GEZOND 25 VAKANTIE IS WIELEWAAL 1 Zelfs in biologische humus zit melkzuur afkomstig van suikerriet Stichting Wielewaal zoekt vrijwilligers om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking een onvergetelijke vakantietijd te bezorgen. Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers wielewaal DINSDAG 21 MEI 2013 Wit vet kan veranderen in bruin vet Witte vetcellen (slaan vooral vet op) kunnen veranderen in bruine vetcel len (verbranden het opgeslagen vet), tonen Zwitserse onderzoekers aan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij langduri ge blootstelling aan koude. Het om zetten van wit vet in bruin vet kan mogelijk gebruikt worden bij de strijd tegen overgewicht. Als de tem peratuur weer stijgt veranderen de bruine vetcellen weer in witte vetcel len. http://bit.ly/10n1 DnH Verklaring voor bescherming zwangerschap tegen borstkanker Dat zwangerschap (op jonge leeftijd) de kans op latere borstkanker ver mindert, is allang bekend. Dit be schermende effect is niet, zoals vaak gedacht, toe te schrijven aan de ver anderde hormoonproductie geduren de de zwangerschap. Door de zwan gerschap wordt de activiteit van een aantal genen langdurig onderdrukt, wijst Zwitsers onderzoek nu uit. Hier onder zijn diverse genen die betrok ken zijn bij het ontsporen van cellen in borstweefsel tot borstkankercel- len. http://bit.ly/105Tqpa Geen Alzheimer door narcose Oudere mensen die wegens een ope ratie onder narcose zijn geweest, kunnen gerust zijn. De narcose leidt weliswaar in veel gevallen enige tijd tot een minder goed werkend geheu gen, maar niet tot een verhoogde kans op Alzheimer blijkt uit een ver- gelijkend onderzoek onder bijna 1800 oudere Amerikanen. http://mayocl.in/ZVGvuy Boodschappen doen.foto ANP allergie bij kind Ouders die een op de grond geval len fopspeen van hun kind schoon maken door de fopspeen even in hun eigen mond te stoppen, vermin deren daarmee meteen de kans dat het kind een allergie ontwikkelt. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek onder 184 kinderen. Via het speeksel van de ouder komt het kind in aanraking met (mond)bacteriën die het afweer systeem prikkelen en zo de afweer goed laten ontwikkelen. http://bit.ly/15q1DME Doe geen boodschappen op een lege maag Wie met een rammelende maag de super induikt, stapelt meer calorieën in zijn winkelkarretje op dan wie met een gevulde maag boodschappen doet, concluderen Amerikaanse on derzoekers. Daarbij belanden er niet zozeer meer voedingsmiddelen in de boodschappenkar maar vooral waren met meer calorieën. http://bit.ly/110PkTY Gevoel in 'verkeerde lichaam' te zitten, verdwijnt in puberteit Meer dan de helft van de jonge kin deren met genderdysforie (jongen voelt zich meisje, meisje voelt zich jongen) voelt zich na de puberteit toch thuis in het eigen lichaam en heeft geen behoefte aan een sociale en lichamelijke geslachtsverandering, blijkt uit Amsterdams onderzoek. Het is daarom verstandig bij deze kin deren voor de puberteit terughou dend te zijn met het doorvoeren van een sociale rolwisseling (bijvoor beeld verandering van naam, kleding- stijl), adviseren de onderzoekers. http://bit.ly/10d47tl suikerloze week door Cintha Rood, illustratie Censuur Op de meeste diëten valt het nodige commentaar te leveren. Sonja Bakkers geliefde eierkoeken blij ken ongezonder dan de gemiddelde oliebol en Montignacs scheiding van voedingsgroepen heeft geen weten schappelijke basis. Op het promoten van suikerloos eten valt echter weinig af te din gen. De meeste (geraffineerde) suikers zo als kristal-, riet-, en basterdsuiker leveren veel calorieën, haast geen voedingsstoffen en zorgen voor een lijst aan welvaartsziek- ten. Ontkomen aan het suikerbombarde ment lijkt onmogelijk, van pindakaas tot Jcant-en-klaarmaaltijden: overal zit suiker in. Wie slechte suikers resoluut wil schrap pen let bijvoorbeeld op de glykemische in dex (GI), daarmee wordt gekeken naar het effect van een koolhydraat op de bloedsui- kerspiegel. De snelheid waarmee deze stijgt na het eten van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal. Alles met een GI boven de 55 is (te) hoog, wat onder andere het geval is bij bekende zaken als frisdranken of snoep, maar ook bij witte rijst, witbrood en aardappelen. Een nogal schokkend feit: het gebruik van cocaïne geeft in de hersenen een vergelijkbare reac tie als wanneer iemand suiker gebruikt, al dus neuro-endocrinoloog Susanne la Fleur van het Academisch Medisch Centrum in het televisieprogramma Zembla. Dat komt niet als een verrassing. Mijn sui kerverslaving begon al vroeg: elke zakcent die ik kreeg, ging op aan het Jamin-assorti- ment. Na een dertig jaar durende overdosis aan zure matten en andere troep voelde m'n lijf stram, oud en rot. Een rigoureuze omwenteling leek de oplossing, twee jaar geleden begon ik met krachttraining en een biologisch, vleesvrij, koolhydraat-, en suikerarm eetpatroon. Maar cold turkey sui kerloos is andere koek. Handen af van mijn heilige, dagelijkse ijskoffie met vanillesi- roop, en hoe krijg ik kwark weg zonder een lading honing? 'Een weekje zonder sui ker moet lukken', spreek ik mezelf iets te enthousiast toe. DAG 1 Ondanks een lichte griep begint mijn sui kervrije leven officieel. Bij mijn koffietent- je loop ik tegen het eerste struikelblok aan. Zit er suiker in de sojamelk van mijn ijskof fie en vindt de barista me een enorme zei kerd als ik de ingrediëntenlijst inkijk? Ik be sef bovendien dat de eiwitrepen die ik na trainen eet een no-go-area zijn. Kwark zon der honing smaakt niet eens zo gruwelijk, juist heel mild en verre van zuur. Maar het allerbelangrijkste: de hele dag voelt als een overwinning. Die nacht droom ik dat ik een hapje van een suikerspin neem en in paniek raak. Cintha Rood DAG 2 Ijskoffie zonder suiker blijft goor, daar kan ik kort over zijn. En zelfs het aanbod bij de biologische supermarkt valt tegen; rijstepap kan niet meer, in minestronesoep zit pasta en zelfs in biologische humus zit melkzuur afkomstig van suikerriet. Op een ananassmoothie na blijft de inhoud van m'n boodschappenmand je akelig saai. Naast groente en fruit eet ik vooral noten, magere kwark en couscous. DAG 3 Vooral het niet mogen, staat me tegen en boodschappen doen, duurt drie keer zo lang omdat ik alle etiketten lees. Zo grijp je automatisch sneller naar onbewerkt voed sel: vers in plaats van ingeblikt (waar bijna altijd suiker inzit). Het is pas dag drie en de weegschaal is een slechte indicator, maar ik ben toch teleurgesteld dat ik niets ben afgevallen. DAG 4 Het komt misschien omdat ik over de helft ben, maar ik krijg er lol in. Elke dag is een gehaalde horde. Eerlijk is eerlijk, ik heb mazzel met mijn gemotiveerde vriend. Het is een stuk lastiger met een gezin dat om de dagelijkse boterhammen met jam vraagt. En ik ben op een heerlijk alternatief gestuit: een shake op basis van verse munt en rauwe cacao. Ik eet opvallend meer fruit: daar kwam ik voorheen nooit aan toe. DAG 5 M'n griep gaat maar niet weg en ik ben moe. Dat komt misschien omdat ik te wei nig goede koolhydraten eet zoals quinoa of couscous. En het suikervrije bestaan blijkt knap lastig in het weekend, m'n vertrouw de weekendsnack wordt vervangen door een zak groentechips. Ik forceer mezelf twee volle borden quinoa leeg te eten en pak extra voedingsupplementen. DAG 6 De vermoeidheid is weg. Door het gebrek aan siroop drink ik minder ijskoffie. Dat is misschien gezond, maar koffie is ook de uit spatting die ik uit principe niet wil opge ven. 's Avonds bak ik vegetarische gehakt ballen die zonder zoete ketjap en ketchup flauw smaken. De rest van de eters, inclusief lastig etend neefje, likt het bord schoon, het ligt waar schijnlijk dus aan mij. DAG 7 De laatste dag is aangebroken. M'n moeder maakte zich al zorgen en m'n beste vriend is mijn gepraat over glykemische indexen beu. Op de valreep maak ik een foutje. Amandelmelk is in de aanbieding, maar als ik een glas op heb lees ik het etiket: 'gezoet met agavesiroop'. Leuk is anders, leerzaam en gezond is zo'n suikervrije week abso luut. De schellen zijn van m'n ogen: o-ve-ral zit suiker in. Voor echte lichamelij ke veranderingen was een week te kort, maar ik voél me gezond. De .wetenschap dat je goed voor je lijf zorgt en sterker bent dan een kortstondige hunkering naar zoet is mind blowing. Dit blijf ik tot op zekere hoogte volhouden, want een gezond ver stand kan zo nu en dan best een ongezond tussendoortje aan. maak het meel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 25