UIT 5
www.pzc.nl/uiteten
DONDERDAG 23 MEI 2013
sproken bittere smaak, die niet
voor iedereen even toegankelijk
is. Je moet eerst een paar puberja
ren stoer volhouden dat je het
lekker vindt, voordat dat echt zo
is. Hoewel, een koel pilsje, bij
een pittige nasi met saté... mmm.
Tegenwoordig telt Nederland
maar liefst 165 brouwerijen. Hal
verwege vorige eeuw waren dat
er nog geen 50. Gaan we verder
terug in de geschiedenis, dan
blijkt dat bier echt thuishoort in
deze contreien. Het wordt hier al
sinds de vroege Middeleeuwen
gebrouwen. De ingrediënten die
je nodig hebt, zoals gerst, tarwe,
hop en gruyt (een vervanger van
hop) groeien goed in dit klimaat.
Ook de grote koks ontdekken de
charme van bier. Jonnie en Thérè-
se Boer schenken m hun restau
rant De Librije in Zwolle een ei
gen bier, met een hint van gem
ber en groene thee. Onno Kok-
meijer van Okura in Amsterdam
liet een bier ontwikkelen met
extra citrus en ook Sergio Her
man van Oud Sluis laat een eigen
bier brouwen.
Bier en gerecht combineren is he
lemaal niet moeilijk, lezen we in
de bij gelegenheid uitgegeven in
formatieve Krant van het Neder
landse bier. Het is een kwestie
van goed proeven en opletten of
beide in smaaksterkte gelijkwaar
dig zijn. De een mag de ander
niet overheersen. Zoek naar
smaakovereenkomsten. Bij een
pittig kruidig gerecht, zoals mijn
roergebakken garnalen met rode
peper en knoflook, past een glas
fris witbier waarin ook kruiden
gebruikt zijn. De koolzuurbelle-
tjes verfrissen je gehemelte, waar
door iedere hap weer goed tot
zijn recht komt.
www.weekvanhetnederlandsebier.nl
HETE ROERBAKGARNALEN
Benodigdheden voor 6 personen: 30 grote, ongepelde garnalen; 4 eetle
pels neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie); 1 rode peper, fijnge
hakt; 2 centimeter gemberwortel, geraspt; 2 flinke tenen knoflook, in
ragfijne flinters gesneden; zout en versgemalen peper; 1 limoen.
Bereidingswijze: Pel de garnalen, snijd ze aan de rugkant in met een
scherp mesje en verwijder de zwarte darmkanaaltjes (of koop schoonge
maakte). Kruid de garnalen met peper en zout Zet een wok op hoog
vuur, voeg de olie toe en wals rond in de wok tot de walm ervan af slaat.
Voeg de geraspte gemberwortel en fijngehakte rode peper toe. Roer de
garnalen erdoor en roerbak ongeveer 2 tot 3 minuten tot ze net roze
kleuren. Voeg dan knoflookflinters toe en bak nog 1 minuut. Serveer
met gekookte noedels, peultjes en partjes limoen. Lekker met een glas
koel witbier.
Tip: Bestrooi de garnalen net voor het serveren met wat gehakte, verse
koriander.
Op het terras is het bij mooi weer aangenaam.
Losse strandtentsfeer bij Surf-lnn
in Scharendijke.
foto's Dirk-Jan Gjeltema