UIT 5 ±- KRUIDIGE LINZENSCHOTEL DONDERDAC 30 MEI 2013 kerwijs niemand voor', 't Harts remedie om zich toch aan het maximum van twee glazen te houden, is ontmoediging. Hij mag van zichzelf alleen wijn drin ken, als hij het zelfheeft gehaald, op de fiets, in een dorp zeven ki lometer verderop. 'Uitsluitend te bereiken over een boomloze, kaarsrechte weg langs een kaars recht kanaal, waar je de wind al tijd tegen hebt Hoe meer ik drink, hoe vaker ik langs dat ka naal moet\ We mogen als lezer gerust denken dat er een steekje aan hem loszit, maar dit staat vast: 'Alle dikzakken die ik het af gelopen jaar heb gesproken, drin ken verbazend veel wijn. Ook de meeste magere mensen uit mijn kennissenkring trou wens. Dus moet geconcludeerd worden dat de aanleg om dik te worden ongelijk verdeeld is'. Hij houdt het erop dat de huidige obesitasepidimie eerder te ma ken heeft met te veel drinken dan met te veel eten. 'Frisdran ken, wijn en bier, dat zijn mis schien de grootste boosdoeners'. Wat bleef hangen, nadat ik het Dovemansorendieet, af en toe hikkend van de lach, in een adem had uitgelezen? Dat ik toch eens wat vaker quinoa en linzen moet eten. Dat is namelijk aantoonbaar goed voor je, en het is nog lekker ook! Ik heb nog een heerlijk re cept voor een kruidige linzen- schotel. En daarmee maak ik ge lijk de allergrootste fout, volgens 't Hart. Als je écht wilt afvallen, moet je het eten vooral niet te lekker maken. 'Anders eet je er maar te veel van'. Het wordt nooit wat, met mij. Benodigdheden voor 4 personen: 300 gram gedroogde rode linzen; 2 eetlepels olie; 1 grote ui, gesnipperd; 1 rood pepertje, fijngesneden; 2 tenen knoflook; 1 eetlepel kerrie; 1 kleine winterwortel, in blokjes; 2 stengels bleekselderij, in maantjes, 50 gram spitskool, in reepjes; 1 liter groentebouillon; 1 laurierblad; 5 kruidnagels, gekneusd; 1 theelepel kum- mel; versgemalen peper en zout; 1 eetlepel citroensap; 2 lente-uitjes, in ringetjes; 4 eetlepels Turkse yoghurt. Bereidingswijze: verhit olie in grote pan of wok. Fruit rode peper en ui, tot hij glazig ziet. Voeg knoflook en kerrie toe, roerbak 1 minuut, voeg dan winterwortel en bleekselderij toe. Roerbak 5 minuten. Voeg groente bouillon, kool, linzen, laurier, kummel en kruidnagel toe. Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen tot linzen bijna uit elkaar vallen. Proef, breng op smaak met peper, zout en citroensap. Verwijder laurier en kruidnagel, roer lente-ui erdoor en serveer in diepe kommen. Flinke le pel Turkse (of Griekse) yoghurt in het midden. Lekker met Turks brood. Schenk er koele Sauvignon Blanc bij (mag niet van 't Hart!) Tip: restjes groenten over? Maak morgen groentesoep. ste glas laten staan, dat lukt het makkelijkst Maar ja, dat eerste glas, daar waarschuwt begrijpelij Karbonade a la De Tol. eten Jacky Hoogedeure voor De Tol. foto's Mechteld Jansen West Kraafjertpolderweg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45