Feestje kassengebied bij Westdorpe
Kleine lastenstijging Sluis
Boek snel...
67
Laatste plaatsen!
GroenLinks: respecteer
groen in De Braakman
stipreizen.nl («te) 1
22 ZEEUWS-VLAANDEREN
PRIMEUR IN HAMME
Brood- en aardappelautomaat
bestaan al jaren in België. De eerste
maaltijdautomaat is er nu ook.
Éssi
tot wel
korting
Vertrek vanaf
Amsterdam!
Zolang de
voorraad strek
I i-pers.huttoeslag
slechtsio%W
Costa neoRomantica*****
HA
m
WESTDORPE - Het glastuinbouwge
bied bij Westdorpe is positief in
het nieuws. Paprikakwekerij De
Westerschelde van de gebroeders
Piet en Johan Reedijk is erin ge
slaagd een milieucertificaat in de
wacht te slepen: het certificaat 'mi
lieukeur plantaardige producten be
dekte teelt'.
Gerjo Scheringa, directeur van te
lerscoöperatie ZON fruit vege
tables in Venlo, reikte het keur
merk uit. De gebroeders Reedijk
zien 'de prijs' als kroon op het
werk dat zij bij Westdorpe heb
ben verricht. Ze hadden al kweke
rijen op de Hoekse Waard en
openden ruim vier jaar geleden
de vestiging in Zeeuws-Vlaande-
ren, vlak voor de crisis losbarstte.
Ze kozen voor Westdorpe, omdat
ze daar gebruik kunnen maken
van restwarmte en koolstofdioxi
de (CO2) van kunstmestfabriek
Yara. „Dit certificaat is de ultieme
bevestiging van alles wat voor ons
de reden was om hierheen te ko
men", aldus Piet en Johan.
Nog maar drie kassenbedrijven
zijn bij Westdorpe gevestigd,
sinds 2009. De crisis heeft tot nu
toe verdere groei tegengehouden.
Een echte
door René Hoonhorst
OOSTBURC - Ruimte om leuke din
gen te doen, heeft de gemeente
Sluis komend jaar niet. Maar B en
W zijn er wel in geslaagd om voor
genomen investeringen op de rol
te houden en de burgers zoveel
mogelijk te ontzien door de lasten
stijging laag te houden.
Dat bleek gisteren bij de presenta
tie van de Jaarstukken 2012 en de
Perspectievennota 2014-2017. De
jaarrekening over 2012 sluit met
een positief resultaat van 355.000
euro. En dan is Sluis er ook nog in
geslaagd om de 7,5 ton waarvoor
de gemeente garant stond bij de
plannen voor de Euregiotuinen in
één keer af te boeken. Er ligt welis
waar ook nog een claim van ruim
3,7 ton vanwege het afblazen van
alle plannen rondom de tuinen,
maar het college acht de kans
klein dat het gevraagde bedrag
moet worden betaald. Bovendien
beschikt de gemeente over een
stevig weerstandsvermogen.
Wethouder van financiën Conny
Almekinders is niet in de positie
cadeautjes uit te delen, ook al niet
omdat het zeer onzeker is welke
rijksbezuinigingen er nog aanko
men. Almekinders benadrukt wel
dat Sluis na moeilijke jaren weer
financieel gezond is. „De cijfers
en de vooruitzichten die we de af
gelopen jaren presenteerden, heb
ben we ook waargemaakt. Ook sla
gen we er in voorgenomen grote
investeringen, zoals die voor het
gemeentelijk rioleringsplan, uit te
voeren zonder dat de burgers on
verwachte lastenverhogingen
voor de kiezen krijgen. Sterker, de
onroerendezaakbelasting stijgt
volgend jaar slechts met drie in
plaats van vier procent en de riool-
heffing gaat pas in 2015 met de af
gesproken 2,5 procent omhoog.
De afvalstoffenheffing moet kos
tendekkend zijn, heeft de gemeen
teraad eerder vastgelegd. De pre
cieze hoogte van die heffing volgt
daarom later. Alle overige heffin
gen stijgen met een ('laag ge
schat') inflatiepercentage van 2,5
procent, kondigde de wethouder
aan.
De decentralisatie van onder
meer jeugdzorg, passend onder
wijs en extramurale begeleiding
en het opheffen van sociale werk
plaatsen zijn een jaar uitgesteld.
Hoewel financiële gevolgen nog
niet duidelijk zijn, verwacht het
college de klus budgettair neu
traal te kunnen klaren.
De Costa neoRomantica is een bekend en geliefd cruiseschip in een geheel nieuw jasje! Dit
4-sterren-plus cruiseschip werd in de winter van 2011-2012 totaal verboirwd en
gerenoveerd, waarmee een bedrag van maar liefst 100 miljoen euro gemoeid was! Maar
het resultaat mag er absoluut zijn... Prachtige nieuwe en ultramoderne lounges, nieuwe
decoratie, een extra restaurant (nu totaal 4) en een schitterend wellnessgedeelte van maar
liefst 4.200 m2 groot Dankzij de stijlvolle inrichting in vooral zachte pasteltinten zult u zich
al snel thuis voelen op de Costa neoRomantica.
Daarnaast kunt u genieten van de uitgebreide bestaande faciliteiten zoals twee heerlijke
zwembaden, diverse jacuzzi's, een uitgebreid casino, diverse (belastingvrije) winkels en
zelfs een buitenbar, gebouwd als beachclub. Ook de kinderen zullen zich uitstekend
vermaken. Zo is er een speciale kinderclub met o.a. een 'virtual World'! Als dat geen
topschip is... Met een maximum van 1800 gasten is de Costa neoRomantica overigens
geen 'megaschip', wat ervoor zorgt dat de intieme sfeer gewaarborgd blijft!
Alle maaltijden tijdens deze cruises zijn inbegrepen. U kunt ook boeken op basis
van All Inclusive, dus ook inclusief alle drankjes.
I
B'och,
L^e/c
ü:*pr5s
Het is geen toeval meer, voor de derde keer op rij heeft
Stip Reizen de 'over the top award' van Costa Cruises
gewonnen! De award wordt toegekend op basis van
topprestaties voor Costa Cruises in Nederland in 2012,
1 waaronder het grootste aantal verkochte cruises en de
uitstekende samenwerking tussen beide bedrijven.
Prijzen p.p
verwerkt ii
o.b.v. 2 pers. hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds
1 de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.
boek on-line of bel met 020-66 22 222 (JJj)
door Eugène Verstraeten
HAMME - De bakker dicht? Of de
groenteboer gesloten? Net op het
moment dat je een brood of aard
appelen nodig hebt? Dan heb je in
Nederland pech gehad. Maar bij
onze zuiderburen kun je de spul
len dan gewoon uit een automaat
halen.
Je komt ze overal tegen, automa
ten met brood, aardappelen, aard
beien, toetjes, dranken, zelfs vlees
waren. Ook in Hamme, want dat
is een echte 'automatengemeen-
te'. En nu hebben ze er als enige
in Vlaanderen ook een automaat
waar je complete maaltijden uit
de muur kunt plukken. Bij restau
rant Het Gulden Hoofd aan het
Marktplein. Food Go noemt de
familie Quintelier deze service,
waarbij je kunt kiezen uit tien ver
schillende gerechten. Thuis nog
even vijf minuten in de magne
tron en je kunt aanschuiven. De
prijzen variëren van zes tot acht
euro.
De automaat staat prominent in
het zicht aan het Marktplein en
trekt dan ook veel bekijks van
voorbijgangers. „We zijn het eni
ge restaurant in Vlaanderen met
een gerechtenautomaat", weet
Carl Quintelier, die met zijn moe
der Claudine de scepter in de keu
ken zwaait. Vader Georges heeft
de leiding in de zaak.
Hoe kom je op het idee voor zo'n
gerechtenautomaat? „Mijn ouders
wonen aan zee, in Middelkerke.
Ze rijden elke dag op en neer naar
Hamme", voert Carl het woord.
„Als ze laat thuis komen, hebben
ze meestal honger, maar alle res
taurants zijn dan gesloten. Je
kunt nergens meer terecht, behal
ve in een frituur of pitazaak. Lek
ker, maar niet elke dag."
Hetzelfde probleem geldt natuur
lijk ook voor de klanten van Het
Gulden Hoofd. Als de zaak geslo
ten is, kunnen ze 's avonds en 's
nachts in Hamme ook nergens
meer terecht voor een warme
maaltijd. Vader Quintelier is toen
eens gaan nadenken. Als je dran
ken en bekertjes yoghurt uit een
automaat kunt halen, waarom
dan geen complete gerechten?
Het idee voor de automaat was ge
boren. Carl: „We waren er daar
mee nog niet. Allereerst moet je
natuurlijk een geschikte automaat
vinden en nadenken over het ver
pakkingsmateriaal. En de kosten
spelen ook een belangrijke rol."
Er ging een jaar voorbij voordat
de eerste gerechtenautomaat van
Vlaanderen dit voorjaar in ge
bruik kon worden genomen. „Al
les bij elkaar een investering van
zo'n 12.000 euro. Dat geef je niet
zomaar even uit."
Hongerige inwoners van Hamme
kunnen nu zeven dagen per
week, 24 uur per dag een maaltijd
uit de muur halen. Ze kunnen kie
zen uit tien verschillende gerech
ten: vis, vlees, pasta, vegetarisch.
Regelmatig verandert de 'kaart'
en er is ook een dagschotel. Als
wij op bezoek zijn, is dat 'frican-
don met krieken', wat er smake
lijk uit ziet. Maar ook gerechten
als fricassé met gratin, tongrol
met puree, varkenshaasje met gra
tin, kipfilet met rijst en curry, spa
ghetti bolognese en lasagne staan
klaar in de automaat.
Carl: „We laten de keuze ook een
beetje afhangen van het seizoen
en het weer. Op warme dagen
doen we er ook een paar koude
schotels bij."
Na bereiding worden de maaltij
den versneld afgekoeld, verpakt
en vacuüm gesealed. Voordat ze
in de automaat gaan, worden ze
voorzien van een label dat de in-
door Wout Bareman
TERNEUZEN - De nieuwe eigenaar
van De Braakman, de Brabantse
Oostappen Groep, moet meer reke
ning houden met de aanwezigheid
van de ecologische hoofdstructuur
in het gebied.
Het Terneuzense raadslid Peter
Clijsen (GroenLinks) maakt zich
zorgen over de manier waarop de
eigenaar tot nu toe met het groen
op het vakantie-eiland is omge
sprongen. Er zijn honderden vol
groeide bomen en struiken ge
kapt, nota bene in het broedsei-
zoen. Volgens Clijsen is dat in
strijd met de Flora- en Faunawet.
Het raadslid constateert ook dat
chalets dreigen te worden ge
plaatst op percelen die onderdeel
vormen van de ecologische zone.
Hij maakt zich verder zorgen over
het afschuiven van een deel van
de kreekoever, compleet met riet
kragen. Net als over het handha
ven van het zogenoemde winter-
regime dat overwinterende water
vogels beschermt.
Volgens wethouder Pim Broek-
huysen (recreatie) heeft de nieu
we eigenaar de regels tot nu toe
voor een belangrijk deel gerespec
teerd. En waar dat niet gebeurde,
greep de gemeente in, zegt hij.