Beoordeling
4 UIT
Biertje, mevrouw?
KOKEN MET PUCK
EP
Wit, blond, amber,
bruin, cerise: het
lijkt wel op de
kleurenstaalkaart
van de kapper
Scharendijke is een surf-
dorp: even verderop lig
gen de (kite)surfparadij-
zen Brouwersdam en
het Grevelingenmeer.
De populatie - voorna
melijk Duitse - surftoeris-
ten ontspant na een dag
je hangen 's avonds in
de Surf-Inn, een relaxed
eetcafé in hartje Scharen
dijke.
Puck Kerkhoven
Ik zit na afloop van een verga
dering op een terras met wat
collega's, toevallig allemaal
mannen. Even profiteren
van die paar schaarse uurtjes
zon die we tot nog toe kregen.
De bestelling wordt gebracht Er
staan drie fraaie biertjes op het
blad en een glas witte wijn. Drie
keer raden wie ongevraagd de
wijn voor haar neus krijgt Cli-
ché, maar het gebeurde, aan de
vooravond van de Week van het
Nederlandse Bier en de Open
Brouwerijdagen die eind mei en
in het eerste weekend van juni
door het hele land plaatsvinden.
Grote, maar ook kleine streekge
bonden brouwerijen zetten hun
deuren open voor het publiek. Je
bent van harte uitgenodigd om te
komen proeven. En vragen te stel
len aan de brouwers, die maar
wat graag vertellen over hun am
bachtelijke producten. De meeste
bierige activiteiten spelen zich af
tijdens het Bierproeffestival op
het Spuiplein in Den Haag.
Ik ben een bierliefhebber. Onder
vrouwen (en mannen ook) is dat
kennelijk nog steeds niet vanzelf
sprekend. Toch verwacht ik dat
daar verandering in komt, omdat
je tegenwoordig kunt kiezen uit
zoveel biervariëteiten. Hoeveel
verschillende types komen er
niet uit de tapkraan of de fles?
Wit, blond, amber, bruin, cerise:
het lijkt de kleurenstaalkaart van
de kapper wel. Ook in smaak va
riëren ze, van lichtvoetig en frui
tig tot diep, duister en donker.
Hou je van karamelachtig zoet, of
juist van kruidig en bitter hop-
pig? Wens je een koppige met
veel alcohol, of liever een alcohol
vrije? Het is er allemaal. Zoveel
variatie als er is in bier, valt bij
wijn nooit te vinden. Daarom is
bier aan tafel ook in opmars. Er is
geen gerecht te verzinnen, waar
niet een mooi bier bij past. Drink
je bier bij het eten, ga dan niet
voor flessen en vaasjes, maar
schenk het in een bescheiden
wijnglas of bierproefglas.
Nog niet eens zo lang geleden
was pils in Nederland synoniem
voor bier. Ik kan me voorstellen
dat je daar als beginnend bier
drinker misschien niet meteen
van houdt. Pils heeft een uitge-
Surfdudes en strandsfeer
dens DJ-avonden en feesten
gaan na etenstijd de tafels en
stoelen aan de kant.
Ik krijg een hamburger als hoofd
gerecht - goed gegrild gehakt,
lekker kruidig - op een verst cia-
battabroodje. Het vlees is op g|
smaak gebracht met mayonaise
en piccalilly en met héél veel sa
lade, tomaat, komkommer en ro
de ui. Erg lekker. En meer dan ge
noeg om een hongerige surfer
na een dagje windkracht zes te
voeden: ik laat een deel van het
broodje liggen.
Mijn gezelschap heeft uiteinde
lijk gekozen voor de gegrilde
rib-eyesteak, een gerecht dat
niet op de vaste kaart, maar op
het bord stond. Het vlees is erg
goed, mals, met mooie grill
streepjes en -smaak. „De pe
persaus had voor mij niet gehoe
ven", zegt ze. „Daar zit een mag-
gismaak aan." Gelukkig zit die
in een apart bakje. Bij de lekkere
frietjes krijgen we nog drie saus
jes: gewone mayonaise, ketchup
die naar kaneel smaakt en een
scherpe knoflooksaus. Die laat
ste twee zijn eigenlijk bedoeld
voor bij de spareribs horen we
bij het afrekenen.
Op het bord hadden we cheese
cake zien staan, maar ook die
blijkt op: er is alleen nog ijs als
nagerecht. Omdat we het daar
voor te koud vinden, slaan we
het toetje maar over: we drinken
thee die wordt gepresenteerd uit
dozen die eruit zien als antieke
boeken en concluderen dat het
ondanks een paar minpuntjes
toch erg fijn is bij de Surf-Inn.
Nu nog leren surfen.
Surf-Inn, Dorpsstraat 14, 4322 AD
Scharendijke.
Telefoon: 0111 -67 16 45.
www.surfinn.nl
Tijdens het seizoen dagelijks
geopend.
Het restaurant is redelijk geschikt
voor mensen die in een rolstoel
zitten.
Prijs-kwaliteit
Eetcafé met toegankelijke kaart voor
toegankelijke prijzen. We betaalden
iets meer dan zestig euro voor twee.
Entourage
Lekkere losse strandtentsfeer. Hier
buiten op het terras eten - als het
ooit mooi weer wordt - lijkt ons fijn.
Bediening
Vriendelijk, losjes. Iets beter communi
ceren over beschikbaarheid van de ge
rechten is wenselijk.
Conclusie
No-nonsense eetcafé-eten in prettige
sfeer voor een wat jonger publiek.
vers; prima op smaak en met
een scheutje room erdoor. Een
voudig, maar goed.
De salade camembert die ik
krijg is iets anders dan ik me
had voorgesteld: er zitten geen
stukjes kaas bij, maar zo'n kleine
ronde camember'tschnitzel die
in olie is gebakken, met een laag
je cranberry compote erop. Best
lekker, maar geen uiting van gro
te creativiteit. Voor de salade
zelf heeft de kok uitgepakt met
een lange ingrediëntenlijst: jon
ge blaadjes sla, tomaat, stukjes fe
ta, groene olijven, maïs, crout
ons en rode ui. Dat mag iets sim
peler, vind ik persoonlijk.
Surf- Inn is de laatst jaren
langzaam aan het verande
ren: er zijn steeds meer op
tredens van bands, een deel van
de tafels in het restaurant staat
op een verhoging die makkelijk
tot podium om te vormen is. Tij
weeks: wat lokale jeugd en Duit
se toeristen.
We puzzelen op de menukaart,
waar vooral veel traditionele eet
café-gerechten op staan: saté,
biefstuk, een burger, spare-ribs
en zelfs - voor de Duitsers - een
schnitzel. Lamsrack staat er ook
op, maar die is half doorge
streept. „Die heb ik niet meer",
zegt de dame die ons bedient.
Ons eerste alternatief - gegrilde
tonijn - is ook op, krijgen we te
horen. Dat begrijpen we niet
goed, het was een kleine moeite
geweest die even van het school
bord af te vegen.
We knabbelen ciabatta met lek
kere rossige kruidenboter, die in
eigen keuken gemaakt lijkt - en
dat klopt zullen we later horen:
het recept is geheim - en wach
ten op onze voorgerechten. Mijn
gezelschap krijgt courgettesoep
in een groot bord, de soep van
de maand. Gelukkig is de soep
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Dat we in een sur
fersparadijs zijn,
blijkt meteen:
aan de bar han
gen surfdudes;
bruine hoofden
en de zonnebril
len nonchalant in het haar. Bo
ven één van de tafels hangt een
surfplank ter decoratie, de menu
kaart is op een zwaardje van een
surfplank gekrijt.
De inrichting ziet eruit als die
van een strandtent: ruwe houten
tafels en stoelen, een blauwe bar
met zonnige barkrukken en nóg
een boot aan het plafond.
Op de achtergrond klinkt zacht
jes wat R &B, in de hoek staan
fruitautomaten, op het terras
moet in klimatologisch betere tij
den aangenaam zijn, achter de
leilinden. Vanavond zit iedereen
binnen, verbannen door de kou.
En het is best druk voor doorde
De bar ziet eruit als die van een strandtent met zonnige barkrukken en een boot aan het plafond.