig. Ik zeg niet met de vinger
omhoog hoe iets per se moet,
daar houd ik zelf namelijk ook he
lemaal niet van."
24 Kitchen, onderdeel van de Fox
Entertainment Group waarachter
Rupert Murdoch schuilgaat, is
niet alleen in Nederland een door
slaand succes (wekelijks 1,9 mil
joen kijkers en vooral onder stu
denten erg populair). Ook in bij
voorbeeld Bulgarije en Turkije
worden de programma's enthou
siast ontvangen. In Servië is het
volgens Janssen 'helemaal niet
meer normaal'. „Wanneer Ru
dolph er uit het vliegtuig stapt,
wordt hij daar als een popster ont
haald. Hij kan er niet over straat."
Zelf merkt ze ook dat ze vaak her
kend wordt. „Joh, ik snap daar
niets van. Als ik op het terras zit,
willen mensen met me
op de foto. Natuurlijk
doe ik dat, dat is toch
hartstikke leuk? Mijn
tweelingzus - die
niet eens sprekend op
mij lijkt - woont in
Sittard en wordt daar
regelmatig aangespro
ken. Denken mensen dat
ik het ben en willen ze
met haar op de foto."
Maar wennen doet het II-
nooit, al die aandacht,
zegt Janssen. „Dat is
maar goed ook. Ik voel
me geen bekende Ne
derlander en hoop me
ook nooit zo te gaan voe
len. Ik ben geen hoteme
toot. Ik ben en blijf gewoon
Bianca."
reageren?
media@depersdienst.nl