De tijd van de tomaat als Wasserbombe is definitief voorbij. Tegenwoordig heeft de consument keus uit vele smakelijke soorten. Met dank aan de wetenschap. 14 SPECTRUM wetenschap door Peter de Jaeger proeft de tomaat waterachtig. Veel sui ker en weinig zuur, zoals bij een over rijpe tomaat, leiden tot een laffe, flau we smaak. Terwijl minder suiker en veel zuur een scherpe smaak oplevert. Verkerke: „Het gaat erom dat een to maat een goede bite heeft, sappig, zoetzuur en aromatisch is. Zoet en zuur moeten hoog én in evenwicht zijn. „Als je een topsmaak wilt, kom je terecht bij de kleine tomaatjes. Stel regel is: hoe kleiner de tomaat, hoe lekkerder", zegt Verkerke. De honing- tomaat, ter grootte van een cherryto- maat, is volgens de onderzoeker „een parel in de kroon van de diversifica tie". De teler kan de smaak beïnvloe den via voeding aan de plant. Een ho gere dosis aan voedingszouten levert meer suikers en zuren op in de to maat en leidt tot smaakvollere toma ten. De tomaat wordt bovendien sap piger en minder melig. Nadeel is even wel dat de productie iets daalt en klei nere vruchten ontstaan. TXiinders streven ernaar de smaak het hele jaar door op hetzelfde niveau te houden. Verkerke: „Er is vakman schap nodig om tussen eind maart en eind november een constant hoog ni veau neer te zetten. De eerste en laat ste trossen zijn het moeilijkste". Overigens is niet alleen de zoet-zuur- verhouding bepalend voor hoe smake lijk we een tomaat vinden. Het gaat volgens Verkerke ook om het 'mond- gevoel' van de tomaat. „Zo kan een vrucht met een behoorlijk suikerge halte toch minder worden gewaar deerd als de tomaat bijvoorbeeld erg melig of te hard is of een taaie schil heeft. Via de samenstelling van de voedingsoplossing kan het 'mondge- voel' worden veranderd. Door wat extra zout komt de zoetheid van de to maat beter tot zijn recht. Bijkomend nadeel is dat de tomaat iets zachter wordt. Iets meer kalium leidt tot een zuurder product, maar verhoogt de kans op neusrot, zwarte plekken aan de onderkant. Uitgebalanceerde voe ding is dus erg belangrijk". Naast voeding zijn er ook speciale teeltmaatregelen in de kas die de kwa liteit kunnen beïnvloeden. Een ruim ere afstand tussen de planten geeft meer licht, waardoor de tomaat niet al leen grover maar ook zoeter wordt. De suikerproductie hangt af van de lichtintensiteit. Niet voor niets is een tomaat in de zomer zoeter dan in het vroege voorjaar. Minder blad plukken geeft eveneens een betere smaak. Nor maal worden bladeren boven een rij pere tros weggenomen om makkelij ker te kunnen oogsten. Het gevolg is echter dat de plant minder suikers aanmaakt. De mate van rijping telt ook mee, al dus Verkerke: „Het zuurgehalte wordt tijdens de groei opgebouwd en be reikt een maximum rond het mo ment van eerste kleuring. Bij cherryto- maten neemt het suikergehalte tij dens de kleuring echter nog toe. Daar om moeten cherrytomaten beslist rood worden geplukt. Maar ook ande re rassen worden tegenwoordig volle dig 'doorgekleurd' geoogst, omdat ze in trossen worden geknipt en niet meer als losse vruchten worden ver kocht, zoals voorheen." ©reageren? spectrum@depersdienst.nl vorm en smaak. „Er is in de loop der jaren een veel heid aan types ontstaan, zodat de con sument nu kan kiezen voor zeer smaakvolle tomaten. Luisteren naar de consument staat centraal in ons on derzoek", zegt Wouter Verkerke, on derzoeker bij Wageningen UR Glas tuinbouw. Zo konden tuinders twintig jaar gel den kiezen uit twintig cultivars. Dat zijn er nu meer dan honderd. Een veel geteeld standaardras is Komeet, een grof tussentype. De consument kan tegenwoordig een keuze maken voor een kleinere cocktailtomaat, een cherry tomaat, een gestreepte tijgerto maat of een gele tomaat. Er zijn aller lei merknamen gekomen: Tasty Tom, Snoeptomaatjes en de Honingtomaat zijn de bekendste. Sinds kort ligt ook de Anti-kliedertomaat in de winkel, speciaal voor op brood, op hambur gers en in wraps. Bij het aansnijden spat er geen sap uit en bij het happen in een broodje gezond sijpelt geen sap langs de mondhoeken. Voor de bepaling van de smaak maakt 'Wageningen' gebruik van twee proef- panels. De ene groep bestaat uit een doorsnee van consumenten die een cijfer geven voor hoe lekker ze de to maat vinden. Een expertpanel geeft vervolgens punten voor verschillende smaakaspecten als meligheid, stevig heid, taaiheid van de schil en sappig heid, maar ook voor aroma, zoetheid en zuurheid. Verkerke: „De meeste consumenten willen een zoete, aroma tische tomaat." De smaak is afhankelijk van de samen stelling van de tomaat. De vrucht be vat 5 tot 7 procent droge stof, de rest is water. De droge stof bestaat vervol gens weer voor de helft uit suikers, 9 procent appelzuur en 4 procent ci troenzuur. De overige bestanddelen zijn aminozuren, zouten en minera len. Elke tomaat bevat meer dan 400 aromatische stoffen, maar toch be slaan die niet meer dan 0,1 procent. De smaak van een tomaat wordt be paald door het niveau en de verhou ding tussen zoet en zuur, ontdekte de Amerikaan Alan Stevens al in de jaren zeventig. Als beide gehaltes laag zijn, In de jaren negentig lieten de Duitsers onze tomaten, die ze bestempelden als Wasser- bomben, massaal links liggen. Deze tomatencrisis zette de smaak weer hoog op de agen da en gaf een enorme impuls aan veredeling en ontwikkeling van tomaten die zich onderscheiden door

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 98