GEZOND 25
VAKANTIE IS
WIELEWAAL
1
Zelfs in biologische
humus zit melkzuur
afkomstig van suikerriet
Stichting Wielewaal
zoekt vrijwilligers
om kinderen, jongeren
en volwassenen met een
beperking een onvergetelijke
vakantietijd te bezorgen.
Maak jij het mogelijk?
www.wielewaal.nl/
vrijwilligers
wielewaal
DINSDAG 21 MEI 2013
Wit vet kan veranderen
in bruin vet
Witte vetcellen (slaan vooral vet op)
kunnen veranderen in bruine vetcel
len (verbranden het opgeslagen vet),
tonen Zwitserse onderzoekers aan.
Dit gebeurt bijvoorbeeld bij langduri
ge blootstelling aan koude. Het om
zetten van wit vet in bruin vet kan
mogelijk gebruikt worden bij de
strijd tegen overgewicht. Als de tem
peratuur weer stijgt veranderen de
bruine vetcellen weer in witte vetcel
len.
http://bit.ly/10n1 DnH
Verklaring voor bescherming
zwangerschap tegen borstkanker
Dat zwangerschap (op jonge leeftijd)
de kans op latere borstkanker ver
mindert, is allang bekend. Dit be
schermende effect is niet, zoals vaak
gedacht, toe te schrijven aan de ver
anderde hormoonproductie geduren
de de zwangerschap. Door de zwan
gerschap wordt de activiteit van een
aantal genen langdurig onderdrukt,
wijst Zwitsers onderzoek nu uit. Hier
onder zijn diverse genen die betrok
ken zijn bij het ontsporen van cellen
in borstweefsel tot borstkankercel-
len.
http://bit.ly/105Tqpa
Geen Alzheimer door narcose
Oudere mensen die wegens een ope
ratie onder narcose zijn geweest,
kunnen gerust zijn. De narcose leidt
weliswaar in veel gevallen enige tijd
tot een minder goed werkend geheu
gen, maar niet tot een verhoogde
kans op Alzheimer blijkt uit een ver-
gelijkend onderzoek onder bijna
1800 oudere Amerikanen.
http://mayocl.in/ZVGvuy
Boodschappen doen.foto ANP
allergie bij kind
Ouders die een op de grond geval
len fopspeen van hun kind schoon
maken door de fopspeen even in
hun eigen mond te stoppen, vermin
deren daarmee meteen de kans dat
het kind een allergie ontwikkelt. Dit
blijkt uit Zweeds onderzoek onder
184 kinderen. Via het speeksel van
de ouder komt het kind in aanraking
met (mond)bacteriën die het afweer
systeem prikkelen en zo de afweer
goed laten ontwikkelen.
http://bit.ly/15q1DME
Doe geen boodschappen
op een lege maag
Wie met een rammelende maag de
super induikt, stapelt meer calorieën
in zijn winkelkarretje op dan wie met
een gevulde maag boodschappen
doet, concluderen Amerikaanse on
derzoekers. Daarbij belanden er niet
zozeer meer voedingsmiddelen in de
boodschappenkar maar vooral waren
met meer calorieën.
http://bit.ly/110PkTY
Gevoel in 'verkeerde lichaam' te
zitten, verdwijnt in puberteit
Meer dan de helft van de jonge kin
deren met genderdysforie (jongen
voelt zich meisje, meisje voelt zich
jongen) voelt zich na de puberteit
toch thuis in het eigen lichaam en
heeft geen behoefte aan een sociale
en lichamelijke geslachtsverandering,
blijkt uit Amsterdams onderzoek.
Het is daarom verstandig bij deze kin
deren voor de puberteit terughou
dend te zijn met het doorvoeren van
een sociale rolwisseling (bijvoor
beeld verandering van naam, kleding-
stijl), adviseren de onderzoekers.
http://bit.ly/10d47tl
suikerloze week
door Cintha Rood, illustratie Censuur
Op de meeste diëten valt
het nodige commentaar
te leveren. Sonja Bakkers
geliefde eierkoeken blij
ken ongezonder dan de
gemiddelde oliebol en
Montignacs scheiding
van voedingsgroepen heeft geen weten
schappelijke basis. Op het promoten van
suikerloos eten valt echter weinig af te din
gen. De meeste (geraffineerde) suikers zo
als kristal-, riet-, en basterdsuiker leveren
veel calorieën, haast geen voedingsstoffen
en zorgen voor een lijst aan welvaartsziek-
ten. Ontkomen aan het suikerbombarde
ment lijkt onmogelijk, van pindakaas tot
Jcant-en-klaarmaaltijden: overal zit suiker
in. Wie slechte suikers resoluut wil schrap
pen let bijvoorbeeld op de glykemische in
dex (GI), daarmee wordt gekeken naar het
effect van een koolhydraat op de bloedsui-
kerspiegel. De snelheid waarmee deze
stijgt na het eten van een voedingsmiddel
wordt uitgedrukt in een getal. Alles met
een GI boven de 55 is (te) hoog, wat onder
andere het geval is bij bekende zaken als
frisdranken of snoep, maar ook bij witte
rijst, witbrood en aardappelen. Een nogal
schokkend feit: het gebruik van cocaïne
geeft in de hersenen een vergelijkbare reac
tie als wanneer iemand suiker gebruikt, al
dus neuro-endocrinoloog Susanne la Fleur
van het Academisch Medisch Centrum in
het televisieprogramma Zembla.
Dat komt niet als een verrassing. Mijn sui
kerverslaving begon al vroeg: elke zakcent
die ik kreeg, ging op aan het Jamin-assorti-
ment. Na een dertig jaar durende overdosis
aan zure matten en andere troep voelde
m'n lijf stram, oud en rot. Een rigoureuze
omwenteling leek de oplossing, twee jaar
geleden begon ik met krachttraining en
een biologisch, vleesvrij, koolhydraat-, en
suikerarm eetpatroon. Maar cold turkey sui
kerloos is andere koek. Handen af van mijn
heilige, dagelijkse ijskoffie met vanillesi-
roop, en hoe krijg ik kwark weg zonder
een lading honing? 'Een weekje zonder sui
ker moet lukken', spreek ik mezelf iets te
enthousiast toe.
DAG 1
Ondanks een lichte griep begint mijn sui
kervrije leven officieel. Bij mijn koffietent-
je loop ik tegen het eerste struikelblok aan.
Zit er suiker in de sojamelk van mijn ijskof
fie en vindt de barista me een enorme zei
kerd als ik de ingrediëntenlijst inkijk? Ik be
sef bovendien dat de eiwitrepen die ik na
trainen eet een no-go-area zijn. Kwark zon
der honing smaakt niet eens zo gruwelijk,
juist heel mild en verre van zuur. Maar het
allerbelangrijkste: de hele dag voelt als een
overwinning. Die nacht droom ik dat ik
een hapje van een suikerspin neem en in
paniek raak.
Cintha Rood
DAG 2
Ijskoffie zonder suiker blijft goor, daar kan
ik kort over zijn. En zelfs het aanbod bij de
biologische supermarkt valt tegen;
rijstepap kan niet meer, in minestronesoep
zit pasta en zelfs in biologische humus zit
melkzuur afkomstig van suikerriet. Op een
ananassmoothie na blijft de inhoud van
m'n boodschappenmand je akelig saai.
Naast groente en fruit eet ik vooral noten,
magere kwark en couscous.
DAG 3
Vooral het niet mogen, staat me tegen en
boodschappen doen, duurt drie keer zo
lang omdat ik alle etiketten lees. Zo grijp je
automatisch sneller naar onbewerkt voed
sel: vers in plaats van ingeblikt (waar bijna
altijd suiker inzit). Het is pas dag drie en
de weegschaal is een slechte indicator,
maar ik ben toch teleurgesteld dat ik niets
ben afgevallen.
DAG 4
Het komt misschien omdat ik over de helft
ben, maar ik krijg er lol in. Elke dag is een
gehaalde horde. Eerlijk is eerlijk, ik heb
mazzel met mijn gemotiveerde vriend. Het
is een stuk lastiger met een gezin dat om
de dagelijkse boterhammen met jam
vraagt. En ik ben op een heerlijk alternatief
gestuit: een shake op basis van verse munt
en rauwe cacao. Ik eet opvallend meer
fruit: daar kwam ik voorheen nooit aan
toe.
DAG 5
M'n griep gaat maar niet weg en ik ben
moe. Dat komt misschien omdat ik te wei
nig goede koolhydraten eet zoals quinoa of
couscous. En het suikervrije bestaan blijkt
knap lastig in het weekend, m'n vertrouw
de weekendsnack wordt vervangen door
een zak groentechips. Ik forceer mezelf
twee volle borden quinoa leeg te eten en
pak extra voedingsupplementen.
DAG 6
De vermoeidheid is weg. Door het gebrek
aan siroop drink ik minder ijskoffie. Dat is
misschien gezond, maar koffie is ook de uit
spatting die ik uit principe niet wil opge
ven. 's Avonds bak ik vegetarische gehakt
ballen die zonder zoete ketjap en ketchup
flauw smaken.
De rest van de eters, inclusief lastig etend
neefje, likt het bord schoon, het ligt waar
schijnlijk dus aan mij.
DAG 7
De laatste dag is aangebroken. M'n moeder
maakte zich al zorgen en m'n beste vriend
is mijn gepraat over glykemische indexen
beu. Op de valreep maak ik een foutje.
Amandelmelk is in de aanbieding, maar als
ik een glas op heb lees ik het etiket: 'gezoet
met agavesiroop'. Leuk is anders, leerzaam
en gezond is zo'n suikervrije week abso
luut. De schellen zijn van m'n ogen:
o-ve-ral zit suiker in. Voor echte lichamelij
ke veranderingen was een week te kort,
maar ik voél me gezond. De .wetenschap
dat je goed voor je lijf zorgt en sterker bent
dan een kortstondige hunkering naar zoet
is mind blowing. Dit blijf ik tot op zekere
hoogte volhouden, want een gezond ver
stand kan zo nu en dan best een ongezond
tussendoortje aan.
maak het meel