UIT 5 www.pzc.nl/uiteten DONDERDAG 23 MEI 2013 sproken bittere smaak, die niet voor iedereen even toegankelijk is. Je moet eerst een paar puberja ren stoer volhouden dat je het lekker vindt, voordat dat echt zo is. Hoewel, een koel pilsje, bij een pittige nasi met saté... mmm. Tegenwoordig telt Nederland maar liefst 165 brouwerijen. Hal verwege vorige eeuw waren dat er nog geen 50. Gaan we verder terug in de geschiedenis, dan blijkt dat bier echt thuishoort in deze contreien. Het wordt hier al sinds de vroege Middeleeuwen gebrouwen. De ingrediënten die je nodig hebt, zoals gerst, tarwe, hop en gruyt (een vervanger van hop) groeien goed in dit klimaat. Ook de grote koks ontdekken de charme van bier. Jonnie en Thérè- se Boer schenken m hun restau rant De Librije in Zwolle een ei gen bier, met een hint van gem ber en groene thee. Onno Kok- meijer van Okura in Amsterdam liet een bier ontwikkelen met extra citrus en ook Sergio Her man van Oud Sluis laat een eigen bier brouwen. Bier en gerecht combineren is he lemaal niet moeilijk, lezen we in de bij gelegenheid uitgegeven in formatieve Krant van het Neder landse bier. Het is een kwestie van goed proeven en opletten of beide in smaaksterkte gelijkwaar dig zijn. De een mag de ander niet overheersen. Zoek naar smaakovereenkomsten. Bij een pittig kruidig gerecht, zoals mijn roergebakken garnalen met rode peper en knoflook, past een glas fris witbier waarin ook kruiden gebruikt zijn. De koolzuurbelle- tjes verfrissen je gehemelte, waar door iedere hap weer goed tot zijn recht komt. www.weekvanhetnederlandsebier.nl HETE ROERBAKGARNALEN Benodigdheden voor 6 personen: 30 grote, ongepelde garnalen; 4 eetle pels neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie); 1 rode peper, fijnge hakt; 2 centimeter gemberwortel, geraspt; 2 flinke tenen knoflook, in ragfijne flinters gesneden; zout en versgemalen peper; 1 limoen. Bereidingswijze: Pel de garnalen, snijd ze aan de rugkant in met een scherp mesje en verwijder de zwarte darmkanaaltjes (of koop schoonge maakte). Kruid de garnalen met peper en zout Zet een wok op hoog vuur, voeg de olie toe en wals rond in de wok tot de walm ervan af slaat. Voeg de geraspte gemberwortel en fijngehakte rode peper toe. Roer de garnalen erdoor en roerbak ongeveer 2 tot 3 minuten tot ze net roze kleuren. Voeg dan knoflookflinters toe en bak nog 1 minuut. Serveer met gekookte noedels, peultjes en partjes limoen. Lekker met een glas koel witbier. Tip: Bestrooi de garnalen net voor het serveren met wat gehakte, verse koriander. Op het terras is het bij mooi weer aangenaam. Losse strandtentsfeer bij Surf-lnn in Scharendijke. foto's Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45