SZBSS
Maritieme streekbeleving in Bruinisse
8
Evenement CONTACTA.NL
0113-551040
0113-551080
info@zbsbv.nl
www.zbsbv.nl
Over 'grenzen verleggen'
gesproken
Tekst: Annet van de Ree
Foto: Speakers Academy
Ruimtevaarder dr. André Kui
pers keerde op 1 juli 2012 weer
veilig terug op aarde met een hef
tige landing op de steppe van Ka-
zachstan. De tweede ruimtereis
van Kuipers werd in Nederland
nauwlettend gevolgd en kreeg
veel belangstelling met name ook
door de jeugd. Geholpen door de
nieuwste technologie kon er tot
in de basisschoolklas met Kuipers
geskypt worden. Over 'grenzen
verleggen' gesproken
GOES - De kans dat u en ik de ruim
te ingaan wordt steeds groter, maar
het blijft in realiteit nog eindeloos ver
weg. Dat benadrukt nog eens hoe bij
zonder het is dat André Kuipers als
Nederlander twee ruimtemissies op
zijn naam heeft. Zijn tweede missie
was de langste Europese ruimtevlucht
in de geschiedenis. In totaal bracht de
ESA-astronaut 204 dagen in de ruim
te door: 11 dagen tijdens missie DEL
TA in 2004 en 193 dagen tijdens mis
sie PromISSe in 2011/2012.
Dankzij deze indrukwekkende presta
tie is Kuipers een nationale held. On
langs speelde hij nog een prominente
rol als heraut van de nieuwe Koning
tijdens de inhuldiging op 30 april jl.
Eeuwenoude tradities verbonden aan
moderne wetenschap; het ging op de
ze bijzondere dag heel goed samen.
De rol als publieke figuur past Kui
pers goed. Begin dit jaar besloot hij
dan ook om de komende twee jaar
onbetaald verlof te nemen om zich te
richten op het promoten van ruimte
vaart, wetenschap en technologie. Dit
doet hij in samenwerking met het
Netherlands Space Office (NSO) en
de Nederlandse overheid.
Op Contacta.nl 2013 geeft Kuipers
voor een groep van max. 150 perso
nen een unieke inkijk in de wereld
van de bemande ruimtevaart en deelt
hij zijn verhaal over de missie, de aan
loop ernaartoe en zijn blik op onze
planeet. Met zijn komst brengt Con-
tacta.nl 2013 nu drie bekende Neder
landers op het Arenapodium. De
toon is gezet voor de uitwerking van
de zes pijlers - geografisch, persoon
lijk, communicatie, mobiliteit, tech
nisch en financieel - op de beursvloer
van Contacta.nl 2013. Ook een vier
de prominente spreker is inmiddels
bekend; Zakenvrouw 2013 Heieen
Dura - Van Oord.
Minder bekend, maar zeker succes
vol, is zakenvrouw Heieen Dura -
van Oord. Zij werd onlangs uitgeroe
pen tot "Zakenvrouw van 2013". Du-
ra is medeoprichtster van DQ&A,
een bedrijf gespecialiseerd in realtime
performance marketing en techno
logy services met klanten als Adidas,
Nespresso en Carrefour. Het bedrijf
heeft meer dan 130 digitale marke
ting specialisten in dienst, verspreid
over diverse internationale kantoren.
Heieen Dura-van Oord is daarnaast,
als bestuurslid van het platform Jong
Ondernemen, actief met een program
ma om kinderen kennis te laten ma
ken met ondernemen. Ze denkt dat
haar nieuwe eretitel 'Zakenvrouw
van het jaar' daar een positieve bijdra
ge aan kan leveren. Heieen komt zelf
uit een familie van baggeraars, eigena
ren van het baggerbedrijf Van Oord.
Ze is getrouwd met Bart Dura, afkom
stig uit de bouwfamilie Dura.
Vorig jaar sprak "Zakenvrouw van
2012" Jacqueline Zuidweg op Con-
tacta.nl over hoe ondernemers, ook
in zware tijden, hun bedrijf financieel
gezond te houden of weer gezond te
maken. Heieen Dura-van Oord
neemt u in 2013 mee in de wereld
van succesvol ondernemen en vertelt
hoe zij ö.a. jonge kinderen inspireert
om later zelf ondernemer te worden.
Verdieping
Naast een boeiend Arena podium
denkt organisator Perry Kentin van
LMG strategie+creatie na over een
ondersteunend aanbod in verdieping
van kennis: "Ik stel me daar een soort
van collegezaal bij voor, waarin we
ruimte bieden aan specialisten op het
gebied van bijvoorbeeld HRM, veilig
heid, kwaliteit of innovatie; onder
werpen die op een academische ma
nier de diepte ingaan. Hiermee ho
pen we ook een groep met een ande
re identiteit aan te trekken, collega's
die tot nu toe Contacta.nl nog niet be
zochten. Wij staan open voor sugges
ties en ideeën om dit verder in te vul
len."
Heieen Dura- Van Oord.
De absolute topper dit jaar: André Kuipers.
Zeeland Belting Service
Verser en malser dan bij Niels Ha-
braken (35) uit Bruinisse is de vis
niet te krijgen. In zijn authen
tieke visrestaurant Bru 17 en aan
grenzende viswinkel aan de Vis
sershaven van Bruinisse, is vrijwel
alle vis afkomstig uit de Noord
zee, cfe Oosterschelde en het Gre-
velingenmeer: zeetong, kabel
jauw, tarbot, griet, schol, wijting,
tongschar en grevelingenpaling.
Tekst: Henk van de Voorde
BRUINISSE - Schaal- en schelpdie
ren en zeevruchten staan als vanzelf
sprekend ook op de menukaart:
Zeeuwse kreeft, Zeeuwse oesters,
Noordzeekrab, mossels, kokkels, mes
heften. „We hebben bewust allemaal
visproducten van dichtbij. Waarom?
Omdat het producten van topkwali
teit zijn. Qua smaak en duurzaamheid
zijn ze niet te evenaren", aldus Niels
Habraken. Bij de Zilte lekkernijen
wordt ook het supergezonde Pain de
Mer, bereid van gezuiverd zeewater
uit de Oosterschelde, van de ambach
telijke bakker Marcel Spelt uit Brui
nisse geserveerd. De groenten zijn af
komstig van het nabijgelegen Zeeuw
se land. 'Op Bru' wordt concreet in
vulling gegeven aan de streekbeléving
waar de Stichting Lekker Regionaal
Product zo voor ijvert.
De familie Habraken heeft ook een
vishandel in-Stellendam. „We zitten
letterlijk in de visafslag. Dichter bij de
bron kun je niet zitten. De vissers bie
den er hun net gevangen vis aan voor
de handel. De vis die ik er koop is
niet alleen bestemd voor Bru 17,
maar ook voor andere restaurants die
bekend staan om topverse streekpro
ducten zoals Brasserie Restaurant de
Vierbannen en Brasserie de Vluchtha-
ven."
Niels, die aquatische ecotechnologie
en civiele techniek studeerde aan de
HZ in Vlissingen, refereert aan de
spanningsvelden tussen visserij en mi
lieubeweging. „Beide instanties staan
meestal tegenover elkaar, maar ze heb
ben juist elkaar nodig. Wij zitten in
Stellendam letterlijk tussen de vissers
vloot. Ik ben een sterk voorstander
van goed visstandbeheer in de Noord
zee.
Door concurrentie van geïmporteer
de vis uit met name Aziatische landen
als Vietnam, Indonesië en India staan
de prijzen van de vis uit eigen land on
der druk. „De vissers krijgen bijvoor
beeld voor prachtige dikke schol nog
geen euro per kilo. De mensen in ons
land zijn veelal niet bereid om meer
te betalen voor kwaliteitsvis. Doordat
wij midden in de vloot zitten, zien
we meteen de gevolgen voor de vis
serman. In landen als België, Frank
rijk, Spanje en Portugal is men wel be
reid om meer te betalen voor goede
kwaliteit vis. Vandaar dat er veel van
onze vis wordt geëxporteerd. Van de
Zeeuwse mossels en oesters gaat zes
tig procent naar het buitenland en
van de kokkels zelfs 98 procent. In
een land als Spanje zit het in de cul-
tuiir om zeevruchten van goede kwa
liteit te eten."