JWm
Domburgse Galerie Pop is na verbouwing klaar
om verder te gaan in 'eerlijk' ondernemen
'Gemeenten moeten opvang in
pleeggezin tot speerpunt maken'
WALCHEREN 23
Praktijk voor
schoonheid
Master Bakery
krijgt certificaat
Ondernemersplein
Walcheren
Éfeyup Kijk voor het laatste nieuws ook op:
www.pzc.nl
W Een gemiddeld gezin verbruikt
w de meeste elektriciteit bij wassen
I en drogen.
Meer weten? www.DELTA.nl/stroomverbruik
DINSDAG 28 MEI 2013
Liesbeth Minderhoud (links) met collega Jacqueline in Galerie Pop, de winkel/galerie en het café dat afgelopen winter flink verbouwd werd en waar alleen
fairtrade producten worden verkocht, foto Mechteld Jansen
door Wendy de Jong
DOMBURG - De geur van versgebak
ken appeltaart nodigt uit om Gale
rie Pop aan de Weststraat 6 in
Domburg binnen te stappen. Voor
heen kon dat ook al (de zaak be
gon tien jaar geleden al onder die
naam), maar na een grondige ver
bouwing is de zaak bijna onherken
baar veranderd.
„Mensen die het pand in het verle
den voorbij liepen vragen ons nu
of we een nieuwe zaak hebben ge
opend. Dat is niet zo. We hebben
alleen flink verbouwd waardoor
de zaak veel toegankelijker is ge
worden", vertelt eigenaresse Lies
beth Minderhoud (38). Samen-
met twee vaste medewerkers en
met hulp van verschillende fami
lieleden runt ze de zaak.
Galerie Pop is de verzamelnaam
voor een café, kunstgalerie en
winkel in dezelfde ruimte. Toen
het pand vorig jaar te koop kwam,
greep Liesbeth haar kans om het
te kopen en te verbouwen. „Het
pand had een opknapbeurt nodig.
We hebben onder meer de ruim
te vergroot en een aantal ramen
toegevoegd. De galerie is een
apart gedeelte in de winkel gewor
den. Voor de verbouwing was het
namelijk nogal onoverzichtelijk
omdat de kunst verspreid stond
tussen de fairtrade producten.
We hebben in november vorig
jaar de deuren gesloten en zijn
met de Pasen weer open gegaan.
Zo doet iedere ondernemer dat in
Domburg. Je wilt toch weer open
zijn als de toeristen komen."
De verbouwing is grotendeels
klaar, maar er moeten nog allerlei
kleine klusjes gebeuren. Ook de
galerie is nog niet klaar. Kunst is
Liesbeth's grootste passie, maar
daar heeft ze de laatste maanden
weinig tijd voor gehad. Als alles
aan kant is wil ze zich weer beel
den gaan maken van keramiek,
maar daar is het nu nog even te
tips: walcheren@pzc.nl
druk voor. Alles wat in de winkel
verkocht wordt, van armbandjes
tot gehaakte knuffels is fairtrade.
Liesbeth wil zeker weten dat alles
in haar winkel een goéde her
komst heeft. „Van alle producten
die ik verkoop weet ik wie het ge
maakt heeft. Het zijn vooral veel
fairtrade producten, maar ik
steun ook kleinschalige projecten
in de omgeving." Diezelfde eerlijk
heid heeft ze ook doorgevoerd in
het eten en drinken dat ze ser
veert in het 'bio café' waar bijna
alles biologisch of zelfgemaakt is.
„Het is een kleine moeite om te
kiezen voor eerlijke producten en
je kunt maar ergens beginnen."
MIDDELBURG - Schoonheidsprak
tijk Zeeland Gezond opent zater
dag haar deuren bij Healthclub
Zeeland Gezond aan Schenge 4 in
Middelburg. De praktijk wordt ge
rund door Miranda IngenhoesL In
de afgelopen jaren heeft zij ver
schillende schoonheidsspecialis
tes en wellnesscentra bezocht om
daar kritisch rond te kijken. Aan
de hand daarvan heeft ze schoon
heidsbehandeling versie 2.0 ont
wikkeld, een manier van behande
len met natuurlijke cosmeticapro-
ducten. Volgens Ingenhoest, die
gebruik maakt van cosmeticapro-
ducten van Dr. Spiller, zijn de be
handelingen intensiever door ge
bruik van biologische ingrediën
ten. De opening van de praktijk is
zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.
Meer informatie op www.schoon-
heidspraktijkzeelandgezond.nl
MIDDELBURG - The Master Bakery,
die handelt onder de namen Bliek
Meesterbakkers en Warme Bakker
Dick Bunt en tevens eigenaar is
'van de merken Panito en Bliek Bo
lus en De Zeeuwse Verleiding,
heeft het FSSC 22000 certificaat be
haald na een driedaagse audit. Dat
maakt The Master Bakery de eer
ste ambachtelijke bakkerij die kan
leveren volgens deze nieuwe voed-
selveiligheidsstandaard.
Wereldwijd zijn er nu ca. 800 le-
vensmiddelenbedrijven gecertifi
ceerd. The Master Bakery is van
oorsprong een familiebedrijf dat
meer dan negentig jaar geleden in
Veere is ontstaan. In 2001 is de bak
kerij naar Middelburg verhuisd
om daar in een groter pand en van
af een centrale plek aan de
groeiende vraag te kunnen vol
doen.
Wat is de grootste verbruiker van
elektriciteit bij u in huis?
'■utility company
door Raymond de Frel
AXEL - Zeeuwse jongeren die om
wat voor reden dan ook niet meer
thuis kunnen wonen, moeten te
vaak noodgedwongen naar een in
stelling buiten de provincie.
Stichting Jongerenopvang Zee
land dringt er bij Zeeuwse ge
meenten op aan dat zij hun be
leid er op richten dat deze jonge
ren eenvoudig terechtkunnen in
een Zeeuws pleeggezin. Om dat
te onderstrepen bood stichtings
voorzitter Barbara de Jong gister
ochtend een petitie van de Allian
tie Kind in Gezin aan de Terheu-
zense wethouder Cees Liefting
aan. De Alliantie streeft ernaar
om in 2020 voor tienduizend kin
deren een pleeggezin te vinden.
Liefting zit namens de drie
Zeeuws-Vlaamse gemeenten in
de werkgroep Taskforce Zeeland,
die zich buigt over een grote ver
andering in de jeugdzorg. Vanaf
2015 ligt de verantwoordelijkheid
voor jeugdzorg immers groten
deels bij de gemeenten. Liefting
prees de oproep, maar maakte in
direct wel een kanttekening.
„Ons beleid zal er vooral op ge
richt zijn om jeugd zo lang moge
lijk thuis te houden. Alleen als
het echt, echt niet anders kan is
een uithuisplaatsing aan de orde.
En dan is het natuurlijk heel goed
dat er pleeggezinnen zijn."
Daar schort het in Zeeland nogal
aan, zeker in de leeftijdscategorie
12 tot 18 jaar. Jongerenopvang Zee
land is dan ook maar wat blij met
het initiatief van René en Pauline
Visser, die de voormalige
Schlecker in de Weststraat in Axel
verbouwen tot het Familiehuis
Axel. In juli nemen zij er hun in
trek met hun drie dochters. Zij ne
men, in samenspraak met jeugd-
hulporganisatie Juvent, vier pleeg
dochters op in hun gezin. In het
huis is plaats voor twee tiener
moeders met hun baby's.