PZC
Media
Oorlogsvliegers
18&19 Cuba Op het ritme van de salsa
21 Ameland De afritsbroek voorbij
Het voorstel is onweerstaanbaar aantrekkelijk.
Vlieg naar Zagreb en maak van daaruit een
roadtrip van 1.300 kilometer door Kroatië.
Met een echte Kroaat aan het stuur die zijn land
wil tonen en ons goed wil laten eten en drinken.
39 DE TIJD VLIEGT
WAAR EN WAT
Reizen
Het land
van Igor
Pag is in de zomer een
feestpiek, maar het
eiland is ook beroemd
om zijn kantwerk en kaas
foto Joost Brantjes
door Joost Brantjes
Boomlange Igor, een hartelijke
Kroaat die al jaren in Neder
land woont, staat klaar op het
vliegveld van Zagreb. Hij gaat
me tijdens een roadtrip zijn
land laten zien. We beginnen
in de hoofdstad waar Igor me
meeneemt naar het centrale Jelacicaplein.
Dat ademt onmiskenbaar een midden-Eu-
ropese sfeer. Op het plein staat het beeld
van Josip Jelacic, in de negentiende eeuw
de landvoogd van Kroatië. Van dit histori
sche plein belanden we via de stadswaren-
markt Dolac in de moderne tijd. In het Mu
seum of Broken Relationships kun je scher
ven van gebroken relaties bewonderen.
Een origineel idee dat de oprichters van
het museum in 2011 een prijs voor het
meest innovatieve museum opleverde. De
tentoongestelde objecten -denk aan een
kitscherig met rode glitters bedekt Bambi-
beeldje of een set handboeien met roze
bont -zijn voorzien van teksten van de
ex-eigenaren. Vaak bitter, maar voor de be
zoeker des te grappiger.
De roadtrip gaat pas echt van start als we
met de auto naar Istrië rijden. Dit schier
eiland aan de Adriatische zee wordt vaak
vergeleken met Toscane in Italië. Het land
schap is glooiend en overal zie je cipressen
die als rookpluimen uit de grond opstijgen.
De kust kent badplaatsen als Rovinj, Pula
en Umag. Het binnenland is onherbergza
mer met dorpjes waar je graag langer zou
willen blijven. We zetten koers richting
Tinjan, naar Konoba Danijela, een rustiek
restaurant. Het is de tijd van wilde asper
ges, een delicatesse die ik volgens Igor
moet proeven. De zeer fijne, groene groen
te koop je op de markt, vaak bij oude
vrouwtjes die de asperges 's ochtends nog
in het bos vonden. We eten ze simpel: met
roereieren en brood en een scheutje regio
nale olijfolie. Na huisgemaakte pasta en
een schaal varkensvlees, komt als ten slotte
kaas met truffel op tafel. Dit regionale
zwarte goud wordt in Istrië uitsluitend
met hulp van honden gevonden.
Na een espresso in Senj haasten we ons
voor de ferry naar Pag. In de zomer is dit
het eiland voor iedereen die wel van een
feestje houdt. Nu wordt er op Plaza Zrce
nog hard gewerkt om alles op orde te
brengen voor het hoogseizoen begint.
We verlaten het eiland via de brug om Za-
dar op te zoeken, waar Igor vandaan komt.
Na een lunch in zijn appartement in de
oude stad lopen we via het opgeknapte Fo
rum Romanum naar het waterorgel. Een in
drukwekkend project uit 2005 waarbij de
golven van de Adriatische Zee voor muziek
zorgen. Japanse toeristen vinden het prach
tig, maar omwonenden hebben er alles aan
gedaan het orgel tot zwijgen te brengen.
Na het bezichtigen van de watervallen in
het Nationale Park Krka, waar al het vallen
de water wordt omgezet in energie, bezoe
ken we in Sibenik de wonderschone Sint Ja-
cobuskathedraal. Aan de buitenkant staan
beelden van Adam en Eva, beiden verlegen
trachtend hun naaktheid achter een vijgen
blad te verbergen. Eva heeft een navel,
waarmee beeldhouwer Juraj Dalmatinac
wilde aangeven dat hij niet dacht dat ze uit
Adams rib is voortgekomen.
De route door het zuiden voert door land
schappen die opnieuw heel anders zijn dan
wat we tot dan toe hadden gezien. We rij
den een deel van de wijnroute Vinski Puti
en zien tegelijkertijd dat de fruitteelt met
voornamelijk citrusvruchten ook goed ge
dijt aan de voet van het Biokovo-gebergte.
Mali Ston in het zuidelijke deel van Kroatië
is bij kenners wereldberoemd. Die faam
geldt de oesters en zeevruchten uit de baai
die van zo'n kwaliteit zijn dat de Kroaten
niets exporteren en alles zelf opeten. Igor
blijkt een goede bekende bij restaurant Vi
la Koruna en eigenaar Svetan begroet ons
hartelijk. Een menu krijgen we niet te
zien, Svetan weet wat goed voor ons is. We
eten verse oesters, romige oestersoep en
cento in bocca, kleine gefrituurde visjes die
je met zout en citroensap in zijn geheel
eet. Zalig. De voordelen van zo'n rondreis
met een kenner als gids zijn overduidelijk.
De laatste stop is Dubrovnik, de stad die
ondanks het zeer bescheiden aantal inwo
ners van nog geen 50.000, de sterkste merk
naam van Kroatië is. Na verplicht flaneren
over Dubrovniks centrale straat, de Placa,
waar het eeuwenoude marmer een spiegel
glad wegdek is, neemt Igor ons nog een
laatste keer mee. Hij weet nog wel een
adresje van een een visrestaurant dat we ze
ker niet mogen missen.
reageren?
reizen@depersdienst.nl
SLOVENIE
Zagreb
HONGARIJE
ADRIATISCHE ZEE
Wil je met de auto naar Kroatië, dan ben je al snel 1.300 kilometer onderweg. Croatia
Airlines brengt je rechtstreeks van Amsterdam naar Zagreb. Kijk voor prijzen en vluchttijden
op www.croatiaairlines.com. Een huurauto boek je eenvoudig via www.huurautos.nl.
Meer weten over bezienswaardigheden en accommodaties in Kroatië?
Kijk op www.kroatischverkeersbureau.nl.