Beoordeling Dovemansorendieet 4 UIT KOKEN MET PUCK 3» Hij mag van zichzelf alleen wijn drinken, ais hij het zelf heeft gehaald, op de fiets De Tol is een ontmoe tingsplek, waar je je vrienden gerust mee naar toe kunt nemen. Dat hoorden we vooraf en we nemen de proef op de som. Deze zater dagavond schuiven we met vieren aan in het eetcafé aan de oude Rijksweg, de voorganger van de A58, waar gemoe delijkheid heerst. Puck Kerkhoven Komt dit als mosterd na de maaltijd? Ter wijl iedereen de mond vol heeft van het nieuwste Hol lywood Zone Dieet en de Voed- selzandloper (Dokter Frank is al weer uit. Sonja, welke Sonja?) kom ik aan met Het Dovemansoren dieet van Maarten 't Hart. Over de zin en onzin van gewichtsverlies. Verschenen in 2007, maar ik had tot nu toe nog niet de tijd gevon den om het te lezen. Ik ben niet zo van de dieetboeken, 'maar de ze is hilarisch', zo verzekerde een vriendin me. De schrijver/bioloog analyseert hoe hij het, ondanks zijn enorme eetlust, presteert om ook op ge vorderde leeftijd een 'schriel mannetje' te blijven. '1 meter 85, 76 kilo, geen sprake van een buik je of iets wat daarop lijkt.' Zijn moeder kookte vroeger on beschrijfelijk vies. De lust tot eten werd hem dus al vroeg ont nomen. De lezer wordt getrak teerd op beschrijvingen van haar naar schimmel smakende brood pap, en bleekgroen gesudderde andijviesnoL Voor wie het eens wil proberen, dit Dovemansorendieet, zijn hier een paar belangrijke ezelsbrugge tjes, op sinterklaasrijm gezet. Ex cuus voor het expliciete taalge bruik, ik citeer 't Hart, hè: -Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten. Niet ontberen maar laxeren. -Niets pleit tegen veel bewegen -Mijd suiker en zoetjes, laat staan alle toetjes -Alcohol rijmt op bol 'Alcohol is gemeen spul', ver klaart de schrijver, die het glas niet versmaadt. 'Als je je ferm voorneemt op een receptie of bij vrienden of gewoon maar thuis twee glazen te drinken, zie je dat voornemen al na het eerste glas in rook vervliegen. Dan denk je: wat ben ik toch een miezerige cal vinistische sukkel.... Dus neem je een tweede glas (dat was toch al je voornemen) en na dat twee de glas ben je aangenaam rozig en is het ongelofelijk moeilijk om een derde glas te laten staan... Wat je dus moet doen, is dat eer- Om een goed stuk vlees te eten De eigenaar van De Tol in Lewe- dorp begroet ons hartelijk, alsof hij ons al vaker in zijn zaak ge zien heeft. Maar dat kan niet, het is onze eerste keer. Jacky Hoogedeure, de eige naar, heeft nu eenmaal een vro lijke aard, waardoor we ons di rect op ons gemak voelen. De Tol, zo blijkt deze avond, is een laagdrempelig dorpscafé of eet huis waar je een 'goed stuk vlees kan eten'. Dat van dat goed stuk vlees, ho ren we van Hoogedeure zelf, als hij de kaart brengt. Hij is jaren lang slager geweest en weet hoe hij het vlees moet behandelen. „We serveren vlees dat op een ouderwetse manier geslacht is, waardoor bijvoorbeeld de karbo nade een wat rookachtige smaak krijgt. Daar komen mensen spe ciaal voor naar De Tol." Dat ont houden we. De inrichting van het eetcafé is aan de ruige kant, met een ge boende vloer en muren van ge metselde steentjes. Er staan don kerbruine simpele stoeltjes aan donkerbruine houten tafels. Aan een grote bar op de kop van het eetcafé zitten vermoedelijk vaste gasten die het weekeinde inlui den. De zaak is zomers opge sierd met grote gele namaakzon- nebloemen en een groen-gele versiering. We eten deze vrijdagavond met vieren bij De Tol. De kok heeft zo smakelijk over het vlees 'oude stijl' gepraat dat wij in elk geval de boerenkarbonade (13,- euro) zullen proberen. Maar we begin nen met de voorgerechten; een garnalencocktail (8,- euro), car paccio ossenhaas (8,- euro), een loempia (5,75 euro) en gerookte kalkoenfilet met mosterdsaus (7,- euro). Die loempia heeft niets met de Chinese naamgenoot te maken. Maar dat is ook de bedoeling van de keuken, waar naast lacky Hoogedeure, ook Fenna regelma tig de scepter zwaait. Zij hebben een eigenzinnige draai aan de loempia gegeven. De loempiavel len zijn krokant en met de verse, weliswaar iets te zachtgeworden groenten is de combinatie van De Tol wel zeer geslaagd. De keuken is gul, dat blijkt al uit de voorgerechten, zoals de car paccio en de geroosterde pijn boompitten. De malse gerookte kalkoenfilet wordt opgediend met mosterdsaus en de klassieke combinatie pakt goed uit. We vervolgen met een mixed grill'(16,- euro), stoofvlees (12,- euro), cajun-schotel van kip/kalkoen (11,50 euro) en de karbonade. De karbonade is groot en heeft een opvallend ste vige vetrand. Dat zie je niet vaak. De rooksmaak geeft het vlees een aparte smaak. Het is begrij pelijk dat er mensen zijn die spe ciaal naar De Tol gaan voor deze karbonade. Met de gewokte groenten is het een compleet ge heel. Het stoofvlees doet ouderwets aan, maar is wel erg gebonden. De smaak is goed, en het gerecht wordt met gekookte groenten als worteltjes, broccoli, bloem kool en gebakken paddenstoelen en uien geserveerd. De Cajun- schotel is pittig gekruid en het geschaafde vlees heeft veel weg van een shoarmaschotel. Dat is leuk gedaan. Bij de hoofdgerech ten worden gestoofde peertjes, gebakken aardappeltjes, friet (van eigen hand), een salade en mayonaise geserveerd. We sluiten af met een cho- codream, omdat een van de be standdelen, de arretjescake (6,- euro), onze nieuwsgierigheid prikkelt. De arretjescake is zelfge maakt en lijkt in de verte op een chocoprins. Het is een goede zet om jezelf te onderscheiden met gerechten die je zelden op ande re kaarten tegenkomt. Fenna, die niet alleen kok is, maar ook in de bediening helpt, legt nog uit dat De Tol met een kleine kaart begonnen is. Dat werd telkens meer, van een ge haktbal naar een uitgebreide kaart met variaties in de hoofdge rechten. De Tol is een aardige ontmoe tingsplek, waar veel dorpen ja loers op zullen zijn en je krijgt er waar voor je geld. We vragen nog naar de geschiedenis van het café. Lange tijd geleden was het een tolhuis aan Zuid-Beve- landse kant, waarvandaan naar het eiland Walcheren kon wor den gevaren. Jacky Hoogedeure is niet zo geïnteresseerd in vroe ger. Hij wil eerlijke gerechten serveren, die aardig geprijsd zijn. Daarin slagen ze bij De Tol. Eetcafé - pension De Tol, Tol- dijk 5 4456 NR Lewedorp. 0113612 442, Alle dagen van de week open, vanaf 16 uur. Met uitzondering van vrijdag en za terdag. Dan al vanaf 11.00 uur. Prijs-kwaliteit: Mogelijkheden voor ieders beurs. Entourage: Bediening: Aardig en snel en alle tijd voor je: pre cies wat je verwacht bij een eetcafé. Horen, zien en ruiken: De kaart van Zeeland was op de place- mats te zien. Daar blijf je op kijken. Conclusie: Een goede zaak voor een ongecompliceerde, eerlijke maaltijd, met een vleugje nostalgie. De gast zal zich hier niet snel alleen voelen. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. De Tol in Lewedorp, café, restaurant, pension.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44