PZC Het wordt een spannende nacht... Wie bakt de smeuïgste cake en het knapperigste brood? Omroep Max gaat op zoek naar de beste thuisbakker van Nederland. In Engeland veroorzaakte het programma een bakhype. KIJKTIP ZATERDAG 23.18 UUR door Rivka Groenier n Engeland is The great British bake off al drie jaar op een rij een enorme hit. De finale van het derde seizoen trok maar liefst 7,2 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken pro gramma van BBC 2 van de afgelopen zes jaar. Verbijsterende cijfers voor een programma waarin het bakken van ca kes, koekjes, broden en taarten centraal staat. De wedstrijd, die werd onderschei den met de prestigieuze tv-prijs Gouden Roos, wordt aan de overkant van het ka naal gezien als de hoofdverantwoordelijke van een bakhype. In de door Martine Bijl gepresenteerde Ne derlandse variant Heel Holland bakt strij den tien kandidaten om de titel 'beste thuisbakker van Nederland'. Doodgewone mensen met een gedeelde passie voor bak ken. Zoals verpleegkundige Rutger (26), die regelmatig wakker wordt met zijn neus nog in een kookboek. En Annelies (28), die zo veel bakt, dat haar vriend 10 kilo aan kwam. Of Jolanda (51), die een bakhuisje in haar tuin liet bouwen voor haar broodbak hobby. Co-assistent Georges bakte op zijn 7e zijn eerste taart. Of de wedstrijd ook Nederlanders beweegt massaal de oven te gaan voorverwarmen, is koffiedik kijken. Als het aan Max-baas Jan Slagter ligt, natuurlijk wel: „We hebben hier toch een zeer rijke baktraditie, van Fries suikerbrood tot Brabantse worsten broodjes. Uiteindelijk willen we heel Ne derland aan het bakken krijgen." Aan de kandidaten zal het niet liggen, stelt jurylid Janny van der Heijden, een succes volle kookboekenschrijfster, die ook de le zers van deze krant dagelijks een recept voorschotelt. Zij viel tijdens de opnames steil achterover. „In de Engelse serie wordt waanzinnig goed gebakken. Het was na tuurlijk spannend of dat niveau ook in Ne derland te vinden is. Maar ik denk dat we trots mogen zijn." Dat er zo veel talent voorhanden is, ligt vol gens haar deels aan het veranderende ima go van bakken. „Bakken werd jaren gezien als een tuttige bezigheid, maar dat gevoel is er al een tijdje vanaf. Je ziet het zelfs te rug in het straatbeeld. In mijn woonplaats Haarlem zijn er de afgelopen twee jaar al twee nieuwe winkels bij gekomen, puur ge richt op bakartikelen." Het programma lift niet mee op de huidige cupcake-rage, stelt Van der Heijden. „Dit overstijgt het cupcake-niveau. Ik was stom Media De Echte Thuisbakker Janny van der Heijden, succesvol kookboekenschrijfster, is een van de juryleden van bakwedstrijd Heel Holland bakt. „Ik heb nog nooit zo veel zoetigheid gegeten als de afgelopen tijd. Maar ik denk dat we trots mogen zijn." foto's Victor Arnolds verbaasd over de creativiteit. Waar halen ze het vandaan? Zelfs de jonge kandidaten hebben er al heel wat bakkilometers op zit ten. Verrassende smaakcombinaties, het lef om niet vast te houden aan recepten. Maar ook de klassiekers zitten er bij de meeste deelnemers goed in." Is er nog een verschil tussen de mannen en de vrouwen? „Niet echt, ze zijn aan elkaar gewaagd. De mannen zitten iets meer op de techniek, de vrouwen zijn wat meer be zig met het uiterlijk van het eindresultaat." Het programma verschilt volgens haar we zenlijk van de kookshows die de kijker de laatste jaren om de oren vliegen. „Sowieso is er een groot verschil tussen koken en bakken. Bij koken kun je tijdens het hele proces nog alle kanten op. Een saus proe ven, in laten koken, nog wat ingrediënten toevoegen, je kunt de smaak op allerlei ma nieren beïnvloeden. Als je bakt, dan houdt het op zodra je beslag de oven in gaat. Je kunt er dan niets meer aan doen." De opnames in het idyllische Kasteel Broekhuizen in Leersum waren wel heel slecht voor haar heupen, lacht Van der Heij den. „Als mensen zo veel moeite hebben gedaan, dan neem je natuurlijk geen mui zenhapje. Ik heb nog nooit zo veel zoetig heid gegeten als de afgelopen tijd." Ach, gedeelde smart is halve smart; ze ju reert de kandidaten gelukkig samen met meesterpatissier Robèrt van Beekhoven. Ze proeven allebei, maar verder is hun taakver deling duidelijk. „Hij heeft een waanzinni ge vakkennis. Ik zit meer aan de kant van de amateurbakker en heb daardoor iets meer begrip voor de kandidaten als ze een techniek niet kennen. We sabelen nie mand neer. Iedereen die graag bakt, weet: het is al erg genoeg als een baksel mislukt, dat hoefje er niet nog eens in te wrijven." In de eerste aflevering maakt de kijker ken nis met Annelies, Emma, Erna, Georges, Evert, Jolanda, Matthieu, Narcis, Rutger en Ruth. Ze krijgen de opdracht madeleines, een tulband en een koningscake te maken. Elke aflevering valt één kandidaat af, tot de finale met de drie overgebleven beste bak kers. Verfrissend: voor de winnaar wacht géén culinaire hoofdprijs; de thuisbakkers strijden puur om de eer. Voor kijkers die worden aangestoken door het bakvirus: de recepten zijn na de uitzending te vinden op www.heelhollandbakt.nl Heel Holland bakt Vanaf woensdag 5 juni, Nederland 1, 20.30 uur. ©reageren? mediaredactie@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 109