3 y REIZEN 21 ^5^ Een foutje van de stratenmakers? Of een speling van de natuur? Het laatste blijkt het geval. Ons terras, aan de zuidzijde van de Grote Markt, ligt een stuk hoger dan dat van de overbu ren. Het is in Bergen op Zoom al duidelijk: we zitten op een 'steilrand', de Brabantse Wal. WAAR EN WAT ZATERDAG 8 JUNI 2013 H Zoet en zout van de Brabantse Wal Bergen op Zoom i door Edward Swier 1 3 J Voor wie wel eens echte ber gen heeft gezien, is het ni veauverschil op de Grote Markt in Bergen op Zoom er niet een om van te schrikken. Maar het valt op zijn minst op, prikkelt de benen én geest. Wat is de verklaring hiervoor? We zitten niet alleen geografisch, maar ook geologisch op een scheiding. Op de grens waar Brabant ophoudt en Zeeland begint, ligt een wal, een zoom. Juist, vandaar ook de benaming Bergen op Zoom. Feitelijk staan we op de vroegere oever, in de laatste ijstijd uitgesleten door de Schelde. De Zeeuwse klei reikte, na de reeds in de twaalfde eeuw begonnen inpoldering, tot hier. De opvallende hoogteverschillen manifeste ren zich in een noord-zuidlijn van de Bel gische grens via Ossendrecht, Woens- drecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot bij Steenbergen. Ze gaven wandelfanaat Rob Franssen de inspiratie voor een rond wandeling: de Brabantse Wal. Begin dit jaar werd het streekpad, mede dankzij een uitstekende bijbehorende gids, verkozen tot Wandelroute van het jaar. Het juryrap port noemt de steilranden 'één van de mooiste en interessantste fenomenen van Nederland'. Dat vonden de bewoners in de streek heel vroeger ook al. De verhoging gaf het gevoel van veiligheid. Rond de Grote Markt in Ber gen op Zoom zijn tal van Keltische en Ro meinse vondsten gedaan. De nederzetting groeide uit tot een markiezenstad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog weerstond de ves tingstad zelfs de Spaanse belegering. Nadat we het gezellige, bourgondische Ber gen op Zoom met zijn prachtige stadhuis, Markiezenhof en Gevangenpoort hebben verlaten, verbazen ook wij ons al snel over de soms flinke niveauverschillen. Hoog zien we vaak het schrale zand, lager ligt de vette klei. Hier is het zoet, daar is het zout. Hoge stuifduinen aan de 'achterkant' van de wal, eindeloos vlakke polders aan de westzijde, overal typisch Brabantse dorpjes met een flinke kerk en ouderwetse cafés. Het komt allemaal op je weg. Dankzij de gids van Wandelnet heb je de mogelijkheid letterlijk nog enkele zijpaden in te slaan. Het brengt ons bij Fort De Roo- vere, een vesting die Frederik Hendrik in 1628 ter verdediging van Bergen op Zoom liet bouwen. Ook hier werd handig gebruik gemaakt van de zandrug. Renovatie van de West-Brabantse Waterlinie vroeg heel veel geduld. Maar liefst 5.000 vrachtwagenladin gen zand werden in 2010 verzet. Omdat de eigenlijke route niet minder dan 112 kilometer meet, en daarmee te lang is om in een weekeindje te lopen, gaan we zo nu en dan een stukje met de streekbus. Als deze ons in Wouwse Plantage afzet, staan we oog in oog met het standbeeld De Hout hakker. Direct is ons de herkomst van deze dorpsnaam duidelijk. Al in het begin van de zestiende eeuw werden hier voor de houtkap bedoelde loofbomen geplant. Het is daarmee het oudste 'productiebos' van Nederland. Eenmaal weer uit de natuurlijke schaduw, lopen we over landbouwgebied in de rich ting van Huijbergen. Plots staan we op Bel gisch grondgebied. Een markante grens paal wijst ons erop. We zien geen verschil, en het maakt ons ook niets uit of we op Brabantse of Vlaamse keitjes lopen. Maar vroeger was dat wel anders. De Wilhelmie- ten, monniken die de nederzetting Huijber gen vormden en de aanvankelijk onher bergzame, moerassige heidegronden ont gonnen, vochten een felle strijd met de ab dij van Tongerlo. Het maakt dat de straat, volstrekt onlogisch, soms zomaar 15 meter over Belgisch grondgebied loopt. Hoewel de Wilhelmietenorde allang is op geheven, profiteren nog veel Nederlanders van hun ontwikkelingswerk. Op de door de monniken gevormde en verrijkte akkers rond Huijbergen is veel asperge- en aard beienteelt. Dit is geen A-, maar een AA-lo- catie. Aardbeien en asperges. Ze worden aangeprezen op handgeschreven bordjes en slordige aanplakbiljetten. De kwaliteit is echter uitzonderlijk goed. Wat wil je ook als ze net van het land komen. Dat het weer dit voorjaar duidelijk niet meewerkt, wordt ons snel duidelijk. De as pergestekers hebben amper wat te doen. Het witte goud houdt zich langer dan nor maal verscholen, slechts hier en daar ste ken de asperges hun kopjes boven het bed uit. Op 24 juni, Sint Jan, is het volgens tra ditie weer gedaan. De echte aspergeteler zal daarna niet meer oogsten. Aardbeien daarentegen zijn, mede dankzij de kassen, bijna het hele jaar leverbaar. Er was nog een derde A, van ansjovis, maar die is goeddeels uit de streek verdwenen. Slechts mondjesmaat worden deze visjes nog gevangen in de Oosterschelde. Diverse restaurants in Bergen op Zoom hebben de streekproducten gedrieën op de kaart staan. Met de nodige kilometers in de be nen laten we ons dat vanzelfsprekend sma ken. Ook dat is een hoogtepuntje. reageren? reizen@depersdienst.nl Vanuit Bergen op Zoom slingert het streekpad langs de Brabantse Wal, een zandplateau dat zich uitstrekt van de Belgische grens tot aan het vesting stadje Steenbergen. Via de oostelijke kant van de Bra bantse Wal vervolgt de wandelaar zijn route langs dorpjes als Wouw en Huij bergen, en de heide tot in België. Via het grensplaats- je Putte en Woensdrecht eindigt de route weer in Bergen op Zoom. De gids van Streekpad De Brabantse Wal is een uitga ve van Wandelnet en te be stellen via www.wandel- net.nl. De VW in Bergen op Zoom heeft ook de no dige exemplaren voorradig. Kosten: 16,90 euro. I grote fotoDe wandelroute leidt je kleine foto's van boven naar beneden: Zicht op Steenbergen. De gracht rond Fort De Roovere. Het stadhuis van Bergen op Zoom.1 fotoVSuzanné taman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 105