22 CONSUMENT HUISMERK NUTELLA NEP IS OOK LEKKER Kaviaar, dat bestaat uit eitjes van de steur, is in het wild zeldzaam. Steuren kweken, lijkt de oplossing. In Eindhoven vertroetelt de familie Salka zanov het zwarte goud. door Cintha Rood Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er tekort aan alles, zo ook aan cacao. De Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero bedacht in 1946 een pasta die voornamelijk be stond uit hazelnoten en suiker, met maar een beetje cacao. Deze zogenaamde Giandujot werd al gauw een succes. Niet veel later bleek een vloeibaardere variant op Giandujot een nóg betere op lossing. Deze new improved creatie van Pietro's zoon Michele heette Supercrema en was de voorloper op de inmiddels beken de Nutella. In 1965 kwam het Itali aanse beleg naar Nederland en de omliggende landen in Europa, de rest van de wereld volgde kort daarop. Ferrero is anno 2013 nog altijd een familiebedrijf waar Mi chele Ferrero de scepter zwaait Naast Nutella vallen inmiddels ook de chocolade van Kinder, Fer rero Rocher, Mon Cheri, Raffaello en Tictac onder de paraplu van Ferrero. Geen wonder dat de vul ling van Ferrero Rocher aan Nu tella doet denken. De pot met zoe te pasta is zo ingebakken in veel culturen, dat talloze kookboeken zijn verschenen waarin het brui ne goedje als hoofdingrediënt dient. Op Facebook zijn er meer dan tien miljoen Nutellafans. Het programma EenVandaag zond in 2010 een reportage uit over de Turkse kinderarbeid die achter de hazelnoten voor onder andere Nutella zit Italianen werden mas saal woest toen in 2010 gesproken werd over waarschuwingen op verpakkingen van ongezonde etenswaren zoals Nutella en richt ten het comité 'Hands off Nutella' op. April van dit jaar werd be kend dat Ferrero een fikse finan ciële regeling moest treffen nadat in 2011 een Amerikaanse vrouw had geklaagd over Nutella. Ze was zich er niet van bewust dat de hazelnootpasta veel vetten be vat. Wie de eerste reclamespot die in Nederland werd uitgezon den, moet geloven (http://tinyurl.com/c9zjc9x), gaat inderdaad bijna denken dat Nutel la niets anders is dan een meng sel van melk, cacao en hazelno ten. Terwijl het voor 60 procent uit suiker en palmolie bestaat. Naam: Nutella Anno: 1946 Land van herkomst: Italië Claim to fame: hazelnootpasta Nutella in cijfers: Per jaar wor den meer dan 400 miljoen pot ten Nutella in 190 landen ver kocht. Dat wordt mogelijk ge maakt door 22.000 werknemers en 18 fabrieken. In Nederland gaat jaarlijks 4 miljoen kilo van deze pasta over de toonbank, bij elkaar zijn dat 8,7 miljoen pot ten. Opvallend: Fans hebben 'm in het buitenland wellicht al ge spot; de Nutelleria. Een fastfood keten waar alles - broodjes, cake jes, pizza's - onder de Nutella zit. Info www.nutella.nl Er zijn alternatieven voor wie echte kaviaar te duur vindt. Zo zijn potjes met knaloranje gekleurde zalmeitjes (die lekker uiteenspatten op je tong) en zwart ge kleurde eitjes van de lompvis voor een paar euro in super markten te koop. De Russische firma Tzar heeft een imitatiekaviaar ont wikkeld, Tzar Caviar. De glanzende zwarte eitjes zijn gemaakt van visfilet en doen bij het eten behoor lijk aan echte kaviaar denken. De prijs van Tzar Caviar is wel een stuk vriendelijker: zo'n 15 euro voor een potje van 15 gram en 27 euro voor 100 gram. Te koop bij deli- catessenwinkels, vis winkels en online shops. Steur aaien, eitjes oogsten viaar, want zijn familie werkt al drie gene raties lang met de steur. „Mijn vader was kweker en mijn moeder was kaviaarkeur- meester", vertelt Salkazanov, die vijftien jaar geleden naar Nederland verhuisde en hier in 2009 zijn steurkwekerij begon. Het kweken van steur en het verkrijgen van de eitjes is een kostbaar en tijdrovend proces. „Wij kweken drie soorten steur: de Russische steur, de Siberische steur en de steriet, een kruising tussen de Russische en Siberische steur. Ze zwemmen hier in grote bassins waar we zo veel mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden van de vis sen creëren." Zo worden onder meer met de tempera tuur van het water de verschillende jaarge tijden nagebootst. „En we voeren de vissen 's nachts niet en ook niet als ze hun winter slaap houden. We houden het water zui ver, want juist door de vervuilde wateren is de steur een bedreigde diersoort gewor den. En door de stropers, niet te vergeten." Het duurt zo'n vier tot vijf jaar voordat de steur vruchtbaar is. Eitjes leveren de vissen - afhankelijk van de soort- een tot twee keer per jaar. Om het juiste moment van 'oogsten' te bepalen, wordt bij Anna Ka viaar een heus echoapparaat gebruikt. „En door Nanska van de Laar foto's PR Kaviaar wordt algemeen be schouwd als een delicatesse. Daar weten ze bij Anna Ka viaar in Eindhoven alles van. In deze enige Nederlandse steqrkwekerij krijgen de vis sen een welhaast koninklijke behandeling. Anna Kaviaar dankt haar naam ook aan Anna Paulowna (1795-1865), grootvorstin van Rusland en van 1840 tot 1849 Koningin der Nederlanden met naast haar Koning Willem II. Anna Paulowna werd, naar traditie van de Russische tsaren families, grootgebracht met kaviaar. Ook Oleg Salkazanov is opgegroeid met ka om de eitjes te krijgen, doden we de vissen niet. Wij masseren de eitjes eruit, waar door zowel de vis als de kaviaar niet bescha digd raakt. Daarna worden de eitjes ge zeefd, gespoeld en meteen ingeblikt. Het is allemaal handwerk en tijdrovend, maar we gaan voor de beste kwaliteit en voor dag verse kaviaar." In de korte tijd dat ze bestaat, heeft Anna Kaviaar een behoorlijke naam opgebouwd. „We werken nu aan een plan om in 2015 een nieuwe, grotere kwekerij te starten", vertelt Salkazanov. „Ik had eigenlijk nooit verwacht dat in tijden van crisis er vraag zou zijn naar zo'n luxeproduct als ka viaar." Chef-kok Marko Pol van restaurant Hend- rickje Stoffels in Hoorn heeft sinds kort Anna Ka viaar op zijn menukaart staan. „Ik heb een rondlei ding in het bedrijf gehad en wat mij opviel was dat de vissen met zo veel respect en liefdevol worden behandeld. Het zijn echt hun kindjes, net als een boer met zijn kalfjes." Pol noemt de kaviaar van Anna een eerlijk product. „Er wordt geen rommel toege voegd en het zouten gebeurt met Russisch zeezout. Het product is hierdoor wel be perkter in houdbaarheid, maar het is loep zuivere kaviaar." De chef-kok laat zijn gasten graag kennis maken met de kaviaar. „Het is mijn bele ving, maar voor mij is dit echt een puur ei tje dat voor een sensatie in je mond zorgt." reageren? consument@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 22