UIT 5
±-
KRUIDIGE LINZENSCHOTEL
DONDERDAC 30 MEI 2013
kerwijs niemand voor', 't Harts
remedie om zich toch aan het
maximum van twee glazen te
houden, is ontmoediging. Hij
mag van zichzelf alleen wijn drin
ken, als hij het zelfheeft gehaald,
op de fiets, in een dorp zeven ki
lometer verderop. 'Uitsluitend te
bereiken over een boomloze,
kaarsrechte weg langs een kaars
recht kanaal, waar je de wind al
tijd tegen hebt Hoe meer ik
drink, hoe vaker ik langs dat ka
naal moet\ We mogen als lezer
gerust denken dat er een steekje
aan hem loszit, maar dit staat
vast: 'Alle dikzakken die ik het af
gelopen jaar heb gesproken, drin
ken verbazend veel wijn.
Ook de meeste magere mensen
uit mijn kennissenkring trou
wens. Dus moet geconcludeerd
worden dat de aanleg om dik te
worden ongelijk verdeeld is'. Hij
houdt het erop dat de huidige
obesitasepidimie eerder te ma
ken heeft met te veel drinken
dan met te veel eten. 'Frisdran
ken, wijn en bier, dat zijn mis
schien de grootste boosdoeners'.
Wat bleef hangen, nadat ik het
Dovemansorendieet, af en toe
hikkend van de lach, in een adem
had uitgelezen? Dat ik toch eens
wat vaker quinoa en linzen moet
eten. Dat is namelijk aantoonbaar
goed voor je, en het is nog lekker
ook! Ik heb nog een heerlijk re
cept voor een kruidige linzen-
schotel. En daarmee maak ik ge
lijk de allergrootste fout, volgens
't Hart. Als je écht wilt afvallen,
moet je het eten vooral niet te
lekker maken. 'Anders eet je er
maar te veel van'.
Het wordt nooit wat, met mij.
Benodigdheden voor 4 personen: 300 gram gedroogde rode linzen; 2
eetlepels olie; 1 grote ui, gesnipperd; 1 rood pepertje, fijngesneden;
2 tenen knoflook; 1 eetlepel kerrie; 1 kleine winterwortel, in blokjes; 2
stengels bleekselderij, in maantjes, 50 gram spitskool, in reepjes; 1 liter
groentebouillon; 1 laurierblad; 5 kruidnagels, gekneusd; 1 theelepel kum-
mel; versgemalen peper en zout; 1 eetlepel citroensap; 2 lente-uitjes, in
ringetjes; 4 eetlepels Turkse yoghurt.
Bereidingswijze: verhit olie in grote pan of wok. Fruit rode peper en ui,
tot hij glazig ziet. Voeg knoflook en kerrie toe, roerbak 1 minuut, voeg
dan winterwortel en bleekselderij toe. Roerbak 5 minuten. Voeg groente
bouillon, kool, linzen, laurier, kummel en kruidnagel toe. Laat minimaal
30 minuten zachtjes pruttelen tot linzen bijna uit elkaar vallen. Proef,
breng op smaak met peper, zout en citroensap. Verwijder laurier en
kruidnagel, roer lente-ui erdoor en serveer in diepe kommen. Flinke le
pel Turkse (of Griekse) yoghurt in het midden. Lekker met Turks brood.
Schenk er koele Sauvignon Blanc bij (mag niet van 't Hart!)
Tip: restjes groenten over? Maak morgen groentesoep.
ste glas laten staan, dat lukt het
makkelijkst Maar ja, dat eerste
glas, daar waarschuwt begrijpelij
Karbonade a la De Tol.
eten
Jacky Hoogedeure voor De Tol.
foto's Mechteld Jansen
West Kraafjertpolderweg