Een vis met sterren Er komt een ster voor diervriendelij ke kweekvis. SPECTRUM 9 dit moment worden apparaten ver fijnd voor vis die het meest in Neder land wordt gekweekt: paling, meerval, tarbot en een vis die naar verwach ting aan een opmars begint: yellow- tail kingfish. Seafarm in Zeeland is een van de kwe kerijen (tarbot) waar proeven met ver doven worden gedaan. Toch vraagt di recteur Adri Bout zich nog steeds af in hoeverre zijn vissen nu pijn voelen. „Niemand weet zeker of vissen pijn hebben." Hij vindt dat een verdovings apparaat 'betaalbaar en werkbaar' moet zijn. „De producenten moeten er voordeel bij hebben, bijvoorbeeld omdat het handelingen scheelt. An ders staat zo'n apparaat binnen de kortste keren in een hoek met een kleedje erover, dat er bij een bezoek van dierbeschermers gauw wordt afge haald. Daarvoor ken ik deze wereld te goed." Niels Dorland van de Dierenbescher ming verwacht dat supermarkten van af volgend jaar de ster op visverpak- king gaan zetten. Dit zijn ze niet ver plicht en het Centraal Bureau voor Le vensmiddelenhandel (CBL) is terug houdend. „Ik zou de Dierenbescher ming willen adviseren aansluiting te zoeken bij de al bestaande keurmer ken voor vis", zegt woordvoerster Mi randa Boer. „Wij willen ook duurza me vis, maar zitten niet te wachten op weer een ster erbij." De kritische consument zal het Beter Leven kenmerk dus moeten afdwin gen. Zo zijn we terug bij het punt dat het publiek dan wel iets moet voelen voor die stille vis. „De consument zou moeten beseffen dat ook een vis een individueel dier is", zegt Ruud van de Bos, neurobio- loog aan de Radboud Universiteit. „Zestig procent van de gewervelde die ren is vis. Er zijn circa 35.000 soorten. Maar mensen beschouwen het als één amorfe club. Dan blijft de vis ook op je bord anoniem." In een poging de 'vis boven water te halen' kan de neurobioloog uren ver tellen over de hersenen van vissen (klein, maar met al het nodige erop en eraan). Of over alle verschillen in paringsdrang, broedzorg, hiërarchie. „Een troep spreeuwen die zich los maakt uit een boom vinden mensen prachtig en interessant. Maar wie denkt er na over de organisatie van een school vissen?" Kortom: hoe komt de mens nader tot de vis? En dan niet alleen bij de koi in zijn tuinvijver of het 'zwemmende schilderij' in zijn aquarium thuis. De Kunstacademie in Utrecht is er mee aan de slag gegaan. Studenten maakten een video-installatie. Het werkt zo: mensen stappen in een gla zen lift en zakken in de onderwater wereld. Achter glas zien ze vissen nieuwsgierig naar hen toe komen. Het effect: ze beginnen te zwaaien, roepen en kloppen tegen het glas. Als hen naderhand naar hun ideeën over vissen wordt gevraagd, zijn ze aanmer kelijk positiever dan voordat ze in de wereld van de vissen afdaalden. Een relatie werd geboren. En dan ligt de zwemmende eiwitbron toch iets zwaarder op de maag. reageren? r spectrum@depersdienst.nl Een grote stap voorwaarts. Zo noemt Niels Dorland van de Dierenbescher ming de komst van een ster, het Beter Leven ken merk, voor vis. Door kweekvis met zo'n ster te ko pen, kiest de consument voor een dier vriendelijker product. „Met het wel zijn van vis, is nog een wereld te win nen", meent Dorland. Ofschoon het overleg met de super markten nog moet worden opgestart en er van die kant aarzeling is, zegt Dorland dat hij er behoorlijk zeker van is dat de ster toch op de verpak king gaat komen. Al was het maar om dat dit met kip, varken en rund uitein delijk ook is gelukt. De ster voor vis moet trouwens niet worden verward met de internationa le keurmerken MSC (Marine Steward Council) en ASC (Aquacultur Ste wardship Council). Het MSC, voor wilde vis, garandeert dat deze duurzaam is gevangendus bijvoorbeeld met een techniek die bij vangst reduceert of de zeebodem niet overhoop haalt. Het ASC-keurmerk, voor kweekvis, is hieraan verwant. Ook dit dwingt kwe kerijen verantwoord om te gaan met de natuur. Maar volgens Dorland van de Dierenbescherming zeggen de twee keurmerken niets over het wel zijn van de vis. Een verschil is in ieder geval dat de MSC en ASC-keurmerken niet eisen dat vis vóór de slacht wordt verdoofd. Dit dwingt de Beter Leven-ster wel af. Hans van de Vis van onderzoeksinsti tuut Imares van de Wageningen Uni versiteit: „Ik zeg niet dat het ASC-keurmerk niet waardevol zou zijn, dat is het ze ker wel. Maar de criteria voor de ster van Beter Leven zijn scherper. Er zit een uitgebreid systeem van borging achter." Wil een visproducent een ster verdie nen, dan moet met het voer voor de vissen, leefruimte, lichtregiem, wa terkwaliteit en transport rekening zijn gehouden met het welzijn van de vis, vertelt Dorland. De criteria zijn sa men met wetenschappers opgesteld. Nu gaat de Dierenbescherming een systeem opzetten dat de kwaliteit van kweekvis met een ster ook kan wor den gecontroleerd. Pas daarna volgt overleg met de supermarkten om de ster te introduceren. Vis met een ster zal duurder worden betaald. „Het is de bedoeling dat een deel van de meerprijs terugvloeit naar de producent", zegt Van de Vis. De Dierenbescherming sluit niet uit dat vis in de toekomst nog meer sterren krijgt. Net als kip, rund en varken nu al hebben.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 93