22 CONSUMENT
HUISMERK
NUTELLA
NEP IS OOK
LEKKER
Kaviaar, dat bestaat uit eitjes
van de steur, is in het wild
zeldzaam. Steuren kweken,
lijkt de oplossing. In Eindhoven
vertroetelt de familie Salka
zanov het zwarte goud.
door Cintha Rood
Vlak na de Tweede Wereldoorlog
was er tekort aan alles, zo ook aan
cacao. De Italiaanse banketbakker
Pietro Ferrero bedacht in 1946
een pasta die voornamelijk be
stond uit hazelnoten en suiker,
met maar een beetje cacao. Deze
zogenaamde Giandujot werd al
gauw een succes. Niet veel later
bleek een vloeibaardere variant
op Giandujot een nóg betere op
lossing. Deze new improved
creatie van Pietro's zoon Michele
heette Supercrema en was de
voorloper op de inmiddels beken
de Nutella. In 1965 kwam het Itali
aanse beleg naar Nederland en de
omliggende landen in Europa, de
rest van de wereld volgde kort
daarop. Ferrero is anno 2013 nog
altijd een familiebedrijf waar Mi
chele Ferrero de scepter zwaait
Naast Nutella vallen inmiddels
ook de chocolade van Kinder, Fer
rero Rocher, Mon Cheri, Raffaello
en Tictac onder de paraplu van
Ferrero. Geen wonder dat de vul
ling van Ferrero Rocher aan Nu
tella doet denken. De pot met zoe
te pasta is zo ingebakken in veel
culturen, dat talloze kookboeken
zijn verschenen waarin het brui
ne goedje als hoofdingrediënt
dient. Op Facebook zijn er meer
dan tien miljoen Nutellafans.
Het programma EenVandaag zond
in 2010 een reportage uit over de
Turkse kinderarbeid die achter
de hazelnoten voor onder andere
Nutella zit Italianen werden mas
saal woest toen in 2010 gesproken
werd over waarschuwingen op
verpakkingen van ongezonde
etenswaren zoals Nutella en richt
ten het comité 'Hands off Nutella'
op. April van dit jaar werd be
kend dat Ferrero een fikse finan
ciële regeling moest treffen nadat
in 2011 een Amerikaanse vrouw
had geklaagd over Nutella. Ze
was zich er niet van bewust dat
de hazelnootpasta veel vetten be
vat. Wie de eerste reclamespot
die in Nederland werd uitgezon
den, moet geloven
(http://tinyurl.com/c9zjc9x), gaat
inderdaad bijna denken dat Nutel
la niets anders is dan een meng
sel van melk, cacao en hazelno
ten. Terwijl het voor 60 procent
uit suiker en palmolie bestaat.
Naam: Nutella
Anno: 1946
Land van herkomst: Italië
Claim to fame: hazelnootpasta
Nutella in cijfers: Per jaar wor
den meer dan 400 miljoen pot
ten Nutella in 190 landen ver
kocht. Dat wordt mogelijk ge
maakt door 22.000 werknemers
en 18 fabrieken. In Nederland
gaat jaarlijks 4 miljoen kilo van
deze pasta over de toonbank, bij
elkaar zijn dat 8,7 miljoen pot
ten.
Opvallend: Fans hebben 'm in
het buitenland wellicht al ge
spot; de Nutelleria. Een fastfood
keten waar alles - broodjes, cake
jes, pizza's - onder de Nutella zit.
Info www.nutella.nl
Er zijn alternatieven
voor wie echte
kaviaar te duur vindt.
Zo zijn potjes met
knaloranje gekleurde
zalmeitjes (die lekker
uiteenspatten op je
tong) en zwart ge
kleurde eitjes van de
lompvis voor een
paar euro in super
markten te koop.
De Russische firma
Tzar heeft een
imitatiekaviaar ont
wikkeld, Tzar Caviar.
De glanzende zwarte
eitjes zijn gemaakt
van visfilet en doen
bij het eten behoor
lijk aan echte kaviaar
denken. De prijs van
Tzar Caviar is wel een
stuk vriendelijker:
zo'n 15 euro voor een
potje van 15 gram en
27 euro voor 100
gram. Te koop bij deli-
catessenwinkels, vis
winkels en online
shops.
Steur aaien, eitjes oogsten
viaar, want zijn familie werkt al drie gene
raties lang met de steur. „Mijn vader was
kweker en mijn moeder was kaviaarkeur-
meester", vertelt Salkazanov, die vijftien
jaar geleden naar Nederland verhuisde en
hier in 2009 zijn steurkwekerij begon.
Het kweken van steur en het verkrijgen
van de eitjes is een kostbaar en tijdrovend
proces. „Wij kweken drie soorten steur: de
Russische steur, de Siberische steur en de
steriet, een kruising tussen de Russische
en Siberische steur. Ze zwemmen hier in
grote bassins waar we zo veel mogelijk de
natuurlijke leefomstandigheden van de vis
sen creëren."
Zo worden onder meer met de tempera
tuur van het water de verschillende jaarge
tijden nagebootst. „En we voeren de vissen
's nachts niet en ook niet als ze hun winter
slaap houden. We houden het water zui
ver, want juist door de vervuilde wateren
is de steur een bedreigde diersoort gewor
den. En door de stropers, niet te vergeten."
Het duurt zo'n vier tot vijf jaar voordat de
steur vruchtbaar is. Eitjes leveren de vissen
- afhankelijk van de soort- een tot twee
keer per jaar. Om het juiste moment van
'oogsten' te bepalen, wordt bij Anna Ka
viaar een heus echoapparaat gebruikt. „En
door Nanska van de Laar foto's PR
Kaviaar wordt algemeen be
schouwd als een delicatesse.
Daar weten ze bij Anna Ka
viaar in Eindhoven alles van.
In deze enige Nederlandse
steqrkwekerij krijgen de vis
sen een welhaast koninklijke
behandeling. Anna Kaviaar dankt haar
naam ook aan Anna Paulowna (1795-1865),
grootvorstin van Rusland en van 1840 tot
1849 Koningin der Nederlanden met naast
haar Koning Willem II. Anna Paulowna
werd, naar traditie van de Russische tsaren
families, grootgebracht met kaviaar.
Ook Oleg Salkazanov is opgegroeid met ka
om de eitjes te krijgen, doden we de vissen
niet. Wij masseren de eitjes eruit, waar
door zowel de vis als de kaviaar niet bescha
digd raakt. Daarna worden de eitjes ge
zeefd, gespoeld en meteen ingeblikt. Het is
allemaal handwerk en tijdrovend, maar we
gaan voor de beste kwaliteit en voor dag
verse kaviaar."
In de korte tijd dat ze bestaat, heeft Anna
Kaviaar een behoorlijke naam opgebouwd.
„We werken nu aan een plan om in 2015
een nieuwe, grotere kwekerij te starten",
vertelt Salkazanov. „Ik had eigenlijk
nooit verwacht dat in tijden van
crisis er vraag zou zijn naar
zo'n luxeproduct als ka
viaar."
Chef-kok Marko Pol
van restaurant Hend-
rickje Stoffels in Hoorn
heeft sinds kort Anna Ka
viaar op zijn menukaart
staan. „Ik heb een rondlei
ding in het bedrijf gehad en wat mij
opviel was dat de vissen met zo veel
respect en liefdevol worden behandeld.
Het zijn echt hun kindjes, net als een
boer met zijn kalfjes."
Pol noemt de kaviaar van Anna een eerlijk
product. „Er wordt geen rommel toege
voegd en het zouten gebeurt met Russisch
zeezout. Het product is hierdoor wel be
perkter in houdbaarheid, maar het is loep
zuivere kaviaar."
De chef-kok laat zijn gasten graag kennis
maken met de kaviaar. „Het is mijn bele
ving, maar voor mij is dit echt een puur ei
tje dat voor een sensatie in je mond zorgt."
reageren?
consument@depersdienst.nl