4 10 SPECTRUM wetenschap •-* Snacks uit de printer door Peter de Jaeger Chocola, winegums, gepureerde groenten en deegwaren. Een greep van producten die in een driedimensionale (3D) printer kunnen worden gebruikt. „Zo'n printer werkt als een geautomati seerde slagroomspuit", zegt Kjeld van Bommel, onderzoeker bij TNO in Eindhoven. „Net als een patissier kun je laagje voor laagje objec ten bouwen, maar dan met een veel grotere preci sie. Het gewenste ontwerp is van tevoren in de com puter ingevoerd. De doorsnee van het gaatje waar het gesmolten of gepureerde materiaal doorheen wordt geperst, is niet groter dan 1 millimeter. Toch kan alles wat gepureerd is of enigszins vloeibaar is in de spuit, zelfs taai brooddeeg." Bestaande producten kunnen daardoor in een ande re vorm worden gegoten. Van Bommel noemt als voorbeeld chocola. „Chocola blijft chocola, ook met deze techniek", zegt hij. „Maar je kunt persoonlijke repen maken en iemand geluk wensen op een ludie ke manier. Bijvoorbeeld door losse letters te maken in elke gewenste vorm en die op de reep schrijven. Of je kunt een 3D poppetje van jezelf laten uitprin ten in chocola. Het Engelse bedrijf Choc Edge levert al chocoladeprinters." Personaliseren van voeding, noemt Van Bommel dat. Hij doet mee aan een Europees project gericht op patiënten met kauw- en slikproblemen, waar mee ongeveer 10 procent van de mensen in ver pleegtehuizen te maken krijgt. Ze kunnen geen vast voedsel meer eten en moet het daarom doen met een soort milkshake. „De lol van het samen eten is daarmee weg, de ouderen voelen zich gehan dicapt vergeleken met de rest van de tafel. Om die reden eten ze slecht en raken ze soms zelfs onder voed. Dat is niet acceptabel." Daarom pureren sommige tehuizen de broccoli en kip, voegen daar gelatine aan toe en gieten het weer in de vorm van een zacht broccoliroosje of kippen bout, zodat de patiënten het gewoon met mes en vork kunnen eten. „Maar dat is allemaal handwerk en dus duur. Daarom ontwikkelen we een 3D prin ter die snel een volledig bord met broccoli, kip en aardappel kan maken of een bord worteltjes, pasta en een worstje. Daar kunnen dan gelijk de nodige vitamines of gezonde vetzuren aan worden toege voegd. De patiënt heeft hetzelfde op zijn bord als zijn buurman, die nog wel goed kan kauwen, alleen is het veel zachter." Met behulp van 3D techniek kan ook worden ge zocht naar nieuwe texturen en structuren van be staande voedingsmiddelen. Zo kunnen koekjes wor den gemaakt met een totaal andere knapperigheid door de verdeling van belletjes tussen het deeg te programmeren. Een ander type printer gaat nog ver der. Bij de zogenoemde poederbedprinter worden Grote foto: Met een 3D printer kun nen nieuwe vormen voor snacks wor den gemaakt. Kleine foto's: Uit de voed- selprinter. een merin gue, eetbare schakels en winegums. foto's TNO laagjes poeder aan elkaar gesmolten door een infra rood laser. Deze techniek wordt al gebruikt voor het maken van metalen en plastic voorwerpen. Door een kleine aanpassing kan het ook voor etens waren. Van Bommel: „We hebben al koekjes ge maakt, waarbij tientallen verschillende laagjes af zonderlijk zijn afgebakken. Dat geeft een heel ander mondgevoel dan wanneer het in de oven is gebak ken." De poederbedtechniek maakt bovendien de productie van gezonde 'light snacks' mogelijk. Door uitgekiende patronen te maken met bijvoorbeeld af wisselend een laagje vet en een laagje eiwit zijn tex turen te maken met een smaaksensatie vergelijk baar met een 'vette hap', maar met de helft minder vet. Dat kan ook met suiker en zout. „Door te spe len met de verdeling van de ingrediënten krijg je een nieuw product." Van Bommel wil graag duurzamere eiwitten gebrui ken die minder energie kosten dan die in runder vlees zitten. „Maar een biefstuk printen uit verma len rundvlees heeft natuurlijk weinig zin. Ik zou lie ver kijken naar wat we kunnen doen met eiwitten uit algen, gras, insecten of lupinezaden. Dat zijn na genoeg onontgonnen gebieden waar nog veel te winnen valt op het gebied van vleesvervangers." Behalve vleesvervangers zijn ook volledig nieuwe producten mogelijk. „Je kunt ze in de markt zetten als iets dat nog niet bestaat en de mensen leuk vin den om te eten." Zo gek is dat niet, zegt Van Bom mel, „honderd jaar terug waren er ook nog geen Pringles. Nu kent iedereen die chips". Maar een nieuw voedingsproduct kan er nog zo leuk uitzien, zolang de smaak en textuur niet goed zijn, valt er geen droog brood mee te verdienen voor bedrijven. De onderzoeker voorziet dat ooit iedereen een 3D voedselprinter in de keuken heeft staan. „Mijn ide aalbeeld is een printer die net als een kleurenprin ter een aantal afzonderlijke cartridges bevat voor ei witten, koolhydraten, vetten en misschien nog voor smaakstof fen en vitamines. Met al die in grediënten kan iedereen zijn ei gen dieet samenstellen." Maar een eetprinter die net als in Star Trek elk gewenst product op tafel tovert, laat nog zeker 20 jaar op zich wachten. Van Bommel vergelijkt het met mu ziekdragers. Het begon met een grammofoonplaat en nu heb ben we de iPod. „We zitten nog in de fase van de elpees." reageren? spectrum@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 62