PZC
Het wordt een
spannende nacht...
Wie bakt de smeuïgste cake en het knapperigste brood? Omroep Max gaat op zoek naar de
beste thuisbakker van Nederland. In Engeland veroorzaakte het programma een bakhype.
KIJKTIP
ZATERDAG 23.18 UUR
door Rivka Groenier
n Engeland is The great British bake
off al drie jaar op een rij een enorme
hit. De finale van het derde seizoen
trok maar liefst 7,2 miljoen kijkers en
was daarmee het best bekeken pro
gramma van BBC 2 van de afgelopen
zes jaar. Verbijsterende cijfers voor
een programma waarin het bakken van ca
kes, koekjes, broden en taarten centraal
staat. De wedstrijd, die werd onderschei
den met de prestigieuze tv-prijs Gouden
Roos, wordt aan de overkant van het ka
naal gezien als de hoofdverantwoordelijke
van een bakhype.
In de door Martine Bijl gepresenteerde Ne
derlandse variant Heel Holland bakt strij
den tien kandidaten om de titel 'beste
thuisbakker van Nederland'. Doodgewone
mensen met een gedeelde passie voor bak
ken. Zoals verpleegkundige Rutger (26),
die regelmatig wakker wordt met zijn neus
nog in een kookboek. En Annelies (28), die
zo veel bakt, dat haar vriend 10 kilo aan
kwam. Of Jolanda (51), die een bakhuisje in
haar tuin liet bouwen voor haar broodbak
hobby. Co-assistent Georges bakte op zijn
7e zijn eerste taart.
Of de wedstrijd ook Nederlanders beweegt
massaal de oven te gaan voorverwarmen, is
koffiedik kijken. Als het aan Max-baas Jan
Slagter ligt, natuurlijk wel: „We hebben
hier toch een zeer rijke baktraditie, van
Fries suikerbrood tot Brabantse worsten
broodjes. Uiteindelijk willen we heel Ne
derland aan het bakken krijgen."
Aan de kandidaten zal het niet liggen, stelt
jurylid Janny van der Heijden, een succes
volle kookboekenschrijfster, die ook de le
zers van deze krant dagelijks een recept
voorschotelt. Zij viel tijdens de opnames
steil achterover. „In de Engelse serie wordt
waanzinnig goed gebakken. Het was na
tuurlijk spannend of dat niveau ook in Ne
derland te vinden is. Maar ik denk dat we
trots mogen zijn."
Dat er zo veel talent voorhanden is, ligt vol
gens haar deels aan het veranderende ima
go van bakken. „Bakken werd jaren gezien
als een tuttige bezigheid, maar dat gevoel
is er al een tijdje vanaf. Je ziet het zelfs te
rug in het straatbeeld. In mijn woonplaats
Haarlem zijn er de afgelopen twee jaar al
twee nieuwe winkels bij gekomen, puur ge
richt op bakartikelen."
Het programma lift niet mee op de huidige
cupcake-rage, stelt Van der Heijden. „Dit
overstijgt het cupcake-niveau. Ik was stom
Media
De Echte Thuisbakker
Janny van der Heijden, succesvol kookboekenschrijfster, is een van de juryleden van bakwedstrijd Heel Holland bakt. „Ik heb nog nooit zo
veel zoetigheid gegeten als de afgelopen tijd. Maar ik denk dat we trots mogen zijn." foto's Victor Arnolds
verbaasd over de creativiteit. Waar halen ze
het vandaan? Zelfs de jonge kandidaten
hebben er al heel wat bakkilometers op zit
ten. Verrassende smaakcombinaties, het lef
om niet vast te houden aan recepten. Maar
ook de klassiekers zitten er bij de meeste
deelnemers goed in."
Is er nog een verschil tussen de mannen en
de vrouwen? „Niet echt, ze zijn aan elkaar
gewaagd. De mannen zitten iets meer op
de techniek, de vrouwen zijn wat meer be
zig met het uiterlijk van het eindresultaat."
Het programma verschilt volgens haar we
zenlijk van de kookshows die de kijker de
laatste jaren om de oren vliegen. „Sowieso
is er een groot verschil tussen koken en
bakken. Bij koken kun je tijdens het hele
proces nog alle kanten op. Een saus proe
ven, in laten koken, nog wat ingrediënten
toevoegen, je kunt de smaak op allerlei ma
nieren beïnvloeden. Als je bakt, dan houdt
het op zodra je beslag de oven in gaat. Je
kunt er dan niets meer aan doen."
De opnames in het idyllische Kasteel
Broekhuizen in Leersum waren wel heel
slecht voor haar heupen, lacht Van der Heij
den. „Als mensen zo veel moeite hebben
gedaan, dan neem je natuurlijk geen mui
zenhapje. Ik heb nog nooit zo veel zoetig
heid gegeten als de afgelopen tijd."
Ach, gedeelde smart is halve smart; ze ju
reert de kandidaten gelukkig samen met
meesterpatissier Robèrt van Beekhoven. Ze
proeven allebei, maar verder is hun taakver
deling duidelijk. „Hij heeft een waanzinni
ge vakkennis. Ik zit meer aan de kant van
de amateurbakker en heb daardoor iets
meer begrip voor de kandidaten als ze een
techniek niet kennen. We sabelen nie
mand neer. Iedereen die graag bakt, weet:
het is al erg genoeg als een baksel mislukt,
dat hoefje er niet nog eens in te wrijven."
In de eerste aflevering maakt de kijker ken
nis met Annelies, Emma, Erna, Georges,
Evert, Jolanda, Matthieu, Narcis, Rutger en
Ruth. Ze krijgen de opdracht madeleines,
een tulband en een koningscake te maken.
Elke aflevering valt één kandidaat af, tot de
finale met de drie overgebleven beste bak
kers. Verfrissend: voor de winnaar wacht
géén culinaire hoofdprijs; de thuisbakkers
strijden puur om de eer.
Voor kijkers die worden aangestoken door het
bakvirus: de recepten zijn na de uitzending te
vinden op www.heelhollandbakt.nl
Heel Holland bakt Vanaf woensdag 5 juni,
Nederland 1, 20.30 uur.
©reageren?
mediaredactie@depersdienst.nl