PZC Media Oorlogsvliegers 18&19 Cuba Op het ritme van de salsa 21 Ameland De afritsbroek voorbij Het voorstel is onweerstaanbaar aantrekkelijk. Vlieg naar Zagreb en maak van daaruit een roadtrip van 1.300 kilometer door Kroatië. Met een echte Kroaat aan het stuur die zijn land wil tonen en ons goed wil laten eten en drinken. 39 DE TIJD VLIEGT WAAR EN WAT Reizen Het land van Igor Pag is in de zomer een feestpiek, maar het eiland is ook beroemd om zijn kantwerk en kaas foto Joost Brantjes door Joost Brantjes Boomlange Igor, een hartelijke Kroaat die al jaren in Neder land woont, staat klaar op het vliegveld van Zagreb. Hij gaat me tijdens een roadtrip zijn land laten zien. We beginnen in de hoofdstad waar Igor me meeneemt naar het centrale Jelacicaplein. Dat ademt onmiskenbaar een midden-Eu- ropese sfeer. Op het plein staat het beeld van Josip Jelacic, in de negentiende eeuw de landvoogd van Kroatië. Van dit histori sche plein belanden we via de stadswaren- markt Dolac in de moderne tijd. In het Mu seum of Broken Relationships kun je scher ven van gebroken relaties bewonderen. Een origineel idee dat de oprichters van het museum in 2011 een prijs voor het meest innovatieve museum opleverde. De tentoongestelde objecten -denk aan een kitscherig met rode glitters bedekt Bambi- beeldje of een set handboeien met roze bont -zijn voorzien van teksten van de ex-eigenaren. Vaak bitter, maar voor de be zoeker des te grappiger. De roadtrip gaat pas echt van start als we met de auto naar Istrië rijden. Dit schier eiland aan de Adriatische zee wordt vaak vergeleken met Toscane in Italië. Het land schap is glooiend en overal zie je cipressen die als rookpluimen uit de grond opstijgen. De kust kent badplaatsen als Rovinj, Pula en Umag. Het binnenland is onherbergza mer met dorpjes waar je graag langer zou willen blijven. We zetten koers richting Tinjan, naar Konoba Danijela, een rustiek restaurant. Het is de tijd van wilde asper ges, een delicatesse die ik volgens Igor moet proeven. De zeer fijne, groene groen te koop je op de markt, vaak bij oude vrouwtjes die de asperges 's ochtends nog in het bos vonden. We eten ze simpel: met roereieren en brood en een scheutje regio nale olijfolie. Na huisgemaakte pasta en een schaal varkensvlees, komt als ten slotte kaas met truffel op tafel. Dit regionale zwarte goud wordt in Istrië uitsluitend met hulp van honden gevonden. Na een espresso in Senj haasten we ons voor de ferry naar Pag. In de zomer is dit het eiland voor iedereen die wel van een feestje houdt. Nu wordt er op Plaza Zrce nog hard gewerkt om alles op orde te brengen voor het hoogseizoen begint. We verlaten het eiland via de brug om Za- dar op te zoeken, waar Igor vandaan komt. Na een lunch in zijn appartement in de oude stad lopen we via het opgeknapte Fo rum Romanum naar het waterorgel. Een in drukwekkend project uit 2005 waarbij de golven van de Adriatische Zee voor muziek zorgen. Japanse toeristen vinden het prach tig, maar omwonenden hebben er alles aan gedaan het orgel tot zwijgen te brengen. Na het bezichtigen van de watervallen in het Nationale Park Krka, waar al het vallen de water wordt omgezet in energie, bezoe ken we in Sibenik de wonderschone Sint Ja- cobuskathedraal. Aan de buitenkant staan beelden van Adam en Eva, beiden verlegen trachtend hun naaktheid achter een vijgen blad te verbergen. Eva heeft een navel, waarmee beeldhouwer Juraj Dalmatinac wilde aangeven dat hij niet dacht dat ze uit Adams rib is voortgekomen. De route door het zuiden voert door land schappen die opnieuw heel anders zijn dan wat we tot dan toe hadden gezien. We rij den een deel van de wijnroute Vinski Puti en zien tegelijkertijd dat de fruitteelt met voornamelijk citrusvruchten ook goed ge dijt aan de voet van het Biokovo-gebergte. Mali Ston in het zuidelijke deel van Kroatië is bij kenners wereldberoemd. Die faam geldt de oesters en zeevruchten uit de baai die van zo'n kwaliteit zijn dat de Kroaten niets exporteren en alles zelf opeten. Igor blijkt een goede bekende bij restaurant Vi la Koruna en eigenaar Svetan begroet ons hartelijk. Een menu krijgen we niet te zien, Svetan weet wat goed voor ons is. We eten verse oesters, romige oestersoep en cento in bocca, kleine gefrituurde visjes die je met zout en citroensap in zijn geheel eet. Zalig. De voordelen van zo'n rondreis met een kenner als gids zijn overduidelijk. De laatste stop is Dubrovnik, de stad die ondanks het zeer bescheiden aantal inwo ners van nog geen 50.000, de sterkste merk naam van Kroatië is. Na verplicht flaneren over Dubrovniks centrale straat, de Placa, waar het eeuwenoude marmer een spiegel glad wegdek is, neemt Igor ons nog een laatste keer mee. Hij weet nog wel een adresje van een een visrestaurant dat we ze ker niet mogen missen. reageren? reizen@depersdienst.nl SLOVENIE Zagreb HONGARIJE ADRIATISCHE ZEE Wil je met de auto naar Kroatië, dan ben je al snel 1.300 kilometer onderweg. Croatia Airlines brengt je rechtstreeks van Amsterdam naar Zagreb. Kijk voor prijzen en vluchttijden op www.croatiaairlines.com. Een huurauto boek je eenvoudig via www.huurautos.nl. Meer weten over bezienswaardigheden en accommodaties in Kroatië? Kijk op www.kroatischverkeersbureau.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 73