Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland haalt apparatuur en kennis over laparoscopie in huis Bowling oogt mooi en Zeeuwse zilte zaligheden tussen de is nu hypermodern druivenranken bij wijngaarddiner SCHOUWEN-DUIVELAND 23 Gezamenlijke aanschaf van dompelpomp Keuring rijbewijs voor senioren Ondernemersplein DINSDAG 14 MEI 2013 Dierenartsen Astrid Meijninger (links) en Ineke Wisse. Op de achtergrond is assistente Marie-Antoinette Hameeteman te zien. Tijdens de laparoscopie kijkt het drietal mee op een monitor foto Dirk-Jan Gjeltema door Esme Soesman ZIERIKZEE - Een kleinere wond, een beter overzicht en - als het er een maal op zit - ook nog een sneller herstel. Laparoscopie, ofwel een kijkoperatie, biedt een aantal voor delen boven de traditionele manier van opereren. Reden voor Dieren artsen Praktijk (DAP) Schou wen-Duiveland om deze techniek te omarmen. Dierenartsen Astrid Meijninger en Ineke Wisse van de in Zierik- zee gevestigde praktijk hebben zich de techniek via intensieve scholing eigen gemaakt. Zij kun nen laparoscopie uitvoeren bij tal van aandoeningen, bij dieren van af ongeveer vijf kilo. In de humane geneeskunde is la paroscopie (het kijken in de buik) al langer gewoon. Binnen de ve terinaire geneeskunde is de kijk operatie - hoewel groeiende - nog minder gangbaar. „Het is een enorme investering", wijst dieren arts Ingeborg Buitink op de aan schaf van de benodigde appara tuur. „En je moet de mensen in huis hebben die zich er in willen specialiseren. Je moet, om dit te kunnen, veel cursussen volgen en het vergt ook wel lef." Dat laatste heeft te maken met de andere werkwijze. Bij laparasco- pie worden - simpel gezegd - twee (of eventueel drie) gaatjes gemaakt waarin buisjes (trocars) worden gezet. Via die buisjes kun nen camera, grijper en andere be nodigde instrumenten het lichaam worden ingebracht. De dierenarts kijkt op de monitor naar de eigen handelingen. Via la paroscopie kan zo 'letterlijk' een kijkje worden genomen om te ontdekken wat er loos is, maar er kan ook meteen worden ingegre pen. De techniek zal het meest bij de sterilisatie van teefjes worden toe gepast, is de verwachting. Andere mogelijkheden: het verwijderen van een binnenbal bij een reu of een biopsiename van lever, nier of darm. TERNEUZEN - Zeeland Seaports, Vei ligheidsregio Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en Rijkswaterstaat schaffen binnen afzienbare tijd een dompelpompsysteem aan dat bij calamiteiten in havengebieden 24.000 liter water per minuut kan verpompen. Het systeem kost volgens opera tioneel manager incidentbestrij- ding Cees Overdulve van Veilig heidsregio Zeeland ongeveer een miljoen euro. „Zo'n dompelpomp heb je bijvoorbeeld nodig bij een tank die in brand staat. Zo kun je in een mum van tijd heel veel wa ter uit de haven pompen." De aanschaf valt onder het pro ject Deltawateren, dat als doel heeft om de incidentbestrijding op het water en in de havengebie den te verbeteren. In dat licht gaven de Veiligheidsre gio, Oil Tanking, Zeeland Refi nery en Dow Benelux gisteren in Terneuzen de aftrap om een schuimpool op te zetten. In geval van een grote calamiteit met brandbare vloeistoffen kunnen de hulpdiensten de hulp van grote bedrijven inschakelen. Veiligheidsregio Zeeland en Oil Tanking namen gisteren twee trucks en trailers met tankcontai ners met daarin 26.000 liter schuimvormend middel in ge bruik. Een derde container gaat naar het havengebied in Borssele. Dow en Zeeland Refinery hebben op hun terreinen ook schuimvormend middel beschikbaar. Daarmee be vat de schuimpool samen zo'n 110.000 liter. BURGH-HAAMSTEDE - Zeventigplus- sers kunnen donderdag 6 juni voordelig terecht bij Regelzorg voor een rijbewijskeuring in Burgh-Haamstede. Deze organisa tie verzorgt die dag keuringen in dorpshuis De Schutse. Voor een seniorenkeuring moet 36 euro worden neergelegd. Ook chauffeurs jonger dan 70 jaar, automobilisten en chauf feurs met een C/D/E-rijbewijs kunnen op die dag bij Regelzorg terecht. Afspraken zijn te maken via 088-2323300. BURGH-HAAMSTEDE - De bowlingba nen in Sportcentrum Westerschou- wen in Burgh-Haamstede zijn ver nieuwd. De vier banen zijn nu voorzien van geautomatiseerde puntentel ling en automatische bumpergo- ten en zijn uitgerust met een snel lere machine. Daarnaast hebben de banen ook wat uiterlijk betreft een metamorfose ondergaan. Zij- en achterwanden hebben het the ma zee en strand gekregen. Het Zeeuwse landschap, naar ont werp van Marcel Bolster van Litt le Art Factory in Zierikzee, is met airbrush vormgegeven. De nieu we LED- en blacklightverlichting maakt het plaatje af. De oude ba nen waren dik 40 jaar oud. Tijd voor vernieuwing, want afschaf fen was geen optie. „Bowlen is een stabiele factor. We zitten hier tussen de campings en bij een Landal Greenpark. Op vakantie zoek je vertier en daar hoort voor veel mensen een potje bowlen bij", is de ervaring van algemeen manager Edward Bourdrez van het sportcentrum. Ook kinderker- mis 't Kraayenest, dat tot 5 sep tember in het sportcentrum is ge vestigd, is uitgebreid. De nieuw ste aanwinst is een 7 meter lange en 6 meter hoge piratenglijbaan. door Esme Soesman DREISCHOR - Aan lange tafels tus sen de wijnranken genieten van Zeeuwse zilte zaligheden zoals kreeft of mosselen en bijpassende wijn. Bij Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor kan zaterdag 22 juni, vrijdag 16 augustus of za terdag 21 september worden aan geschoven bij een wijngaarddiner. Tot tachtig mensen kunnen (na reservering) tijdens deze avonden terecht. „Steeds worden lokale producten in het zonnetje gezet, aangepast aan de seizoenen", geeft wijnboer Johan van de Vel de de opzet weer. Op 22 juni wordt bijvoorbeeld een kreeftme nu geserveerd en in september vis en mosselen. Die insteek zie je niet alleen op je bordje terug. Eters worden getrakteerd op infor matie over de geserveerde produc ten door ware kenners. Zo zijn bij het wijngaarddiner van zaterdag 22 juni kreeftenvisser Jan van Westenbrugge en Meinderd Kam pen van Kampen Destillateurs present. Na een ontvangst op de wijnhoeve wordt aangeschoven aan een lange tafel die in de wijn gaard is opgedekt. Vorig jaar werd die opzet in Dreischor voor het eerst beproefd door het rondrei zende restaurant zonder muren 'Buitengewoon in het land'. Deze organisatie keert in augustus te rug. Bij de overige edities hebben Wijnhoeve en Paul Muller van proeflokaal de Zeeuwse Zilte Za ligheden de organisatie zelf ter hand genomen. Om de avond te perfectioneren: een topchef be reidt de gerechten ter plaatse en er wordt live muziek gemaakt. „Het was prachtig vorig jaar", zegt Van de Velde. „De rust en ruimte. Maar ook het met tiental len andere gasten aan tafel schui ven. Heel bijzonder was dat." www.dekleineschorre.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 49