Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland haalt
apparatuur en kennis over laparoscopie in huis
Bowling oogt mooi en Zeeuwse zilte zaligheden tussen de
is nu hypermodern druivenranken bij wijngaarddiner
SCHOUWEN-DUIVELAND 23
Gezamenlijke
aanschaf van
dompelpomp
Keuring rijbewijs
voor senioren
Ondernemersplein
DINSDAG 14 MEI 2013
Dierenartsen Astrid Meijninger (links) en Ineke Wisse. Op de achtergrond is assistente Marie-Antoinette Hameeteman te zien. Tijdens de laparoscopie
kijkt het drietal mee op een monitor foto Dirk-Jan Gjeltema
door Esme Soesman
ZIERIKZEE - Een kleinere wond, een
beter overzicht en - als het er een
maal op zit - ook nog een sneller
herstel. Laparoscopie, ofwel een
kijkoperatie, biedt een aantal voor
delen boven de traditionele manier
van opereren. Reden voor Dieren
artsen Praktijk (DAP) Schou
wen-Duiveland om deze techniek
te omarmen.
Dierenartsen Astrid Meijninger
en Ineke Wisse van de in Zierik-
zee gevestigde praktijk hebben
zich de techniek via intensieve
scholing eigen gemaakt. Zij kun
nen laparoscopie uitvoeren bij tal
van aandoeningen, bij dieren van
af ongeveer vijf kilo.
In de humane geneeskunde is la
paroscopie (het kijken in de buik)
al langer gewoon. Binnen de ve
terinaire geneeskunde is de kijk
operatie - hoewel groeiende - nog
minder gangbaar. „Het is een
enorme investering", wijst dieren
arts Ingeborg Buitink op de aan
schaf van de benodigde appara
tuur. „En je moet de mensen in
huis hebben die zich er in willen
specialiseren. Je moet, om dit te
kunnen, veel cursussen volgen en
het vergt ook wel lef."
Dat laatste heeft te maken met de
andere werkwijze. Bij laparasco-
pie worden - simpel gezegd -
twee (of eventueel drie) gaatjes
gemaakt waarin buisjes (trocars)
worden gezet. Via die buisjes kun
nen camera, grijper en andere be
nodigde instrumenten het
lichaam worden ingebracht. De
dierenarts kijkt op de monitor
naar de eigen handelingen. Via la
paroscopie kan zo 'letterlijk' een
kijkje worden genomen om te
ontdekken wat er loos is, maar er
kan ook meteen worden ingegre
pen.
De techniek zal het meest bij de
sterilisatie van teefjes worden toe
gepast, is de verwachting. Andere
mogelijkheden: het verwijderen
van een binnenbal bij een reu of
een biopsiename van lever, nier
of darm.
TERNEUZEN - Zeeland Seaports, Vei
ligheidsregio Zeeland, de Zeeuwse
gemeenten en Rijkswaterstaat
schaffen binnen afzienbare tijd een
dompelpompsysteem aan dat bij
calamiteiten in havengebieden
24.000 liter water per minuut kan
verpompen.
Het systeem kost volgens opera
tioneel manager incidentbestrij-
ding Cees Overdulve van Veilig
heidsregio Zeeland ongeveer een
miljoen euro. „Zo'n dompelpomp
heb je bijvoorbeeld nodig bij een
tank die in brand staat. Zo kun je
in een mum van tijd heel veel wa
ter uit de haven pompen."
De aanschaf valt onder het pro
ject Deltawateren, dat als doel
heeft om de incidentbestrijding
op het water en in de havengebie
den te verbeteren.
In dat licht gaven de Veiligheidsre
gio, Oil Tanking, Zeeland Refi
nery en Dow Benelux gisteren in
Terneuzen de aftrap om een
schuimpool op te zetten. In geval
van een grote calamiteit met
brandbare vloeistoffen kunnen de
hulpdiensten de hulp van grote
bedrijven inschakelen.
Veiligheidsregio Zeeland en Oil
Tanking namen gisteren twee
trucks en trailers met tankcontai
ners met daarin 26.000 liter
schuimvormend middel in ge
bruik.
Een derde container gaat naar het
havengebied in Borssele. Dow en
Zeeland Refinery hebben op hun
terreinen ook schuimvormend
middel beschikbaar. Daarmee be
vat de schuimpool samen zo'n
110.000 liter.
BURGH-HAAMSTEDE - Zeventigplus-
sers kunnen donderdag 6 juni
voordelig terecht bij Regelzorg
voor een rijbewijskeuring in
Burgh-Haamstede. Deze organisa
tie verzorgt die dag keuringen in
dorpshuis De Schutse. Voor een
seniorenkeuring moet 36 euro
worden neergelegd.
Ook chauffeurs jonger dan 70
jaar, automobilisten en chauf
feurs met een C/D/E-rijbewijs
kunnen op die dag bij Regelzorg
terecht. Afspraken zijn te maken
via 088-2323300.
BURGH-HAAMSTEDE - De bowlingba
nen in Sportcentrum Westerschou-
wen in Burgh-Haamstede zijn ver
nieuwd.
De vier banen zijn nu voorzien
van geautomatiseerde puntentel
ling en automatische bumpergo-
ten en zijn uitgerust met een snel
lere machine. Daarnaast hebben
de banen ook wat uiterlijk betreft
een metamorfose ondergaan. Zij-
en achterwanden hebben het the
ma zee en strand gekregen. Het
Zeeuwse landschap, naar ont
werp van Marcel Bolster van Litt
le Art Factory in Zierikzee, is met
airbrush vormgegeven. De nieu
we LED- en blacklightverlichting
maakt het plaatje af. De oude ba
nen waren dik 40 jaar oud. Tijd
voor vernieuwing, want afschaf
fen was geen optie. „Bowlen is
een stabiele factor. We zitten hier
tussen de campings en bij een
Landal Greenpark. Op vakantie
zoek je vertier en daar hoort voor
veel mensen een potje bowlen
bij", is de ervaring van algemeen
manager Edward Bourdrez van
het sportcentrum. Ook kinderker-
mis 't Kraayenest, dat tot 5 sep
tember in het sportcentrum is ge
vestigd, is uitgebreid. De nieuw
ste aanwinst is een 7 meter lange
en 6 meter hoge piratenglijbaan.
door Esme Soesman
DREISCHOR - Aan lange tafels tus
sen de wijnranken genieten van
Zeeuwse zilte zaligheden zoals
kreeft of mosselen en bijpassende
wijn. Bij Wijnhoeve De Kleine
Schorre in Dreischor kan zaterdag
22 juni, vrijdag 16 augustus of za
terdag 21 september worden aan
geschoven bij een wijngaarddiner.
Tot tachtig mensen kunnen (na
reservering) tijdens deze avonden
terecht. „Steeds worden lokale
producten in het zonnetje gezet,
aangepast aan de seizoenen",
geeft wijnboer Johan van de Vel
de de opzet weer. Op 22 juni
wordt bijvoorbeeld een kreeftme
nu geserveerd en in september
vis en mosselen. Die insteek zie je
niet alleen op je bordje terug.
Eters worden getrakteerd op infor
matie over de geserveerde produc
ten door ware kenners. Zo zijn bij
het wijngaarddiner van zaterdag
22 juni kreeftenvisser Jan van
Westenbrugge en Meinderd Kam
pen van Kampen Destillateurs
present. Na een ontvangst op de
wijnhoeve wordt aangeschoven
aan een lange tafel die in de wijn
gaard is opgedekt. Vorig jaar werd
die opzet in Dreischor voor het
eerst beproefd door het rondrei
zende restaurant zonder muren
'Buitengewoon in het land'. Deze
organisatie keert in augustus te
rug. Bij de overige edities hebben
Wijnhoeve en Paul Muller van
proeflokaal de Zeeuwse Zilte Za
ligheden de organisatie zelf ter
hand genomen. Om de avond te
perfectioneren: een topchef be
reidt de gerechten ter plaatse en
er wordt live muziek gemaakt.
„Het was prachtig vorig jaar",
zegt Van de Velde. „De rust en
ruimte. Maar ook het met tiental
len andere gasten aan tafel schui
ven. Heel bijzonder was dat."
www.dekleineschorre.nl