Beoordeling
Bonus aspergesoep
4 UIT
KOKEN MET PUCK
EP
Ik blijf fan van deze
Maxima onder de
voonaarsgroenten
Het wordt een aardig
rijtje aan het
Bellamypark in
Vlissingen. Naast enkele
getrouwe restaurants,
voegen zich ook
eigenzinnige
nieuwkomers met
ambitie toe, zoals een
Aziatisch eethuisje en
Stadscafé de Dighter.
Deze laatste bezoeken
we op een
zaterdagavond en
worden aangenaam
verrast.
Puck Kerkhoven
Ja, daar zijn ze weer: de witte
asperges. Je kan er in mijn
vak niet omheen. Wil ik ook
helemaal niet, daarvoor zijn
ze veel te lekker en uniek.
Ongeveer tien weken zijn ze te
koop, dan is het schluss. Na 24
juni is er geen asperge meer te
krijgen, althans niet van Neder
landse bodem. Ik ben niet meer
zo'n hardloper als vroeger, toen
ik koste wat het kost in de eerste
week (rond 16 april) versgesto
ken asperges op mijn bord moest
hebben. Ze zijn dan nog oneven
redig duur. Bovendien heb ik het
idee dat de smaak zich ontwik
kelt, naarmate het seizoen vor
dert. Van behoorlijk strak en
mineralig, naar wat ronder en
zoeter. Dat kan ook te maken heb
ben met de verschillende rassen
die worden aangeboden, want
net als bij appels, kunnen daarin
grote verschillen zitten.
De aspergewereld is er één van
tradities, veel dingen veranderen
nooit. Elk jaar weer wordt er een
BN'er tot asperge-ambassadeur
benoemd. Dit keer tv-kok Sandra
Ysbrandy, vorig jaar was het rod
delkoning Albert Verlinden. De
lekkerste aspergewijn wordt be
kendgemaakt (onthoud: met een
Pinot Blanc uit de Elzas zit je al
tijd goed). Het beste aspergeres
taurant gekozen; De Beleving in
Asten is nu 'the place to be\ En al
tijd weer gesteggel over de ideale
kookmethode. Dit jaar luidt het
advies: opzetten in koud water
met zout, aan de kook brengen
en 4 tot 5 minuten doorkoken.
Dan pan van het vuur halen en 15
tot 18 minuten met deksel erop
in het kookwater laten staan. Zie
www.aspergecentrum.nl voor
meer schil- en kookadviezen.
Toch is er ook elk jaar weer
nieuws te melden. Wist je bij
voorbeeld dat we in Nederland te
genwoordig een Aspergestraat
hebben: de Korte Putstraat, hét
horecastraatje van Den Bosch.
Vrijwel elk restaurant heeft asper
ges op de kaart, van Hollandse
chic (met beenham, botersaus en
ei) tot überhip (yakotori met as
perges) en zelfs als fastfood (as
pergekroketten). Ook nieuw is de
wedstrijd 'wie maakt de ideale as
pergeham'. Winnaar dit jaar: sla
ger Nico Sluis uit Maarssen.
Ik heb op deze plek al de meest
uiteenlopende aspergerecepten
gegeven, want ik blijf fan van de
ze Maxima onder de voorjaars
groenten. Mijn favorieten van vo
rig jaar, 'roerbak asperges met
krieltjes; zeekraal en garnaaltjes'
en de 'asperge-bladerdeegtaart
van de plaat" heb ik alweer ge
maakt.
Maar ik was eigenlijk nog op
zoek naar een nieuwe aspergever
rassing die je compleet van je sok
ken blaast Die diende zich afgelo
pen weekend aan op een terras
op een zonnig Brabants pleintje,
na een pittige wandeling. In de
vorm van een kop romige asper-
De Dighter Bellamy is terug
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
De jonge bediende Charley heeft het
gastvrouwschap in haar vingers.
Entourage:
Rustiek, nostalgisch en een beetje
bruin. Precies wat je verwacht bij een
stadscafé.
Horen, zien en ruiken:
Boven is een aparte ruimte voor groe
pen. Boven is ook het damestoilet.
Conclusie:
De Dighter heeft een kok die zijn hele
ziel en zaligheid in het maken van
mooie gerechten legt.
Joris Swennen, mede-eigenaar en kok van Stadscafé de Dighter.
ting verandercl. Het is een bruin
eetcafé, basic ingericht en aan de
muur hangen uitgeschreven ge
dichten van Jacobus Bellamy.
Het etablissement maakt slim ge
bruik van de beroemde dichter
die in de achttiende eeuw leefde
en in dit huis is geboren. Handig
verwijst het stadscafé nog naar
Bellamy's levensmotto: 'Proeven
voor het verstand, den smaak en
het hart'.
Het gezicht van het stadscafé is
Charley, een oplettende bedien
de, die nog voordat we haar ge
roepen hebben, al gehoord heeft
wat we willen eten. Ze prijst des
ondanks nog even de dagschotel
aan, asperges met zalm. Ze doet
dat met zoveel enthousiasme dat
we een keer voor de asperges bui
gen.
Maar eerst beginnen we met een
selderijssoep met gerookte truf
felolie (5,50 euro) en runderlen
de (9,50 euro) met een mayonai
se van truffel. We krijgen er
mals stokbrood bij en beurre
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Zoek maar een
plaatsje uit", zegt
Charley, terwijl ze
een weids gebaar
maakt. Geen tafel
tje is bezet op de
ze zaterdagavond
in Stadscafé de Dighter. We vra
gen ons of het niet zo goed gaat
met de nieuweling in Vlissin
gen. Maar snel blijkt dat we niet
te vroeg moeten oordelen. Bo
ven zitten nog zo'n 30 voetbal
lers een maaltijd te nuttigen en
hun verdriet van een slecht ver
lopen seizoen met elkaar te de
len en langzaamaan stroomt de
zaak beneden aardig vol.
We hebben al een paar keer lo
vende reacties van de Dighter
voorbij zien komen op de sociale
media en ook Vlissingers heb
ben ons al gewezen op de laag
drempeligheid van de zaak.
In het stadscafé huisde tot voor
kort eetcafé Melody. Met de
komst van de Dighter in maart
dit jaar is de formule en inrich-
maitre d'hotel, zacht van smaak.
De selderijsoep is romig en licht
gebonden, waardoor de wat
stroeve smaak van selderie ^ge
neutraliseerd is. Kok Joris Swen
nen komt langs de tafels en
vraagt of alles smaakt. Mooi, kan
hij meteen vertellen wat hij ge
daan heeft om de soep zo 'rond'
te maken. Hij heeft een roux ge
maakt en wat slagroom toege
voegd, en verder doet ook de
truffelolie zijn werk.
De truffelmayonaise en flinter
dunne uiringetjes peppen de
dungesneden runderlende op.
Het gerecht is weliswaar niet
moeilijk te maken, maar de keu
ken maakt zich er niet met een
jantje-van-leiden van af.
Dat zou ook Joris' eer te na zijn.
Bij de Dighter wordt alles zelf be
reid, zegt hij, tot het koekje bij
de koffie. De truffelmayonaise
begint ook in eigen huis, met
het kloppen van de eidooiers en
olie. De frietaardappels komen
rechtstreeks van zijn oom uit
Zeeuws-Vlaanderen. „En die
gaan we hier gezellig met zijn
allen schillen en snijden."
We vervolgen met entrecote
(18,95 euro) waarbij de frieten,
gebakken aardappeltjes en witlof
met balsamico worden geser
veerd. De entrecote is op ver
zoek tussen medium en rare ge
bakken en de kok heeft de op
dracht goed uitgevoerd. De wit
lof heeft een bite gehouden en
we hebben al eerder gemerkt dat
balsamico goed samengaat met
witlof.
De dagschotel dan: Op een rijtje
asperges ligt een stevige moot
zalm met basilicumcrème en
lamsoor. Het bord ziet er mooi
uit. De lamsoor valt wat uit de
toon. De zilte groente is lang ge
gaard, waardoor het blad wat nat
tig is en bovendien zit er nog
zand in. Dat is jammer, zeker
omdat de asperges en de zalm
voortreffelijk bereid zijn.
We vervolgen met chocomousse
(6,95 euro) met bananenijs en
crème brulée (6,95 euro). Het ba
nanenijs is ook in eigen huis ge
maakt, zegt Charley. „Je maakt
een snee in een banaan en legt
hem in de vriezer, heel gemakke
lijk." Het is een mooi geheim
om te delen. De kok is niet zui
nig met de crème anglaise, die
een subtiele vanillesmaak heeft.
En door het krokante laagje bo
venop is deze crème brulée een
topper.
Je kan bij de Dighter een uitgeba
lanceerd gerecht eten, maar we
hebben het idee dat er nog een
beetje gezocht wordt naar een
goede prijsstelling. Door een
goedkope dagschotel op de kaart
te zetten, zou dat probleem ver
holpen zijn. Het heeft alles in
zich om een aanwinst voor Vlis
singen te worden.
Stadscafé de Dighter, Bellamypark
30, 4381 CK Vlissingen.
0118-851507,
info@stadscafededighter.nl. Elke dag
open van 11.00-1.00 uur.