Parkeerterreinen kust naar hoogste bieder
Culinaire camper als tijdelijk
restaurant in de Timmerfabriek
WALCHEREN 27
I wanneer u een ruimte verlaat.
Kijk voor het laatste nieuws ook op:
www.pzc.nl
DELTA
I 11
W Om op uw elektriciteitsverbruik te besparen,
W kunt u wassen op een lagere temperatuur,
m buiten de was drogen en doet u het licht uit
Meer weten? www.DELTA.nl/stroombesparen
WOENSDAG 29 MEI 2013
H Het parkeerterrein bij kasteel Westhove in Oostkapeile is één van de zeventien kampeerterreinen langs de Walcherse en Noord-Bevelandse kust die met ingang van het volgend jaar door het wa
terschap worden verhuurd aan een commerciële exploitant. Dat is tegen het zere been van de gemeente Veere. Die vreest dat dit het 'toeristisch product' schaadt, foto Ruben Oreel
door Henk Postma
DOMBURG - Waterschap Schelde-
stromen heeft op Walcheren en
Noord-Beveland zijn zeventien ter
reinen voor betaald parkeren in de
aanbieding gedaan. De exploitatie
komt in handen van de hoogste bie
der. Dat is tegen het zere been van
de gemeente Veere die de meeste
van deze parkeerterreinen binnen
de grenzen heeft.
„Hiermee is bewust gekozen om
te kiezen voor financiën in plaats
van eenduidigheid in beleid en
versterking van het toeristisch
product", moppert Veere. Die ge
meente huurt en exploiteert mo
menteel nog zelf de parkeerterrei
nen van het waterschap langs de
Veerse kust. Als het aan het water
schap ligt is er volgend jaar één
(commerciële) huurder die de par
keerterreinen exploiteert. Behalve
in Veere liggen die terreinen voor
een deel ook in Vlissingen en
Noord-Beveland.
Het waterschap heeft Veere nog
wel uitgenodigd mee te bieden,
maar die gemeente bedankt voor
de eer. Deze vorm van aanbeste
den 'maakt het haast onmogelijk
om een goede aanbieding neer te
leggen en is ook niet in het be
lang van de doelen die we als ge
meente nastreven", zegt Veere.
De kans is nu groot dat een com
mercieel bedrijf de zeventien par
keerterreinen gaat exploiteren.
Dat zal dan slagbomen moeten
plaatsen, wil het geld kunnen in
nen, verwacht de Veerse wethou
der Jaap Melse. Want zo'n bedrijf
mag geen parkeerbonnen uit
schrijven. Hij betreurt dat het wa-
Als het aan Veere ligt, blijft
alles gewoon bij het oude,
zodat één parkeerbeleid
kan worden gevoerd.
terschap 'ondanks goed overleg,
voor deze route heeft gekozen'.
Als het aan Veere ligt blijft alles
gewoon bij het oude, zodat één
parkeerbeleid kan worden ge
voerd, zowel voor de gemeentelij
ke terreinen als die van het water
schap. „Hiermee kan een betere
spreiding van de parkeerdruk ont
staan." Eén van de voorwaarden
die het waterschap aan de nieuwe
huurder stelt is dat die ook zelf
het onderhoud verzorgt. Veere
ziet dat 'meer als last dan dat er
profijt uit kan worden gehaald'.
Bovendien: 'de gemeente zou dan
meer handelen als aannemer dan
als overheidsorgaan'. Sowieso
denkt Veere niet te kunnen opbie
den tegen commerciële partijen."
Door 'nee' te zeggen, loopt Veere
jaarlijks 100.000 euro mis aan par-
keergeld. Daar staat een besparing
tegenover op parkeerwachten. Al
met al verwacht Veere er jaarlijks
zo'n 40.000 euro bij in te schie
ten.
Waterschapsbestuurder Sophie
van 't Westeinde benadrukt dat
de nieuwe huurder niet mag af
wijken van de gemeentelijke par
keertarieven. De huuropbrengst
wordt volgens haar, net als nu, ge
stoken in beheer en onderhoud
van het Veerse Meer. Zij op haar
beurt betreurt dat Veere afhaakt.
Hoe kunt u gemakkelijk op uw
elektriciteitsverbruik besparen?
the multi-utility company
door Wendy Wagenmakers
VLISSINGEN - Maandenlang zijn drie
jonge koks met hun culinaire cam
per door Europa getrokken en de
ze zomer parkeren ze hem in de
Vlissingse Timmerfabriek.
Daar, op de begane grond van de
monumentale fabriek op het
Scheldeterrein, gaan ze onder de
noemer Gastrovan in hun uitklap-
keuken bereiden wat ze tijdens
hun gastronomische trip hebben
opgestoken. „We zijn op zoek ge
gaan naar de oorsprong van ge
rechten", vertelt Olivier van der
Ree, één van de koks. „Als we een
streek binnen reden, keken we
eerst wat er groeit, om te begrij
pen waarom de bewoners eten
wat ze eten. Vervolgens gingen
we mét hen koken. Boeuf bourgig-
non bijvoorbeeld, dat wij als koks
regelmatig hebben bereid, hebben
we in de Bourgogne gemaakt bij
een koeienboer die ons mee de vel
den in nam om het beste rund uit
de wei te kiezen. Als het dan uit
eindelijk op je bord ligt, begrijp je
waarom het gerecht een klassieker
is geworden." Van de reis en de
reeks streekgerechten die daaruit
voortkwam, verschijnt volgende
week een boek. Alles wat de jon
gens tijdens hun trip hebben ge
leerd, brengen ze in praktijk in
hun tijdelijke restaurant. Dat
strijkt deze zomer neer in de Tim
merfabriek. Vanaf 4 juli zeker vijf
weken lang, is de opzet, maar bij
succes en goedkeuring van de ge
meente Vlissingen misschien wel
langer. In het restaurant is ruimte
voor ongeveer vijftig gasten. Die
krijgen ook Zeeuwse streekgerech
ten voorgeschoteld, belooft Van
der Ree. „We zijn van plan stee
vast inkopen te doen op de vis
mijn van Vlissingen, maar telkens
weer wat anders te presenteren."
www.timmerfabriekvlissin-
gen.nl/restaurant