66 Ik voel me geen bekende Nederlander. Ik ben en blijf gewoon Bianca 32 ENTERTAINMENT Ze laat je het water in de mond lopen als ze op digitale kookzender 24 Kitchen maaltijden bereidt. De Limburgse Bianca Janssen is een van de vaste gezichten van de zender, naast Rudolph van Veen. „Herkend worden, went nooit. Mensen willen zelfs met mijn tweelingzus op de foto." kpn winket kpn.com/compleet 0800 0115 Tv-kok met zachte g Ze ruilt haar stoere Converse-schoenen om voor stijlvolle, rode hakken en ver wisselt haar spijker broek voor een zo mers ogend, knal rood jurkje uit haar eigen kleding kast Ook krijgen haar haren meer volume en pakt haar visagist de lipgloss er nog maar eens bij. Je zou zeggen dat Bianca Janssen (34) zo naar een première gaat, maar ze gaat 'gewoon' visballetjes maken. Met een camera op haar snuit, in de tv-studio van digitale kookzender 24 Kitchen op een be drijventerrein in Houten. „Doodeng vond ik het de eerste keer, maar het went. Je moet ei gen worden met de camera. Ik probeer nu vooral gezellig te klet sen, alsof ik het recept aan mijn beste vriendin of mijn moeder uit leg", zegt Janssen in het manage- mentkantoor van de zender. Ze doet haar verhaal terwijl mis schien wel Neerlands bekendste tv-kok Rudolph van Veen aan de zelfde tafel op zijn laptop het re cept van een Engelse risotto uit werkt. Ooit wilde Janssen de zorg in, werken met kinderen met een be perking. Maar toen ze een vriend je kreeg wiens moeder een restau rant runde en ze eens een kijkje nam tussen de potten en pannen, ging ze voor de bijl. „De sfeer, de spanning, de stress, de geuren, de blije mensen: ik was verkocht en wist dat ik hier nog meer voldoe ning uit zou kunnen halen." Janssen begon als afwashulp en klom uiteindelijk op tot chef-kok. Ze werkte in vele restaurants in Limburg, van Tegelen tot Sittard, van Weert tot Maastricht, maar had na jarenlang zwoegen in de horeca behoefte aan meer stabili teit en minder 'altijd maar wer ken'. Dat heeft ze geregeld. Ze werkt vier dagen per week op de redactie van 24 Kitchen, waarbij ze op woensdag meestal vier op names heeft voor de programma's Bianca Janssen De makkelijke maaltijd en De vers- tip. „Ik was op de juiste plek op het juiste moment en werd voor kookprogramma The taste of life uit genodigd voor een screentest. Ik werkte toen nog in een restaurant in Sittard en kreeg een telefoontje van iemand die op zoek was naar een dame om wat kookfïlmpjes op te nemen. Ik leek hen geschikt. Ik zou teruggebeld worden door Rudolph. Toen die daadwerkelijk terugbelde, dacht ik: oh god, nu gaat het gebeuren. Maar het be viel van beide kanten." Niet te missen is haar Limburgse tongval, die echter wel wat lijkt af te nemen. Of zoals iemand het op haar Facebookpagina aan haar vraagt: 'Hey Bianca, hebben ze je op uitspraakles gestuurd? Ik hoor je leuke zangerige accent niet meer zoals je dat had in Verstipl' „Ik woon nu vier jaar in Hilver sum en dat scheelt natuurlijk. Ver der heb ik wat logopedielessen ge had. Soms zei ik dingen die ge woon geen Nederlands zijn. Het zit 'm verder in de klanken. Het is kip, maar ik zei 'kihup'. Ik kijk zelf al mijn uitzendingen terug en dan merk je dat je dat nog wel moet verbeteren. Niet dat het zan gerige helemaal weg moet, of dat je de 'r' anders moet gaan uitspre ken. Het moet Bianca blijven die praat. Maar heel Nederland moet me kunnen verstaan, niet alleen Limburg." Ze vindt het belangrijk ge zonde, eerlijke maaltij den te presenteren. Met de nadruk op wat ook voor kinderen aantrekkelijk en lekker is. Zelf kreeg ze twintig maanden geleden een zoontje, Benjamin. „Koken is ontzettend leuk, vooral als je het met verse of seizoensproducten doet. Ik ben niet van de pakjes, van de potjes opentrekken. Benjamin heeft nog nooit uit een potje gegeten. Toen ik onlangs op een verjaardag met veel baby's was, gingen tegen etenstijd veel van die potjes open. Plop, plop, plop. Ik pakte mijn ei gengemaakte eten. Iedereen was verbaasd, maar ik heb de moeders uitgelegd hoe makkelijk het te ma ken is. Die boodschap probeer ik ook op tv over te brengen." En dat wil ze nog jaren blijven doen, ver telt Janssen ambitieus. „Ik wil een heel goede redacteur worden en de allerbeste presentatrice op kookgebied." Ze strooit met complimenten rich ting collega Rudolph van Veen, die nog altijd diep verzonken is in zijn Engelse risotto. „Hij vertelt zo natuurlijk, dat is heel inspire rend. Nigella Lawson (de Engelse kookster, red.) vind ik ook gewel dig. Ze neemt je mee op haar reis, kijkt je zwoel aan. Ik probeer ook mijn persoonlijkheid in het pre senteren te leggen en houdt het luchtig. Ik zeg niet met de vinger omhoog hoe iets per se moet, daar houd ik zelf namelijk ook he lemaal niet van." 24 Kitchen, onderdeel van de Fox Entertainment Group waarachter Rupert Murdoch schuilgaat, is niet alleen in Nederland een door slaand succes (wekelijks 1,9 mil joen kijkers en vooral onder stu denten erg populair). Ook in bij voorbeeld Bulgarije en Turkije worden de programma's enthou siast ontvangen. In Servië is het volgens Janssen 'helemaal niet meer normaal'. „Wanneer Ru dolph er uit het vliegtuig stapt, wordt hij daar als een popster ont haald. Hij kan er niet over straat." Zelf merkt ze ook dat ze vaak her kend wordt. „Joh, ik snap daar niets van. Als ik op het terras zit, willen mensen met me op de foto. Natuurlijk doe ik dat, dat is toch hartstikke leuk? Mijn tweelingzus - die niet eens sprekend op mij lijkt - woont in Sittard en wordt daar regelmatig aangespro ken. Denken mensen dat ik het ben en willen ze met haar op de foto." Maar wennen doet het II- nooit, al die aandacht, zegt Janssen. „Dat is maar goed ook. Ik voel me geen bekende Ne derlander en hoop me ook nooit zo te gaan voe len. Ik ben geen hoteme toot. Ik ben en blijf gewoon Bianca." reageren? media@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 32