SZBSS Maritieme streekbeleving in Bruinisse 8 Evenement CONTACTA.NL 0113-551040 0113-551080 info@zbsbv.nl www.zbsbv.nl Over 'grenzen verleggen' gesproken Tekst: Annet van de Ree Foto: Speakers Academy Ruimtevaarder dr. André Kui pers keerde op 1 juli 2012 weer veilig terug op aarde met een hef tige landing op de steppe van Ka- zachstan. De tweede ruimtereis van Kuipers werd in Nederland nauwlettend gevolgd en kreeg veel belangstelling met name ook door de jeugd. Geholpen door de nieuwste technologie kon er tot in de basisschoolklas met Kuipers geskypt worden. Over 'grenzen verleggen' gesproken GOES - De kans dat u en ik de ruim te ingaan wordt steeds groter, maar het blijft in realiteit nog eindeloos ver weg. Dat benadrukt nog eens hoe bij zonder het is dat André Kuipers als Nederlander twee ruimtemissies op zijn naam heeft. Zijn tweede missie was de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruim te door: 11 dagen tijdens missie DEL TA in 2004 en 193 dagen tijdens mis sie PromISSe in 2011/2012. Dankzij deze indrukwekkende presta tie is Kuipers een nationale held. On langs speelde hij nog een prominente rol als heraut van de nieuwe Koning tijdens de inhuldiging op 30 april jl. Eeuwenoude tradities verbonden aan moderne wetenschap; het ging op de ze bijzondere dag heel goed samen. De rol als publieke figuur past Kui pers goed. Begin dit jaar besloot hij dan ook om de komende twee jaar onbetaald verlof te nemen om zich te richten op het promoten van ruimte vaart, wetenschap en technologie. Dit doet hij in samenwerking met het Netherlands Space Office (NSO) en de Nederlandse overheid. Op Contacta.nl 2013 geeft Kuipers voor een groep van max. 150 perso nen een unieke inkijk in de wereld van de bemande ruimtevaart en deelt hij zijn verhaal over de missie, de aan loop ernaartoe en zijn blik op onze planeet. Met zijn komst brengt Con- tacta.nl 2013 nu drie bekende Neder landers op het Arenapodium. De toon is gezet voor de uitwerking van de zes pijlers - geografisch, persoon lijk, communicatie, mobiliteit, tech nisch en financieel - op de beursvloer van Contacta.nl 2013. Ook een vier de prominente spreker is inmiddels bekend; Zakenvrouw 2013 Heieen Dura - Van Oord. Minder bekend, maar zeker succes vol, is zakenvrouw Heieen Dura - van Oord. Zij werd onlangs uitgeroe pen tot "Zakenvrouw van 2013". Du- ra is medeoprichtster van DQ&A, een bedrijf gespecialiseerd in realtime performance marketing en techno logy services met klanten als Adidas, Nespresso en Carrefour. Het bedrijf heeft meer dan 130 digitale marke ting specialisten in dienst, verspreid over diverse internationale kantoren. Heieen Dura-van Oord is daarnaast, als bestuurslid van het platform Jong Ondernemen, actief met een program ma om kinderen kennis te laten ma ken met ondernemen. Ze denkt dat haar nieuwe eretitel 'Zakenvrouw van het jaar' daar een positieve bijdra ge aan kan leveren. Heieen komt zelf uit een familie van baggeraars, eigena ren van het baggerbedrijf Van Oord. Ze is getrouwd met Bart Dura, afkom stig uit de bouwfamilie Dura. Vorig jaar sprak "Zakenvrouw van 2012" Jacqueline Zuidweg op Con- tacta.nl over hoe ondernemers, ook in zware tijden, hun bedrijf financieel gezond te houden of weer gezond te maken. Heieen Dura-van Oord neemt u in 2013 mee in de wereld van succesvol ondernemen en vertelt hoe zij ö.a. jonge kinderen inspireert om later zelf ondernemer te worden. Verdieping Naast een boeiend Arena podium denkt organisator Perry Kentin van LMG strategie+creatie na over een ondersteunend aanbod in verdieping van kennis: "Ik stel me daar een soort van collegezaal bij voor, waarin we ruimte bieden aan specialisten op het gebied van bijvoorbeeld HRM, veilig heid, kwaliteit of innovatie; onder werpen die op een academische ma nier de diepte ingaan. Hiermee ho pen we ook een groep met een ande re identiteit aan te trekken, collega's die tot nu toe Contacta.nl nog niet be zochten. Wij staan open voor sugges ties en ideeën om dit verder in te vul len." Heieen Dura- Van Oord. De absolute topper dit jaar: André Kuipers. Zeeland Belting Service Verser en malser dan bij Niels Ha- braken (35) uit Bruinisse is de vis niet te krijgen. In zijn authen tieke visrestaurant Bru 17 en aan grenzende viswinkel aan de Vis sershaven van Bruinisse, is vrijwel alle vis afkomstig uit de Noord zee, cfe Oosterschelde en het Gre- velingenmeer: zeetong, kabel jauw, tarbot, griet, schol, wijting, tongschar en grevelingenpaling. Tekst: Henk van de Voorde BRUINISSE - Schaal- en schelpdie ren en zeevruchten staan als vanzelf sprekend ook op de menukaart: Zeeuwse kreeft, Zeeuwse oesters, Noordzeekrab, mossels, kokkels, mes heften. „We hebben bewust allemaal visproducten van dichtbij. Waarom? Omdat het producten van topkwali teit zijn. Qua smaak en duurzaamheid zijn ze niet te evenaren", aldus Niels Habraken. Bij de Zilte lekkernijen wordt ook het supergezonde Pain de Mer, bereid van gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde, van de ambach telijke bakker Marcel Spelt uit Brui nisse geserveerd. De groenten zijn af komstig van het nabijgelegen Zeeuw se land. 'Op Bru' wordt concreet in vulling gegeven aan de streekbeléving waar de Stichting Lekker Regionaal Product zo voor ijvert. De familie Habraken heeft ook een vishandel in-Stellendam. „We zitten letterlijk in de visafslag. Dichter bij de bron kun je niet zitten. De vissers bie den er hun net gevangen vis aan voor de handel. De vis die ik er koop is niet alleen bestemd voor Bru 17, maar ook voor andere restaurants die bekend staan om topverse streekpro ducten zoals Brasserie Restaurant de Vierbannen en Brasserie de Vluchtha- ven." Niels, die aquatische ecotechnologie en civiele techniek studeerde aan de HZ in Vlissingen, refereert aan de spanningsvelden tussen visserij en mi lieubeweging. „Beide instanties staan meestal tegenover elkaar, maar ze heb ben juist elkaar nodig. Wij zitten in Stellendam letterlijk tussen de vissers vloot. Ik ben een sterk voorstander van goed visstandbeheer in de Noord zee. Door concurrentie van geïmporteer de vis uit met name Aziatische landen als Vietnam, Indonesië en India staan de prijzen van de vis uit eigen land on der druk. „De vissers krijgen bijvoor beeld voor prachtige dikke schol nog geen euro per kilo. De mensen in ons land zijn veelal niet bereid om meer te betalen voor kwaliteitsvis. Doordat wij midden in de vloot zitten, zien we meteen de gevolgen voor de vis serman. In landen als België, Frank rijk, Spanje en Portugal is men wel be reid om meer te betalen voor goede kwaliteit vis. Vandaar dat er veel van onze vis wordt geëxporteerd. Van de Zeeuwse mossels en oesters gaat zes tig procent naar het buitenland en van de kokkels zelfs 98 procent. In een land als Spanje zit het in de cul- tuiir om zeevruchten van goede kwa liteit te eten."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 104