Parkeerterreinen kust naar hoogste bieder Culinaire camper als tijdelijk restaurant in de Timmerfabriek WALCHEREN 27 I wanneer u een ruimte verlaat. Kijk voor het laatste nieuws ook op: www.pzc.nl DELTA I 11 W Om op uw elektriciteitsverbruik te besparen, W kunt u wassen op een lagere temperatuur, m buiten de was drogen en doet u het licht uit Meer weten? www.DELTA.nl/stroombesparen WOENSDAG 29 MEI 2013 H Het parkeerterrein bij kasteel Westhove in Oostkapeile is één van de zeventien kampeerterreinen langs de Walcherse en Noord-Bevelandse kust die met ingang van het volgend jaar door het wa terschap worden verhuurd aan een commerciële exploitant. Dat is tegen het zere been van de gemeente Veere. Die vreest dat dit het 'toeristisch product' schaadt, foto Ruben Oreel door Henk Postma DOMBURG - Waterschap Schelde- stromen heeft op Walcheren en Noord-Beveland zijn zeventien ter reinen voor betaald parkeren in de aanbieding gedaan. De exploitatie komt in handen van de hoogste bie der. Dat is tegen het zere been van de gemeente Veere die de meeste van deze parkeerterreinen binnen de grenzen heeft. „Hiermee is bewust gekozen om te kiezen voor financiën in plaats van eenduidigheid in beleid en versterking van het toeristisch product", moppert Veere. Die ge meente huurt en exploiteert mo menteel nog zelf de parkeerterrei nen van het waterschap langs de Veerse kust. Als het aan het water schap ligt is er volgend jaar één (commerciële) huurder die de par keerterreinen exploiteert. Behalve in Veere liggen die terreinen voor een deel ook in Vlissingen en Noord-Beveland. Het waterschap heeft Veere nog wel uitgenodigd mee te bieden, maar die gemeente bedankt voor de eer. Deze vorm van aanbeste den 'maakt het haast onmogelijk om een goede aanbieding neer te leggen en is ook niet in het be lang van de doelen die we als ge meente nastreven", zegt Veere. De kans is nu groot dat een com mercieel bedrijf de zeventien par keerterreinen gaat exploiteren. Dat zal dan slagbomen moeten plaatsen, wil het geld kunnen in nen, verwacht de Veerse wethou der Jaap Melse. Want zo'n bedrijf mag geen parkeerbonnen uit schrijven. Hij betreurt dat het wa- Als het aan Veere ligt, blijft alles gewoon bij het oude, zodat één parkeerbeleid kan worden gevoerd. terschap 'ondanks goed overleg, voor deze route heeft gekozen'. Als het aan Veere ligt blijft alles gewoon bij het oude, zodat één parkeerbeleid kan worden ge voerd, zowel voor de gemeentelij ke terreinen als die van het water schap. „Hiermee kan een betere spreiding van de parkeerdruk ont staan." Eén van de voorwaarden die het waterschap aan de nieuwe huurder stelt is dat die ook zelf het onderhoud verzorgt. Veere ziet dat 'meer als last dan dat er profijt uit kan worden gehaald'. Bovendien: 'de gemeente zou dan meer handelen als aannemer dan als overheidsorgaan'. Sowieso denkt Veere niet te kunnen opbie den tegen commerciële partijen." Door 'nee' te zeggen, loopt Veere jaarlijks 100.000 euro mis aan par- keergeld. Daar staat een besparing tegenover op parkeerwachten. Al met al verwacht Veere er jaarlijks zo'n 40.000 euro bij in te schie ten. Waterschapsbestuurder Sophie van 't Westeinde benadrukt dat de nieuwe huurder niet mag af wijken van de gemeentelijke par keertarieven. De huuropbrengst wordt volgens haar, net als nu, ge stoken in beheer en onderhoud van het Veerse Meer. Zij op haar beurt betreurt dat Veere afhaakt. Hoe kunt u gemakkelijk op uw elektriciteitsverbruik besparen? the multi-utility company door Wendy Wagenmakers VLISSINGEN - Maandenlang zijn drie jonge koks met hun culinaire cam per door Europa getrokken en de ze zomer parkeren ze hem in de Vlissingse Timmerfabriek. Daar, op de begane grond van de monumentale fabriek op het Scheldeterrein, gaan ze onder de noemer Gastrovan in hun uitklap- keuken bereiden wat ze tijdens hun gastronomische trip hebben opgestoken. „We zijn op zoek ge gaan naar de oorsprong van ge rechten", vertelt Olivier van der Ree, één van de koks. „Als we een streek binnen reden, keken we eerst wat er groeit, om te begrij pen waarom de bewoners eten wat ze eten. Vervolgens gingen we mét hen koken. Boeuf bourgig- non bijvoorbeeld, dat wij als koks regelmatig hebben bereid, hebben we in de Bourgogne gemaakt bij een koeienboer die ons mee de vel den in nam om het beste rund uit de wei te kiezen. Als het dan uit eindelijk op je bord ligt, begrijp je waarom het gerecht een klassieker is geworden." Van de reis en de reeks streekgerechten die daaruit voortkwam, verschijnt volgende week een boek. Alles wat de jon gens tijdens hun trip hebben ge leerd, brengen ze in praktijk in hun tijdelijke restaurant. Dat strijkt deze zomer neer in de Tim merfabriek. Vanaf 4 juli zeker vijf weken lang, is de opzet, maar bij succes en goedkeuring van de ge meente Vlissingen misschien wel langer. In het restaurant is ruimte voor ongeveer vijftig gasten. Die krijgen ook Zeeuwse streekgerech ten voorgeschoteld, belooft Van der Ree. „We zijn van plan stee vast inkopen te doen op de vis mijn van Vlissingen, maar telkens weer wat anders te presenteren." www.timmerfabriekvlissin- gen.nl/restaurant

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 27