Feestje kassengebied bij Westdorpe Kleine lastenstijging Sluis Boek snel... 67 Laatste plaatsen! GroenLinks: respecteer groen in De Braakman stipreizen.nl («te) 1 22 ZEEUWS-VLAANDEREN PRIMEUR IN HAMME Brood- en aardappelautomaat bestaan al jaren in België. De eerste maaltijdautomaat is er nu ook. Éssi tot wel korting Vertrek vanaf Amsterdam! Zolang de voorraad strek I i-pers.huttoeslag slechtsio%W Costa neoRomantica***** HA m WESTDORPE - Het glastuinbouwge bied bij Westdorpe is positief in het nieuws. Paprikakwekerij De Westerschelde van de gebroeders Piet en Johan Reedijk is erin ge slaagd een milieucertificaat in de wacht te slepen: het certificaat 'mi lieukeur plantaardige producten be dekte teelt'. Gerjo Scheringa, directeur van te lerscoöperatie ZON fruit vege tables in Venlo, reikte het keur merk uit. De gebroeders Reedijk zien 'de prijs' als kroon op het werk dat zij bij Westdorpe heb ben verricht. Ze hadden al kweke rijen op de Hoekse Waard en openden ruim vier jaar geleden de vestiging in Zeeuws-Vlaande- ren, vlak voor de crisis losbarstte. Ze kozen voor Westdorpe, omdat ze daar gebruik kunnen maken van restwarmte en koolstofdioxi de (CO2) van kunstmestfabriek Yara. „Dit certificaat is de ultieme bevestiging van alles wat voor ons de reden was om hierheen te ko men", aldus Piet en Johan. Nog maar drie kassenbedrijven zijn bij Westdorpe gevestigd, sinds 2009. De crisis heeft tot nu toe verdere groei tegengehouden. Een echte door René Hoonhorst OOSTBURC - Ruimte om leuke din gen te doen, heeft de gemeente Sluis komend jaar niet. Maar B en W zijn er wel in geslaagd om voor genomen investeringen op de rol te houden en de burgers zoveel mogelijk te ontzien door de lasten stijging laag te houden. Dat bleek gisteren bij de presenta tie van de Jaarstukken 2012 en de Perspectievennota 2014-2017. De jaarrekening over 2012 sluit met een positief resultaat van 355.000 euro. En dan is Sluis er ook nog in geslaagd om de 7,5 ton waarvoor de gemeente garant stond bij de plannen voor de Euregiotuinen in één keer af te boeken. Er ligt welis waar ook nog een claim van ruim 3,7 ton vanwege het afblazen van alle plannen rondom de tuinen, maar het college acht de kans klein dat het gevraagde bedrag moet worden betaald. Bovendien beschikt de gemeente over een stevig weerstandsvermogen. Wethouder van financiën Conny Almekinders is niet in de positie cadeautjes uit te delen, ook al niet omdat het zeer onzeker is welke rijksbezuinigingen er nog aanko men. Almekinders benadrukt wel dat Sluis na moeilijke jaren weer financieel gezond is. „De cijfers en de vooruitzichten die we de af gelopen jaren presenteerden, heb ben we ook waargemaakt. Ook sla gen we er in voorgenomen grote investeringen, zoals die voor het gemeentelijk rioleringsplan, uit te voeren zonder dat de burgers on verwachte lastenverhogingen voor de kiezen krijgen. Sterker, de onroerendezaakbelasting stijgt volgend jaar slechts met drie in plaats van vier procent en de riool- heffing gaat pas in 2015 met de af gesproken 2,5 procent omhoog. De afvalstoffenheffing moet kos tendekkend zijn, heeft de gemeen teraad eerder vastgelegd. De pre cieze hoogte van die heffing volgt daarom later. Alle overige heffin gen stijgen met een ('laag ge schat') inflatiepercentage van 2,5 procent, kondigde de wethouder aan. De decentralisatie van onder meer jeugdzorg, passend onder wijs en extramurale begeleiding en het opheffen van sociale werk plaatsen zijn een jaar uitgesteld. Hoewel financiële gevolgen nog niet duidelijk zijn, verwacht het college de klus budgettair neu traal te kunnen klaren. De Costa neoRomantica is een bekend en geliefd cruiseschip in een geheel nieuw jasje! Dit 4-sterren-plus cruiseschip werd in de winter van 2011-2012 totaal verboirwd en gerenoveerd, waarmee een bedrag van maar liefst 100 miljoen euro gemoeid was! Maar het resultaat mag er absoluut zijn... Prachtige nieuwe en ultramoderne lounges, nieuwe decoratie, een extra restaurant (nu totaal 4) en een schitterend wellnessgedeelte van maar liefst 4.200 m2 groot Dankzij de stijlvolle inrichting in vooral zachte pasteltinten zult u zich al snel thuis voelen op de Costa neoRomantica. Daarnaast kunt u genieten van de uitgebreide bestaande faciliteiten zoals twee heerlijke zwembaden, diverse jacuzzi's, een uitgebreid casino, diverse (belastingvrije) winkels en zelfs een buitenbar, gebouwd als beachclub. Ook de kinderen zullen zich uitstekend vermaken. Zo is er een speciale kinderclub met o.a. een 'virtual World'! Als dat geen topschip is... Met een maximum van 1800 gasten is de Costa neoRomantica overigens geen 'megaschip', wat ervoor zorgt dat de intieme sfeer gewaarborgd blijft! Alle maaltijden tijdens deze cruises zijn inbegrepen. U kunt ook boeken op basis van All Inclusive, dus ook inclusief alle drankjes. I B'och, L^e/c ü:*pr5s Het is geen toeval meer, voor de derde keer op rij heeft Stip Reizen de 'over the top award' van Costa Cruises gewonnen! De award wordt toegekend op basis van topprestaties voor Costa Cruises in Nederland in 2012, 1 waaronder het grootste aantal verkochte cruises en de uitstekende samenwerking tussen beide bedrijven. Prijzen p.p verwerkt ii o.b.v. 2 pers. hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds 1 de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. boek on-line of bel met 020-66 22 222 (JJj) door Eugène Verstraeten HAMME - De bakker dicht? Of de groenteboer gesloten? Net op het moment dat je een brood of aard appelen nodig hebt? Dan heb je in Nederland pech gehad. Maar bij onze zuiderburen kun je de spul len dan gewoon uit een automaat halen. Je komt ze overal tegen, automa ten met brood, aardappelen, aard beien, toetjes, dranken, zelfs vlees waren. Ook in Hamme, want dat is een echte 'automatengemeen- te'. En nu hebben ze er als enige in Vlaanderen ook een automaat waar je complete maaltijden uit de muur kunt plukken. Bij restau rant Het Gulden Hoofd aan het Marktplein. Food Go noemt de familie Quintelier deze service, waarbij je kunt kiezen uit tien ver schillende gerechten. Thuis nog even vijf minuten in de magne tron en je kunt aanschuiven. De prijzen variëren van zes tot acht euro. De automaat staat prominent in het zicht aan het Marktplein en trekt dan ook veel bekijks van voorbijgangers. „We zijn het eni ge restaurant in Vlaanderen met een gerechtenautomaat", weet Carl Quintelier, die met zijn moe der Claudine de scepter in de keu ken zwaait. Vader Georges heeft de leiding in de zaak. Hoe kom je op het idee voor zo'n gerechtenautomaat? „Mijn ouders wonen aan zee, in Middelkerke. Ze rijden elke dag op en neer naar Hamme", voert Carl het woord. „Als ze laat thuis komen, hebben ze meestal honger, maar alle res taurants zijn dan gesloten. Je kunt nergens meer terecht, behal ve in een frituur of pitazaak. Lek ker, maar niet elke dag." Hetzelfde probleem geldt natuur lijk ook voor de klanten van Het Gulden Hoofd. Als de zaak geslo ten is, kunnen ze 's avonds en 's nachts in Hamme ook nergens meer terecht voor een warme maaltijd. Vader Quintelier is toen eens gaan nadenken. Als je dran ken en bekertjes yoghurt uit een automaat kunt halen, waarom dan geen complete gerechten? Het idee voor de automaat was ge boren. Carl: „We waren er daar mee nog niet. Allereerst moet je natuurlijk een geschikte automaat vinden en nadenken over het ver pakkingsmateriaal. En de kosten spelen ook een belangrijke rol." Er ging een jaar voorbij voordat de eerste gerechtenautomaat van Vlaanderen dit voorjaar in ge bruik kon worden genomen. „Al les bij elkaar een investering van zo'n 12.000 euro. Dat geef je niet zomaar even uit." Hongerige inwoners van Hamme kunnen nu zeven dagen per week, 24 uur per dag een maaltijd uit de muur halen. Ze kunnen kie zen uit tien verschillende gerech ten: vis, vlees, pasta, vegetarisch. Regelmatig verandert de 'kaart' en er is ook een dagschotel. Als wij op bezoek zijn, is dat 'frican- don met krieken', wat er smake lijk uit ziet. Maar ook gerechten als fricassé met gratin, tongrol met puree, varkenshaasje met gra tin, kipfilet met rijst en curry, spa ghetti bolognese en lasagne staan klaar in de automaat. Carl: „We laten de keuze ook een beetje afhangen van het seizoen en het weer. Op warme dagen doen we er ook een paar koude schotels bij." Na bereiding worden de maaltij den versneld afgekoeld, verpakt en vacuüm gesealed. Voordat ze in de automaat gaan, worden ze voorzien van een label dat de in- door Wout Bareman TERNEUZEN - De nieuwe eigenaar van De Braakman, de Brabantse Oostappen Groep, moet meer reke ning houden met de aanwezigheid van de ecologische hoofdstructuur in het gebied. Het Terneuzense raadslid Peter Clijsen (GroenLinks) maakt zich zorgen over de manier waarop de eigenaar tot nu toe met het groen op het vakantie-eiland is omge sprongen. Er zijn honderden vol groeide bomen en struiken ge kapt, nota bene in het broedsei- zoen. Volgens Clijsen is dat in strijd met de Flora- en Faunawet. Het raadslid constateert ook dat chalets dreigen te worden ge plaatst op percelen die onderdeel vormen van de ecologische zone. Hij maakt zich verder zorgen over het afschuiven van een deel van de kreekoever, compleet met riet kragen. Net als over het handha ven van het zogenoemde winter- regime dat overwinterende water vogels beschermt. Volgens wethouder Pim Broek- huysen (recreatie) heeft de nieu we eigenaar de regels tot nu toe voor een belangrijk deel gerespec teerd. En waar dat niet gebeurde, greep de gemeente in, zegt hij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 60