JWm Domburgse Galerie Pop is na verbouwing klaar om verder te gaan in 'eerlijk' ondernemen 'Gemeenten moeten opvang in pleeggezin tot speerpunt maken' WALCHEREN 23 Praktijk voor schoonheid Master Bakery krijgt certificaat Ondernemersplein Walcheren Éfeyup Kijk voor het laatste nieuws ook op: www.pzc.nl W Een gemiddeld gezin verbruikt w de meeste elektriciteit bij wassen I en drogen. Meer weten? www.DELTA.nl/stroomverbruik DINSDAG 28 MEI 2013 Liesbeth Minderhoud (links) met collega Jacqueline in Galerie Pop, de winkel/galerie en het café dat afgelopen winter flink verbouwd werd en waar alleen fairtrade producten worden verkocht, foto Mechteld Jansen door Wendy de Jong DOMBURG - De geur van versgebak ken appeltaart nodigt uit om Gale rie Pop aan de Weststraat 6 in Domburg binnen te stappen. Voor heen kon dat ook al (de zaak be gon tien jaar geleden al onder die naam), maar na een grondige ver bouwing is de zaak bijna onherken baar veranderd. „Mensen die het pand in het verle den voorbij liepen vragen ons nu of we een nieuwe zaak hebben ge opend. Dat is niet zo. We hebben alleen flink verbouwd waardoor de zaak veel toegankelijker is ge worden", vertelt eigenaresse Lies beth Minderhoud (38). Samen- met twee vaste medewerkers en met hulp van verschillende fami lieleden runt ze de zaak. Galerie Pop is de verzamelnaam voor een café, kunstgalerie en winkel in dezelfde ruimte. Toen het pand vorig jaar te koop kwam, greep Liesbeth haar kans om het te kopen en te verbouwen. „Het pand had een opknapbeurt nodig. We hebben onder meer de ruim te vergroot en een aantal ramen toegevoegd. De galerie is een apart gedeelte in de winkel gewor den. Voor de verbouwing was het namelijk nogal onoverzichtelijk omdat de kunst verspreid stond tussen de fairtrade producten. We hebben in november vorig jaar de deuren gesloten en zijn met de Pasen weer open gegaan. Zo doet iedere ondernemer dat in Domburg. Je wilt toch weer open zijn als de toeristen komen." De verbouwing is grotendeels klaar, maar er moeten nog allerlei kleine klusjes gebeuren. Ook de galerie is nog niet klaar. Kunst is Liesbeth's grootste passie, maar daar heeft ze de laatste maanden weinig tijd voor gehad. Als alles aan kant is wil ze zich weer beel den gaan maken van keramiek, maar daar is het nu nog even te tips: walcheren@pzc.nl druk voor. Alles wat in de winkel verkocht wordt, van armbandjes tot gehaakte knuffels is fairtrade. Liesbeth wil zeker weten dat alles in haar winkel een goéde her komst heeft. „Van alle producten die ik verkoop weet ik wie het ge maakt heeft. Het zijn vooral veel fairtrade producten, maar ik steun ook kleinschalige projecten in de omgeving." Diezelfde eerlijk heid heeft ze ook doorgevoerd in het eten en drinken dat ze ser veert in het 'bio café' waar bijna alles biologisch of zelfgemaakt is. „Het is een kleine moeite om te kiezen voor eerlijke producten en je kunt maar ergens beginnen." MIDDELBURG - Schoonheidsprak tijk Zeeland Gezond opent zater dag haar deuren bij Healthclub Zeeland Gezond aan Schenge 4 in Middelburg. De praktijk wordt ge rund door Miranda IngenhoesL In de afgelopen jaren heeft zij ver schillende schoonheidsspecialis tes en wellnesscentra bezocht om daar kritisch rond te kijken. Aan de hand daarvan heeft ze schoon heidsbehandeling versie 2.0 ont wikkeld, een manier van behande len met natuurlijke cosmeticapro- ducten. Volgens Ingenhoest, die gebruik maakt van cosmeticapro- ducten van Dr. Spiller, zijn de be handelingen intensiever door ge bruik van biologische ingrediën ten. De opening van de praktijk is zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie op www.schoon- heidspraktijkzeelandgezond.nl MIDDELBURG - The Master Bakery, die handelt onder de namen Bliek Meesterbakkers en Warme Bakker Dick Bunt en tevens eigenaar is 'van de merken Panito en Bliek Bo lus en De Zeeuwse Verleiding, heeft het FSSC 22000 certificaat be haald na een driedaagse audit. Dat maakt The Master Bakery de eer ste ambachtelijke bakkerij die kan leveren volgens deze nieuwe voed- selveiligheidsstandaard. Wereldwijd zijn er nu ca. 800 le- vensmiddelenbedrijven gecertifi ceerd. The Master Bakery is van oorsprong een familiebedrijf dat meer dan negentig jaar geleden in Veere is ontstaan. In 2001 is de bak kerij naar Middelburg verhuisd om daar in een groter pand en van af een centrale plek aan de groeiende vraag te kunnen vol doen. Wat is de grootste verbruiker van elektriciteit bij u in huis? '■utility company door Raymond de Frel AXEL - Zeeuwse jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, moeten te vaak noodgedwongen naar een in stelling buiten de provincie. Stichting Jongerenopvang Zee land dringt er bij Zeeuwse ge meenten op aan dat zij hun be leid er op richten dat deze jonge ren eenvoudig terechtkunnen in een Zeeuws pleeggezin. Om dat te onderstrepen bood stichtings voorzitter Barbara de Jong gister ochtend een petitie van de Allian tie Kind in Gezin aan de Terheu- zense wethouder Cees Liefting aan. De Alliantie streeft ernaar om in 2020 voor tienduizend kin deren een pleeggezin te vinden. Liefting zit namens de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten in de werkgroep Taskforce Zeeland, die zich buigt over een grote ver andering in de jeugdzorg. Vanaf 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg immers groten deels bij de gemeenten. Liefting prees de oproep, maar maakte in direct wel een kanttekening. „Ons beleid zal er vooral op ge richt zijn om jeugd zo lang moge lijk thuis te houden. Alleen als het echt, echt niet anders kan is een uithuisplaatsing aan de orde. En dan is het natuurlijk heel goed dat er pleeggezinnen zijn." Daar schort het in Zeeland nogal aan, zeker in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar. Jongerenopvang Zee land is dan ook maar wat blij met het initiatief van René en Pauline Visser, die de voormalige Schlecker in de Weststraat in Axel verbouwen tot het Familiehuis Axel. In juli nemen zij er hun in trek met hun drie dochters. Zij ne men, in samenspraak met jeugd- hulporganisatie Juvent, vier pleeg dochters op in hun gezin. In het huis is plaats voor twee tiener moeders met hun baby's.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 23