Beoordeling 4 UIT Biertje, mevrouw? KOKEN MET PUCK EP Wit, blond, amber, bruin, cerise: het lijkt wel op de kleurenstaalkaart van de kapper Scharendijke is een surf- dorp: even verderop lig gen de (kite)surfparadij- zen Brouwersdam en het Grevelingenmeer. De populatie - voorna melijk Duitse - surftoeris- ten ontspant na een dag je hangen 's avonds in de Surf-Inn, een relaxed eetcafé in hartje Scharen dijke. Puck Kerkhoven Ik zit na afloop van een verga dering op een terras met wat collega's, toevallig allemaal mannen. Even profiteren van die paar schaarse uurtjes zon die we tot nog toe kregen. De bestelling wordt gebracht Er staan drie fraaie biertjes op het blad en een glas witte wijn. Drie keer raden wie ongevraagd de wijn voor haar neus krijgt Cli- ché, maar het gebeurde, aan de vooravond van de Week van het Nederlandse Bier en de Open Brouwerijdagen die eind mei en in het eerste weekend van juni door het hele land plaatsvinden. Grote, maar ook kleine streekge bonden brouwerijen zetten hun deuren open voor het publiek. Je bent van harte uitgenodigd om te komen proeven. En vragen te stel len aan de brouwers, die maar wat graag vertellen over hun am bachtelijke producten. De meeste bierige activiteiten spelen zich af tijdens het Bierproeffestival op het Spuiplein in Den Haag. Ik ben een bierliefhebber. Onder vrouwen (en mannen ook) is dat kennelijk nog steeds niet vanzelf sprekend. Toch verwacht ik dat daar verandering in komt, omdat je tegenwoordig kunt kiezen uit zoveel biervariëteiten. Hoeveel verschillende types komen er niet uit de tapkraan of de fles? Wit, blond, amber, bruin, cerise: het lijkt de kleurenstaalkaart van de kapper wel. Ook in smaak va riëren ze, van lichtvoetig en frui tig tot diep, duister en donker. Hou je van karamelachtig zoet, of juist van kruidig en bitter hop- pig? Wens je een koppige met veel alcohol, of liever een alcohol vrije? Het is er allemaal. Zoveel variatie als er is in bier, valt bij wijn nooit te vinden. Daarom is bier aan tafel ook in opmars. Er is geen gerecht te verzinnen, waar niet een mooi bier bij past. Drink je bier bij het eten, ga dan niet voor flessen en vaasjes, maar schenk het in een bescheiden wijnglas of bierproefglas. Nog niet eens zo lang geleden was pils in Nederland synoniem voor bier. Ik kan me voorstellen dat je daar als beginnend bier drinker misschien niet meteen van houdt. Pils heeft een uitge- Surfdudes en strandsfeer dens DJ-avonden en feesten gaan na etenstijd de tafels en stoelen aan de kant. Ik krijg een hamburger als hoofd gerecht - goed gegrild gehakt, lekker kruidig - op een verst cia- battabroodje. Het vlees is op g| smaak gebracht met mayonaise en piccalilly en met héél veel sa lade, tomaat, komkommer en ro de ui. Erg lekker. En meer dan ge noeg om een hongerige surfer na een dagje windkracht zes te voeden: ik laat een deel van het broodje liggen. Mijn gezelschap heeft uiteinde lijk gekozen voor de gegrilde rib-eyesteak, een gerecht dat niet op de vaste kaart, maar op het bord stond. Het vlees is erg goed, mals, met mooie grill streepjes en -smaak. „De pe persaus had voor mij niet gehoe ven", zegt ze. „Daar zit een mag- gismaak aan." Gelukkig zit die in een apart bakje. Bij de lekkere frietjes krijgen we nog drie saus jes: gewone mayonaise, ketchup die naar kaneel smaakt en een scherpe knoflooksaus. Die laat ste twee zijn eigenlijk bedoeld voor bij de spareribs horen we bij het afrekenen. Op het bord hadden we cheese cake zien staan, maar ook die blijkt op: er is alleen nog ijs als nagerecht. Omdat we het daar voor te koud vinden, slaan we het toetje maar over: we drinken thee die wordt gepresenteerd uit dozen die eruit zien als antieke boeken en concluderen dat het ondanks een paar minpuntjes toch erg fijn is bij de Surf-Inn. Nu nog leren surfen. Surf-Inn, Dorpsstraat 14, 4322 AD Scharendijke. Telefoon: 0111 -67 16 45. www.surfinn.nl Tijdens het seizoen dagelijks geopend. Het restaurant is redelijk geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten. Prijs-kwaliteit Eetcafé met toegankelijke kaart voor toegankelijke prijzen. We betaalden iets meer dan zestig euro voor twee. Entourage Lekkere losse strandtentsfeer. Hier buiten op het terras eten - als het ooit mooi weer wordt - lijkt ons fijn. Bediening Vriendelijk, losjes. Iets beter communi ceren over beschikbaarheid van de ge rechten is wenselijk. Conclusie No-nonsense eetcafé-eten in prettige sfeer voor een wat jonger publiek. vers; prima op smaak en met een scheutje room erdoor. Een voudig, maar goed. De salade camembert die ik krijg is iets anders dan ik me had voorgesteld: er zitten geen stukjes kaas bij, maar zo'n kleine ronde camember'tschnitzel die in olie is gebakken, met een laag je cranberry compote erop. Best lekker, maar geen uiting van gro te creativiteit. Voor de salade zelf heeft de kok uitgepakt met een lange ingrediëntenlijst: jon ge blaadjes sla, tomaat, stukjes fe ta, groene olijven, maïs, crout ons en rode ui. Dat mag iets sim peler, vind ik persoonlijk. Surf- Inn is de laatst jaren langzaam aan het verande ren: er zijn steeds meer op tredens van bands, een deel van de tafels in het restaurant staat op een verhoging die makkelijk tot podium om te vormen is. Tij weeks: wat lokale jeugd en Duit se toeristen. We puzzelen op de menukaart, waar vooral veel traditionele eet café-gerechten op staan: saté, biefstuk, een burger, spare-ribs en zelfs - voor de Duitsers - een schnitzel. Lamsrack staat er ook op, maar die is half doorge streept. „Die heb ik niet meer", zegt de dame die ons bedient. Ons eerste alternatief - gegrilde tonijn - is ook op, krijgen we te horen. Dat begrijpen we niet goed, het was een kleine moeite geweest die even van het school bord af te vegen. We knabbelen ciabatta met lek kere rossige kruidenboter, die in eigen keuken gemaakt lijkt - en dat klopt zullen we later horen: het recept is geheim - en wach ten op onze voorgerechten. Mijn gezelschap krijgt courgettesoep in een groot bord, de soep van de maand. Gelukkig is de soep In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Dat we in een sur fersparadijs zijn, blijkt meteen: aan de bar han gen surfdudes; bruine hoofden en de zonnebril len nonchalant in het haar. Bo ven één van de tafels hangt een surfplank ter decoratie, de menu kaart is op een zwaardje van een surfplank gekrijt. De inrichting ziet eruit als die van een strandtent: ruwe houten tafels en stoelen, een blauwe bar met zonnige barkrukken en nóg een boot aan het plafond. Op de achtergrond klinkt zacht jes wat R &B, in de hoek staan fruitautomaten, op het terras moet in klimatologisch betere tij den aangenaam zijn, achter de leilinden. Vanavond zit iedereen binnen, verbannen door de kou. En het is best druk voor doorde De bar ziet eruit als die van een strandtent met zonnige barkrukken en een boot aan het plafond.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44