Trouwe Delta-klant krijgt bonnen
I
I
I
I
I
26 ZEELAND
Kleine lettertjes
OMZETDALING HORECA
Kansen en
bedreigingen
I-4
woensdag
EF
vragen over
Tinkebells
kunsthuis
Steeds meer horecabedrijven vekeren
in financiële nood, waarbij vooral de
caféuitbaters de omzet zien dalen.
Omzetontwikkeling
re
I'll
lil
5
Guido van der Heijden
w
1 e zijn in de su
permarkt. Ik sta
met een pak Tak-
si Tropical in
mijn hand. De kleine letterjes
lezend. Mijn zoontje mocht iets
te drinken uitkiezen. Zijn oog
viel op het bontgekleurde pak
vruchtendrank. En hoe bonter
de verpakking, des te achter
dochtiger ben ik. Bonte kleuren
worden door reclamemensen
gebruikt om lieve kindjes als
mijn zoon te triggeren pappa of
mamma met grote natte kinder
ogen aan te kijken om vervol
gens om het product te sme
ken.
Ik lees dus de kleine lettertjes.
Dat doe ik sinds we thuis een
paar seizoenen Keuringsdienst
van Waarde aanschaften. Een
fantastisch programma waar
van ik heb geleerd dat er amper
verschil is tussen euroshopper
roomboter of de duurste goud-
verpakte variant van Campina.
Ik weet nu dat de meeste bron
watertjes niet beter zijn dan
het Nederlandse kraanwater en
dat zout meestal gewoon zout
is. Of ze het nu verkopen als do-
dezeezout, als door echte sher
pa's gewonnen bergkristalzout
uit de Himalaya of als budget-
merk tafelzout.
Wie regelmatig naar de Keu
ringsdienst van Waarde kijkt,
kan niet anders dan een beetje
achterdochtig worden. We wor
den massaal voor de gek gehou
den.
Neem nu dat pakje Taksi Tropi
cal. Een kleurige ananas en pas
sievrucht op de verpakking.
Weet u hoeveel van dat sap er
inzit? Volgens de kleine letter
tjes 0,8 procent ananas en 0,25
procent passievrucht. Dat is on
geveer drie theelepels sap in
het hele pak.
Tenzij Taksi een homeopa
thisch geneesmiddel is, waarbij
een dergelijke mate van verdun
ning juist deel van de therapie
is, durf ik toch hier hardop te
zeggen dat hier sprake is van
bedrog.
Maar redding is in zicht. Brus
sel wil na de vleesfraude, waar
bij een kleine partij paarden-
vlees tussen het rundvlees te
rechtkwam, dat fraude met
voedsel strenger wordt aange
pakt Mooi, ik hoop alleen dat
ze dan ook een einde maken
aan de ananas- en passievruch
tensapfraude.
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
5
Het huis voor twee vluchtelingen
in Vlissingen is op last van burge
meester Roep afgebroken. Onno
Bakker (Cultuurwerf) kijkt terug
op het spraakmakende project.
door Edith Ramakers
De vluchtelingen Shirak uit Arme
nië en Ezzedin uit Soedan zou
den een maand op de Vlissingse
Zeilmarkt wonen en verblijven.
Maandag greep de gemeente al in.
Kunstenares Tinkebell gaat de con
frontatie niet uit de weg.
■t Had de Cultuurwerf als opdracht-
gever dit niet kunnen voorzien
Tinkebell vertelde ons 3 mei dat
ze ons in het ootje had genomen.
In het originele plan stond dat er
asielzoekers in het huis zouden
gaan wonen. Dat hebben we be
sproken met de gemeente, en die
zei dat ze dit waarschijnlijk niet
voor elkaar zouden krijgen. Tinke
bell wijzigde haar plan en zou
met artiesten gaan werken. Toen
is alles gaan lopen.
Tinkebell overviel jullie dus ook?
Ja, maar het is haar kunstpro
ject en dan vinden we dat er ook
veel mogelijk is als de veiligheid
en integriteit van het project ge
waarborgd zijn. We weten natuur
lijk wel dat als we Tinkebell uitno
digen we een kunstenares krij
gen, die de grenzen opzoekt. Zo
werkt ze altijd. Ze wilde aandacht
vragen voor de situatie van uitge
procedeerde asielzoekers. Daarin
is ze geslaagd en de twee jongens
hebben nu een huisje voor lange
re tijd aangeboden gekregen van
een vrouw uit Amsterdam. Tinke
bell zei; ik kan niet alle asielzoe
kers van Nederland helpen, maar
deze twee in elk geval wel.
3 Vind jij het erg dat je door Tinke
bell bent beetgenomen?
Dat is een lastige vraag. Ik word
natuurlijk niet graag voor de gek
gehouden of in een ongemakkelij
ke positie gebracht. We zijn niet
uit op een slechte relatie met de
gemeente. Je vraagt een geel schil
derij en krijgt een groen schilde
rij. Maar nogmaals: het is haar
stijl en kunst moet uitdagen. We
hadden met haar iets bijzonders
kunnen verwachten en dat heb
ben we gekregen. Ze is niet voor
spelbaar. We zijn wel ruimden
kend en vinden dat ze dit pro
bleem op deze manier moet kun
nen aantonen. Het past in de ge
dachte van 't Bevrijdingsfestival.
4 Het bouwwerk is voortijdig afge
broken omdat er uitgeproceerde
asielzoekers in gehuisvest waren?
Nee, het bouwwerk moest afge
broken worden, omdat we er
geen vergunning voor hadden.
Die hebben we inderdaad niet
ontvangen, maar dat gebeurt veel
vaker. We zijn natuurlijk wel erg
nieuwsgierig wat er gebeurd zou
zijn als er geen asielzoekers in het
huis hadden gezeten, maar perfor
mers.
5 En hoe nu verder?
We kunnen nu nog wel door
gaan met 'hadden we dit, hadden
we dat maar gedaan'. Ik snap de
burgemeester wel en uit alles
blijkt dat het een gevoelig onder
werp is. Dat heeft Tinkebell toch
ook maar mooi aangetoond.
De klant bestelt
een pilsje minder
door Frank Balkenende
MIDDELBURG - Vorig jaar kelderde
de omzet in de horeca. Ook de
vooruitzichten zijn niet al te roos
kleurig. De consument is spaar
zaam en als hij uitgaat, wil hij
meer voor minder. Volgens het In
stituut voor het Midden- en
Kleinbedrijf (IMK) raken steeds
-meer horecaondernemers in
nood.
Vorig jaar stond 410 horeaonder-
nemers het water aan de lippen.
Het eerste kwartaal van 2013 zijn
dat er 105. Aangezien er minder
horecabedrijven zijn dan in 2012,
De Rabobank noemt voor 2013
een aantal trends, kansen en be
dreigen voor de horeca/recreatie.
Trends:
Consument wil lagere prijzen
Kwaliteit, gastvrijheid en bele
ving worden steeds belangrijker
Mensen zoeken en boeken va
ker op internet eet- en uitgaansge
legenheden
Maatschappelijke thema's zoals
overgewicht, alcoholmisbruik en
duurzaamheid spelen in de hore
ca een steeds grotere rol
Kansen:
Samenwerking tussen horeca,
detailhandel en recreatie biedt
kansen
Een groeiende groep ouderen
is welvarend en wil van de vrije
tijd genieten
Bedreigingen:
Steeds meer warenhuizen, su
permarkten en sportaccommoda
ties bieden ook horeca aan
Aanhoudende economische cri
sis tempert consumentenbestedin
gen
Horeca krijgt en behoudt moei
lijk goed personeel
is dat procentueel het hoogste aan
tal ooit, stelt IMK. Banken helpen
hen zelden meer uit de brand. Als
ze willen investeren, moeten ze
andere geldbronnen aanboren.
Peter Arkenbout, de Zeeuwse re
gioadviseur van Koninklijke Hore
ca Nederland (KHN), herkent het
probleem. Toch wil hij het niet
opblazen. „Tenslotte hebben we
het maar over één procent van de
horeacondernemingen in Neder
land. Bovendien is de horeca heel
divers en zijn er lokale verschil
len. In Vlissingen bijvoorbeeld is
de leegstand bovengemiddeld."
Restaurants en hotels doen het ge
middeld redelijk tot goed. Cafés
daarentegen hebben het moeilij
ker. Ze krijgen minder volk over
de vloer en/of de klant bestelt een
een pilsje minder.
Arkenbout: „Ook trends spelen
mee. Jongeren gaan steeds later
stappen. De tijdspanne waarin ze
geld kunnen uitgeven, wordt daar
door korter."
Actuele cijfers voor Zeeland heeft
Arkenbout nog niet. Het groeiend
aantal horecagelegenheden dat te
koop dan wel te huur staat, stemt
tot nadenken. Zeeland telt 1500
horecabedrijven. Zeker zo'n tien
procent daarvan staat te koop.
„Het aanbod aan horecapanden is
in zes jaar tijd wel gegroeid", zegt
horecamakelaar Danny van Witte-
ne van Horeca Traject Effect BV
in Zoutelande. Wie zijn website
bekijkt, denkt dat het wel los
loopt. „Maar veel horecapanden
staan er niet op. Die worden stil
in de markt gezet."
Dalende omzetten en hoge kos
ten, ondernemers raken crisis
moe, bespeurt Van Wittene. Ook
is er, uitzonderingen daargelaten,
minder geld om te investeren.
„Banken geven nauwelijks kre
diet, tenzij je een uitstekend plan
voorlegt. Vergeet niet dat de on
derpanden in de horeca een lage
re waarde hebben dan tien jaar te
rug. Dus moeten ondernemers
dikwijls op zoek naar andere vor
men van financiering. Dat is overi
gens al jaren zo. Je ziet dat exploi
tanten het pand eerder pachten of
huren dan kopen."
Arkenbout van Horeca Nederland
vindt dat ondernemers zich moe
ten instellen op de nieuwe situa
tie. Wie niet uit een ander vaatje
tapt, kan aan de grond raken. Ar
kenbout: „Je moet blijven onder
nemen, meebewegen met de ont
wikkelingen. Kijken naar je prijs
stelling en je kosten, slimme me
nu's bieden, sociale media benut
ten, et cetera..."
4
3 0
I.
lla.
I II III IV
I II III IV
I II III IV
1 II III IV
I II III IV
2008
2009
2010
2011
2012
10 -
5
0
\QI
w-10
-15 -
2005=100
I II III IV
I II II! IV
I II III IV
I II III IV
I II III IV
2008
2009
2010
2011
2012
120
110
100
90
80
70
volumeontwikkeling
-waardeindex
door Frank Balkenende
MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta
lanceert na de zomer bonnenboek
jes waarmee loyale klanten korting
kunnen krijgen op Zeeuwse dien
sten en producten.
Het is één van de manieren van
Delta om trouwe klanten te belo
nen. Eind vorig jaar ontstond on
rust onder klanten toen het ener
giebedrijf het spaarsysteem Delta
Plus afschafte. Klanten die ver
schillende diensten afnemen, kon
den daarmee sparen voor een bo
nuskorting: gemiddeld was die 45
tot 50 euro. Klanten vroegen zich
af of Delta zo snel een makkelijke
bezuiniging binnenhaalde.
Dat is niet het geval, laat woord
voerder Manon van Ostendorf we
ten. „We kiezen alleen voor ande
re vormen om trouwe klanten
Infographic Felix Binicewicz bron CBS
een voordeeltje te geven. Bijvoor
beeld een tablet cadeau als ie
mand voor langere tijd een alles-
in-eenpakket met bellen/televisie
en internet neemt."
Daar komt na de zomer het bon
nenboekje bij. Dat deze nieuwe
vorm van loyaliteitsbonus lang op
zich heeft laten wachten, heeft
volgens Van Ostendorf onder
meer te maken met contracten d3
die moesten worden afgesloten.