'Handjes en voetjes' in
gips voor goede doel
Gratisentree!
Tijdelijk restaurant
in de Timmerfabriek
PZC
Gebouw O'Moda krijgt vorm
26 SCHOUWEN-DUIVELAND
HUISNAAM
Rotonde bij Toversluis
Schouwen-Duiveland kent veel
panden en boten met namen.
In deze serie worden ze verklaard.
NIEUWBOUW
Eigenlijk besefte ik pas
hoe bijzonder Zoutkeet is
toen ik er ging klussen
VeluwseBron
ZIERIKZEE - Het duurt nog zeker tot november tot het gebouw af is, maar de
contouren van O'Moda op Business Park Zierikzee worden al zichtbaar. Te
zien zijn twee gebouwen, die straks verbonden worden door een glazen sluf
ter. Het wordt een gebouw met veel glas. foto Dirk-Jan Gjeltema
SLUIS - Ter hoogte van de afslag
naar recreatiebedrijf Toversluis op
de Nieuwstraat in Sluis, kruising
met de Burgemeester Aernoudts-
weg, komt een rotonde. De ge
meente Sluis wil na de zomer be
ginnen met de aanleg. De grote
parkeerplaats bij Toversluis
wordt, met name op drukke da
gen, massaal gebruikt door dagjes
mensen die Sluis bezoeken. Dat le
vert drukte op voor de slagboom
van de parkeerplaats. Ook aan de
andere kant van de straat liggen
een paar kleinere parkeerplaatsen.
Verkeer loopt ter plaatse af en toe
vast, waardoor ook bewoners van
de naastgelegen wijk Groenevelt
moeite hebben hun huis te berei-
ken.
DOMBURG - Al tien jaar maakt een
Zuid-Limburgs atelier voor ouders
afdrukken van van de handjes en
voetjes van baby's in gips of edel
metaal.
Handjes Voetjes komt zaterdag
naar het strand van Domburg om
in het zand gipsen afdrukken te
maken. Voor vijf euro krijgen
ouders een afdruk die in het zand
gemaaktwordt. De opbrengst van
de actie gaat naar het Rode Kruis
en de strijd die deze organisatie
voert tegen babysterfte.
„We hebben voor Domburg geko
zen omdat die kustplaats toch iets
met kunst heeft. Dat aspect is
voor ons heel belangrijk", zegt
Therese Koetsenruijter. Ze komt
zaterdag met een clubje van vijf
tien mensen naar Zeeland. „Men
sen kunnen met het setje gips en
een maatbeker zelf de afdruk in
het zand maken. Maar we zijn
met genoeg mensen om ze te hel
pen als ze niet zelf met het gips
willen werken."
De groep is zaterdag tussen 11.00
en 17.00 uur te vinden op het
strand bij de overgang van de Ste
nen Toko.
De mensen van Handjes en Voet
jes zijn te herkennen aan een
blauw shirt met het roze logo van
het atelier.
www.methandjesenvoetjes.nl
Smeedijzeren
door Marijke Vael
ZIERIKZEE - De lijst van voormali
ge bewoners en hun beroep om
vat twee A-viertjes. Ze gaat dan
ook terug tot 1593, toen Jacob van
de Velde in de Zierikzeese Post-
straat het pand liet bouwen. 'Rent
meester van de 100e over Zierik
zee c.a.' staat achter zijn naam.
Dat dit een functie met status
was is 420 jaar later nog te zien
aan het huis en huisnaam De
Zoutkeet. „Zoutkeet symboliseert
de zoutwinning waarmee de stad
indertijd rijk werd. Dat zout werd
toen niet hier gewonnen, maar
aan de rand van de stad. De huis-
itaam geeft het belang daarvan
aan. Met de naam Zoutkeet werd
als het ware de rijkdom van Zie
rikzee op de gevel geplakt", lacht
Marc van de Riet. Zijn naam
prijkt onderaan de imposante rij
bewoners. 'Levensgenieter'
schreef Mare er achter want dat is
zijn levensmotto. Een van de din
gen waarvan de 44-jarige zeilin-
structeur kan genieten is het mo
numentale pand waarin hij op
groeide. „Als kind vond ik het
heel gewoon, maar nu prijs ik me
gelukkig dat ik in zo'n grote ruim
te mag wonen. Eigenlijk besef ik
pas hoe bijzonder het pand is
sinds ik er voor mijn moeder aan
ging klussen toen ik 25 jaar was."
Mare werd geboren in het
Zuid-Hollandse Zuidland waar
zijn ouders, Jon van de Riet en Ri
ta Tieleman, lesgaven op de lagere
school. Een jaar later verhuisde
het gezin naar Schouwen-Duive
land. „Mijn moeder is geboren in
Nieuwerkerk. Mijn vader was
kunstzinnig. Daarom reageerde
hij op een vacature van het Zierik
zeese Professor Zeeman Lyceum
voor een docent handvaardig
heid." Zo betrok het gezin in 1972
Marc van de Riet
de Zoutkeet die Jon van de Riet
kocht van mevrouw Westen-
dorp-Boerma, de weduwe van de
voormalige rector van het Zee
manlyceum.
Een monumentaal rijksmonu
ment vol authentieke elementen,
waaronder tinnen plafonds uit de
VOC-periode en een voordeur
die wordt geopend met een
smeedijzeren sleutel. „Als kind
sta je daar niet bij stil, evenmin
als bij de huisnaam. Toen er een
ANWB-bord op de gevel kwam
met woorden als patriciërswo
ning en Lodewijk XVl-stijl wilde
ik weten wat dat betekende, maar
veel ging mijn ene oor in en het
andere uit." Toch kreeg de CIOS-
student, die na zijn studie veel
reisde en vaak verhuisde, in de
loop van de tijd een steeds volledi
ger beeld van De Zoutkeet en
haar geschiedenis. „Je hoort wat,
je leest wat en komt tot het besef
dat het geen doorsnee huis is."
Ook persoonlijk werd het pand
Mare steeds dierbaarder. „Omdat
ik mijn jeugd hier doorbracht en
mijn ouders hier zijn overleden
zit er veel emotie aan het huis
vast." Daarom besloten zijn zus
en hij na het overlijden van hun
moeder het pand niet te verko
pen. Mare woont er met vriendin
Elzelien de Jong én met plezier.
„Ook omdat het een stukje Zierik
zeese historie vertegenwoordigt."
Huisnaam de Zoutkeet is verwerkt
in een smeedijzeren bovenlicht en
omgeven door goudkleurige versie
ringen. Die zijn symbolisch voor
de vroegere rijkdom van Zierik
zee.
l De monumentale voordeur is voor
zien van een middeleeuws slot dat
geopend wordt met een smeedijze
ren sleutel. Die is zo groot dat hij
dubbel geklapt kan worden om in
een jas- of broekzak te passen.
I Drie vertrekken van de Zoutkeet
zijn voorzien van een wit geschil
derd tinnen plafond waarvan de
onderdelen in de VOC periode
werden vervaardigd in Indië. Er
zijn o.a. Moren op afgebeeld.
ABONNEE
VOORDEEL
Knip hier uw spaarzegel uit!
Alstublieft! Een spaarzegel voor
uw gratis dagentree bij de Veluwse Bron.
Kijk voor meer informatie
www.pzc.nl/veluwsebron
PU» 6 OMSPANNÏNG
www.pzc.nl/veluwsebron
door Wendy Wagenmakers
VLISSINGEN - Maandenlang zijn drie
jonge koks met hun culinaire cam
per door Europa getrokken en de
ze zomer parkeren ze hem in de
Vlissingse Timmerfabriek.
Daar, op de begane grond van de
monumentale fabriek op het
Scheldeterrein, gaan ze onder de
noemer gastrovan in hun uitklap-
keuken bereiden wat ze tijdens
hun gastronomische trip hebben
opgestoken. „We zijn op zoek ge
gaan naar de oorsprong van ge
rechten", vertelt Olivier van der
Ree, één van de koks. „Als we een
streek binnen reden, keken we
eerst wat er groeit, om te begrij
pen waarom de bewoners eten
wat ze eten. Vervolgens gingen
we mét hen koken. Boeuf bourgig-
non bijvoorbeeld, dat wij als koks
regelmatig hebben bereid, hebben
we in de Bourgogne gemaakt bij
een koeienboer die ons mee de
velden in nam om het beste rund
uit de wei te kiezen. Als het dan
uiteindelijk op je bord ligt, be
grijp je waarom het gerecht een
klassieker is geworden."
Alles wat de jongens tijdens hun
trip hebben geleerd, brengen ze
in praktijk in hun tijdelijke restau
rant in de Timmerfabriek.