Beoordeling Bonus aspergesoep 4 UIT KOKEN MET PUCK EP Ik blijf fan van deze Maxima onder de voonaarsgroenten Het wordt een aardig rijtje aan het Bellamypark in Vlissingen. Naast enkele getrouwe restaurants, voegen zich ook eigenzinnige nieuwkomers met ambitie toe, zoals een Aziatisch eethuisje en Stadscafé de Dighter. Deze laatste bezoeken we op een zaterdagavond en worden aangenaam verrast. Puck Kerkhoven Ja, daar zijn ze weer: de witte asperges. Je kan er in mijn vak niet omheen. Wil ik ook helemaal niet, daarvoor zijn ze veel te lekker en uniek. Ongeveer tien weken zijn ze te koop, dan is het schluss. Na 24 juni is er geen asperge meer te krijgen, althans niet van Neder landse bodem. Ik ben niet meer zo'n hardloper als vroeger, toen ik koste wat het kost in de eerste week (rond 16 april) versgesto ken asperges op mijn bord moest hebben. Ze zijn dan nog oneven redig duur. Bovendien heb ik het idee dat de smaak zich ontwik kelt, naarmate het seizoen vor dert. Van behoorlijk strak en mineralig, naar wat ronder en zoeter. Dat kan ook te maken heb ben met de verschillende rassen die worden aangeboden, want net als bij appels, kunnen daarin grote verschillen zitten. De aspergewereld is er één van tradities, veel dingen veranderen nooit. Elk jaar weer wordt er een BN'er tot asperge-ambassadeur benoemd. Dit keer tv-kok Sandra Ysbrandy, vorig jaar was het rod delkoning Albert Verlinden. De lekkerste aspergewijn wordt be kendgemaakt (onthoud: met een Pinot Blanc uit de Elzas zit je al tijd goed). Het beste aspergeres taurant gekozen; De Beleving in Asten is nu 'the place to be\ En al tijd weer gesteggel over de ideale kookmethode. Dit jaar luidt het advies: opzetten in koud water met zout, aan de kook brengen en 4 tot 5 minuten doorkoken. Dan pan van het vuur halen en 15 tot 18 minuten met deksel erop in het kookwater laten staan. Zie www.aspergecentrum.nl voor meer schil- en kookadviezen. Toch is er ook elk jaar weer nieuws te melden. Wist je bij voorbeeld dat we in Nederland te genwoordig een Aspergestraat hebben: de Korte Putstraat, hét horecastraatje van Den Bosch. Vrijwel elk restaurant heeft asper ges op de kaart, van Hollandse chic (met beenham, botersaus en ei) tot überhip (yakotori met as perges) en zelfs als fastfood (as pergekroketten). Ook nieuw is de wedstrijd 'wie maakt de ideale as pergeham'. Winnaar dit jaar: sla ger Nico Sluis uit Maarssen. Ik heb op deze plek al de meest uiteenlopende aspergerecepten gegeven, want ik blijf fan van de ze Maxima onder de voorjaars groenten. Mijn favorieten van vo rig jaar, 'roerbak asperges met krieltjes; zeekraal en garnaaltjes' en de 'asperge-bladerdeegtaart van de plaat" heb ik alweer ge maakt. Maar ik was eigenlijk nog op zoek naar een nieuwe aspergever rassing die je compleet van je sok ken blaast Die diende zich afgelo pen weekend aan op een terras op een zonnig Brabants pleintje, na een pittige wandeling. In de vorm van een kop romige asper- De Dighter Bellamy is terug Prijs-kwaliteit: Bediening: De jonge bediende Charley heeft het gastvrouwschap in haar vingers. Entourage: Rustiek, nostalgisch en een beetje bruin. Precies wat je verwacht bij een stadscafé. Horen, zien en ruiken: Boven is een aparte ruimte voor groe pen. Boven is ook het damestoilet. Conclusie: De Dighter heeft een kok die zijn hele ziel en zaligheid in het maken van mooie gerechten legt. Joris Swennen, mede-eigenaar en kok van Stadscafé de Dighter. ting verandercl. Het is een bruin eetcafé, basic ingericht en aan de muur hangen uitgeschreven ge dichten van Jacobus Bellamy. Het etablissement maakt slim ge bruik van de beroemde dichter die in de achttiende eeuw leefde en in dit huis is geboren. Handig verwijst het stadscafé nog naar Bellamy's levensmotto: 'Proeven voor het verstand, den smaak en het hart'. Het gezicht van het stadscafé is Charley, een oplettende bedien de, die nog voordat we haar ge roepen hebben, al gehoord heeft wat we willen eten. Ze prijst des ondanks nog even de dagschotel aan, asperges met zalm. Ze doet dat met zoveel enthousiasme dat we een keer voor de asperges bui gen. Maar eerst beginnen we met een selderijssoep met gerookte truf felolie (5,50 euro) en runderlen de (9,50 euro) met een mayonai se van truffel. We krijgen er mals stokbrood bij en beurre In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Zoek maar een plaatsje uit", zegt Charley, terwijl ze een weids gebaar maakt. Geen tafel tje is bezet op de ze zaterdagavond in Stadscafé de Dighter. We vra gen ons of het niet zo goed gaat met de nieuweling in Vlissin gen. Maar snel blijkt dat we niet te vroeg moeten oordelen. Bo ven zitten nog zo'n 30 voetbal lers een maaltijd te nuttigen en hun verdriet van een slecht ver lopen seizoen met elkaar te de len en langzaamaan stroomt de zaak beneden aardig vol. We hebben al een paar keer lo vende reacties van de Dighter voorbij zien komen op de sociale media en ook Vlissingers heb ben ons al gewezen op de laag drempeligheid van de zaak. In het stadscafé huisde tot voor kort eetcafé Melody. Met de komst van de Dighter in maart dit jaar is de formule en inrich- maitre d'hotel, zacht van smaak. De selderijsoep is romig en licht gebonden, waardoor de wat stroeve smaak van selderie ^ge neutraliseerd is. Kok Joris Swen nen komt langs de tafels en vraagt of alles smaakt. Mooi, kan hij meteen vertellen wat hij ge daan heeft om de soep zo 'rond' te maken. Hij heeft een roux ge maakt en wat slagroom toege voegd, en verder doet ook de truffelolie zijn werk. De truffelmayonaise en flinter dunne uiringetjes peppen de dungesneden runderlende op. Het gerecht is weliswaar niet moeilijk te maken, maar de keu ken maakt zich er niet met een jantje-van-leiden van af. Dat zou ook Joris' eer te na zijn. Bij de Dighter wordt alles zelf be reid, zegt hij, tot het koekje bij de koffie. De truffelmayonaise begint ook in eigen huis, met het kloppen van de eidooiers en olie. De frietaardappels komen rechtstreeks van zijn oom uit Zeeuws-Vlaanderen. „En die gaan we hier gezellig met zijn allen schillen en snijden." We vervolgen met entrecote (18,95 euro) waarbij de frieten, gebakken aardappeltjes en witlof met balsamico worden geser veerd. De entrecote is op ver zoek tussen medium en rare ge bakken en de kok heeft de op dracht goed uitgevoerd. De wit lof heeft een bite gehouden en we hebben al eerder gemerkt dat balsamico goed samengaat met witlof. De dagschotel dan: Op een rijtje asperges ligt een stevige moot zalm met basilicumcrème en lamsoor. Het bord ziet er mooi uit. De lamsoor valt wat uit de toon. De zilte groente is lang ge gaard, waardoor het blad wat nat tig is en bovendien zit er nog zand in. Dat is jammer, zeker omdat de asperges en de zalm voortreffelijk bereid zijn. We vervolgen met chocomousse (6,95 euro) met bananenijs en crème brulée (6,95 euro). Het ba nanenijs is ook in eigen huis ge maakt, zegt Charley. „Je maakt een snee in een banaan en legt hem in de vriezer, heel gemakke lijk." Het is een mooi geheim om te delen. De kok is niet zui nig met de crème anglaise, die een subtiele vanillesmaak heeft. En door het krokante laagje bo venop is deze crème brulée een topper. Je kan bij de Dighter een uitgeba lanceerd gerecht eten, maar we hebben het idee dat er nog een beetje gezocht wordt naar een goede prijsstelling. Door een goedkope dagschotel op de kaart te zetten, zou dat probleem ver holpen zijn. Het heeft alles in zich om een aanwinst voor Vlis singen te worden. Stadscafé de Dighter, Bellamypark 30, 4381 CK Vlissingen. 0118-851507, info@stadscafededighter.nl. Elke dag open van 11.00-1.00 uur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 44